De beste boeken over een holistische leefstijl

De term ‘holistisch’ heeft iets mysterieus en ongrijpbaars, alsof het een soort toverspreuk is die over je uitgesproken kan worden. Toch heeft holisme niks met magie te maken. Het gaat er wel om dat je alles als een geheel ziet en dat er geen losse onderdelen in je leven zijn die op zichzelf staan. Alle boeken in deze top 10 hebben op een of andere wijze met een holistische benadering te maken.

Snel overzicht: Deze boeken over holistische leefstijl raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor beginnersHolistisch leven voor beginners: Dit boek is een perfecte introductie voor iedereen die geïnteresseerd is in een holistische levensstijl. Het boek behandelt zes belangrijke elementen en methoden van holistisch leven, en zal je zeker inspireren om meer te willen leren. Dit boek geeft je controle over je leven terug. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor holistisch interieurEvenwichtig wonen: Dit boek helpt je om de energie in je huis in balans te brengen met behulp van feng shui. Naast het aanpassen van je interieur, komen ook voeding en ontspanning aan bod. De rust die feng shui in je huis brengt, zal je lichaam en geest goed doen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor diepgaand zelfonderzoekHolistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn: Dit boek gaat verder dan alleen theorie, het bevat ook opdrachten zoals stiltewandelingen en meditaties. Het biedt een grondige zelfstudie naar wie je nu bent en hoe je verder wilt gaan in het leven, met jezelf als uitgangspunt van de wereld om je heen. >> Check laagste prijs

De top 10 met meest interessante boeken over holistisch leven

1.     Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn – handboek en werkboek

Het boek start met een heldere uitleg over wat holisme is en gaat vervolgens met je aan de slag om te ontdekken waar je staat in het leven. Er zijn opdrachten, zoals stiltewandelingen en meditaties. Wat ons vooral boeit is de fase over de levensfilm en hoe deze bepaald heeft wie je nu bent en waarom je voelt wat je voelt, maar die film hoeft niet te bepalen hoe je verder gaat in het leven. Alle lessen helpen je naar een gelukkig leven met jezelf als uitgangspunt van de wereld om je heen.

2.     Evenwichtig wonen – holistisch leven met feng shui

Als holistisch leven je doel is, kun je ook wat aan je interieur doen. De energie die feng shui in je huis brengt – en vooral ook de rust – zal je lichaam en geest goed doen. Er komt weer ruimte voor andere dingen in plaats van alleen maar drukte en jezelf voorbij rennen. Het zijn vaak de kleinste dingen in huis die het verschil kunnen maken. In het laatste deel in het boek gaat Eveline Deul zelfs nog iets verder dan alleen je meubels en decoraties. Voeding en ontspanning komen ook aan bod.

3.     Holistische en alternatieve geneeskunde voor een fitter leven

Vroeger vertrouwde je 100% op wat een huisarts of medisch specialist je vertelde. Je dacht er niet verder bij na en volgde zijn advies of behandeling op. Tegenwoordig ben je een stuk kritischer als het je lichaam betreft. Dit boek sluit daar prima bij aan volgens onze redactie. Er is meer dan opereren en pillen slikken, zoals acupunctuur en aromatherapie. Andere behandelmogelijkheden of manieren om pijn te verlichten worden stuk voor stuk uitgelegd en van voordelen voorzien.

4.     Holistisch leven voor beginners – zorg dragen voor je lichaam en geest op een natuurlijke manier

Wat we aan dit boek zo bijzonder vinden, komt tijdens de top 10 boeken meeting over holistisch leven direct aan de orde: waar begin je als je interesse in holisme hebt? De vertaling van Sally Brockway’s boek beantwoordt deze vraag voor wie geboeid is geraakt door holisme. Het gaat in op zes belangrijke elementen en methoden. Zodra je de laatste bladzijde omslaat, zul je zeker nog een boek over holisme gaan lezen. Het smaakt naar meer en geeft je de controle over je leven terug.

5.     Kinderen bewust (op)voeden – holistische benadering van een nieuwe generatie kinderen

Zodra we op iemand een sticker kunnen plakken of iemand in een hokje kunnen plaatsen, verliezen we uit het oog wat die persoon nog meer is. Met alle technieken om te diagnosticeren, vergeten we de kracht en kwaliteiten van die persoon, hoe jong hij of zij ook nog is. Drs. Janssen wil met dit boek je helpen om weer verder te kijken dan die sticker of dat hokje. Wij zouden dit boek eigenlijk aanbevelen bij iedereen die kinderen heeft of op dit moment zwanger is. Het is bijzonder interessante materie die je echt aan het denken zet, met holisme als uitgangspunt.

6.     Holistisch helen – het pad van genezing

Wat ons opvalt aan reclames op televisie de laatste tijd, is dat ze bijna allemaal focussen op de controle in je leven weer terugkrijgen. Dit boek doet hetzelfde, maar stelt jou centraal en niet iets dat in een reclame aan je verkocht wordt. Begin bij jezelf, bij je overtuigingen, je zwakten, je angsten en durf te groeien door er niet van weg te lopen. Jíj bent het ultieme middel om jezelf weer ‘in control’ te krijgen en Dennis van Miltenburg schetst de weg die je hiervoor kunt inslaan.

7.     De holistische reis – door lichaam, geest en ziel

Het boek op nummer 7 gaat vooraf aan dat op nummer 6. Het is dus van dezelfde auteur en vertelt je hoe je jezelf onder de loep kunt nemen. Je bent meer dan alleen een fysiek lijf, maar wat is er dan nog? En durf je de diepte in te gaan om die ontdekkingen over jezelf te doen? ‘De holistische reis’ is een startpunt om je te helpen in het leven, niet alleen als het even tegenzit en je jezelf afvraagt waarom jou dit altijd overkomt, maar vooral ook om je leven als een holistisch geheel te zien.

8.     In 10 stappen naar een holistische leefstijl – wat is wel gezond?

Zit je al in de medische molen of ben je nieuwsgierig naar hoe je hieruit kunt blijven? Dan is dit boek van Erwin Bakker een echte topper. Hij geeft je een concreet stappenplan om de regie in eigen hand te nemen/houden en jezelf niet afhankelijk te maken van de Westerse geneeskunde die veelal om symptoombestrijding en niet om de aanpak van de oorzaak van een probleem gaat. We concluderen dat gezond zijn en blijven eigenlijk veel simpeler is dan je tijdens je leven wordt wijsgemaakt.

9.     Holistische aanpak burn-out

We moeten toegeven: dit boek is niet voor iedereen bedoeld. Je zult er als hulpverlener die mensen met een burn-out behandelt wél veel aan hebben. Ook andere mensen of partijen in de directe omgeving van iemand die met een burn-out worstelt, vinden nuttige informatie in dit boek. Volgens ons kan de holistische aanpak ervoor zorgen dat mensen sterker uit de situatie komen en weer geheel met zichzelf in balans leren leven. Grenzen worden niet meer zo snel overtreden.

10.  Handboek holistische gezondheid

Een handboek hoort altijd handig te zijn als naslagmiddel of startpunt van een reis, zoals je verkenning van holistisch leven. Dit boek doet exact wat je verwacht: het legt de link tussen lichaam en holisme in alle mogelijke facetten, van wat je eet tot hoe je iets doet. Dat je zelf helende krachten hebt, klinkt misschien een beetje zweverig, maar met het wetenschappelijk onderzoek dat deze auteur heeft gedaan, raak je die gedachte snel weer kwijt. Een praktisch gids voor holistisch leven.

Afronding

Mocht holisme voor jou nog abracadabra zijn geweest aan het begin van dit artikel, dan heb je na het lezen over de 10 boeken al iets geleerd. Is de interesse alleen maar aangewakkerd? Dan raden we je aan een boek te kiezen dat je voorkeur heeft, al is het wel slim om eerst iets allesomvattends te lezen, voordat je een enkel aspect eruit licht en je daar te veel op focust.