Wat zijn de beste boeken over dementie en het leren omgaan met dementie, bijvoorbeeld in het dagelijks leven? Lees verder voor de beste aanraders in onderstaande Alzheimer top 10…

Boektitels over dementie: de epidemie van de 21ste eeuw

De schatting is dat halverwege de 21ste eeuw meer dan 250.000 Nederlanders aan Alzheimer zullen lijden. Dat is een schrikbarend hoog aantal: vrijwel iedereen zal iemand met dementie kennen. Hoe ermee om te gaan en ermee te leren leven? De volgende boektitels laten het ons zien.

Snel overzicht: Deze boeken over dementie raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest persoonlijke perspectiefDe heldere eenvoud van dementie: Dit boek van Huub Buijssen, een expert op het gebied van Alzheimer en dementie, geeft unieke inzichten door te schrijven vanuit het perspectief van de getroffene. Hierdoor krijgen lezers een beter begrip van de belevingswereld van de zieke persoon en hun directe omgeving. Handig voor zowel betrokkenen als familieleden om de getroffenen beter te ondersteunen. >> Check laagste prijs
Beste voor dagelijkse inzichtenDagelijks leven met dementie: Ann-Mei The duikt diep in de alledaagse ervaringen van mensen met dementie en hun omgeving. Dit boek, dat zich richt op de complexiteit van dementiezorg, biedt oplossingen door het benadrukken van het belang van een vroegtijdige diagnose. We waarderen de diepgaande analyse en de behandeling van gevoelige onderwerpen zoals euthanasie. >> Check laagste prijs
Beste voor praktische tipsDe dag door met dementie: Anneke van der Plaats schrijft vanuit het oogpunt van de patiënt en belicht de dagelijkse beperkingen en uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. We vinden het vooral nuttig hoe het boek handvatten en tips biedt om deze uitdagingen aan te gaan en het leven van de patiënt en hun verzorgers gemakkelijker te maken. >> Check laagste prijs

1. De heldere eenvoud van dementie: Helpen zonder jezelf te verliezen – vanuit het oogpunt van de patiënt

Psycho-gerontoloog, klinisch en gezondheidszorgpsycholoog Huub Buijssen (geboren 1963) is een ware autoriteit op het gebied van Alzheimer en dementie. Uniek aan dit boek is dat Buijssen schrijft vanuit het perspectief en de belevingswereld van de getroffene. Zo schetst hij een wereld van de zieke persoon en diens directe omgeving. Op die manier geeft hij de betrokkenen, als vrienden en familieleden tips om beter met het gedrag van de getroffenen om te gaan.

2. Dagelijks leven met dementie: een blik achter de voordeur – dementie in het dagelijkse leven

Dit boek van Ann-Mei The (geboren in Amerstad, 1965) uit 2017 gaat over dementie in het dagelijkse leven. De oplossingen voor dit complexe zorgvraagstuk zoekt zij in het vroegtijdig stellen van een diagnose. Genezing is tot nu toe ijdele hoop. Ook het vraagstuk euthanasie wordt bespreken. Ann-Mei The is gespecialiseerd op het complexe vlakgebied. Zij geeft les als hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de UvA: de Universiteit van Amsterdam.

3. De dag door met dementie – praktische tips en steun

Ook dit boek, van Anneke van der Plaats, is geschreven vanuit het oogpunt van de patiënt en maakt kenbaar wat deze op dagelijkse basis aan beperkingen tegenkomt. Zelfstandig keuzes maken is ineens geen optie meer. Wat volgt is een uitleg en tips hoe hier het beste mee om te gaan.

4. Jij bent toch mijn dochter? – kruip in de huid van een jonge psychologe in de ouderenzorg

De gehele titel van dit werk is ‘Jij bent toch mijn dochter? Een jonge psycholoog strijdt voor mensen met dementie’. Het is autobiografisch: gebaseerd op de ervaringen van psycholoog Sarah Blom (geboren in 1985) in verpleeghuizen door heel Nederland. Ze is theatermaakster en tevens actrice en heeft onder andere ook de voorstellingen ‘Dag Mama gegeven, samen met haar moeder en twee broers.

5. Ontwarren – Heb ik dementie?

Ontwarren is een van de beste boeken over dementie. Een boek dat echt binnenkomt. Dit boek van Karin Willemsen grijpt je namelijk met een uniek perspectief: een waargebeurd verhaal met een prachtige schrijfstijl. Het laat je diep onder de indruk achter.

6. Dementie: van hersenlagen tot omgangsvragen – dementie vanuit vaktechnisch perspectief

Dit boek is geschreven door Ronald Geelen, met als Coauteur Hans van Dam. Ronald Geelen is een erkend psycholoog en schrijver van boeken en wetenschappelijke artikelen. Hans van Dam is docent gespecialiseerd in hersenletsel en bijkomstige ethische dilemma’s. In dit boek is veel aandacht voor methodiek voor professionals, zoals het Crisis Ontwikkeling Model (het COM).

7. De wondere wereld van dementie vanuit nieuwe inzichten – het belang van omgeving


Bob Verbraeck werkte als trainer en was een professional in de ouderenpsychiatrie. Coauteur Anneke van de Plaats werkte jarenlang als verpleeghuisarts en specialiseerde zich in hersenaandoeningen bij mensen en bijkomstige problemen in gedrag. Dit boek is overwegend positief in toon: het blijkt dat de omgeving waarin een patiënt zich bevindt het gedrag kan verbeteren en dat dementeren tot meer in staat zijn dan voorheen gedacht.

8. De verborgen zin van dementie – leer te voelen en te accepteren

Dit boek is geschreven door Hans Stolp, afgestudeerd in de theologie en auteur van ruim 30 boeken. Hij schrijft vanuit een esoterisch en spiritueel oogpunt, dat hij voor een breed publiek toegankelijk maakt. Hij ziet dementie vooral als maatschappelijk probleem en een proces van verval dat dat vaak als ‘zinloos’ of ‘nutteloos’ wordt afgedaan. ‘Nee,’ zegt Stolp: dementerenden worden juist ook vrij in het hoofd en kunnen de dood tegemoet treden zonder al te zware geestelijke lasten met zich mee te lezen. In zekere zin worden zij dus ‘bevrijd’.

9. Een nieuw geheugenpaleis – het belang van herinneringen

Kasper Bormans wil in dit relatief korte boekje uit 2017 mensen met dementie wil helpen gezichten van dierbaren en andere herinneringen beter te onthouden. Dit doet hij aan de hand van een eeuwenoude techniek (genaamd ‘het geheugenpaleis’) waarbij je in je gedachten langs een vertrouwde route van herkenningspunten loopt om ook je weg in het dagelijkse leven beter te kunnen vinden. Het belang van positieve ervaringen staat hierbij centraal.

10. De activiteitengids voor mensen met dementie – praktische tips en informatie

Het boek van Monika Eberhart uit 2019 staat vol tips (meer dan 200) voor zinvolle en plezierige dagbesteding voor dementerenden. Vanuit haar vakgebied komt zij veel met mensen met dementie in contact en voor hen heeft zij een grote passie ontwikkeld. Ze beleeft er veel plezier aan een glimlach op hun gezicht te toveren en brengt haar passie op papier over.

Extra boekentip: Ma – een schitterend portret over een man en zijn moeder

Voetbalkenner Hugo Borst is een man die zegt wat hij denkt. Dit heeft hij gemeen met Louis van Gaal. Over hem schreef Borst in 2014 de psychologische biografie O, Louis. Dat hij veel schrijftalent heeft liet hij al zien met zijn debuutwerk in 1996, De Coolsingel bleef leeg, over Feyenoord, waarvoor hij genomineerd werd voor een Gouden Uil. Ma is autobiografisch en gaat over Hugo Borsts rol als mantelzorger, voor zijn aan Alzheimer lijdende moeder.