Is Kobo Plus een fijne dienst voor e-boeken en luisterboeken? Hun kun je het gebruiken om je favoriete e-boeken te zoeken? Werkt het downloaden van boeken prettig? Is er een goed aanbod? Wat zijn de ervaringen? Hoe goed is de klantenservice? Zijn er kortingscodes? Kun je het abonnement delen met iemand? En is het zijn prijs uiteindelijk waard? Wij zochten het uit en delen onze ervaringen…

Kobo Plus lezen en luisteren: een uitgebreide review

In deze review gaan we het hebben over Kobo Plus – een pakket waarmee je online boeken kunt lezen én naar boeken kunt luisteren. Kobo Plus biedt verschillende abonnementen aan: voor elke boekfanaat wat wils. Het fijne van deze pakketten is dat je altijd recht hebt op een gratis proefperiode van liefst 30 dagen. Ben jij benieuwd naar wat Kobo voor je kan betekenen? Dan raden we je aan ons uitgebreide review te lezen: wij bespreken het van kop tot staart.

Kobo Plus en onze zoektocht naar de beste lees- en luisterdienst

Sinds enige tijd zijn e-boeken echt een rage. Er zijn dan ook een aantal onmiskenbare voordelen aan verbonden: e-boeken nemen geen ruimte in, ze zijn beter voor het milieu (je verspilt er geen papier mee) én ze zijn een stuk goedkoper dan traditionele boeken. Je kunt honderden e-boeken tegelijkertijd meenemen op één tablet. Die e-boeken moet je natuurlijk wel ergens vandaan halen. Denk je aan e-boeken, dan is in Nederland Kobo een uitstekende partij.

Wat maakt dat wij een dienst als Kobo Plus uitstekend kunnen reviewen?

Kobo is een platform waar we uiteraard al langer bekend mee zijn. Kobo Plus is bovendien een abonnement dat we in de praktijk hebben uitgetest om dit review te kunnen schrijven. Je kunt dus niet zeggen dat we ons niet hebben ingelezen. Letterlijk. Bovendien hebben we ervaring met het reviewen van talloze online diensten, waaronder enkele concurrenten van Kobo.

Blijf kritisch op het aanbod lees- en luisterdiensten

Lezen en luisteren op één platform is natuurlijk fantastisch, maar er komt een hoop bij kijken om dit allemaal vlekkeloos te laten verlopen. Zo moeten de geluidsopnames van goede kwaliteit zijn en moet er een groot genoeg aanbod – ook Nederlandstalige – boeken zijn om uit te kiezen.

Eerste sceptische impressie van Kobo Plus

We komen zo vaak online platforms en diensten tegen die helemaal gehypet worden, maar vervolgens geen pepernoot blijken voor te stellen. Een mooi marketingpraatje is zo gehouden, maar wat is zo’n verhaaltje op het einde van de dag waard? Het enige verhaal waar wij naar op zoek zijn, is dat van een goed boek. Toen we voor het eerst van Kobo hoorden, waren we niet meteen onder de indruk. Gelukkig bleken onze testresultaten erg positief.

Wat beloven lees- en luisterdiensten? Zijn dit beloften die je kunt vertrouwen?

Optimaal gebruiksgemak en eindeloos leesplezier: dat zijn de beloftes die je vaak genoeg voorbij zult zien komen. Dat is natuurlijk nog maar af te wachten, want zelfs al deugt het aanbod, dan moet het platform ook technisch goed in elkaar zitten en voldoende service bieden.

Op deze criteria beoordelen wij Kobo Plus en alternatieven

Wij zijn erg streng als het op boekdiensten aankomt. We kijken naar:

 • De prijzen van abonnementen en/of afzonderlijke lees- of luisterboeken

 • We kijken naar het complete aanbod boeken (zowel lezen als luisteren)

 • We kijken of er voldoende Nederlandstalige boeken tussen zitten

 • We kijken of er ook toptitels tussen zitten

 • We beoordelen de kwaliteit van audioboeken

 • We beoordelen de algemene voorwaarden en de service van Kobo Plus.

Kobo Plus in de praktijk getest: onze onderzoeksdata

Kobo Plus is een platform dat door ons in de praktijk is uitgetest. Dat beteken: een account aanmaken en van verschillende lees- en luisterdiensten gebruik maken. Voor ons is het een harde voorwaarde dat we de diensten die we beoordelen ook echt zelf gebruikt en ervaren hebben.

In het kort: wat is Kobo Plus precies?

Kobo Plus omschrijft zichzelf als jou “favoriete lokale boekwinkel”, gehuld in “een nieuw jasje”. Kobo biedt je zowel lees- als audioboeken aan. de missie van Kobo is de kracht van het lezen met jouw persoonlijke wereld te verenigen. Kobo wordt gerund door echte boekenliefhebbers. De dienst Kobo Plus houdt in dat je voor een vast bedrag in de maand onbeperkt toegang tot alle boeken in het assortiment krijgt. Het aanbod is enorm groot.

Wie heeft Kobo Plus ontworpen?

Kobo is ontworpen door Michael Serbinis, die vanaf zijn vroege jeugd al bezig was met digitaal engineeren. Via een competitie kreeg hij een baan bij Microsoft aangeboden. Serbinis heeft een ijzersterk CV opgebouwd en onder meer naast Elon Musk gewerkt bij Zip2. Hij heeft gewerkt als onder Chief Technology Officer. Kobo Inc. Werd opgericht n 2009. In 2012 werd het bedrijf overgenomen door het Japanse Rakuten. Inmiddels is Kobo in 193 landen actief.

Vind hier alle nodige informatie over Kobo Plus

Kobo Plus is een abonnement dat je kunt afsluiten waardoor je toegang krijgt tot het grootste aanbod van Nederlands- en Engelstalige e-boeken. Je krijgt de keuze uit ruim 400.000 titels, zowel oud als nieuw. Bovendien zijn er ook luisterboeken beschikbaar, voor iedereen die liever wordt voorgelezen. Zo profiteer je dus voor een kleine prijs van oneindig veel leesplezier.

Hoe werkt het?

Het afsluiten van een Kobo Plus-abonnement is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar even je gegevens in te voeren en een betalingsmethode te kiezen. Zodra je abonnement is ingeschakeld kan je via de Kobo-app of de website of app van Bol.com je boeken uitkiezen.

Het grote voordeel van Kobo Plus is het feit dat je de keuze hebt uit drie verschillende abonnementen. Ga je voor een abonnement met alleen e-boeken, alleen luisterboeken of een combinatie van de twee? Het is maar net wat jij leuk vindt.

Waarom een e-reader gebruiken?

E-readers zijn in de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Hoewel elke echte boekenliefhebber weet dat er niets fijner is dan de geur van een nieuw boek en het gevoel van de pagina’s op je vingertoppen, is het nu eenmaal een dure hobby. Elk nieuw boek kost weer geld en dan moet je ook nog de ruimte hebben om de boeken te bewaren.

Met een abonnement op Kobo Plus heb je in één klap toegang tot duizenden boeken in alle genres. Bovendien kan je ze gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Of je nu naar het strand gaat, in het ov zit of moet wachten op een afspraak, je pakt de e-reader er heel eenvoudig even bij.

Onze testdata en ervaringen met Kobo Plus

Kobo Plus heeft een ontzettend groot aanbod boeken: maar liefst honderdduizenden titels. Je vindt hier wat je hartje begeert, wat voor soort lezer je ook bent. Persoonlijk zijn we erg te spreken over het enorme aanbod, het gebruiksgemak waarmee je een account afsluit en vervolgens aan het lezen gaat. Het platform heeft veel weg van een gestroomlijnde machine.

Welke kosten ben je bij Kobo Plus kwijt?

Bij Kobo Plus betaal je niet voor elk boek afzonderlijk, maar voor een abonnement. De kosten verschillen per abonnement. Je hebt drie keuzes

 • Voor Kobo Plus Lezen betaal je 9,99 euro in de maand

 • Ook voor Kobo Plus Luisteren betaal je 9,99 euro in de maand

 • Het meest voordelige en uitgebreide abonnement is Kobo Plus Lezen & Luisteren voor 12,99 euro in de maand.

Is Kobo Plus zijn geld waard?

Kobo Plus is een abonnement dat echt geschikt is voor ‘veelvraten’ op leesgebied: hoe meer je leest of luistert, hoe voordeliger het wordt. Zelfs als je maar één boek per maand leest of beluistert per maand is een bedrag van 12,99 niet duurder dan wanneer je een boek in de winkel koopt.

Wat vinden wij van Kobo Plus? Onze ervaringen…

Om te beginnen waren we erg onder de indruk van het aanbod. De meeste boeken die op onze wishlist stonden, konden we terugvinden en lezen.

Een minpunt is dat het niet 100% senior-proof is. Je moet behoorlijk digitaal aangelegd zijn om te kunnen navigeren, instellingen aan te passen en om luister- en e-boeken op je apparaat te krijgen.

Een ander groot pluspunt is dat we dankzij Kobo Plus veel meer boeken lezen dan normaal. Doordat we een abonnement hebben, krijgen we echt de motivatie om er ook gebruik van te maken. Het resultaat? Veel meer plezier en kennis van boeken.

Ons oordeel over de Kobo Plus modules

Zoals gezegd, kun je bij Kobo Plus kiezen uit alleen Lezen, alleen Luisteren, of uit een voordelige combinatie van beiden. Op het platform vind je honderdduizenden titels aan leesboeken. Hou er rekening mee dat het aanbod luisterboeken altijd aanzienlijk kleiner is. De categorieën zijn:

 • Fictie en Literatuur

 • Non-Fictie

 • Romantiek

 • Young Adult

 • Mysterie en Spanning
 • Science Fiction en Fantasy

 • Biografie en Memoires

 • Kinderen

 • Business en Financiën.

Module 1: Kobo Plus Lezen

Wat krijg je precies als je voor Kobo Plus Lezen kiest?

 • Je krijgt toegang tot honderdduizenden e-boeken

 • Toegang via elke Kobo e-reader

 • De mogelijkheid van de gratis app gebruik te maken

 • Gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van jouw leesgedrag

 • Previews bij elke titel

 • Verschillende recensies voor aanvullende hulp.

Module 2: Kobo Plus Luisteren

Zoals gezegd, het aanbod luisterboeken is aanzienlijk kleiner (dat is niet alleen bij Kobo zo, ook bij concurrenten).

 • Krijg toegang tot tienduizenden luisterboeken – nog altijd een fantastisch groot aanbod

 • Toegang via de app.

Module 3: Kobo Plus Lezen & Luisteren

Kobo Plus Lezen en Luisteren combineert het beste van twee werelden voor een bescheiden prijs.

 • Krijg toegang tot het gehele aanbod leesboeken én luisterboeken

 • Luister ook via de Kobo boek

 • Maak van een Kobo e-Reader gebruik

 • Bij alle abonnementen geldt: 30 dagen gratis uitproberen.

Onze scores voor Kobo Plus

 • Kwaliteit: 9. Veel bekende titels van grote auteurs en ook goede, meer onbekende werken

 • Prijs: 9. Uitstekende prijs voor een uitgebreid abonnement

 • Support: 7. Wat beperkte belmogelijkheden

 • Eenvoud: 9. Erg makkelijk in gebruik

 • Functies: 8. Ook op technisch vlak zit de website goed in elkaar.

robeer het gratis

Weet je toch nog niet helemaal zeker of je een Kobo Plus-abonnement wilt afsluiten? Probeer het dan nu de eerste 30 dagen gratis. Je krijgt toegang tot alles wat je normaal gesproken met een abonnement ook zou hebben en kunt dus testen of het echt wel iets voor jou is.

Hier kun je het maar liefst 30 dagen gratis proberen.

Zo niet? Dan hoef je dit aan het einde van de proefperiode alleen maar even aan te geven op je account. Het abonnement wordt dan direct opgezegd en er zullen geen kosten in rekening worden gebracht. Niets te verliezen dus.

Was de proefperiode wel geslaagd en wil je graag een abonnement op Kobo Plus. Dan hoef je helemaal niets te doen. Het proefabonnement wordt namelijk automatisch omgezet in een betaald, maandelijks opzegbaar abonnement.

Wat maakt Kobo Plus uniek ten opzichte van concurrenten?

Kobo Plus rekent relatief lage tarieven en heeft een enorm groot assortiment boeken, zowel voor lezen als luisteren. Het feit dat je voor een vast tarief een ongelimiteerd aantal boeken kunt inzien, is een ongekend groot voordeel dat maakt dat Kobo Plus met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Je krijgt persoonlijke aanbevelingen op basis van leesgedrag en maar liefst ruim 32.000 Nederlandse titels. Ook op technisch vlak werkt Kobo uitstekend.

Een expert aan het woord over Kobo Plus

De expert die wij naar Kobo Plus hebben laten kijken, viel bijna ondersteboven van het enorme aanbod dat dit platform te bieden heeft. Voor een platform dat niet-Nederlands is, weet het met een gigantisch aanbod Nederlandse titels goed in te spelen op de Nederlandse markt.

De supportafdeling van Kobo Plus

Kobo Plus heeft een uitgebreide supportafdeling. Hier vind je antwoorden op alle veel gestelde vragen over accounts, Kobo e-Readers, de Kobo Apps, e-boeken en luisterboeken. Wil je een medewerker spreken? Dan kun je via de website chatten. Ook is telefonische ondersteuning mogelijk via 0-800-022-9598, op maandag tot en met vrijdag van 9-16 uur. Over het algemeen is de ondersteuning prima, als is bellen wel beperkt mogelijk.

Voor wie is Kobo Plus geschikt?

Kobo Plus is speciaal voor de lezende veelvraat die per maand meerdere boeken verslindt. Bovendien heeft de Consumentenbond (https://www.consumentenbond.nl/e-reader/kobo-plus) geconstateerd dat je bij Kobo Plus gemiddeld meer bestsellers tegenkomt dan bij vergelijkbare platforms. Kobo Plus is bovendien gemakkelijker dan boeken lenen in de bieb.

Stappenplan: met Kobo Plus aan de slag

Wil je met Kobo Plus aan de slag, dan hoef je alleen maar een account aan te maken en een abonnement af te sluiten. Je kiest eenvoudig het abonnement dat het beste bij je wensen aansluit.

Updates van Kobo Plus: veel vernieuwingen?

Kobo Plus heeft een gigantisch aanbod boeken voor je klaarstaan. Dat aanbod blijft zich alleen maar verder uitbreiden. Bovendien is het fenomeen luisterboek in opkomst en is de kans groot dat er op korte termijn van heel wat boeken ook een luisterversie verschijnt.

Reviews van Kobo Plus: een bullet-point samenvatting

Hetnlpcollege.nlEen groot voordeel van Kobo Plus is dat je hier Nederlandstalige boeken in overvloed vindt. Voor luisterboeken kun je ook uitwijken naar de Engelse versie. Kobo Plus is een platform dat valt aan te raden.
Trustpilot.comOver Rakuten Kobo zijn liefst 4.256 reviews bekend bij Trustpilot op moment van schrijven. Het gemiddelde cijfer is 3.8 uit 5, dus een ruime voldoende. Met 55% geeft meer dan de helft van de reviewers het platform vijf sterren. Ook is er nog 23% die vier sterren geeft.
Portablegear.nlKobo Plus wordt gezien als interessante optie voor de reguliere lezer. Het aanbod boeken is overigens niet super actueel. Een groot voordeel van Kobo Plus is de integratie met de eigen Kobo e-readers. Bovendien kun je de apps op verschillende apparaten gebruiken.
Mommytobe.nlDe reviewer is groot fan van Kobo Plus en gebruikt de dienst met grote regelmaat. Al vanaf twee boeken in de maand ben je voordeliger uit dan wanneer je losse boeken aanschaft. Het fijne van Kobo Plus is dat je gemakkelijk nieuwe schrijvers en genres ontdekt. Bovendien staat het platform garant voor gebruiksgemak.
Besteboekentips.nlDe redactie is onder de indruk van het grote en diverse aanbod. Bijna alle boeken op de persoonlijke wishlists waren terug te vinden. Kobo Plus stimuleert je meer boeken te lezen dan je normaal zou doen. Dat leidt tot meer kennis en meer plezier.

Alternatieven voor Kobo Plus gebruik

Beste algemene keuzeBookbeat – een internationaal platform waarop je een divers aantal e-boeken vindt.
Onze persoonlijke favorietStorytel – speciaal gericht op luisterboeken. Het aanbod luisterboeken is bij Storytel ongeëvenaard groot.
Beste budgetoptieBliyoo (van Bruna) – een Nederlands en Nederlandstalig platform waarop je veel Nederlandse e-boeken terugvindt.

Conclusie: wel of niet beginnen aan Kobo Plus?

ReviewKobo Plus
SamenvattingKobo Plus biedt wat ons betreft voordelige abonnementen aan, waarmee echt een wereld voor je opengaat. Je kiest zelf wat je leest, maar zelfs al lees je weinig, dan nog ben je goedkoop uit. Bovendien is het aanbod titels verbluffend groot. Ook de Kobo e-readers zijn een waardevolle toevoeging.
Review doorDe redactie
BeoordelingEindcijfer: 9.5 uit 10.

Doe nu dit: jouw lees- en luister vervolgstap

Meer gaan lezen en/of luisteren? En het gemak van e-boeken ervaren? Dan is het absoluut tijd dat je je inschrijft voor Kobo Plus. Wist je dat je bij elk abonnement de eerste 30 dagen gratis krijgt? Je loopt dus geen enkel risico en kunt je abonnement stopzetten wanneer jij dat wilt.

FAQ: veel gestelde vragen over Kobo Plus

 • Wat houdt de gratis proefperiode in?

Bij Kobo Plus krijg je de eerste 30 dagen gratis, ongeacht het soort abonnement dat je besluit af te sluiten. Je vindt de gratis proefperiode via Kobo.com of via een Kobo e-Reader. Is het je eerste keer dat je bij Kobo aankopen doet? Dan wordt je direct doorverwezen naar de betaalpagina.

 • Kun je ook met iDeal betalen?

Dat kan, maar dan moet je je Kobo Plus abonnement wel via Bol.com aanschaffen. Via Bol kun je betalen met iDeal of met automatisch incasso.

 • Hoe voeg je een boek toe aan je abonnement?

Dit doe je op Kobo.com, via de Kobo e-Readers of via de Kobo app speciaal voor Android. Zie je bij een boek de optie “Lezen met Kobo Plus” staan? Dan valt het boek onder jouw abonnement.

 • Wat vind je op de Kobo Plus-helpsite?

Hier vind je alle ondersteuning die je mogelijkerwijs voor Kobo Plus nodig hebt. Je vindt hier onder meer een handleiding voor het stap-voor-stap toevoegen van titels aan je abonnement. Je leert hoe je abonnement beter kunt beheren en krijg je antwoord op veel gestelde vragen.

Veel plezier!