Review & Ervaringen: is eBook.nl betrouwbaar?

In 2008 verscheen er op Radar nog een artikel dat de markt voor digitale boeken nog maar langzaam tot stand kwam. Nu heb je veel meer keuze en zijn er zowel grote als kleinere partijen die e-books aanbieden. In deze review lees je over eBook.nl, dat al sinds het jaar 2000 digitale boeken aanbiedt.

Overstappen van de ene naar de andere aanbieder voor e-books

Als je een e-reader cadeau krijgt, ga je vanzelf op zoek naar de plek waar je de beste boeken krijgt voor een goede prijs. Een geprint boek kost al gauw 20 euro of meer en bij e-books ben je veel voordeliger uit. Hecht je geen (emotionele) waarde aan het vasthouden van een echt boek in je handen? Dan is de e-reader ideaal, maar hoe scoort eBook.nl ten opzichte van andere aanbieders?

Waarom eBook.nl reviewen?

Met een sterk groeiend aantal e-book platformen in de afgelopen jaren komt vanzelf de vraag welke het beste presteert. Het antwoord hierop is echter niet zo makkelijk als het lijkt. Het is geen kwestie van stukprijzen van een boek of abonnementen vergelijken, want dan vergeet je misschien wel de belangrijkste vraag en dat is: hoe uitgebreid is het assortiment? We kijken in deze review daarom naar eBook.nl en wat hen zo uniek maakt ten opzichte van andere e-book platformen.

Waarom niet met de eerste de beste e-book aanbieder in zee gaan?

Welk platform met e-books voor jou het meest geschikt is, hangt vooral af van hoeveel je leest, met hoeveel mensen je van een eventueel e-book abonnement gebruik maakt en welke categorie jouw favoriete leesgenre is. Als je een reclame voor een e-book platform ziet en niet eerst vergelijkt, mis je wellicht de beste aanbieder.

Luisterboeken, e-books… wat moet je ermee?

Er zijn mensen die echt nooit willen afstappen van het gevoel van een echt boek in de handen hebben en de verse bladzijden van een nieuw boek kunnen ruiken. Een boek is toch iets bijzonders. Sommige mensen hebben zelfs hun eigen bibliotheek met alles op categorie gesorteerd.

Met de komst van tablets en e-readers, maar ook trends als minimalistisch leven, is er echter veel veranderd. Je hecht niet altijd meer zo aan materiële zaken als vroeger. Een opgeruimd huis zorgt voor minder zorgen, minder behoefte aan ruimte en minder schoonmaken. Daarnaast heb je met een e-reader gevuld met e-books altijd een schat aan leesvoer bij de hand.

Wat promoten e-book platformen vooral? Klopt dit altijd?

Als je naar programma’s als Een dubbeltje op zijn kant kijkt, lijken de abonnementen die je hebt zowat het eerste waar je in je uitgavenpatroon eens kritisch naar moet kijken. Toch zie je steeds meer abonnementen verschijnen. Wij zijn dan ook geen fan zijn van al die abonnementen voor scheermesjes en bamboe onderbroeken, ook niet als het om e-books gaat.

eBook.nl onderscheidt zich ten opzichte van de meeste aanbieders, omdat zij haar boeken per stuk digitaal verkoopt en geen reeks aan abonnementen probeert te slijten.

Wat is karakteristiek voor eBook.nl?

In onze review is gekeken naar de volgende aspecten:

 • Welk aanbod is er? Zijn alle categorieën goed vertegenwoordigd?
 • Hoe is de prijsstrategie bepaald? Zijn er ook aanbiedingen?
 • Hoe gemakkelijk is het om een e-book te kopen?
 • Op wat voor soort apparaat kan je e-books van eBook.nl lezen?
 • Hoeveel tijd krijg je om een gekocht e-book te lezen? Krijg je ook een waarschuwing als de link naar het e-book binnenkort verloopt?

Onze onderzoeksdata met betrekking tot eBooks.nl

Het eerste opvallende vonden wij dat het bij eBooks.nl juist niet om een abonnement gaat. We moeten toegeven dat de echte fanatieke lezer (minimaal een boek per week) met een abonnement van de concurrent waarschijnlijk goedkoper uit is, maar dan moet wel eerst per leescategorie gekeken worden hoe uitgebreid het assortiment bij de tegenpartij is.

Wat ons direct aanspreekt als je de website van eBook.nl opent, zijn de banners bovenaan de pagina met acties. Het gaat niet alleen om goedkopere boeken, maar ook auteurs die in de spotlight gezet worden of boeken die in een bepaald seizoen aantrekkelijk zijn.

Wat biedt eBook.nl aan?

eBook.nl heeft juist geen abonnementen, maar verkoopt losse digitale boeken voor op je eigen apparaat. Dit apparaat kan een PC, tablet, telefoon of e-reader zijn. Voor elk device is een aparte pagina op eBook.nl waarop uitgelegd wordt hoe je een app installeert op het door jou gekozen apparaat.

Daarnaast zie je meteen de categorieën die beschikbaar zijn: thrillers, literatuur, romans, geschiedenis, vrije tijd & hobby, spiritualiteit, religie, boeken voor kinderen en jeugd, kunst & cultuur en informatieve boeken.

Wat we verder kunnen waarderen is de mogelijkheid om per budget een e-book te kiezen (bijvoorbeeld gratis e-books, of digitale boeken tot 5 euro) en voor de echte boekenwurm kan het handig zijn om te weten welke boeken er binnenkort aan het assortiment toegevoegd zullen worden.

Wie zit er achter eBook.nl?

In 2000 is eBook.nl gestart en toen was er in het buitenland al veel meer vraag naar e-books. Volgens de uitgever was het platform in 2008 nog niet eens winstgevend. Blijkbaar is de komst van de e-reader – speciaal bedoeld om e-books op te lezen als je dit niet op een tablet of laptop wilt doen – echter de reden van een toename in de verkoop van e-books via het platform. Het aanbod in de digitale boekenwinkel is inmiddels groot en eBook.nl doet niet meer onder voor andere platformen.

Hoe ziet het aanbod van eBook.nl eruit?

Elke hoofdcategorie (twee paragrafen eerder genoemd) is opgesplitst in subcategorieën. Zo bestaat de categorie hobby & vrije tijd bijvoorbeeld uit: reizen & vakantie, koken, hobby’s en sport. In totaal zijn er 40 subcategorieën met e-books.

Als het jou om de prijs gaat, zijn de verschillende deals interessant. Je kunt kiezen uit de volgenden:

 • DinsdagDeals en WeekendDeals (hier staat eBook.nl echt bekend om)
 • ZomerDeals
 • Auteur van de Maand
 • Voor de Helft van de Prijs Deals

Behalve alle aanbiedingen en promoties, zijn er ook e-books die niet afgeprijsd zijn. Daarvoor betaal je meestal tussen de 10 en 15 euro per boek. Het loont zich volgens ons echt wel om de kortingen in de gaten te houden, want je bespaart al snel de helft op de prijs.

De test die we op eBook.nl hebben gedaan

Voor deze testfase hebben we een nieuw account aangemaakt via de website. Dit verliep soepel en zonder problemen. Je laat je persoonlijke gegevens achter (voor- en achternaam, e-mailadres en land) en kiest een wachtwoord voor je account. Zet de vinkjes (bij de nieuwsbrief optioneel) en klik op de oranje balk. Na de bevestiging en activering kun je direct inloggen en je winkelwagentje vullen.

Vervolgens hebben we gekeken hoe ons wensenlijstje eruit zag. Een aantal boeken vonden we ook terug op eBooks.nl, maar niet alle. Gezien de lengte van ons lijstje vonden we dat niet erg. Van doorslaggevende aard was daarna de prijs. Bij ons – en we denken bij veel Nederlanders – heerst toch nog het gevoel dat als je (bijna) de normale prijs betaalt, je liever het echte boek in huis hebt.

Onze ervaringen  met eBook.nl

Zowel het aanmaken van een account als e-books bestellen verloopt eenvoudig. Was het twintig jaar geleden nog nieuw en spannend, tegenwoordig sluit je allerlei digitale abonnementen af of maak je om de haverklap ergens een account aan om er te kunnen shoppen.

Het aanbod vinden we uitgebreid en interessant. De prijzen vallen soms reuze mee, andere keren benaderen ze het normale bedrag dat voor een echt boek gevraagd wordt.

Wat we erg prettig vinden:

 1. De mogelijkheid boeken op een digitaal verlanglijstje te zetten binnen de eBook.nl omgeving
 2. De mogelijkheid losse boeken te kopen in plaats van weer een abonnement af te moeten sluiten
 3. De vele aanbiedingen die echt wel lonen
 4. De informatie en korting die het inschrijven voor de nieuwsbrief oplevert

Kosten van eBook.nl – deze keer gelukkig eens geen abonnement

Voor een abonnement bij een e-book platform betaal je al gauw minimaal een tientje per maand en lees je met meerderen binnen gezin, dan kan het bedrag verdubbelen. Lees je veel met zijn allen? Dan is zo’n abonnement waarschijnlijk (veel) voordeliger. Het kan bijvoorbeeld kinderen en jeugd stimuleren te blijven lezen als een boek kopen niet elke keer 20 euro kost.

Bij eBook.nl krijg je gratis boeken. Toen wij de review schreven waren het er 23 en er zijn verschillende categorieën (thrillers, kinderboeken, informatieve uitgaven, romans), maar het grootste deel van de gratis publicaties is Engelstalig of minder boeiend dan gehoopt.

Andere aanbiedingen gedurende de testfase:

BedragAantal boekenCategorieën
e-books tot 5 euro12.045 e-booksEducatief Godsdienst Reizen Literatuur (zowel fictie als non-fictie) Kinderboeken Geografie Bedrijfskunde
e-books van 5 tot 10 euro29.003 e-booksDezelfde categorieën als hierboven
DinsdagDeal/WeekendDeal1 e-bookIn de test was het boek geen 13 maar 7 euro

Bij elk van de e-books moet je wel opletten in welk formaat het aangeboden wordt. Er zijn applicaties voor elk systeem of elk soort e-book leesapparaat, maar je kies tussen ePub, PDF en mp3 formaat.

Is eBook.nl jouw geld waard?

Zoals we al eerder zeiden is eBook.nl meestal minder geschikt voor mensen die echt veel lezen of altijd de nieuwste titels zo snel mogelijk op hun e-reader willen hebben. Je betaalt dan namelijk meestal het gewone bedrag dat een boek kost of je hebt wel aanbiedingen, maar door het volume kom je al snel aan het bedrag voor een abonnement.

Wat we altijd aanbevelen voordat je je aan een platform verbindt, is uitzoeken hoeveel boeken er in het assortiment zitten voor wat betreft de categorieën die jou boeien. Er kan heel veel aanbod zijn, maar als het vooral hobby & vrije tijd is, terwijl jij thrillers of romans wilt lezen, heb je er weinig aan.

Wat wij van eBook.nl vinden

Gratis boeken

Het aanbod is niet groot, maar er is wel altijd een gratis e-book te krijgen als je dat wilt.

Boeken tot 5 euro

Het aanbod is groter, er zijn meerdere categorieën die interessant zijn en je ziet er al snel een boek tussen dat je wilt lezen.

Boeken tussen de 5 en 10 euro

Hier is het aanbod nog veel groter en eigenlijk vind je er voldoende om voor komend jaar je verlanglijstje te vullen. Let wel op dat je bij het lezen van meer dan een boek per maand meestal wel al goedkoper uitbent met een abonnement, tenzij daar het assortiment veel beperkter is in jouw leescategorie.

Speciale aanbiedingen (DinsdagDeal, WeekendDeal)

Bij de speciale deals krijg je nieuwste boeken voor een speciale prijs. Het gaat dan om ongeveer de helft van de normale prijs op eBook.nl. De categorieën zijn telkens anders. Je hebt dus niet elke dinsdag alleen maar zoete romannetjes in de aanbieding.

Normale prijzen e-books

De normale prijzen liggen op het zelfde niveau als een echt boek dat je koopt en soms ligt de prijs ietsje lager. Als je echter speciaal op pad moet naar de boekwinkel, kun je je die kosten besparen door een digitaal boek te kopen. Het zijn misschien telkens maar een paar euro, maar ze tellen wel mee.

Voor- en nadelen van eBook.nl

Voordelen

 • Boeken los te koop voor mensen die niet superveel lezen en dus niet weer een abonnement waar je aan vast zit
 • De nieuwste titels
 • Leuke aanbiedingen
 • Veel verschillende categorieën
 • Boeken cadeau kunnen doen

Nadelen

 • Prijzig als je veel leest (meer dan een boek per maand)
 • Even uitzoeken hoe het zit met de app voor jouw apparaat
 • Uitzoeken welke formaten erop te lezen zijn
 • Gekochte e-books zijn niet oneindig beschikbaar

Onze score voor eBook.nl

 • Bij contact met de klantenservice werd snel gereageerd
 • De aanbiedingen zijn de moeite waard
 • Het overall aanbod is groot en er zijn voldoende genres
 • Je kunt de nieuwste e-books kopen

Is eBook.nl uniek?

Nee, eBook.nl is zeker niet meer de enige die e-books aanbiedt. Je kunt binnen Nederland, maar ook in het buitenland uit diverse platformen kiezen. In het buitenland zijn er natuurlijk geen (of minder) boeken die in de Nederlandse taal geschreven zijn, maar voor mensen die graag in het Engels lezen, is het aanbod daar vaak wel veel groter.

Waarom niet op elk e-book platform naar gratis materiaal zoeken?

In principe is er niks op tegen om op elke mogelijke plek naar gratis e-books te zoeken. Het enige waar je dan op moet letten, is dat je goed leest of het om een abonnement gaat waarbinnen je gratis boeken aangeboden krijgt, of dat je voor elk platform weer een account moet aanmaken. Soms heb je weer een andere app nodig en weet je niet meer welk boek je waar digitaal hebt staan. Het is vooral een administratief ding en niet zozeer een prijsaspect.

Voor wie is eBook.nl een geschikte aanbieder van e-books?

Wil je vooral Nederlandstalige boeken lezen en lees je niet meer dan een boek per maand? Dan is eBook.nl interessant voor wat betreft de prijs en het aanbod. Lees je af en toe meer dan een boek per maand, maar wil je niet weer aan een abonnement beginnen? Dan is eBook.nl ook een geschikte keuze. Het enige dat je dan moet doen, is een account aanmaken en de app installeren op jouw apparaat. Onze tip: zet in je agenda wanneer de link naar een boek verloopt.

Verschil boeken kopen – vroeger en nu

Voor de tijd van de e-books kon je wel al boeken online kopen, maar nog verder terug in de tijd kocht je boeken alleen in de boekwinkel. Je ging dan naar een echte boekhandel, naar een tweedehands boekhandel (De Slegte bijvoorbeeld), naar marktjes of kocht een boek bij een winkel met boeken, magazines en andere spullen op het station. Met de komst van e-books is het lezen van boeken dus wel een stuk makkelijker geworden, al gaat er niets boven het snuffelen in een echte boekwinkel.

Verandert eBook.nl vaak?

Er zijn twee zaken die je kunt waarnemen:

 1. De inhoud verandert: er worden nieuwe boeken aan het bestaande assortiment toegevoegd
 2. De aanbiedingen veranderen: elke week is er een andere DinsdagDeal en elk weekend is er een ander boek gunstig geprijsd. Ook zie je gedurende het seizoen wijzigingen, zoals de ZomerDeals of WinterDeals.

Samenvatting andere reviews met hun ervaringen

RecensentSamenvatting review
Nederlandreview.nleBook.nl scoort het cijfer 5,8 en 75% van de consumenten zou er weer kopen, maar blijkbaar is zowel de service als de levering een belangrijk verbeterpunt, want die halen de voldoendes behaald voor bestellen en prijs sterk omlaag.
Trustpilot.comeBook.nl scoort 3,7 van 5 sterren, maar er staat maar een enkele review die het cijfer toelicht.
Reviewgorilla.nlDeze website geeft vier negens voor bestellen, prijs, levering en service. Er staat geen inhoudelijke toelichting, alleen dat het de vereiste certificaten en registraties in Nederland heeft.

Is eBook.nl bekend bij Consumentenbond, Kassa of Radar?

Op de website van Radar staat het artikel waar we het in de introductie van deze review over hadden. Het zou interessant zijn om te zien hoe de cijfers er nu voor staan, vergeleken met de verdubbeling van 2007 ten opzichte van 2008.

De Consumentenbond geeft een overzicht van partijen waar je e-books kunt kopen. En bij Kassa komt een klacht binnen over de omslag die vaak niet zichtbaar is na de aankoop van een e-book. De vraag is of dit laatste echt de kwaliteit van je leeservaring beïnvloedt, aangezien het toch gaat om de inhoud van een boek. Tijdens het selecteren van een boek kunnen we ons overigens wel voorstellen dat dit een rol speelt.

Bronnen:

Alternatieven voor eBook.nl

Er zijn voldoende andere aanbieders van e-books en je kunt deze het beste selecteren op abonnement of niet of het assortiment. Bijna elke aanbieder van e-readers heeft zijn eigen platform voor de aanschaf van e-books (bijvoorbeeld Kobo). Je hebt Bol.com, Boeken.com, Bookspot.nl, Bruna.nl en Libris.nl om er maar een paar te noemen. Zelfs de Consumentenbond biedt e-books aan, al zijn deze vaker informatief van aard en niet zozeer ter vermaak.

Garantie op e-books?

Bij problemen met de link naar een e-book kun je contact opnemen met de klantenservice. Soms duurt een reactie wat langer dan je zou willen, zeker als je niet kunt wachten om te beginnen met lezen. In een enkele situatie duurt het langer voor je na de aankoop de link naar het gekochte e-book krijgt. Na de aankoop en ontvangst van je e-book kun je deze niet meer retourneren. De dienst is geleverd en daarvoor heb je het bedrag al betaald. Dat is begrijpelijk.

Is er korting mogelijk bij eBook.nl?

Behalve de verschillende aanbiedingen gedurende de week of het jaar, zijn er nieuwsbrieven en bij de aanmelding kun je met een code 10% korting op je eerste aankoop krijgen.

Zijn er gratis e-books?

Er is een beperkt assortiment als het om gratis materiaal gaat. Wij hebben er gesnuffeld en van de 23 boeken die tijdens onze test beschikbaar waren, vonden we er 2 of 3 interessant. Dit ligt natuurlijk wel aan het genre van je voorkeur.

FAQ’s bij eBook.nl gaan over…

 • … op welk apparaat je je e-book wil downloaden en lezen
 • … bestellen, betalen, e-book cadeau doen, factuur ontvangen, ruilen/retourneren
 • … accountinformatie of problemen met inloggen
 • … deals, bestandsformaat, hoe zoeken binnen eBook.nl
 • … contact met de klantenservice, algemenen voorwaarden en een klacht indienen

Conclusie: e-books via eBook.nl kopen of toch een abonnement?

Wat ons betreft is eBook.nl ideaal als je niet al te veel boeken leest. In het aanbod vind je altijd wel iets dat je kan boeien op verschillende momenten van het jaar. Er worden ook regelmatig nieuwe titels aan de lange lijst met boeken toegevoegd en via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van deals en boeken die op korte termijn te krijgen zijn.

Review eBook.nle-books
SamenvattingPrima platform voor wie af en toe graag digitale boeken leest en er zijn aanbiedingen die de moeite waard zijn.
Review doorOnze redactie
BeoordelingVier van vijf sterren

Veel leesplezier!