Wat zijn de beste manieren en plekjes op het internet om gratis luisterboeken te downloaden en luisteren? Wij geven je hier alle mogelijkheden om dit te doen. Bijvoorbeeld via Nextory, Spotify, Youtube, 123Luisterboek en natuurlijk Kobo van Bol.com

Gratis luisterboeken: dit zijn de twee beste opties in Nederland

De #1 tip: Nextory gratis trial

Nextory is een bedrijf uit Zweden. Het is sinds 2020 ook beschikbaar in Nederland en heeft een groot aanbod luisterboeken, waaronder ook een aardig aantal luisterboeken in het Nederlands. Nextory heeft twee verschillende abonnement: een ‘Goud’ abonnement (dit is voor één persoon) en een ‘Familie’ abonnement (voor een gezin of groep mensen van 2, 3 of 4 personen).

Je betaalt bij een Nextory abonnement per maand. Voor een Goud abonnement is dit 11,99 euro (bij speciale aanbiedingen 9,99 euro) en het Familie abonnement begint bij 14,99 (voor 2 personen). Als je een abonnement voor 3 personen afsluit, betaal je 19,99 euro. Voor 4 personen betaal je 23,99 euro. Het mooie is dat bij elk van deze abonnementen een gratis trial van 14 dagen hoort. Wij kunnen je echter een gratis trial van maar liefst 40 dagen geven. Dit is 100% vrijblijvend en gratis.

Bij deze een geruststelling: het is echt 40 dagen gratis en 100% vrijblijvend. Er zijn alleen een aantal stappen te nemen die misschien spannend lijken, zoals het verifiëren met Ideal. Wees gerust: dit betekent echter niet dat je iets betaalt. Bevestig je gratis account met Ideal, wat niks kost, en geniet direct van 40 dagen onbeperkt gratis audioboeken van Nextory. Beëindig binnen 40 dagen, dan betaal je helemaal niks. Een abonnement van Nextory vinden we trouwens wel echt een aanrader.

De #2 tip: Storytel gratis trial

Storytel levert abonnement voor het luisteren van boeken. Met Storytel kun je geen boeken lezen, vandaar de naam ‘tell’ (vertellen). De app is voor tablet en voor smartphone. Je kunt gemakkelijk door de bibliotheek bladeren. Hoewel de hoofdstukindelingen ontbreken, heeft Storytel genoeg te boeken, zeker als je een fanatieke luisteraar bent van luisterboeken.

Hoe duur is Storytel? Storytel kost rond de 15 euro per maand. Het is ideaal voor iedereen die, minstens elke maand (maar het liefst meerdere keren per maand) een boek leest. Je abonnement met iemand delen (evenals de kosten) is ook een aantrekkelijke optie. Storytel bestaat alweer sinds 2005, al stond het tot 2007 bekend onder de naam Bokilur. Het heeft een kantoor in Amsterdam.

Je kunt Storytel 14 dagen gratis uitproberen. Na je registratie kun je gelijk opzeggen. Let wel goed op: zeg je na 14 dagen niet op, dan word je automatisch abonnee. Als abonnee betaal je 15 euro per maand. Het abonnement kan vervolgens iedere maand worden opgezegd. Persoonlijk vinden we het zonde om op te zeggen, omdat we Storytel de meest aangename en meest rijkgevulde app vinden voor luisterboeken.

De #3 tip: Kobo gratis trial

Een abonnement van Kobo is gekoppeld aan je abonnement van Bol.com. Je kunt dit account aan maximaal 5 apparaten gelijktijdig koppelen. Er zijn drie verschillende abonnementen beschikbaar: een ‘Alleen lezen’ abonnement, een ‘Alleen luisteren’ abonnement en een ‘Lezen én Luisteren’ abonnement. Er zijn in totaal ruim 675.000 e-boeken en ruim 25.000 luisterboeken. De abonnementen zijn maandelijks opzegbaar. Luisteren of lezen doe je via de Kobo-app.

Het ‘Alleen lezen’ abonnement kost 9,99 euro per maand. Het ‘Alleen luisteren’ abonnement kost ook 9,99 euro in de maand. Combineer je de abonnementen in het ‘Lezen én Luisteren’ abonnement, dan betaal je niet 19,98 zoals je misschien zou verwachten, maar 12,99 euro. Je bespaart maar liefst 7 euro. Bij alle drie de abonnementen krijg je de eerste drie maanden helemaal gratis. Heb je een abonnement afgesloten? Dan kan je die stopzetten wanneer je wilt.

Bij het downloaden van luisterboeken in Kobo app van bol.com heb je een vaste verbinding met het internet nodig. Als je de luisterboeken eenmaal in de app hebt staan, dan is die verbinding niet meer nodig. Je luistert je luisterboek op de Kobo app, die te downloaden is voor Android en voor iOS. Ben je ingelogd? Dan staat je luisterboeken gereed om te worden ingeladen. Zodra het is ingeladen, kun je meteen beginnen met luisteren (niet vanaf de e-reader).

Minder goede opties voor gratis luisterboeken

gratis luisterboeken tips lijst

Laten we hieronder naar de overige opties kijken voor gratis luisterboeken.

Audible gratis trial

Audible heeft als groot voordeel dat het het grootste aanbod van Engelstalige boeken ter wereld aanbiedt. Het heeft daarnaast ook een flink aantal audiodrama’s en audioshows in het aanbod. Met Audible kun je boektitels los aanschaffen (zonder abonnement), maar je kunt ook gewoon een abonnement aanschaffen waarvoor je elke maand een vast bedrag betaalt.

Audible produceert al audioboeken (maar ook versies van kranten en tijdschriften op geluid) sinds 1995. Vanaf 2008 werkt Audible samen met Amazon, het grootste online warenhuis op de wereld.

Je kunt in de Audible app een proefabonnement aangaan dat 30 dagen duurt. Voor deze 30 dagen hoef je niet te betalen. Je kunt na de 30 dagen gratis gewoon opzeggen: je hoeft dan niets te betalen. Als je niet opzet, wordt je proefabonnement omgezet in een betaald abonnement.

Met het gratis Audible proefabonnement heb je niet meteen (onbeperkt) toegang tot alle verschillende audiobestanden. Bij Audible gaat het om de titels die je aanschaft. Als je deze eenmaal gekocht hebt, blijven ze op je account staan, zodat je er zo vaak naar kunt luisteren als je wilt. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een boek in de boekenwinkel kopen. Vooral als je iemand bent die niet veel boeken tegelijk leest, is deze optie erg fijn: je betaalt wat je leest.

Het Audible abonnement kost 7,99 dollar in de maand, omgerekend is dit ongeveer 6,80 euro. Het is afhankelijk van de wisselkoers tussen dollar en euro hoeveel je echt moet betalen, maar op het eerste gezicht is het niet zo duur. Als je een abonnement hebt, dan krijg je per maand 1 zogenaamde ‘credit’. Deze credit kun je vervolgens omzetten in een gratis boektitel. Daarna krijg je 30% korting op elk volgend audiobestand dat je aanschaft.

Het Audible abonnement is vooral voor mensen die vaker per maand boeken willen kopen. Hoe meer boeken je koopt per maand, hoe goedkoper de prijs per boek zal worden. Als je elke maand maar één boek aanschaft met behulp van de credit, dan betaal je hier steeds 6,80 euro voor. Een grote lezer haalt de kosten van een abonnement er al snel weer uit.

>> Vraag hier de gratis trial van Audible aan.

Spotify luisterboeken

Spotify is vooral bekend als aanbieder van muziek, maar je kunt er ook luisterboeken mee beluisteren. Ze staan alleen (nog) niet onder een eigen genre, dus je moet even zoeken om ze te vinden. Zoeken gebeurt op basis van de titel van het boek. Ook kun je op auteur zoeken. Daarnaast hebben sommige Spotify gebruikers hun eigen luisterlijsten gemaakt.

Het aanbod bij Spotify is een stuk kleiner dan dat bij concurrenten met audioboeken als specialisatie. Je vindt veelal boeken uit het Engels en het Duits waar geen copyright meer op zit (vaak uit het leeslijstje van de middelbare school), maar ook kom je genoeg Nederlandse boeken tegen.

YouTube luisterboeken

Op YouTube staan ook verschillende luisterboeken en korte verhalen. Er zijn verschillende kanalen die speciaal zijn ingericht op het aanbieden van luisterboeken. Zelf luister ik vaak naar het kanaal ‘Horror Babble’, waarin oude klassiekers van onder andere H.P. Lovecraft – bekend van Cthulu – worden voorgelezen. Er zal ongetwijfeld een kanaal zijn met jouw lievelingsgenre. Je vindt natuurlijk niet elk boek, maar de boeken die je vindt, zijn 100% gratis.

De Luisterbieb

Luisterbieb is een app van de Bibliotheek die audioboeken aanbiedt. Er staan inmiddels ruim 2600 boeken op de app die je kunt afspelen tijdens het tuinieren, tijdens een lange autorit of geheel ter ontspanning. Je kunt de Luisterbieb app gratis downloaden op je smartphone en op je tablet.

In de Luisterbieb vind je boeken met drie verschillende labels: grijs, oranje en wit. Boeken met een grijs label zijn voor iedereen gratis toegankelijk (helaas hebben niet veel boeken dit label). Boeken met een wit label zijn tijdelijk gratis te beluisteren. Boeken met een oranje label zijn ‘Premiumboeken’: je kunt ze alleen luisteren als lid van de bibliotheek en dat voor 3 weken.

Google Play luisterboeken

Ook in Google Play staan verschillende luisterboeken. Je vindt ze door ‘Google Play Boeken’ te openen en vervolgens op ‘Winkelen’ te klikken. Bij elk boek staat een prijs en een optie om te kopen. Je kunt een gedownload audioboek op meerdere apparaten terugluisteren.

Apple Store luisterboeken

Audioboeken in de Apple Store vind je in de ‘Audiobook store’. Je kunt eerst naar een preview. Per land of regio gelden andere voorwaarden voor het aankopen van audioboeken voor je iPod, iPad of iPhone. Gedownloade audioboeken moet je eerst downloaden naar je apparaat.

Bookbeat gratis trial

Je kunt ook maar liefst 30 dagen gratis gebruikmaken van de audioboeken-bibliotheek van Bookbeat. Dit is een uitstekende dienst en het is helemaal vrijblijvend. Onze redactie raadt dit vrij nieuwe platform aan, want wij waren enthousiast over het aanbod en het gemak van de dienst.

Populariteit van e-boeken

E-boeken, of te wel: digitaal lezen van een schermpje (in plaats van een papieren boek in je handen), is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Steeds meer boekpublicisten zien het voordeel in van het ook online aanbieden van boeken. Deze zijn namelijk een stuk goedkoper (geen print- en materiaalkosten) en ze nemen geen enkele ruimte in in iemands boekenkast.

Populariteit van luisterboeken

Ook luisterboeken worden steeds populairder, zeker nu er steeds meer boeken digitaal verschijnen. Een luisterboek is een heel nieuwe manier van literatuur ervaren: in plaats van beelden te vormen op basis van wat je met je ogen ziet, vorm je een beeld van wat je oren horen.

Voordelen luisterboeken

Luisterboeken geven boeken een nieuw perspectief. Door een spreker hardop te horen spreken, is het alsof je getuige bent van het verhaal. Je wordt er op een andere manier in gezogen dan wanneer je leest. Luisterboeken kunnen bovendien voor elk personage een andere stem geven: dat zorgt weer voor dynamiek. Ook kunnen er achtergrondgeluiden worden toegevoegd, zoals het neerslaan van regen op de ruiten, of het overgaan van de telefoon.

De ultieme ontspanning

Om van een luisterboek te genieten, hoef je alleen maar je ogen te sluiten en er lekker bij te gaan liggen. Lezen is vermoeiender dan luisteren, omdat je voortdurend moet concentreren om de geschreven woorden in beelden om te zetten. Luister je? Dan kun je tegelijkertijd iets anders doen.

Veel luisterplezier!