Storytel luisterboeken: een kritische, uitgebreide review

Ben jij iemand die altijd op zoek is naar een goed verhaal? Dan is Storytel misschien wel iets voor jou. Hier vind je namelijk duizenden verschillende luisterboeken en e-boeken samen in één app. Op het platform kom je allerlei soorten verhalen tegen: van boeken voor kinderen tot de spannendste romans. Ook komt je grote klassiekers en bestsellers tegen. Storytel lijkt op het eerste gezicht een hoop voor je in petto te hebben. Ontdek meer aan de hand van ons review.

Storytel en onze zoektocht naar de beste luisterboeken

Luisterboeken zijn nog niet zo heel lang populair. In eerste instantie lazen we boeken in papiervorm. Toen was daar plotseling de revolutie van het e-boek. Later kwamen daar ook online toegankelijke luisterboeken bij. Wij zien de verschillende voordelen van luisterboeken meteen in: je kunt luisteren én je handen vrij hebben om iets anders te doen. Bovendien is luisteren ontspannend, terwijl lezen inspannend is. Al snel kwamen we uit bij Storytel.

Wat maakt ons geschikte luisterboeken dienst reviewers?

Uiteraard hebben we op de redactie al naar verschillende luisterboeken geluisterd. Dat deden we gedeeltelijk via Storytel. We zijn dus zowel bekend met het fenomeen luisterboek als met Storytel als platform. Bovendien hebben we jarenlange ervaring met het reviewen van verschillende diensten. Door de jaren heen hebben we een ellenlange lijst platforms besproken.

Blijf kritisch op het luisterboeken aanbod

Zoek je een platform dat luisterboeken aanbiedt, dat moet dat platform uiteraard de hoogste kwaliteit kunnen bieden. Er moet niet zomaar een handjevol luisterboeken op staan, maar duizenden verschillenden. Bovendien moet de geluidskwaliteit goed zijn en moet de stem van de voorlezer prettig zijn om urenlang achtereen naar te luisteren.

We beginnen ons review altijd met de nodige scepsis

Als wij met nieuwe platforms of diensten in aanraking komen, zijn we in eerste instantie altijd sceptisch. Dat heeft ermee te maken dat we onze kritische rol als reviewers niet mogen vergeten: het is onze taak kritisch te blijven en vraagtekens te zetten bij al die wonderschone verkooppraatjes.

Wat beloven luisterboeken aanbieders? Worden deze beloftes ook echt ingelost?

Uiteraard kun je van een aanbieder van luisterboeken verwachten dat je hier een ongekend groot aantal luisterboeken van hoge kwaliteit tegenkomt, waaronder bekende bestsellers en andere klassieke werken. Al deze boeken zou je binnen enkele klikken tot je beschikking hebben. Heel mooi al die beloften, maar voor ons geldt: eerst zien (of luisteren), dan pas geloven.

Op deze criteria beoordelen we een Storytel en de concurrentie

Een platform als Storytel beoordelen wij op het volgende:

 • Je moet een voldoende groot aanbod luisterboeken kunnen vinden

 • Ook moeten er voldoende Nederlandse en Nederlandstalige luisterboeken tussen zitten

 • Het aanbod moet verschillende genres bevatten

 • Je moet aanvullende informatie krijgen over of het luisterboek al dan niet voor jou geschikt is

 • Je moet de luisterboeken voor eerlijke prijzen kunnen beluisteren

 • Storytel moet duidelijke algemene voorwaarden hebben.

Storytel in de praktijk getest: deze onderzoeksdata zijn we rijker

Storytel is een platform dat door ons in praktijk is uitgetest. Of te wel: een platform waarop we actief naar luisterboeken geluisterd hebben. Heel de redactie heeft deelgenomen en minstens drie luisterboeken aangeschaft. Vervolgens hebben we onze conclusies naast elkaar gelegd.

In het kort: wat is nu precies Storytel?

Storytel is een platform waarop je duizenden verschillende luisterboeken en ook e-books vindt. Je vindt hier allerlei soorten boeken op het gebied van spanning en romantiek, maar ook kinderboeken en non-fictie. Het aanbod bevat zowel Nederlandstalige als Engelstalige boeken. Storytel biedt verschillende abonnementen aan en heeft een aanbod van maar liefst ruim 500.000 titels. Daarmee is het één van de grootste luisterboek abonnementsdiensten ter wereld.

De bedenkers van Storytel

Storytel heeft streamingactiviteiten onder de merknamen Mofibo en Storytel. De uitgever van de luisterboeken van Storytel is StorySide. Dit gebeurt via verschillende Scandinavische uitgeverijen (Storytel is een Scandinavisch bedrijf) als People’s Pres, Gummerus en Norstedts. Inmiddels is Storytel actief in ruim 20 markten ter wereld. Het hoofdkantoor zit in Stockholm.

Aanbod van producten

Storytel biedt behalve luisterboeken dus ook een ruime selectie e-boeken aan. Deze boeken vallen onder tal van categorieën: misdaad, thriller, sciencefiction, young adult, non-fictie, kinderen, etc.

Onze testdata en Storytel ervaringen: welke resultaten boekten we?

Storytel is een platform dat ons niet is tegenvallen. Het aanbod luisterboeken is erg ruim, zoals beloofd. Daarnaast vonden we er verschillende e-boeken die tot onze verbeelding spraken. Het platform nodigt uit je verder in de literatuur te verdiepen. Lezen en luisteren wordt echt een pretje en dat is natuurlijk precies waar boeken voor bedoeld zijn.

Welke kosten ben je bij Storytel kwijt?

Storytel merkt met abonnementen. Je betaalt telkens een vast bedrag per maand, waar een aantal rechten op het Storytel platform tegenover staat. De drie abonnementen zijn de volgende:

 • Unlimited – dit kost je 12.99 euro in de maand

 • Family – kost 19,99 euro in de maand

 • Family Plus – het meest uitgebreide abonnement kost 19,99 euro in de maand.

Is Storytel daarmee zijn geld waard?

Jazeker. Met de manier waarop de abonnementen zijn opgezet, wordt Storytel steeds voordeliger naarmate je er meer gebruik van maakt: hoe meer je leest en luistert, hoe minder je gemiddeld per titel hoeft te betalen. Hartstikke fijn dus voor iemand die fanatiek leest en luistert.

De beschikbare modules

Module 1: Storytel Unlimited

Het eerste abonnement is, zoals gezegd, Storytel Unlimited. Dit is hoe het in elkaar zit:

 • Unlimited is bedoeld voor 1 volwassene en 1 kind van maximaal 12 jaar

 • Unlimited kost 12,99 per volwassene (het kind is gratis)

 • Met het abonnement kun je onbeperkt lezen en luisteren op het Storytel platform

 • Ook kun je offline boeken opslaan.

Module 2: Storytel Family

Dit is wat Storytel Family inhoudt:

 • Je betaalt 16,99 euro per maand

 • 2 volwassenen en 2 kinderen tot en met 12 jaar krijgen toegang

 • Je kunt onbeperkt lezen en luisteren

 • En boeken offline opslaan.

Module 3: Storytel Family Plus

Family Plus heeft de gebruiker het volgende te bieden:

 • Je betaalt 19,99 euro per maand

 • Hiervoor krijgen 3 volwassenen en 3 kinderen van maximaal 12 jaar toegang

 • Ook met dit abonnement kun je offline boeken opslaan en onbeperkt boeken luisteren en/of lezen.

Onze scores voor Storytel

 • Kwaliteit: 9. Veel titels en auteurs van hoge kwaliteit

 • Prijs: 8. Uitgebreide familieabonnementen voor een eerlijke prijs

 • Support: 8. Prima te woord gestaan

 • Eenvoud: 8.5. Je kunt je weg gemakkelijk vinden op het platform

 • Functies: 8. Een website en app die op technisch vlak deugen.

Wat maakt Storytel bijzonder ten opzichte van concurrenten?

Storytel biedt een ontzettend ruim aanbod boeken aan (maar liefst meer dan 350.000) en legt de nadruk op luisterboeken. Bovendien kun je voordelige gezinsabonnementen afsluiten en onbeperkt lezen en luisteren. Je kunt het platform gratis uitproberen en ook opzeggen wanneer het uitkomt. Je kunt boeken offline bewaren zodat je geen internetverbinding nodig hebt.

Een expert aan het woord over Storytel

We hebben ook een expert naar Storytel laten kijken. Deze was erg te spreken over wat het platform zoal te bieden heeft. Vooral het aanbod luisterboeken – Engelse en Nederlandse titels – is erg ruim. Ook mensen die nauwelijks gebruik maken van streamingsdiensten zullen zich snel thuis voelen op Storytel: het platform is erg intuïtief en kent weinig geheimen.

De supportafdeling van Storytel: deugt deze?

Contact opnemen met Storytel? Dat kan via de supportafdeling. Storytel NL B.V. heeft het kantoor in Amsterdam, aan de Van Diemenstraat 136-138, 1013 CP. Op de website vind je een sectie met veel gestelde Storytel vragen. Ook kun je een mail sturen naar support.nl@storytel.com. In onze ervaring worden mails snel beantwoord. Helaas kun je dus niet bellen. Wel is het een groot voordeel dat al je vragen in het Nederlands beantwoord worden.

Voor wie is Storytel geschikt?

Storytel is voor iedereen die van luisteren en lezen houdt. Een abonnement is voordelig al vanaf 2 boeken per maand. Storytel richt zich met name op gezinnen (ouders + kinderen tot 12 jaar), maar ook als single of koppel kun je Storytel prima aanschaffen. Het platform biedt lees- en luisterboeken voor kinderen, maar ook zaken als non-fictie, klassiekers, romans, korte verhalen, economische teksten en teksten gericht op geschiedenis: voor elk wat wils.

Stappenplan: Storytel in de praktijk gebruiken

Via de Storytel website sluit je eenvoudig een abonnement af:

 • Ga naar Storytel.com

 • Scrol omlaag naar de abonnementenpagina en kies het abonnement dat het beste bij jouw situatie aansluit

 • Volg de stappen en maak een account aan

 • Nadat je een betaalmethode naar keuze hebt gebruikt, kun je het abonnement starten

 • Download nu de Storytel app en begin met je eerste luisterboek.

Updates van Storytel: wordt het aanbod regelmatig vernieuwd?

Storytel heeft inmiddels ruim 350.000 boeken in het assortiment en dat aanbod zal in de toekomst alleen maar toenemen. Er worden immers steeds meer boeken geschreven en veel van die boeken worden ook omgezet tot e-boek of luisterboek. Verder vind je op Storytel een sectie met boeken die “exclusief op Storytel” te vinden zijn: deze zie je nergens anders.

Reviews van Storytel: in bullet-points

Consumentenbond.nlStorytel wordt gezien als uitkomst voor iedereen die regelmatig naar een boek wilt luisteren. Je kunt gemakkelijk bladeren door het grote boekenaanbod en je kunt je abonnement met iemand delen. Nadelen zijn het feit dat hoofdstukindelingen nog ontbreken en dat zoekresultaten wat mager kunnen zijn.
Dereviewers.nlDe reviewer is erg blij dat hij besloten heeft een abonnement te beginnen bij Storytel. Het platform stimuleert je vaker naar een verhaal te luisteren. Luisteren kan wanneer het je uitkomt. Bovendien ben je met Storytel goedkoper uit dan met fysieke boeken. Storytel is een aanrader die de reviewer veel plezier oplevert.
Bgreat.nlDe reviewer is enthousiast over de inhoud van het Storytel platform. Je hebt keuze uit ontzettend veel kwaliteitsboeken. Plus het platform is eenvoudig in gebruik. In de app vind je verschillende handige functies. Storytel biedt je de mogelijkheid van verhalen te genieten zonder dat je hiervoor hoeft stil te zitten.
Techgirl.nlDeze review gaat over de Storytel E-reader in het bijzonder. Storytel biedt een kundige synchronisatie tussen e-reader en telefoon. Verder kun je Storytel met Bluetooth verbinden en gaat de batterij van de Storytel E-reader gaat prettig lang mee. Een nadeel is dat de e-reader af en toe tussen het Nederlands en Engels afwisselt. Als eindoordeel krijgt de reader toch een dikke 9.5.
Allesoverboeken.nlDe reviewer heeft positieve ervaringen met Storytel. Het stopzetten en opnieuw aanvragen van het abonnement ging bijvoorbeeld erg soepel.

Alternatieven voor Storytel

Beste algemene keuzeNextory – Groot aanbod e-boeken, verspreid over verschillende categorieën.
Onze persoonlijke favorietBookbeat – de leukste en beste e-boeken voor jong en oud onder één dak.
Beste budgetoptieKobo Plus – een groot aanbod lees- en luisterboeken op één plek voor een zeer voordelige abonnementsprijs.

Conclusie: is Storytel de investering waard?

ReviewStorytel
SamenvattingStorytel is een platform dat zowel op luister- als leesvlak voldoende te bieden heeft en daarmee een echte aanrader is, met name voor gezinnen waarbij ook de jonge kinderen veel lezen. Je vindt hier de fijnste boeken voor jong en oud.
Review doorDe Redactie
BeoordelingOns eindcijfer: 9.3 uit 10.

Doe nu dit: jouw luisterboek vervolgstap

Toen aan een uitstekend platform voor de beste luisterboeken? Dan ben je toe aan Storytel. Of ben je juist nieuwsgierig naar wat luisterboeken voor jou kunnen betekenen? Ook dan raden we je aan je bij Storytel aan te melden, want het platform is uitgebreid en niet duur.

FAQ: veel gestelde vragen over Storytel

 • Wat is Storytel precies?

Storytel is een platform dat inmiddels in ruim 25 landen beschikbaar is. Je vindt op Storytel zowel Nederlandse als internationale verhalen. Als je een abonnement afsluit, dan krijg je onbeperkt toegang tot het gehele aanbod boeken: zowel leesboeken als luisterboeken.

 • Hoe kun je een abonnement beginnen?

Een abonnement start je door naar de website te gaan, waar je een overzicht van alle beschikbare abonnementen te zien krijgt. Je kiest dan het abonnement dat het beste bij jouw situatie past en maakt een account aan. Vul je gegevens in en kies een gewenste betaalmethode. Vervolgens moet je nog de app downloaden en kun je inloggen op je account.

 • Is Storytel ook in het buitenland te gebruiken?

Jazeker, al moet je er wel rekening mee houden dat in sommige landen of regio’s bepaalde content niet beschikbaar zal zijn. Wil je zeker weten dat je het boek waaraan je bezig bent wilt kunnen lezen of beluisteren? Sla deze dan van tevoren offline op (download hem op je apparaat).

 • Op hoeveel appraten kan je luisteren?

Luisteren kan vanaf elk tablet of elke smartphone waar je de Storytel app op gedownload hebt. Let er wel op dat je tegelijk maar één apparaat kunt gebruiken. Er is wel een tweede apparaat beschikbaar dat je in “Kids” mode kunt gebruiken. Kids mode kent enkele beperkingen.

 • Wat zijn de Family abonnementen?

Deze geven je de mogelijkheid 2 of 3 Storytel account op hetzelfde abonnement aan te sluiten, waardoor je per volwassene voordeliger uit bent. Als je een uitgebreid Family abonnement hebt, kun je wel op meerdere apparaten tegelijkertijd lezen of luisteren.

Gratis media over/van Storytel: spreken is zilver, luisteren is goud

YouTube account van Storytel:

Veel boekenplezier!