De beste boeken over gezondheid in het algemeen – wat je minimaal moet weten

Wat is gezondheid? Alles wat je doet om juist wèl gezond te blijven, of alles wat je doet om weer gezond te worden. Ziekten zijn vaak onderdeel van het leven, maar je hoeft er niet altijd aan dood te gaan. In deze top 10 lees je over wat je gezond houdt of weer gezond maakt en wat je kunt doen om bepaalde (kansen op) ziekten te overwinnen.

Snel overzicht: Deze boeken over gezondheid raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor immuunversterkingEnergieke vrouwen 2 – Voeding & Immuunsysteem: Dit boek, geschreven door Marjolein Dubbers, legt op een toegankelijke manier uit hoe je immuunsysteem werkt en hoe je het kunt versterken. Het boek staat boordevol waardevolle tips en recepten om je immuunsysteem een boost te geven. Wij vinden dit boek een must-have voor iedereen die zijn gezondheid naar een hoger niveau wil tillen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor inzicht in burn-outZout water: Dit boek van Annelies Vette biedt een intens en diepgaand inzicht in de ervaring van een burn-out. We denken dat het waardevol is voor mensen die worstelen met een burn-out, maar ook voor mensen die meer willen begrijpen over deze vaak verwarrende en uitputtende aandoening. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor preventie van kankerAntikanker: Dit boek van Dr. David Servan-Schreiber legt uit hoe je je levensstijl kunt aanpassen om het risico op het ontwikkelen van kanker te verminderen. Het biedt inzicht in de verbindingen tussen soorten kanker en de plek waar je woont, en legt duidelijk uit wat je zelf kunt doen om gezond te blijven. Dit boek is een geweldige bron van kennis en aanmoediging voor iedereen die actief wil werken aan het voorkomen van kanker. >> Check laagste prijs

De top 10 met de meest interessante boeken over gezondheid én ziekten

1.     Voeding & Immuunsysteem – ontdek de energie om een leven te creëren waar je verliefd op wordt

Tijdens Corona is er ineens veel te doen om het immuunsysteem van de mens. De een krijgt Corona en merkt helemaal niks, de ander krijgt het en komt aan de beademing in het ziekenhuis te liggen, of nog erger: sterft. Marjolein Dubbers besteedt in dit boek aandacht aan hoe je immuunsysteem werkt en hoe je het kunt beïnvloeden. Ontdek wat een positief effect heeft op jouw immuunsysteem, zodat je minder kans op (ernstige) ziekten hebt. De recepten in dit boek vinden we een absolute bonus.

2.     Zout water – hoe een burn-out mijn grootste cadeau werd

Ken je iemand met een burn-out die het moeilijk vindt om hierover te praten? ‘Zout water’ van Annelies Vette laat je op zeer intense wijze kennismaken met wat een burn-out met je kan doen. Op welke verschillende manieren uit het zich? Hoe kom je een burn-out weer te boven? Loop jij risico op een burn-out? Je leest het allemaal in ‘Zout water’, wat ons betreft een echte aanrader voor diegenen die altijd maar blijven doorgaan en geen pauze kunnen nemen of even kunnen stilstaan.

3.     Antikanker – een nieuwe levensstijl

Veruit de meeste mensen die sterven aan een ziekte, doen dit aan kanker. Om te voorkomen dat je kanker krijgt (of in ieder geval het risico op het krijgen ervan drastisch te verminderen), adviseren we je dit boek van Dr. David Servan-Schreiber te lezen. In ‘Antikanker’ legt hij verbanden uit tussen soorten kanker en de plek waar je op aarde woont. Verder legt hij je perfect uit wat je zelf kunt doen om de kans op het krijgen van kanker zo klein mogelijk te maken. Een gezonde leefstijl is de sleutel.

4.     De voedingswijzer – een overzichtelijke gids over de heilzame aspecten van voedingsmiddelen

Als je de reclames op televisie moet geloven, kun je niet zonder de kant en klare potjes en pakjes. Maar kun je deze verpakking ook niet zelf samenstellen zonder alle vervelende stofjes die een fabrikant eraan toevoegt? Neem bijvoorbeeld Mexicaanse kruiden voor de kip. Blijkbaar kiezen we liever voor een makkelijk pakje dan ergens moeite voor te doen. Dit boek gaat echter op alle eigenschappen van gezonde voeding en ingrediënten in, zodat je dit kipkruiden zelf samenstelt.

5.     Chronische slapeloosheid – versla het monster

Ken jij de grens tussen gewoon slecht slapen en last hebben van chronische slapeloosheid? William van der Klaauw heeft een korte test ontwikkeld om jouw antwoord op deze vraag te bepalen. En als blijkt dat je chronisch slapeloos bent, geeft hij je de tools in handen om er ook weer vanaf te komen. Hij geeft je vijf stappen om weer goed te gaan slapen die prima uit te voeren zijn. Wij denken dat een groot deel van de Nederlandse bevolking de positieve effecten van dit boek zou moeten ervaren.

6.     Van klacht naar kans – verbeter je leven door naar je lijf te luisteren

Je gezond voelen zit niet alleen in je fysieke lijf, maar ook in je hoofd. Soms ben je hartstikke fit en is je bloeddruk goed, maar ben je toch uit balans.  Dit ‘uit balans zijn’ kan zich op manieren uiten die je niet kunt plaatsen. Het zijn klachten waar je nooit eerder last van had en de voor de hand liggende oplossing (bij hoofdpijn een hoofdpijntabletje pakken), onderdrukt de symptomen, maar lost niks op. Juriaan Galavazi gaat in op gevoelsmatige kwesties, hoe deze klachten kunnen veroorzaken en wat je eraan kunt doen.

7.     Hart voor vrouwen – de cardioloog over het vrouwenhart

Dat een vrouwenlichaam anders functioneert dan dat van de man, hoeven we je niet te vertellen. Toch zijn er nog veel onduidelijkheden over de vrouw wanneer het om haar hart gaat. Angela Maas bespreekt het lichaam van de vrouw – en hoe dit in de loop der jaren verandert –  en hoe een correcte diagnose haar kan helpen bij de behandeling. Wij vinden dit een van de meest opzienbarende boeken over vrouwen die op wetenschappelijk onderzoek zijn gebaseerd.

8.     De Dr. Ludidi vastenmethode – intermittent fasting: verantwoord vasten voor iedereen

Vasten ken je misschien vanuit je geloof, maar er is nog een andere manier van vasten. Sommige mensen zweren erbij en voelen zich beter dan ooit te voren als ze aan intermittent fasting doen. Dit boek door Dr. Samefko Ludidi helpt je om te begrijpen welke verschillende soorten van vasten er zijn en hoe je er invulling aan kunt geven. De werking van het lichaam heeft een groot aandeel om open te kunnen staan voor het hele jaar door vasten. Ook hier zijn de recepten de kers op de taart.

9.     Diabetes type 2? Maak jezelf beter – slanker en fitter door anders eten en gezond leven

Je hebt diabetes type 1 en 2. Bij type 1 maakt je lichaam helemaal geen insuline meer aan en moet je zelf insuline gaan spuiten, maar bij type 2 kun je nog iets proberen om de verslechtering van je gezondheid een halt toe te roepen. Hoe? Je leest het in ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’. Dit is een must read voor iedereen die zelf diabetes type 2 heeft, of wil weten hoe het andere dierbaren beïnvloedt. Daarnaast leer je welke recepten passen bij je dieet of hoe je voor een gast met dit type diabetes die op visite komt kunt koken.

10.  Stoppen met roken – snel, gemakkelijk en doeltreffend

Allen Carr is een absolute bekendheid als het gaat om stoppen met roken. Hij heeft diverse boeken uitgebracht – waar dit er eentje van is – en dat betekent dat zijn manier blijkt te werken. Wil jij eindelijk eens van je rookgewoonte af? Dit boek kan de start naar een gezonder leven worden.

Afsluiting

Gezond zijn zit niet alleen in het lichaam, maar ook in het hoofd. Verdiep je daarom in allebei deze facetten en voel je gelukkiger dan ooit. Je hoeft niet altijd naar een dokter te stappen, maar kunt vaak ook zelf iets doen aan je algemene gezondheid. De boeken in deze top 10 helpen je op weg.