De meest waardevolle boeken over een gezonde levensstijl

Boeken over een gezonde leefstijl zijn er meer dan genoeg. In onderstaande top 10 tref je daarom de meest opvallende, nuttige, leerzame of informatieve boeken aan die je aan een gezonde(re) stijl van leven helpen. Van oorzaken tot recepten en van individu tot gezin; er is voor alle situaties een interessant boek.

Snel overzicht: Deze boeken over een gezonde levensstijl raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor kinderenDe Buik Van Mees: Dit is een kinderboek dat jonge kinderen leert over de gevolgen van ongezonde gewoonten, zoals veel snoepen en weinig bewegen. De lessen worden op een duidelijke manier gebracht door het karakter Mees, een vogel. We raden dit boek aan voor iedereen met kleine kinderen. >> Check laagste prijs
Beste praktische gidsDoe-het-zelf gezond: Dit boek, geschreven door Tom Wiggers, is gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en behandelt meer dan alleen gezonde voeding. Het boek biedt ook inzichten in gezond slapen en gezond oud worden. De duidelijke structuur van dit boek maakt het makkelijk om een gezonde leefstijl te begrijpen en te implementeren. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor dieetLekker & makkelijk koolhydraatarm: Dit receptenboek is ideaal voor iedereen die gezond wil eten maar niet zeker weet waar te beginnen. Van heerlijke snacks tot uitgebreide maaltijden, dit boek heeft het allemaal. Het is ook een goed startpunt voor mensen die net hebben ontdekt dat ze diabetes type 2 hebben. >> Check laagste prijs

De top 10 met de beste boeken over een gezonde levensstijl

1.     We beginnen met een kinderboek: De Buik van Mees – een boek voor jonge kinderen over een gezonde leefstijl

Laten we eens beginnen bij het begin, want een gezonde leefstijl begint natuurlijk al op jonge leeftijd. Dit boek laat kleine kinderen kennismaken met de gevolgen van verkeerde gewoonten, zoals veel snoepen en weinig bewegen. Alles wordt duidelijk gemaakt aan de hand van mooie plaatjes en Mees – een vogel en de hoofdrolspeler in dit verhaal – laat prima zien wat je zelf kunt doen om gezond te blijven of te worden. Wat ons betreft is dit boek een aanrader voor iedereen met kleine kinderen.

2.     Dagboek van een eter – de reis naar een gezonde leefstijl

Dat Mascha van Berkel zelf heeft ervaren hoe het is te jojoën met je gewicht, blijkt wel uit dit boek. Ze windt er geen doekjes om en veel van de informatie zal voor jou als lezer herkenbaar zijn. Nieuw is misschien dat je nog steeds lekker mag eten, alleen dan gezonder. Door Mascha’s kennis er ervaring als voedingsexpert weet ze precies welke maaltijden gezond, lekker en voedzaam zijn voor het lichaam. Wij denken dat je op deze manier niks te kort komt en ongezonde gewoonten los kunt laten.

3.     Doe het zelf gezond – de praktische leidraad voor een gezonde en bewuste leefstijl

Dat een gezonde leefstijl meer is dan alleen gezond eten, bewijst Tom Wiggers in ‘Doe het zelf gezond’. Hij heeft de inhoud van het boek gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en hij heeft hierbij bijvoorbeeld ook gekeken naar wat gezond slapen eigenlijk is en hoe je gezond oud wordt. Wij kunnen de structuur in dit boek erg waarderen, want deze maakt het makkelijk om het overzicht van een gezonde leefstijl te zien en daarna de diepte bij een bepaald onderwerp in te duiken.

4.     3×3 = een passend gewicht voor iedereen – goed in je vel door een gezonde LEEF-stijl

Wie al een aantal keer heeft geprobeerd zijn leefstijl om te gooien om gezond te worden, weet hoe lastig dit kan zijn. De kans om weer in je oude patroon terug te vallen blijft altijd aanwezig en voelt als een donkere wolk die boven je hoofd hangt. Het is geen kwestie van of, maar wanneer de regen uit de wolk komt vallen. 3×3 benadert een gezonde levensstijl bereiken op een andere manier, door niet alleen te zeggen wat, maar ook hoe je dit doet en daarna goed volhoudt.

5.     Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm – recepten voor een gezonde leefstijl

Een mooi plaatje op de omslag laat je zien wat een boek voor potentiële kwaliteit heeft. Staan de gerechten die je ziet aan? Dan ben je eerder bereid een boek te kopen. Bij ‘Koolhydraatarm’ klinkt de term niet supersmakelijk, maar de recepten zijn dat gelukkig wel. Van snacks – bij ons favoriet – tot snelle maaltijden tot uitgebreide meergangenmenu’s die je zelf samenstelt; aan alles is in dit boek gedacht. Wij raden dit boek als startpunt aan als je net hebt gehoord dat je de diabetes type 2 hebt.

6.     De gezonde mama gids – een haalbare en gezonde levensstijl voor heel het gezin

De auteur van de nummer 6 in deze top 10 weet naar onze mening een goede balans te creëren door niet alleen naar voeding te kijken (van jezelf en je overige gezinsleden), maar ook naar actief blijven (samen met je kind of het hele gezin bewegen) en werken. Het kan een spanningsveld zijn, maar het slim organiseren en invullen doet wonderen voor je gezinsleven en je gezondheid. Dit is niet alleen een superleerzaam boek, maar de foto’s van de gerechten laten je meteen de keuken induiken.

7.     5:2 Je leven – word gezond, gelukkig & in balans door de 5:2 leefstijl toe te passen

Alles is een keuze, de week is alleen zo kort… Ik moet èn werken, èn boodschappen doen, het huis op orde houden, de kinderen uit school halen, zelf koken natuurlijk, iets gezelligs met mijn partner doen en dan ook nog sporten om een gezond leven te leiden. Herken je dit? Emma Cook laat je in haar boek zien hoe je niet te veel van je week eist door vijf dagen ‘normaal’ te doen en je gedurende de overige twee dagen aan te passen. Het effect is op alle fronten merkbaar en dat leidt tot een gevoel van geluk en controle.

8.     Het Mediterrane Dieet Kookboek – 120 heerlijke recepten uit de gezondste leefstijl van de wereld

Wat wij zo opvallend en positief aan dit boek vinden – behalve natuurlijk de Mediterraanse gerechten – is de manier waarop ze gepresenteerd worden.  Het oog wil ook wat en eerlijk gezegd denken wij dat een mooi opgemaakt bord (zoals bijvoorbeeld het bord met courgette met munt op bladzijde 45) veel meer doet dan je denkt. Je eet veel minder als je aandacht besteedt aan wat je voor je neus zet. Probeer het maar eens met dit boek. De foto’s laten het water al in je mond lopen.

9.     Levend voedsel – verhoog je weerstand met biologische, plantaardige voeding en een gezonde leefstijl

Dit boek gaat uit van de filosofie dat een gezond en fit lichaam niet bloot gesteld kan worden aan ziekten, of dat het er in ieder geval niet vatbaar voor is als dat wel gebeurt. Hoe dan? Door de leer van de natuurvoeding toe te passen en je natuurlijke afweersysteem altijd op orde te hebben. Covid-19 is misschien de aanleiding geweest voor dit boek, maar ons team op de redactie heeft respect voor de aanpak en de verantwoordelijk die je zelf kunt nemen. Wacht niet af en leer bij over voeding.

10.  Sitting is killing – hoe minder zitten leidt tot een smallere taille en een gezonde leefstijl

In dit boek lees je over iets wat je eigenlijk wel weet (te lang zitten is slecht voor je) en toch voegt het ook iets nieuws toe: het principe van natural exercise. Deze techniek focust juist niet op een werkdag van acht uur die je zittend achter je bureau doorbrengt om daarna intensief een half uur te gaan hardlopen. Het gaat juist om het aanspreken van de normale functies van je lichaam en de hoofdzaak is dan je spieren te trainen. Wij vinden waardevol, omdat het op bewegen in plaats van eten ingaat.

Bonusboek – het duurzame gezin – een gelukkige, gezonde en groene levensstijl

Je kunt de televisie aanzetten of het nieuws niet meer volgen of het gaat om het klimaat. In ‘Het duurzame gezin’ krijg je veel informatie over jouw rol en wat je kunt doen om het verslechten van het klimaat tegen te gaan. Het betreft alle denkbare aspecten: kleding, voeding, kinderen, huis bouwen en inrichten, feestjes organiseren, maar bijvoorbeeld ook je directe omgeving op een prettige manier informeren over duurzaam leven. Een topboek voor gezinnen die anders willen.

Tot slot

Een extra tip die we graag mee willen geven, is dat het nooit ´te duur´ kan zijn om te investeren in je eigen gezondheid. Als je nu ongezond leeft, gooi je gezonde jaren uit je leven weg, en dat is onbetaalbaar. Zo kan het bijvoorbeeld erg zinvol zijn om een goede gezondheid-expert te vinden voor jezelf.

Maak bovendien een gezonde leefstijl ‘normaal’. Een gezonde leefstijl is geen doel op zich. Het zou eigenlijk van nature moeten gaan om goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent meer dan alleen gezond eten en dat is uit de elf boeken in dit artikel ook wel duidelijk geworden.