De nuttigste boeken als je meer wilt weten over je hormonen

In elk leven spelen hormonen een rol, of je nu man of vrouw bent. Welke hormonen van belang zijn en hoe ze invloed kunnen hebben op je leven – positief en negatief – lees je in onderstaande top 10.

Snel overzicht: Deze boeken over hormonen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor het aanpakken van stressStop de rush: Dit boek, geschreven door Leen Steyaert, geeft je handvatten om het gejaagde leven te stoppen en de controle terug te nemen. Het legt ook de rol van hormonen bij stress uit en hoe je ze onder controle kunt krijgen. Dit boek is al vijf jaar oud, maar nog steeds relevant en inspirerend voor veel vrouwen. >> Check laagste prijs
Beste gids voor hormonale balansStop PMS – met de Reset je Hormonen methode: Francisca van den Berg, een expert op het gebied van hormonen, legt uit hoe hormonen je kunnen belemmeren en hoe je ze weer in balans kunt brengen. Het boek biedt ook recepten die je hormonen kunnen beïnvloeden, wat we heel nuttig vonden. >> Check laagste prijs
Beste handleiding voor zwangerschapEerste hulp bij kinderwens: Dit boek legt de complexiteit van zwanger worden uit, waar hormonen een grote rol spelen. Het biedt een waardevol inzicht in de processen van zwanger worden, de rol van verschillende specialisten en deelt ook persoonlijke verhalen die velen kunnen aanspreken. >> Check laagste prijs

De top 10 met beste boeken over hormonen die het menselijk lichaam beïnvloeden

1.     Stop de rush – laat gejaagdheid je hormonen niet op hol brengen

Dit boek is inmiddels vijf jaar oud en nog steeds is het actueel. Veel vrouwen rennen zichzelf voorbij in het leven, omdat ze het gevoel hebben alle ballen even hoog te moeten houden. Herken jij jezelf hierin? Dan raden we je aan ‘Stop de rush’ te lezen, want auteur Leen Steyaert laat je zien hoe het anders kan en welke rol je hormonen hierbij spelen. Dat je zelf de controle terug kunt pakken, voelt goed en als het boek je bevalt, heeft Leen Steyaert nog veel meer titels over dit onderwerp.

2.     Stop PMS – met de reset je hormonen methode

Francisca van den Berg is een expert in hormonen en dat komt goed van pas. Je krijgt in haar boek uitleg over de functie van hormonen, hoe hormonen je dwars kunnen zitten en op welke manier zich dat kan uiten en een aanpak om de hormonen weer in balans te brengen. Je zult je voor een deel herkennen in wat ze schrijft en voelt je daarnaast gesteund door de recepten die invloed op je hormonen zullen hebben. Wij wisten nog niet dat kruiden en supplementen zo veel effect kunnen hebben.

3.     Eerste hulp bij kinderwens – complete gids om zwanger te worden door seks, hormonen, IVF, donors, draagmoeders en nog veel meer

Als hormonen ergens de hoofdrol spelen, dan is het wel bij zwanger willen worden. De een hoeft amper moeite te doen en bij de ander duurt het jaren en zijn er allerlei andere partijen in het spel om een kindje te kunnen krijgen. Wat wij zo aan dit boek kunnen waarderen, is de theoretische beschrijving van zwanger worden (op welke manier dan ook) en welke stappen je doorloopt via de mogelijke specialisten. Verder zijn de persoonlijke verhalen waardevol.

4.     Het energieke vrouwen voedingskompas – verander je voeding, verander je hormonen, verander je leven

Wie nog denkt dat hormonen bij de vrouw pas gaan opspelen als ze ouder wordt, moet dit boek van Marjolein Dubbers maar eens lezen. Hoewel het onderwerp bij tienermeisjes niet favoriet zal zijn, kan het ook hen helpen zodra hun lichaam (inclusief hun hormonen) beginnen te veranderen. De huid kan namelijk last hebben van hormonen en je kunt een enorm energietekort hebben (ook op latere leeftijd nog trouwens), maar het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen. Lees vooral dit boek.

5.     Alles draait om je hormonen – het is maar dat je het (w)eet

Hormoonsysteem… het klinkt heel klinisch, maar de auteurs van ‘Alles draait om je hormonen’ weten prima uit te leggen wat je hormoonsysteem is, hoe het functioneert en wat je kunt doen om je eigen hormoonhuishouding te veranderen. Het mooiste van dit boek? Het is zowel voor mannen als vrouwen en daarin verschilt het volgens ons van veel andere boeken die zich vooral op een van de twee toespitsen. Duidelijke theorie, handige tips en fijne recepten; dat is dit boek in het kort.

6.     Hart & Hormonen – fit de overgang in

Dit boek is speciaal bedoeld voor vrouwen vanaf 40 jaar. Waarom 40 jaar? Omdat dan de hormonen veranderen en klachten kunnen beginnen. De auteurs (beiden werkzaam in de medische wereld) willen je met dit boek informeren over dat je niet hoeft te wachten met actie nemen. Je kunt vanaf je veertigste al veel doen om ergere klachten te voorkomen en bepaalde veranderingen die in gang zijn gezet af te remmen. Op de redactie hebben we dit boek met verbazing gelezen. Tijd voor actie.  

7.     Hormonen onder controle

Wij zouden eigenlijk denken dat iedereen dit boek een keer gelezen moet hebben om niet te wachten tot het lichaam signalen afgeeft. Hormonen zijn zoveel belangrijker dan je zou denken. Ook dit boek weet hormonen bij zowel de man als de vrouw in kaart te brengen, maar veel indrukwekkender nog zijn de ziekten die het gevolg van uit balans geraakte hormonen zijn. Volgens ons is dit boek zo geschreven dat iedereen het kan snappen.

8.     Herstel je hormonen in 30 dagen – met Viv’s 10-stappenplan

Vivian Reijs heeft diverse boeken geschreven, maar deze is specifiek voor de vrouw. Als hormoontherapeut weet ze precies de vinger op de zere plek te leggen. Wanneer jij last hebt van je hormonen of bepaalde klachten hebt waarvan je niet weet waar ze vandaan komen, is dit boek een echte aanrader. In heldere taal leer je over de hormonen in je lichaam, hoe je je hormonen weer op orde brengt en welke recepten je daarbij gaan helpen.

9.     De Cyclus Strategie – gebruik je hormonen en laat je cyclus in je voordeel werken

Onwetendheid kan je meer kwaad doen dan je denkt en met ‘De Cyclus Strategie’ hoopt de auteur je te informeren over wat je zelf kunt aan je hormonen, voordat je naar allerlei andere medische specialisten stapt. Het is ons duidelijk geworden dat het aanpassen van onze manier van leven op de cyclus een groot verschil kan uitmaken in ervaren klachten of in het algemene gevoel.

10.  Typisch testosteron – de grote invloed van een hormoon op het gedrag van mannen én vrouwen

Dit boek vinden wij een echte opsteker. Het gaat namelijk over testosteron bij beide geslachten en wat voor effect (ook op grotere schaal) het heeft. De auteur heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan en weet dit goed te vertalen in woorden die iedere lezer begrijpt. Zit je in een relatie? Dan kan dit boek over testosteron ineens heel veel verklaren. Het is niet alleen een interessant boek, maar ook nog eens nuttig voor de rest van je leven.

Afsluiting

Eigenlijk zou een groot deel van de boeken in deze top 10 verplichte kost moeten zijn vinden wij. Je moet niet wachten tot je klachten krijgt om over je hormonen te gaan lezen. Je zou nieuwsgierig moeten zijn naar je eigen lichaam, hoe het op zijn best werkt en wat je kunt doen om zo prettig mogelijk ouder te worden. Het zijn misschien niet de leukste boeken voor onder de kerstboom, maar ze zijn wel leerzaam en kunnen groot verschil maken in iemands leven.