De meest effectieve boeken over afvallen, blijvend gewicht kwijtraken en vervolgens ook nog op gewicht blijven

Afvallen is een van de meest gestelde doelen aan het begin van het nieuwe jaar. Ook als het weer iets beter begint te worden, kun je meer gemotiveerd zijn om wat overtollige kilos kwijt te raken. Feit blijft echter dat je bepaalde gewoonten en patronen hebt die moeilijk te doorbreken zijn. Met de boeken top 10 hieronder zal het omschakelen wel makkelijk gaan. Vergeet vooral de nummer 2 niet, want dan begint 1 januari van komend jaar voor jou heel anders.

Snel overzicht: Deze boeken over afvallen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor een blijvend resultaatDe eetswitch – afvallen zonder dieet met de Lazyfitgirl Methode: Dit boek heeft niet als doel je alleen maar selderijstengels te laten eten, maar je mag zelfs blijven snoepen. Anki Willemsen heeft een methode op papier gezet die blijvend resultaat oplevert en hierdoor krijg je een andere leefstijl met bijbehorende eetgewoonten. Je kennis en mentaliteit worden met de inhoud van dit boek verrijkt en hierdoor wordt het een haalbare klus om op gezond gewicht te blijven. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor de wintermaandenHeerlijke winter – afvallen met project gezond: Dit boek biedt gezonde alternatieven voor de wintermaanden. Je voeding wordt rijker aan vetten in deze tijd, maar met de gezonde varianten in dit boek kan je toch nog afvallen. Vooral de runderstoof met bier was bij ons een favoriet. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor de zomermaandenHeerlijke zomer – afvallen met project gezond: Een uitstekende optie voor de zomer. De weekschema’s maken het makkelijk om gezond te eten. Het boek biedt flexibiliteit om te switchen naar gelang je voorkeur voor ingrediënten of rekening kunt houden met de temperatuur en het soort gerecht. >> Check laagste prijs

De top 10 met de beste boeken over afvallen

1.     De eetswitch – afvallen zonder dieet met de Lazyfitgirl Methode

Dit boek heet niet ‘dieetswitch’, maar ‘de eetswitch’. Het heeft niet voor ogen je alleen maar selderijstengels te laten eten, want je mag zelfs blijven snoepen. Anki Willemsen heeft een methode op papier gezet die blijvend resultaat oplevert en hierdoor krijg je een andere leefstijl met bijbehorende eetgewoonten. Je kennis en mentaliteit worden met de inhoud van dit boek verrijkt en hierdoor wordt het een haalbare klus om op gezond gewicht te blijven.

2.     Heerlijke winter – afvallen met project gezond

Misschien hadden we dit boek op nummer 1 moeten zetten. Het najaar en haar donkere maanden zorgen er immers voor dat je minder (buiten) beweegt en veel eerder lekker warm op de bank kruipt om te gaan Netflixen. Je voeding wordt ook rijker aan vetten, omdat er meestal nou eenmaal minder verse groenten lokaal te krijgen zijn. Je bakt meer, gebruikt je oven wat vaker en hartige gerechten hebben de voorkeur. Dat kan nog steeds met ‘Heerlijke winter’, maar dan wel met de gezonde varianten. Vooral de runderstoof met bier was bij ons redactieteam favoriet.

3.     Heerlijke zomer – afvallen met project gezond

Boeken met recepten om in de zomer af te vallen zijn er meer dan genoeg en toch is deze zomerse versie van ‘Heerlijke winter’ een aanrader. De weekschema’s maken het makkelijk, terwijl je toch gezond eet. Wat wij fijn vinden aan die schema’s, is dat je geen ‘Hello Fresh’ gevoel krijgt waarbij je een doos met ingrediënten en recepten geleverd krijgt, maar dat je zelf nog kunt switchen naar gelang je voorkeur voor ingrediënten of rekening kunt houden met de temperatuur en het soort gerecht.

4.     Afvallen met gezond en vooral lekker eten

‘Lekker’ staat bij de meest boeken over afvallen niet in de titel en dat is juist waar het bij het koppel Rakhorst bij dit boek wel om gaat. Hoe maak je afvalrecepten dan lekker? Volgens de auteurs begint het al bij eens iets anders te proberen dan je normaal doet. Koop eens een ingrediënt dat je niet kent en leer wat je ermee kunt koken. Proef en vraag je dan af wat je er nog meer mee kunt doen. Iets een kans geven, schept weer mogelijkheden. De weekmenu’s met 40 recepten doen de rest.

5.     Spice Wise – koken met kruiden en specerijenmixen zonder zout

Zout komt in onderzoeken als een van de boosdoeners uit de bus als het gaat om gewicht en welvaartsziekten. We krijgen met zijn allen veel meer zout binnen dan we denken en fabrikanten hebben steeds meer zout toegevoegd aan producten die dat eigenlijk niet nodig hebben. Hoe je zonder zout met smaak kunt eten, laat Michel Hanssen je zien in ‘Spice Wise’. Laat die pakjes nou maar gewoon liggen in de supermarkt en stel je eigen kruidenmix vanaf nu samen.  

6.     De Dr. Ludidi Vastenmethode – intermittent fasting, verantwoord vasten voor iedereen

Je hebt vast al wel eens van intermittent fasting (vasten met een onderbreking) gehoord. Dr. Ludidi heeft er dit boek met smakelijke recepten bij geschreven voor de momenten dat je niet aan het vasten bent, maar wel lekker wilt eten. Hij legt je uit wat de voordelen van vasten zijn en hoe je ermee start. Het stopt echter niet bij je eetgewoonten, want hij vertelt je ook over bewegen en andere facetten die het afvallen beïnvloeden.  

7.     De FIT methode – geen dieet, maar een plan dat werkt

Wat onze teamleden zo fijn vinden aan dit boek, is dat het voor elke doelgroep werkt. Of je nu begint met afvallen en bewegen, of al fit bent en dat het liefst zo lang mogelijk wilt blijven; er is voor ieder iets interessants te lezen in ‘De FIT methode’. Handig is ook nog dat er een app bij zit die je kunt gebruiken om jouw ideale FIT schema te volgen. Het geeft opdrachten om je reis naar fit worden te volgen en je vorderingen letterlijk voor ogen te zien.

8.     In 8 weken slank – een foodsisters kookboek met 8 complete weekmenu’s

De Koeman zusjes hebben al hun kennis en ervaring in dit boek gestopt om je te helpen met je ‘afvalrace’ van 8 weken. Ze doen dit op een manier waarbij geen (of maar beperkte) ruimte is voor suikers en koolhydraten. Wat wij superhandig vinden, zijn de boodschappenlijstjes bij elk weekmenu. Onze tip: maak in een boodschappen-app lijstjes per weekmenu aan, zodat je in een keer alle boodschappen per week in een overzicht hebt en ze af kunt vinken in de supermarkt.

9.     Intermittent fasting – simpel starten met slanke weekmenu’s

Dit is het tweede boek van de Koeman zusjes in deze top 10 en deze keer focust de inhoud op vasten. Er wordt uitgelegd hoe je de techniek van intermittent fasting toepast en wat je kunt eten tijdens de periode dat je wel mag eten. Zelfs als je niet het doel hebt om af te vallen, is met regelmaat een dag (of aantal dagen) vasten een goed idee. Het kan je lichaam weer resetten en je de energie geven die je daarvoor met geen mogelijkheid terug leek te kunnen krijgen.  

10.  Diabetes type 2 – maak jezelf beter

Afvallen is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij diabetes type 2 en toch kan wat kilos kwijtraken een groot verschil uitmaken in de ontwikkeling van de ziekte. Je zou dit type diabetes zelf nog ongedaan kunnen maken door je te houden aan de richtlijnen. Bijkomend voordeel van het volgen van de recepten in dit boek, is dat je ervan afvalt. Dat is natuurlijk fijn, maar het gaat jou vooral om weer een gezond(er) lichaam krijgen waar je de rest van je leven nog van kunt genieten.

Tot slot

Afvallen start met het maken van lekkere gerechten die voedzaam zijn, want hierdoor hoef je niet te grijpen naar die ‘late night snacks’ en leer je te stoppen met eten als het lichaam genoeg heeft. Alle boeken in deze top 10 gaan zoveel verder dan je alleen recepten voorschrijven. Ze leren je namelijk een andere leefstijl aan te nemen waardoor het gewicht dat je kwijtraakt ook eindelijk wegblijft.