Wil je direct e-boeken kopen zodat je meteen kunt beginnen met lezen? Hier hebben we het ultieme overzicht van e-boeken om direct te kopen.

Het kopen van e-boeken: alle opties om direct te bestellen

Welke boekenwinkels verkopen e-boeken? E-boeken, of e-books, zijn op verschillende plekken (online) te koop. Bekende plekken zijn bijvoorbeeld Bol.com. Er zijn daarnaast verschillende andere bedrijfjes die zijn gespecialiseerd in het aanbieden van e-boeken.

Je kunt e-boeken kopen bij de meeste boekenwinkels die een eigen website hebben, denk aan: Ako, Boeken.com, Bol.com, Boekenwereld.com, Bruna.nl, Kobobooks, Libris.nl, Bookspot.nl en Blz.nl. Je kunt ook e-boeken kopen bij een online winkel als Bol.com. De website Ebook.nl is speciaal voor e-boeken (geen papieren boek). Managementboek.nl is voor boeken over management.

E-boeken kopen per categorie & genre

>> Fictie Ebooks Kopen
>> Psychologie Ebooks Kopen
>> Spiritualiteit Ebooks Kopen
>> Zelfhulp Ebooks Kopen
>> Relaties Ebooks Kopen
>> Zakelijke Ebooks Kopen
>> Hobby Ebooks Kopen
>> Health Ebooks Kopen
>> Jeugd Ebooks Kopen
>> E-books Kopen Per Auteur

E-boeken kopen via Storytel (14 dagen helemaal gratis)

De bekendste aanbieder van e-boeken en audioboeken is Storytel. Ze hebben zo’n beetje ieder boek dat ooit geschreven is in e-boekvorm voor op je e-reader. Via de verborgen pagina hieronder kun je alles helemaal gratis uittesten.

E-boeken kopen van Kobo Plus

Kobo Plus is het love child van Kobo en Bol.com. Voor slechts 10 euro in de maand is het al mogelijk om onbeperkt boeken te downloaden. De gedownloade boeken kun je lezen op je Kobo e-reader, evenals tablet en smartphone. Een groot voordeel van Kobo Plus is dat het aanbod erg groot is, plus je kunt uit talloze populaire boeken kiezen. Hou er wel rekening mee dat bestsellers vaak apart moeten worden afgerekend en in die zin niet onbeperkt zijn.

E-boeken kopen bij Bol.com

Bol.com is met afstand de grootste én bekende webwinkel voor e-boeken. Je kunt je e-books hier los kopen en vervolgend op e-readers, smartphones en tablets lezen. Voor zijn aanbod e-boeken werkt Bol.com samen met Kobo, de e-readerproducent (en -verkoper) uit Canada. e-Boeken die bij Bol.com zijn aangeschaft, kunnen automatisch gedownload worden op de Kobo e-reader. Hiervoor moeten je e-reader account en Bol.com-account eerst gekoppeld zijn.

E-boeken kopen bij iBookstore

Heb je een eigen iPhone of iPad, dan kun je e-books kopen plus downloaden via de iBooks Apple app. Deze e-boeken zijn gekoppeld aan je account van iTunes. Je moet er wel rekening mee houden dat je deze e-boeken alleen kunt nalezen op Apple-apparaten, niet op Android-apparaten of op een eigen e-reader. De iBookstore is vooral voor mensen die echte Apple fanaten zijn.

E-boeken kopen in de Bruna webwinkel

Tegenwoordig is het ook mogelijk e-boeken te kopen in de Bruna webwinkel. Je vindt hier een compleet overzicht van Nederlandse e-boeken. Een gedeelte van het aanbod is ook te gebruiken met de speciale abonnementsdienst van Bruna, Bliyoo. E-boeken die je bij Bruna hebt gekocht, kunnen op elk apparaat worden geopend. De Kindle van Amazon zijn een uitzondering. E-boeken van Bliyoo kunnen alleen gekocht worden via de speciale Bliyoo app.

Je e-boeken kopen bij Ebook.nl

Ebook.nl heeft geen eigen app en geen eigen e-readers. Op de website kun je verschillende e-books kopen. De e-books die je bij Ebook.nl aankoopt, kun je op elke e-reader, elk tablet en elke smartphone openen. Ook hier vormt Amazon Kindle een belangrijke uitzondering.

Je e-boeken kopen van de lokale boekhandel

Tegenwoordig is het ook mogelijk op gewoon op de website van je plaatselijke boekhandel e-boeken te kopen. Heb je een favoriete boekenwinkel bij jou in de buurt? Kijk dan eens online om te zien wat het aanbod is. e-Boeken die je via de plaatselijke boekhandel koopt, zijn meestal van het formaat ePub. Dat houdt in dat je ze op zo’n beetje elk apparaat kunt lezen.

E-boeken kopen via de Kindle van Amazon

Amazon heeft een eigen Kindle-systeem ontworpen voor de verkoop van e-boeken. Met e-readers en apps kun je de e-boeken, gekocht op Amazon, op verschillende apparaten lezen. Een groot nadeel van Amazon is dat je de boeken die je hier hebt aangekocht niet kunt lezen op een e-reader van een ander merk. Andersom geldt hetzelfde: een e-boek van een andere webwinkel kun je niet lezen op een apparaat van Amazon. Wees daar dus voor op je hoede.

Gebruik maken van een abonnementsdienst

Het is ook mogelijk een abonnementsdienst te gebruiken voor e-boeken. Er zijn meerdere van dat soort diensten. Bliyoo hebben we genoemd, maar andere voorbeelden zijn Storytel, Mofibo en Bookbeat. Maak je gebruik van deze diensten, dan betaal je per maand een vast bedrag, waarna je toegang krijgt tot één of meerdere e-boeken die via de dienst aangeboden worden. Het is te verwachten dat er in de toekomst nog meer van zulke diensten bij zullen komen.

Is Elly’s Choice ook jouw keuze?

Elly’s Choice is een andere vorm van abonnementsdienst, één die afwijkt van de rest. Een groot voordeel van Elly’s Choice is dat je voor minder dan 3 euro in de maand toegang krijgt tot een selectie van 10 e-boeken. Het aanbod wisselt per maand en wordt door Elly zelf samengesteld. Het kan zijn dat Elly een voltreffer heeft en dat er in het maandelijkse aanbod alleen maar boeken zitten die je leuk vindt. Het kan ook zijn dat er een maand niets voor jou bij zit.

E-boeken lezen via bibliotheken

Steeds meer bibliotheken bieden e-boeken aan. Vaak is het mogelijk om een abonnement af te sluiten. Je bent voor een abonnement op e-boeken zo’n 40 euro per jaar kwijt. Vaak is het ook mogelijk te kiezen voor een ‘algemeen’ lidmaatschap, waarbij je naast toegang tot de traditionele papieren boeken ook toegang krijgt tot e-boeken voor e-readers, smartphones en tablets.

Aanbod op DBNL.nl

Op de website van de DBNL kom je rond de 3000 boeken tegen. Het aanbod varieert van moderne bibliografieën plus non-fictie, plus proza van ruim 200 jaar oud. Je mag alle boeken gratis downloaden, mits het voor persoonlijk gebruik is. Hou er rekening mee dat de meeste boeken nog copyrights hebben. Je mag dus niet elk boek zomaar uitprinten en aan anderen geven.

Gratis of betaald op Feedbooks.com

Bij Feedbook.com kun je zo’n beetje onbeperkt e-boeken downloaden. De meeste e-boeken zijn volledig gratis, al is er ook een selectie waarvoor je moet betalen. De prijzen zijn gelukkig niet hoog (rond de 1 euro). Feedbooks heeft een enorm aanbod van tienduizenden boeken. Het enige dat je hoeft te doen om toegang te krijgen, is registreren met behulp van een e-mailadres.

Wat zijn e-boeken?

E-boeken zijn de nieuwe generatie boeken: boeken die je via een elektronisch apparaat kunt inzien. Vaak zijn dit e-readers. Het handige van e-readers is, is dat ze klein en compact zijn (ongeveer het formaat van een papieren boek hebben) en overal mee naartoe kunnen worden genomen. Met een e-reader op zak kun je niet één boek inzien, maar kiezen uit een hele bibliotheek aan boeken.

E-boeken zijn vaak boeken van het ePub-formaat

De meeste boeken die je bij de Nederlandse boekenwinkels kunt kopen, zijn van het formaat ePub. ePub is de naam van het soort bestand. Dit bestand kan worden gebruikt op speciale ePub e-readers, maar ook op tablets, smartphones en zelfs op computers. Er zijn vaak veel opties. Naast het ePub-formaat ontvang je meestal een paar alternatieve bestandtypes, waaronder een pdf-versie.

Het aanbod en de prijs van een e-book

Het aanbod e-boeken blijft groeien. Uitgevers brengen nieuwe boeken inmiddels bijna altijd ook als e-boek uit. De meeste oudere boeken hebben nog geen digitale editie, al krijgen ook

 sommige oudere bestsellers een digitaal ‘jasje’. Een boek van papier heeft een vaste prijs die door de uitgever is bepaald. De boekwinkel is gedwongen deze prijs over te nemen.

smaak. Ben je op zoek naar grote klassiekers of juist naar werk van relatief onbekende schrijvers? Digitale boeken hebben geen vaste prijs, waardoor ze gemiddeld 40% goedkopers zijn dan papieren boeken.

De voor- en nadelen van e-boeken

Sommige mensen vinden het lezen van een beeldscherm niet prettig. Zij werken liever met papier. Onthoud wel dat e-boeken beter zijn voor het milieu (er wordt geen papier voor gebruikt, waardoor er minder bomen hoeven te worden gekapt). Ook zijn e-boeken over het algemeen goedkoper dan boeken gemaakt van papier.

Kopieerbeveiliging of watermerk

Sinds 2013 worden de meeste boeken verkocht zonder kopieerbeveiliging. In plaats van deze kopieerbeveiliging maken de meeste Nederlandse uitgevers nu gebruik van een watermark. Dat houdt in dat de boeken te herleiden zijn naar de persoon die het bestand gekocht heeft. Dit heeft een ander groot voordeel: voor het openen van e-books is geen speciale software meer nodig.

E-reader gekoppeld aan boekwinkels

Tegenwoordig is het zo dat bepaalde e-readers gekoppeld zijn aan eigen boekwinkels. Het is mogelijk vanaf het apparaat zelf nieuwe e-boeken aan te schaffen. Koop je een boek op de website van een boekwinkel, dan staan ze meteen op je e-reader. Bij deze vorm van verkoop moet je wel rekening houden met een kopieerbeveiliging. Die beveiliging zorgt ervoor dat het extra moeilijk is om bij concurrenten te kopen. Boeken zonder beveiliging kun je overal lezen.

Veel leesplezier!