Review: Beste e-reader beschermhoesjes / -sleeves / -etuis / -covers

Koop je een e-reader? Dan wil je deze zo lang mogelijk goed kunnen gebruiken. E-readers hoeven niet per definitie een rib uit je lijf te kosten, maar er zijn ook e-readers van bijna 900 euro. Dat betekent dat je je waardevolle bezit graag goed wilt beschermen tegen vallen of krassen.

Er zijn verschillende soorten beschermmiddelen voor e-readers en het hangt af van hoe jij je e-reader gebruikt, welke het beste bij jou past. Je hebt achtereenvolgens: 

  • de sleeve; dit is een hoes van stof die je als een envelop dicht vouwt
  • de etui; dit is een hoes van stof (soms met extra padding) met rits als sluiting
  • de cover; dit is meestal een harde kaft (afgewerkt met stof, leder of ander materiaal) en de e-reader klem je in de houder, waarna je de omslag dicht kunt klappen

Wij zijn na wat voors en tegens afgewogen te hebben voor de e-reader cover gegaan vanwege de betere beschermingsfactor en de mogelijkheid de cover op meerdere manieren te kunnen gebruiken.

Snel overzicht: Deze E-reader Beschermhoesjes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste universele optieUniversele 6 inch Sleeve voor eReaders: Deze sleeve is ontworpen om diverse eReaders van 6 inch te passen en is dus bijzonder flexibel in gebruik. Wij waarderen de universele pasvorm, wat betekent dat je deze sleeve voor verschillende apparaten kunt gebruiken. >> Check laagste prijs
Meest premium ontwerpKobo Clara HD e-Reader Premium Hoes Case Cover: Deze hoes straalt klasse uit en is speciaal ontworpen voor de Kobo Clara HD e-Reader. Het biedt een solide bescherming en een stijlvol design, wat volgens ons zorgt voor een combinatie van functionaliteit en uitstraling. We raden deze hoes ten zeerste aan voor wie het beste wil voor zijn eReader. >> Check laagste prijs
Beste voor kleurvariatieKobo Clara HD e-Reader Rose Gold/Goud Premium: Voor degenen die op zoek zijn naar een vleugje kleur in hun eReader accessoires, is dit de perfecte keuze. Deze rose gouden hoes is niet alleen functioneel, maar voegt ook een beetje flair toe aan je eReader. We vinden het geweldig dat je met deze hoes je persoonlijke stijl kunt uitdrukken. >> Check laagste prijs

Onze keuzes

De beste sleeves

De beste covers

Mijn overstap van een sleeve naar een cover

Ik had al een sleeve voor mijn e-reader, maar hierover was ik niet supertevreden. De stof verloor zijn stevigheid na verloop van tijd, waardoor het me een aantal keren gebeurde dat de e-reader bijna op de grond viel bij het uit de sleeve schuiven. Als er een extra sluiting (magneet of drukker) op had gezeten, was ik waarschijnlijk niet op zoek gegaan naar iets nieuws. Aan de andere kant was een degelijke sluiting misschien te opvallend aanwezig geweest en had ik deze ook niet gekocht.

Gedurende mijn zoektocht naar een nieuwe beschermhoes voor mijn e-reader ben ik me eens grondig gaan verdiepen in alle soorten en maten hoesjes die er zijn. Bij je telefoon weet je dat het nogal nauw komt als het het merk en type betreft. Daarom wilde ik geen miskoop doen en meteen het juiste product voor mijn e-reader selecteren.

Wie zijn wij om een review over e-reader beschermhoezen te schrijven?

Een hoes voor je e-reader hoeft niet automatisch heel duur te zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat het aantal spullen in huis en de wegwerpcultuur wel wat minder kan. Door wat beter op te letten tijdens het kiezen van een hoes, voorkom je een foute aankoop en voorkom je ook dat je een hele voorraad hoezen en aanverwante producten in huis hebt liggen die niet gebruikt gaan worden. Voor de aanschaf zijn daarom eerst alle technische aspecten goed bekeken. Ik wist zeker wat ik niet meer wilde en dat hielp ook al met het wegstrepen van een aantal opties voor beschermhoezen.

Waarom je kritisch moet blijven bij het kopen van een beschermhoes voor je e-reader

Op internet kun je maar moeilijk zien wat de kleur in het echt is en ook het materiaal en de afwerking zijn lastig te bepalen. Je hoort zelfs wel eens dat producten voor het showmateriaal een kwalitatief betere versie maken dan wat werkelijk in de winkel terecht komt. Dat willen we niet hebben. De verkoper draait het uiteindelijk alleen maar om het maken van winst, maar jij wilt gewoon een goed product dat doet wat het hoort te doen en dat is het beschermen van je e-reader.

Een beetje sceptisch in het begin

Het begint al bij de verpakking. Als je iets nieuws bestelt, moet het ook heel aankomen. Bij de stoffen e-reader beschermhoezen is dit natuurlijk geen probleem, want al zou je deze in een bubbelenvelop versturen, dan nog zouden ze onderweg amper risico lopen op schade. Bij de covers is dit een ander verhaal, want de stevige achterkant biedt bescherming aan je e-reader, terwijl de voorkant omslaat en het beeldscherm bedekt. Als de twee delen scheuren of de hardere achterkant breekt, dan gaat de e-reader er niet meer fatsoenlijk inpassen. Dit werkt dan niet naar behoren.

De verpakking bleek intact te zijn bij aankomst en de cover die we besteld hadden was nog helemaal perfect in orde. De korte handleiding had ik wel nodig, omdat je met de sleeve eigenlijk niks fout kunt doen. De cover moet echter geklemd zitten en dat wil je in een keer goed doen, zonder uit te schieten of het beeldscherm te beschadigen.

Wat beloven de makers van e-reader beschermhoesjes?

Natuurlijk beloven ze allemaal dat hun product het beste is en dat het het geld waard is. Soms vraag je je echter af waarom een stukje plastic dat in de vorm van je e-reader geperst is zo duur moet zijn. Er zijn goedkopere varianten – zoals bijvoorbeeld via Wish – en als je het geld niet meer hebt, dan wil je dit misschien wel een kans geven.

Onze ervaring is echter dat goedkoop vaak duurkoop is en daarnaast komt bijna alles uit China en dat betekent niet automatisch dat je kwaliteit krijgt. De afwerking van de kunststof cover kan te wensen overlaten. De randen zijn niet mooi weggewerkt of de kleuren vallen tegen.

Ook heb je misschien maar een paar euro aan een hoesje uitgegeven, maar is je ecologische voetafdruk met een product uit China veel groter dan had gehoeven. Online of in Nederland zelf vind je ook buitenlandse producten en deze komen dan in grote aantallen tegelijk overgevlogen.

De criteria waar we de e-reader cover op hebben beoordeeld

Wat bij ons bovenaan staat is:

  • de afwerking; zijn er geen naden of persfouten in het kunststof die schade kunnen veroorzaken of een kwalitatief inferieure uitstraling hebben
  • de installatie; hoe makkelijk is het om de e-reader goed in de cover te krijgen en is de handleiding in begrijpelijke taal/illustraties uitgelegd
  • het gebruiksgemak; doet de cover wat hij moet doen, biedt hij voldoende bescherming rondom en houden de scharnieren zich goed bij frequent gebruik

Hoe we de e-reader cover uiteindelijk getest hebben

Na aanschaf is de sleeve meteen naar een collega gegaan die nog geen bescherming voor zijn e-reader had. De e-reader klikte stevig in de cover vast en daarna kan er eigenlijk weinig meer misgaan. Ik gebruik mijn e-reader elke dag. Om niet alleen maar naar bewegende beelden op televisie op YouTube te kijken en mijn ogen (en gedachten) wat rust te gunnen, ben ik elke dag gaan lezen. Het liefst kies ik een boek uit dat mijn brein stimuleert of mijn bedrijfsactiviteiten ondersteunt. Het moet me iets opleveren en op hetzelfde moment wil ik al lezende rust ervaren.

Mijn e-reader en cover hebben dus nogal wat te verduren. Hij gaat overal mee naartoe en als ik even pauze heb of moet wachten op een afspraak, is het een welkome manier om mijn tijd te besteden. Het gebruik van mijn e-reader voelt echt als een moment voor mijzelf.

De cover vertoont geen mankementen, is nog steeds stevig en de kleine scharnieren functioneren nog steeds perfect.

Waarom de cover favoriet is

Voor ieder budget is er wat wils. Een sleeve of etui is meestal goedkoper dan een cover. Past deze bescherming van je e-reader binnen jouw budget? Dan is dit een prima keuze.

De cover biedt echter meer dan alleen bescherming van je e-reader. Het kan namelijk ook als houder dienen. De meeste covers hebben een soort van vouwen in de omslag. Dit betekent dat je op de vouwsnede een deel van de omslag kunt omklappen. Zodra je dat doet, leunt de achterkant van de cover tegen de gevouwen structuur die dan ontstaan is. Wanneer je je e-reader niet de hele tijd wilt blijven vasthouden, werkt dit perfect. Er zijn ook covers die geen aparte vouwen in de omslag hebben, maar die een andere manier hebben om je e-reader rechtop te laten staan. Er zit dan bijvoorbeeld een aantal ribbels in de cover en de onderkant van de e-reader past precies in een van de ribbels. De ribbel die je kiest, bepaalt de hoek waarin het beeldscherm van de e-reader staat.

De tweede reden waarom wij fan zijn van de cover, is het feit dat ze bijna allemaal een slaapfunctie hebben. Dit houdt in dat er een magneet in de hoes zit en zodra je de cover openmaakt en de twee magnetische delen van elkaar los gaan, start de e-reader op. Sluit je de cover wanneer je klaar bent met lezen en raken de magnetische delen elkaar weer? Dan gaat de e-reader vanzelf uit. Ditzelfde principe zit ook in andere hoezen verwerkt en het zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat.

Samengevat: verschillende manieren om je e-reader te beschermen en welke kiezen?

Als eerste let je op het merk e-reader en of er karakteristieke elementen zijn (zoals buttons op een bepaalde plek) die kunnen botsen met merkloze e-reader beschermers. Je kijkt verder naar je budget, de kleur die je graag wenst en hoeveel bescherming een hoes biedt. Wanneer je je e-reader er alleen bij pakt als je op de bank gaat zitten lezen, heb je de cover met houder om de e-reader neer te zetten niet nodig.

Een e-reader die altijd vervoerd wordt samen met een laptop in een laptoptas met extra padding, kan prima in een stoffen hoes gedaan worden. Gaat je e-reader echter in een grote handtas met allerlei andere attributen – fles deodorant, lippenstift, huissleutels, telefoon, portemonnee et cetera – dan is het verstandiger om iets met padding om je e-reader te doen. De tas zelf en alle losse inhoud kan het beeldscherm makkelijk beschadigen.  

Kijk dus niet alleen naar wat een beschermhoes kost, maar ook naar hoe je je e-reader en de hoes gaat gebruiken. Er rolt dan vanzelf de beste keuze uit.