Is Luisterrijk een goede oplossing voor als je een audioboek wilt luisteren? Kunnen wij deze website aanbevelen en hoe gaat het in zijn werk? Lees verder voor onze review en ervaringen

Review: Ga jij Luisterrijk vanaf nu gebruiken voor al je luisterboeken?

Een luisterboek biedt momenten van ontspanning. Regent het op je vrije dag? Dan pak je je tablet met luisterboek en ga je met een pot thee bij het raam zitten luisteren. Je kijkt naar alle mensen die door de regen gaan en zelf zit je in een hele andere wereld. Wanneer de zon echter hoog aan de hemel staat en eindelijk die heerlijke temperaturen ons landje bereikt hebben, neem je buiten in een luie stoel plaats. Zo geniet je van elk moment – op wat voor dag dan ook – met je luisterboek.

Het vinden van een fijne partij voor je digitale luisterboeken

Digitale boeken zijn niet meer weg te denken uit deze tijd. Soms lees je ze graag digitaal, andere keren luister je er liever naar en heb je de teksten niet zo nodig. Je laat je dan verrassen door de stem die je door heel het boek heen leidt. In de tijd dat ik veel onderweg was, vond ik het heerlijk om een luisterboek op te zetten. Nu heb ik die hobby weer herontdekt en ging ik eens kijken welke partijen nog meer luisterboeken aanbieden.

De vorige keer had ik een abonnement dat ik per maand betaalde, maar ik maakte er niet consequent gebruik van. Ook nu weet ik dat ik niet iemand ben die elke avond voor het slapen gaan of elk weekend een paar uur “over” heb om een luisterboek er bij te pakken. Bij mij komt het luisteren naar boeken in vlagen en de onderwerpen die me boeien verschillen al net zo. De ene keer heb ik behoefte aan iets dat mijn geest verrijkt, de andere keer wil ik iets leren, zoals een taal.

Voor mij was het dan ook belangrijk om een hoop variatie in onderwerpen en genoeg keuze te hebben, maar dat ik niet elke maand hoefde te betalen als ik een tijdje geen tijd had voor een luisterboek. Ik ben nou eenmaal niet iemand die hiervoor tijd in mijn agenda reserveert. Dan is het ontspannende er voor mij vanaf.

Waarom reviewen wij Luisterrijk?

Toen we de website van Luisterrijk onder ogen kregen, begonnen we meteen te scrollen. Op de startpagina van de website zie je meteen de nieuwste en best verkochte titels en dat nodigt uit om eens lekker te snuffelen in de selectie.

Wanneer we ergens enthousiast van worden, schrijven we daar graag over om andere mensen een idee te geven over het product. We testen het dan uit en delen onze bevindingen, zodat je een keuze kunt maken en een leverancier van luisterboeken kunt kiezen die ook echt bij jou past.

Altijd uitkijken welke leverancier van luisterboeken je vertrouwt

Elke partij wil zoveel mogelijk verkopen, want dat is uiteindelijk waar het bestaansrecht en de winst van een bedrijf vanaf hangt. Daarom controleer je dan ook altijd of er achter de mooie plaatjes die getoond worden op de website, ook werkelijk iets zit. Je kunt de nieuwste titels van juist verschenen boeken laten zien, maar als het nog maanden duurt voordat deze omgezet zijn in een luisterboek, dan voel je je toch een beetje voor de gek gehouden.

Eerste verkenning van Luisterrijk en onze voorlopige indruk

Categorieën heeft Luisterrijk voldoende. Je vindt er boeken voor kinderen, managementboeken, romans, non-fictie, maar ook nog gedichten, taalcursussen of theater. Dan heb je nog de gewone cursussen, de audiotours door steden, korte verhalen en een categorie lichaam en geest. In totaal kun je kiezen uit meer dan 9000 titels en er zijn zelfs boeken in het Engels, Frans en Duits. Wat ons opvalt, is de mogelijkheid voor kinderen om per leeftijdscategorie te kiezen. Dat is handig.

Wat belooft Luisterrijk en is dit wel mogelijk?

 • Luisterrijk geeft aan dat je binnen een kwartier je luisterboek kunt downloaden, maar meestal is dit veel sneller. Binnen een paar minuten staat het boek in je account.
 • Luisterrijk zegt dat je via de website het luisterboek in mp3 formaat kunt downloaden, maar je kunt het ook in de app vinden die je op je telefoon of tablet installeert.
 • Om gebruik te maken van de diensten van Luisterrijk moet je een account aanmaken, maar je hoeft geen abonnement te nemen. Je bestelt en betaalt alleen wat je wilt hebben.
 • Betalen van je luisterboeken verloopt via Luisterrijk veilig, omdat ze hiervoor Multisafepay hebben ingeschakeld. Dit betekent dat je kunt betalen met een boekenbon, VVV-bon, Webshop Cadeaubon en YourGift bon, maar ook gewoon iDeal als betaalplatform kunt gebruiken.
 • Het proces na de betaling hangt af van hoe je wilt gaan luisteren. Je kunt de bestanden op je PC uitpakken (zip) of de app op je tablet of telefoon opstarten en daar je aankopen terugvinden.
 • In de app is een gekocht luisterboek altijd beschikbaar, maar ga je via de website zelf te werk, dan heb je maximaal 90 dagen de tijd om je luisterboek te downloaden. Na inloggen dien je de download binnen 48 uur voor elkaar gekregen te hebben.

De criteria waar we Luisterrijk op beoordelen

In onze test van Luisterrijk en haar diensten hebben we naar de volgende elementen gekeken:

 • Hoe liggen de prijzen van de luisterboeken?
 • Hoe snel heb je een aangekocht product in je bezit?
 • Wat is de kwaliteit van het geluid van het luisterboek?
 • Is er voldoende keuze in het assortiment aan luisterboeken?
 • Kun je op verschillende manieren zoeken naar een luisterboek?

Hoe hebben we Luisterrijk vervolgens getest?

We hebben allereerst een account aangemaakt, want als je een boek wilt proberen heb je altijd een account nodig. Dit proces verliep zonder problemen. Er zijn wel eens mensen waarbij deze stap niet vlekkeloos verloopt, maar daarvoor zijn er antwoorden op vragen met betrekking tot problemen die vaker voorkomen en er is ook nog een klantenservice die je kan helpen.

Vervolgens zijn we gaan kijken welke boeken we interessant vonden. Er zat een vakantie aan te komen en dan kies ik persoonlijk meestal andere boeken dan de rest van het jaar. Om te ontspannen tijdens mijn vakantie wil ik iets horen waar ik niet bij hoef na te denken, dan wil ik gewoon iets dat lekker wegluistert. Als ik op mijn strandstoel onder de parasol in slaap val, spoel ik wel weer een stukje terug als ik weer wakker ben.

In het kort: wat is Luisterrijk?

Luisterrijk levert digitale luisterboeken waar je per stuk voor betaalt. Je zit bij Luisterrijk niet aan een abonnement vast, maar hebt wel een account nodig. Verder heeft Luisterrijk een app die je kunt installeren op je tablet of telefoon, waardoor je ook op die apparaten naar je favoriete boeken kunt luisteren. Het downloaden van de luisterboekbestanden vindt plaats via mp3-formaat. Grote bestanden worden in een ZIP-bestand verpakt, die je dan op je PC zelf moet uitpakken.

Achtergrondinformatie over Luisterrijk

Luisterrijk bestaat al sinds 2006 en was toen een van de eerste digitale luisterboeken leveranciers. Wat wij niet wisten was dat Luisterrijk door de jaren heen al diverse prijzen in de wacht heeft gesleept. Het heeft namelijk de volgende prijzen ontvangen: een Shopping Award, Thuiswinkel Award, Thuiswinkel Innovatie Award, Thuiswinkel Award Publieksprijs en een Award voor Downloadwinkel van het jaar.

Verder is het interessant om te weten dat het echte kernteam maar uit drie personen bestaat. Er is een groep aan betrokkenen geweest die ieder vanuit hun eigen specialisme aan de website bijgedragen hebben, maar de kern wordt gevormd door Alexander van Meerten, Dirkjan van Ittersum en Huub van de Pol. Zij brachten hun drie kennisgebieden – software, uitgeverscontacten en business development – samen in Luisterrijk.

Hoe ziet Luisterrijk er uit?

Wanneer je de website opent trekken de plaatjes van boeken de meeste aandacht, maar bovenaan in het scherm tref je een menubalk aan, waarin je al een aantal keuzen kunt maken. Bij Categorieën heb je 13 verschillende mogelijkheden, van kunst tot kinderboek en van vrije tijd tot spannend boek.

Daarnaast heb je in het hoofdmenu “Uitgelicht”. Hier vind je opvallende luisterboeken, zoals bijvoorbeeld natuurgeluiden, cabaret en religie. Ook kun je hier voor (kinder)liedjes of hoorcolleges kiezen. Het volgende item in het hoofdmenu is taal. Er zijn zelfs luisterboeken in het Vlaams, Fries of in een dialect.

Bij “Leeftijd” gaat het vooral om een specifieke selectie te kunnen maken voor kinderen. Je hebt de volgende keuzen:

 • 0 tot 4 jaar
 • 4 tot 6 jaar
 • 6 tot 9 jaar
 • 9 tot 12 jaar
 • Vanaf 12 jaar
 • Young adult luisterboeken (ouder dan 15 jaar)

Bij “Prijs” kun je een selectie maken op basis van het bedrag dat je voor een luisterboek wilt uitgeven. Hier kun je ook voor een aanbieding kiezen en daar rondsnuffelen wat je leuk lijkt. En de laatste mogelijkheid is kiezen voor “Nieuw”en hier krijg je de optie om te kiezen wat binnen Nederlands, Vlaams, Engels of alle talen nieuw binnen is.

Per categorie verschilt het aantal boeken in het segment enorm. Bij een boek in een dialect heb je op dit moment bijvoorbeeld 15 titels, terwijl je bij business en management 152 boeken hebt en bij non-fictie meer dan 2000 titels.

Onze ervaringen met Luisterrijk

Bijna een kwart van het assortiment van Luisterrijk bestaat uit kinder- en jeugdboeken. Dit is niet waar wij Luisterrijk voor hebben gekozen, maar gelukkig zijn er nog veel andere boeken die wel in een categorie vallen die wij boeiend vinden.

Het aanmaken van een account verloopt prima en daarna een boek kiezen en betalen gaat ook goed. We hebben inderdaad een paar minuutjes moeten wachten totdat we het boek binnen ons account zagen verschijnen, maar die eerste keer hebben we in die tijd de app geïnstalleerd.

Wat we jammer vinden – klein verbeterpuntje – is dat er bij de titels met kaft van het boek niet een kleine tekst staat over waar het boek over gaat. Een kaft hoeft niet per definitie je aandacht te trekken en een goede titel kiezen is soms ook lastig. Een kleine toelichting op de inhoud zou wat ons betreft prikkelen om eerder een boek meteen in het winkelwagentje te plaatsen.

Wat kosten de luisterboeken bij Luisterrijk?

Je kunt je – wanneer je op je budget wilt letten – laten leiden door in het hoofdmenu op “Prijs” te klikken en dan jouw keuze te maken. Er zijn aanbiedingen, boeken die minder dan 5 euro kosten, luisterboeken die tussen de 5 en 10 euro kosten, boeken waarvoor je tussen de 10 en 20 euro betaalt en luisterboeken waarvoor je meer dan 20 euro neertelt. Het duurste boek dat we hier konden vinden kostte 42 euro en dit was een boek in de reeks van J.K. Rowling.

Het is de moeite waard om te melden dat er in de prijsklassen tot 5 euro meer dan 1500 titels beschikbaar zijn. Daar moet zelfs voor mensen die het niet al te breed hebben iets tussen zitten.

Is Luisterrijk het geld waard?

Volgens ons is Luisterrijk een partij die luisterboeken voor een eerlijke prijs aanbiedt. Je hebt geen abonnement waar je elke maand aan betaalt, waardoor je gericht koopt wat je ook van plan bent te gaan lezen. In een tijd waarin iedereen je het liefst een abonnement aansmeert, vinden wij dit een verfrissende aanpak. Je krijgt wat je koopt en het platform levert de dienst keurig en op tijd.

Wat vinden wij van Luisterrijk als leverancier van luisterboeken?

Je hebt volop keuze in het assortiment dat aangeboden wordt op de website. Je snuffelt lekker rond tussen de diverse categorieën, of je laat je inspireren door de voorpagina met nieuwste en best verkochte titels.

Wat wij vooral ook handig vinden, is het verlanglijstje dat je zelf samen kunt stellen. Als je tijdens het bekijken van de luisterboeken iets interessants ziet, maar dit niet nu wilt aanschaffen, plaats je het op het verlanglijstje binnen je eigen account. Je klikt dan op het hartje onder het winkelmandje en kunt het dan makkelijk terugvinden als je daar aan toe bent.

Voor- en nadelen van Luisterrijk

Voordelen

✅ Je hebt een uitgebreide keuze met meer dan 9000 luisterboeken in diverse categorieën.

✅ Er zijn eerlijke prijzen en leuke aanbiedingen.

✅ Je hebt geen abonnement waar je het hele jaar aan vast zit.

Nadelen

 Sommige luisterboeken zijn nog steeds erg duur. [Update: dit is opgelost. Zie de reactie onderaan dit artikel]

 Je moet wat je gekocht hebt wel binnen een bepaalde termijn downloaden, omdat het binnen je account niet oneindig beschikbaar blijft. [Update: dit is opgelost. Zie de reactie onderaan dit artikel]

Onze score voor Luisterrijk

We raden Luisterrijk vooral aan vanwege het gemak waarmee je een luisterboek bestelt en de hoeveelheid keuze die je hebt. Je vindt er kookboeken voor vegans, natuurgeluiden om tot rust te komen of te mediteren en de nieuwste thrillers voor een avondje vol spanning. Binnen elke prijsklasse is voldoende aanbod.

Voor wie nog niet eerder te maken heeft gehad met ZIP-bestanden, kan de eerste paar keer uitpakken even nieuw zijn, maar dit wordt op de website goed uitgelegd. Er zijn diverse foto’s van de te nemen stappen gemaakt, waardoor je hiervoor echt geen hup van buitenaf hoeft in te schakelen.

De website nodigt volgens ons uit om er lekker rond te snuffelen en je verlanglijstje te vullen. Betalen gaat verder makkelijk en veilig via iDeal en dat vinden we prettig.

Waarom je luisterboeken niet gewoon via YouTube beluisteren?

Het klopt dat je op YouTube luisterboeken kunt vinden, maar meestal weet je pas als je het boek helemaal afgeluisterd hebt, of het ook compleet was. Het komt namelijk regelmatig voor dat een luisterboek in delen wordt geplaatst en dan ontbreekt er een deel of je hebt alles behalve het laatste hoofdstuk.

Verder is de kwaliteit van de stem op YouTube niet altijd prettig en dat maakt of kraakt uiteindelijk je beleving van een luisterboek. Als de stem niet fijn is om naar te luisteren, blijf je alleen maar focussen op die stem en krijg je het verhaal helemaal niet meer mee. Je blijft dan alleen maar zoeken naar een nieuw luisterboek dat wel prettig klinkt en kunt hier aardig gefrustreerd door raken.

Voor wie is Luisterrijk geschikt?

Luisterrijk is er voor iedereen die geen abonnement op een luisterboekenservice wil nemen. Je betaalt wat je koopt en niet meer of minder. Bij Luisterrijk zijn leuke aanbiedingen te vinden, die je kunnen verleiden om het platform een kans te geven. Zodra je de kwaliteit eenmaal hebt ervaren, ben je overtuigd en wil je waarschijnlijk niet meer anders.

Hoe ging het er vroeger aan toe als je een luisterboek wilde beluisteren?

Voor blinden bestaat de service van luisterboeken al veel langer, alleen is de hoeveelheid keuze die je nu in boeken hebt niet te vergelijken met vroeger. Vaak moest het inspreken van een boek aangevraagd worden, of je had echt alleen maar te kiezen wat er beschikbaar was. Door de vlucht die luisterboeken genomen hebben, hebben dus niet alleen blinden of slechtzienden veel meer keuze, maar kunnen we allemaal inmiddels genieten van luisterboeken.

Je hoeft er ook niet meer speciaal voor naar de bibliotheek, maar kunt gewoon via internet zoeken naar een partij die voor jou de meest interessante categorieën aanbiedt.

Ervaringen van anderen met Luisterrijk

 • Kiyoh.com geeft een 9,3 als cijfer voor Luisterrijk. Kernwoorden zijn: goed assortiment en uitstekende klantenservice.
 • Alleluisterboeken.nl vindt Luisterrijk vooral interessant voor mensen die maar af en toe een luisterboek willen beluisteren.
 • Myreviews.nl noemt Luisterrijk een betrouwbare website.
 • Opiness.nl geeft een 7,6 van 10 punten aan Luisterrijk. Men vindt de website en app duidelijk en gebruiksvriendelijk.
 • Ervaringensite.nl geeft 4 van 5 sterren. Men is tevreden over het aanbod en dat er dagelijks nieuwe titels toegevoegd worden aan het assortiment. Ook hier is men lovend over de klantenservice.

Kortingscode

Wanneer je een boek in je winkelmandje hebt geplaatst, zie je daar de tekst “eventuele actiecode” staan die je kunt invullen om daarna je winkelmandje te updaten. Het is ons niet bekend waard je die actiecode kunt verdienen of krijgen.

Wat wel nog duidelijk gemaakt wordt, is dat je bij verschillende tegoedbonnen ook verschillend te werk moet gaan bij het betalen. Een tegoedbon van Luisterrijk zelf moet je eerst inwisselen voor het tegoed en daarmee kun je dan daarna afrekenen. Alle andere tegoedbonnen lever je in tijdens het betaalproces.

Gratis beginnen met Luisterrijk

Op de website van Luisterrijk vind je een aparte sectie met boeken die gratis te downloaden zijn. Hier vind je iets meer dan 100 titels en podcasts. Daarnaast kun je om de service uit te proberen een gratis luisterboek proberen. Bij deze optie kom je echter bij de eerder 100 genoemde titels en podcasts terecht. Je kunt dus alleen uit deze selectie een keuze maken.

Conclusie: wel of geen gebruik maken van de luisterboekenservice van Luisterrijk?

Luisterrijk heeft een ruim en interessant assortiment aan titels die telkens weer aangevuld wordt. De luisterboeken zijn soms in de aanbieding, maar vaak ook betaal je de normale prijs van een boek. Wie niks om een fysieke boekenkast vol met boeken geeft, is bij Luisterrijk dan ook aan het goede adres. Let wel op dat je geen boek per week verslindt, want dan wordt Luisterrijk volgens ons wel een dure optie. Er zijn dan diverse platforms met luisterboeken waar je met een abonnement goedkoper af bent.