Hoe goed is Audible? Kunnen wij deze dienst voor audioboeken aanbevelen? Wij vertellen het je in deze review. Lees verder voor onze ervaringen…

Ervaringen met Audible: hoe goed is Audible?

Laten we punt voor punt kijken wat onze ervaringen zijn met Audible en wat voor oordeel we over deze audioboeken-dienst hebben.

Wat is Audible precies?

Audible heeft tot doel de ‘kracht van het gesproken woord’ te ontketenen. Of te wel: aan zoveel mogelijk mensen wereldwijd de service van luisterboeken aanbieden. Audible is het grootste bedrijf op het gebied van luisterboeken en verrijkt elke dag de levens van miljoenen luisteraars.

Wat is de aanpak van Audible?

Audible is erg gericht op klantenservice en probeert zo goed mogelijk voor zijn klanten te zorgen, zowel door klantvriendelijkheid als door de beste producten aan te bieden. De mensen bij Audible zijn elke dag bezig met het maken van technische innovaties en met programmeren op superieur niveau. Op deze manier is het bedrijf een sturende kracht in de revolutie van onlin3 luisterboeken, een trend die de afgelopen jaren steeds sterker is geworden.

Wat probeert Audible te bereiken?

Audible wil een positieve impact op steden wereldwijd, door hart en ziel te hebben voor de omgeving. Dat betekent dat het bedrijf niet alleen bezig is met het behalen van winst, maar ook met zijn omgeving en de samenleving in het algemeen. Sinds 2007 is het hoofdkantoor van Audible gevestigd in Newark (New Jersey, Verenigd Staten) en probeert het bij te dragen aan de welvaart van de stad en zijn inwoners, net als bij andere steden waar Audible is gevestigd.

Audible abonnementen

Audible heeft twee verschillende abonnementen waaruit je kunt kiezen. De abonnementen zijn Audible Plus en Audible Premium Plus. De verschillen in de twee abonnementen zit hem onder meer in de prijs, maar ook in de diensten waar je met het abonnement gebruik van kunt maken.

Wat is Audible Plus?

Audible Plus is een abonnement dat je kunt opzeggen wanneer je wilt. Met Audible Plus heb je toegang tot duizenden ‘Originals’ (e-boeken), maar ook vele audioboeken en podcasts. Je maakt eerst gebruik van een gratis proefperiode, daarna betaal je 7,95 euro in de maand.

Wat is Audible Premium Plus?

Ook Audible Premium Plus kun je opzeggen wanneer het jou uitkomt. Net als bij het Audible Plus abonnement heb je toegang tot duizenden Originals, audioboeken, plus podcasts. Maar je hebt ook de mogelijkheid om 1 titel per maand te selecteren: deze blijft voor altijd in jouw bezit. Audible Premium Plus is wel wat duurder dan het Plus abonnement: 14,95 euro per maand.

Wat als je lid bent van Amazon Prime?

Als je lid bent van Amazon Prime, heb je keuze uit dezelfde twee abonnementen. Het Plus abonnement is precies hetzelfde, maar als je een Audible Premium Plus abonnement afsluit, krijg je bij je gratis proefperiode van 30 dagen 2 premium selectie titels om te houden in plaats van 1.

Moet je een abonnement aanschaffen?

Je kunt ervoor kiezen een abonnement af te sluiten bij Audible, maar dat is niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen losse titels te kopen. Als je veel boeken leest, dan is het goedkoper om een abonnement af te sluiten. Als je een paar keer per week een boek wilt kopen, dan is het verstandiger en goedkoper om de titels los te kopen bij Audible. Het verschilt per persoon.

Overgenomen door Amazon

Audible begon al in 1995 met het maken van audioboeken en speciale audioversies van zowel tijdschriften als kranten. Begin 2008 werd Audible overgenomen door Amazon, het bedrijf dat bekend staat als online warenhuis en vele verschillende producten aanbiedt. Om die reden werkt Audible nauw samen met Amazon en krijgen Amazon Prime leden speciale korting.

Deal met Apple

In 2003 wist Audible een deal te sluiten met Apple (nog zo’n groot Amerikaans bedrijf). Vanaf dat moment was Audible het enige bedrijf dat audioboeken mocht aanbieden in de iTunes Music Store. In 2005 ging Audible Air online: het werd mogelijk om audioboeken die je gekocht had gelijk te downloaden op (Apple) apparaten die iTunes ondersteunden. Het was niet meer nodig om de grote downloadbestanden eerst op de computer op te slaan.

Wat zijn Audible Originals?

Hoewel Audible eigendom is van Amazon en ook is opgenomen in het boekaanbod van Amazon, kun je via de website van Amazon ook speciale producties kopen die door Audible zelf gemaakt zijn. Deze boeken bestaan alleen als luisterboek (niet als papierenboek of als e-boek).

Heel veel Engelstalige audioboeken

De meeste audioboeken van Audible zijn Engelstalig. Als je op zoek bent naar Nederlandse luisterboeken, dan kun je beter geen abonnement afsluiten bij Audible, maar beter naar een concurrent gaan.

Eigen Audible versie per land

Amazon is in verschillende landen actief en voor die verschillende landen bestaan ook ‘eigen’ versies van Audible, die zorgen voor een optimale integratie (aankoop en betaalmethoden). Als je een boek koopt via Amazon.de, dan worden audioboeken automatisch via Amazon.de verkocht. Dat betekent dat je veel Duitstalige boeken tegenkomt. Er is onder meer ook een Engelse, Italiaanse en Franse versie van Amazon in Europa en een Australische en Japanse erbuiten.

Wat zijn de Audible ‘Marketplaces’?

Dit zijn de verschillende regio’s die hierboven zijn beschreven. Je moet er rekening mee houden dat je account bij Amazon altijd terugvalt op een ‘standaard’ versie van Amazon waar je boeken koopt. Als je in Nederland boeken koopt, dan kies je uit Amazon.com, Amazon.nl of Amazon.de. De Nederlandse site van Amazon is niet aan te raden om als standaard te gebruiken, omdat er geen Nederlandse Amazon site is en je niet bij de boeken kunt.

Kies voor Amazon.com

Als je Amazon.com kiest als je standaardsite (in het Engels ‘default Kindle Store’), maak je gebruik van de originele Amerikaanse versie. Dat betekent dat je uit veel verschillende luisterboeken kunt kiezen. Het betekent ook dat je hetzelfde boek zowel als luisterboek en als leesboek kunt gebruiken. Je kunt hetzelfde boek dus afwisselend per hoofdstuk lezen of luisteren.

Soort dienst Audible

Het verschil tussen Audible en abonnementen van concurrenten als Nextory is dat je bij Audible niet onbeperkt kunt luisteren tegen een bepaald bedrag per maand. Het is dus geen all you can listen variant op een all you can eat restaurant: je betaalt telkens per gang (per boek). Als je een titel hebt gekocht, dan blijft deze voor altijd beschikbaar op je account. Audible is dus vooral handig voor mensen die maar een paar boeken per jaar willen kopen.

Abonnement Audible

Er is ook een Audible abonnement dat 14,95 dollar in de maand kost (dat is net wat minder dan 13 euro, de precieze kosten van het abonnement zijn afhankelijk van wat de euro waard is ten opzichte van de dollar). Bij een abonnement krijg je per maand 1 credit die je in kunt zetten.

Wat is een Audible credit?

Een credit is een soort digitale tegoedbon voor een luisterboek. Met de credit die je iedere maand bij je abonnement krijgt, kun je een luisterboek naar keuze uitkiezen, zonder dat je hiervoor apart hoeft te betalen. Je krijgt de credit namelijk ‘gratis’ als je een abonnement hebt afgesloten. Als je een abonnement hebt, krijg je ook nog 30% korting op alle andere boeken.

Gebruiken van credits

Je hoeft credits niet per se te gebruiken in de maand dat je ze gekregen hebt. Je kunt credits namelijk ook opsparen (maximaal 6 tegelijk) en bijvoorbeeld in één keer uitgeven aan zes verschillende luisterboeken. Als je een maand wat minder tijd hebt om naar luisterboeken te luisteren is dat geen probleem: je hebt de flexibiliteit om in een andere maand juist meer te luisteren.

Wat is de Great Listen Guarantee?

Als je een audioboek hebt gekocht, maar deze bevalt je niet zo goed, dan kan je deze laten omruilen voor een ander boek. Dat is de Great Listen Guarantee van Audible: de garantie dat je altijd een boek hebt dat je bevalt. Ook heeft Audible bijna elke week speciale acties op honderden boeken. Je kunt dan tijdelijk extra korting krijgen bij het kopen van deze boeken.

Is een Audible abonnement handig?

Een Audible abonnement is vooral handig voor mensen die veel naar audioboeken luisteren. Je betaalt rond de 150 euro per maand voor een abonnement en krijgt daarvoor 12 credits, dus 12 gratis luisterboeken. Een abonnement is handig als je per maand meerdere boeken wilt luisteren, wat hiervoor krijg je 30% korting. Hoe meer boeken je leest: hoe meer korting je pakt.

Wat is het Silver Abonnement?

Silver Abonnement betekent in het Nederlands het ‘Zilveren Abonnement’. Betekent dit dat het abonnement minder goed is dan Goud? Bij het Silver Abonnement betaal je ook 14,95 dollar, maar dan per twee maanden. Het abonnement is twee keer zo goedkoop als een gewoon abonnement, maar je krijgt ook maar half zoveel credits (1 credit per 2 maanden).

Audible of Kobo Plus of Storytel?

Audible heeft als nadeel dat de meeste boeken in het Engels zijn. Zoveel Nederlandstalige titels zijn er niet. Kobo Plus en Storytel zijn alternatieve aanbieders die wel veel Nederlandse en Vlaamse boeken hebben. Als Engelse boeken jouw voorkeur hebben, dan is Audible iets voor jou.

Wat is er zo goed aan Audible?

Audible heeft een aantal belangrijke voordelen, die zetten we hier voor je op een rij:

  • Alle audioboeken die je aanschaft, hou je voor altijd (je koopt ze en leent ze niet).
  • Je hebt geen abonnement nodig om audioboeken te luisteren. Je kunt ook gewoon een los boek kopen.
  • Je kunt credits opsparen (maximaal 6) en deze op een later moment gebruiken, als je een maand of aantal maanden geen luisterboeken hebt kunnen luisteren.
  • De Great Listen Guarantee houdt in dat je altijd een luisterboek kunt luisteren dat bij jouw smaak past.
  • Er zijn bijna elke maand unieke acties op honderden boektitels.
  • Audible maakt gebruik van een aantal heel goeie en bekende voorlezers: Emma Thompson, Claire Danes, Morgan Freeman, Stephen Fry en meer.
  • De app is erg handig: je hebt veel opties en je kunt je luisterboek beluisteren op verschillende apparaten zonder dat je verlies waar je was gebleven.

Ervaringen met Audible

Mensen die Audible gebruiken zijn er meestal erg blij mee: je kunt uit heel veel verschillende boeken kiezen, kunt maandelijks een boek gratis beluisteren en de boeken die je aanschaft, mag je voor altijd houden. De app is erg fijn om te gebruiken en de service is ook heel goed.

Veel luisterplezier!