Wat zijn de leukste tips om prachtige invulboekjes te maken, bijvoorbeeld voor je pasgeboren baby? In dit artikel geven we je de meest gave tips om kostbare herinneringen te maken met jouw invulboekjes.

Alvast wat snelle tips voor prachtige invulboekjes van jouw kind

 • Beschrijf alle mijlpalen die je kind meemaakt, zoals het eerste tandje, de eerste stapjes of de eerste woordjes.
 • Maak bij iedere mijlpaal een bijzondere foto van je kind zodat je ook ziet hoe het eraan toe ging bij iedere mijlpaal.
 • Bewaar de eerste lokken die bij de eerste knipbeurt van je kind geoogst worden.
 • Laat je kind een hand- en voetafdruk maken in het invulboekje, zodat je kunt zien hoe mooi de hand van je kind was.

Zo werken invulboekjes

Invulboekjes: misschien heb je er thuis al enkele exemplaren van liggen. Misschien heb je geen flauw benul wat er precies met een invulboekje wordt bedoeld. Invulboekjes zijn er in veel verschillende vormen en maten, hebben veel variatie in het ontwerp en toepassingen. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, of er is een geschikt invulboekje voor te bedenken. Online worden invulboekjes door verschillende topmerken aangeboden. Het is geen overstatement om te zeggen dat je uit maar liefst duizenden verschillende varianten kunt kiezen.

Invulboekjes zijn niet alleen handig, maar bovenal ook heel leuk. Ben jij een echte losbol? Is het snel chaos in je hoofd en heb je snel stress? Dan kan een invulboekje zomaar het antwoord op jouw vragen zijn. Een goed invulboekje geeft structuur en vormt een rode draad binnen je dag of week. In een invulboek kun je van alles en nog wat noteren: van gedachten die in je opkomen, tot to-do lijstjes. Een goed invulboek is een notitieboek, verjaardagskalender en maaltijdplanner ineen. In een notitieboekje schrijf je in ieder geval zaken die met hetzelfde onderwerp samenhangen. Waarom zou je het houden bij slechts één notitieboekje, als je er ook gewoon meerderen tegelijk naast elkaar kunt gebruiken?

Een leuk gevuld invulboekje begint met een planning van leuke activiteiten

De agenda is vrij letterlijk het schoolvoorbeeld van het invulboek. In een agenda schrijf je al je afspraken op. ’s Ochtends vroeg of de avond van tevoren pak je je agenda erbij, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. In het moderne leven komt er dagelijks heel wat informatie op je af – gek word je er soms van. Als je je afspraken niet noteert, zul je geheid wat vergeten. Een goede agenda voorkomt dat je achter de feiten aanloopt en in paniek raakt. Je kunt je agenda gebruikten voor privé, school of werk, of natuurlijk een combinatie van alles. Agenda’s zijn verkrijgbaar in tal van vormen en maten. Waar let je op bij aanschaf?

 • De agenda moet voldoende schrijfruimte bieden
 • Hij moet overzichtelijk zijn
 • Je moet heb gemakkelijk in bijvoorbeeld een handtas op kunnen bergen
 • Kies voor een leuk ontwerp dat bij je past.

Of kies je voor een kalender of planner? Onderzoek ook deze mogelijkheid

Kalenders en planners lijken sterk op elkaar, maar er bestaan wat subtiele verschillen. Waar een kalender meestal een boekwerk is, hang je een kalender op aan de muur. Het ontwerp van de kalender is van groot belang – als dit je niet bevalt, niet kopen dan. Ook bij een kalender moet er voldoende schrijfruimte zijn om verjaardagen te noteren. Verder moet je makkelijk van maand naar maand kunnen bladeren. Hang je de verjaardagskalender in het toilet of bij je bureau, dan weet je zeker dat je geen belangrijke verjaardagen meer vergeet.

Planners lijken op agenda’s. Het grootste verschil is dat je in een agenda concrete afspraken neerschrijft, terwijl je een planner vooral gebruikt om zaken te noteren die je in de toekomst wilt doen. Een planner bestaat uit to-do lijstjes. Uiteraard kun je in een planner al je plannen uitwerken.

Tip: gebruik een planner voor het gezin

Steeds meer gezinnen maken gebruik van een handige gezins- of familieplanner. Ieder gezinslid heeft zijn eigen leven, vol sport, vrienden, uitjes, werk en school. Hierdoor is het al snel hectisch om samen iets te organiseren, of ervoor te zorgen dat iedereen op het juiste moment opstaat, onder de douche gaat en in de auto zit. Door een planner voor het hele gezin te gebruiken, kun je de levens van jezelf én je kinderen makkelijk op elkaar afstemmen. Zo wordt het stukken eenvoudiger om een dag- en weekplanning te maken en heb je meer rust.

Tip: een babyplanner

Het leuke van een baby? Die heb je nog volledig voor jezelf. Een babyplanner is ideaal voor het plannen van leuke activiteiten met je kleintje. Baby zijn ze (helaas) maar één keer. Op zoek naar de leukste tips voor het maken van foto’s en onvergetelijke herinneringen met de kleine? Kijk dan eens op Parents.com. Hier vind je een top 10 leukste activiteiten met de baby.

Tips: de huiswerkplanner

De middelbare school is een hoop gedoe. Kinderen hebben op een dag al gauw zes of zeven verschillende lessen, moeten van lokaal naar lokaal hoppen, hebben huiswerk te maken, voor toetsen te leren en werkstukken om in te leveren. Op school kunnen ze eigenlijk niet zonder een goede huiswerkplanner. Zorg dat je ze er een geeft waarin ze van dag tot dag zien wat ze moeten doen, precies weten wanneer wat ingeleverd moet worden en welke toets wanneer is. Ook belangrijk: de huiswerkplanner helpt hen te plannen wanneer ze vrij zijn.

Een goede werkplanner aanschaffen

Een werkplanner is een invulboekje dat je helpt sneller en efficiënter te zijn. Een goede werkplanner:

 • Helpt je afspraken te onthouden
 • Maakt het mogelijk to-do lijstjes te vormen
 • Biedt overzicht en rust
 • Bestaat uit dag-, week- en maandschema’s
 • Met een bullet journal kun je alles op één plek bewaren: je notities, afspraken, planningen en meer.

Een creatief invulboek

Het is heus niet zo dat je met een invulboek per se op de ‘serieuze’ toer hoeft te gaan. In tegendeel: veel invulboeken zijn specifiek bedoeld voor de feestelijke en creatieve sfeer. Denk aan:

 • Invulboeken voor je bruiloft – ideaal voor de planning, maar ook geschikt om het meeste uit de mooiste dag van je leven te halen
 • Invulboekjes voor kinderen – ze kunnen hun creatieve ideeën hier in kwijt
 • Invulboeken om herinneringen vast te leggen – zowel voor foto’s als handgeschreven teksten
 • Invulboeken voor zwangerschap en geboorte – leg de hele reis door op de manier die jij wilt (wat ging er in je om? Hoe ervoer je het? Wat was er leuk en wat onprettig?)
 • Vriendenboekjes zijn ook typische invulboekjes – kinderen geven elkaar hun vriendenboekje te leen, waarin ze iets over zichzelf en hun vriendschap mogen beschrijven
 • Kleurenboeken zijn de ideale manier voor kinderen om hun creatieve ei kwijt te kunnen
 • Wat dacht je van een recepten invulboek? Hierin schrijf je al je kook ideeën en noteer je de lekkerste recepten die je tegen bent gekomen.

Daarom creatieve invulboekjes

De herinneringen die je opslaat in je eigen invulboek hebben niet alleen een grote emotionele waarde: daarnaast zijn ze ook erg praktisch zodat je alle belangrijke momenten veel beter onthoudt. Misschien gebruik je jouw invulboekje zelfs ooit wel als inspiratie om je eigen boek te schrijven. Met creatieve invulboekjes geef je jezelf de ruimte te ontwikkelen op de meest vrije, out-of-the box manier. Ontdek wat écht belangrijk voor je is: er gaat een wereld voor je open. Boeken zijn nog altijd veel leuker dan films, dus waarom niet je eigen (invul)boek maken? Deze invulboekjes zijn fantastisch om op een later moment nog eens in te kijken.

Tip: een invulboek cadeau doen

Misschien nog wel leuker dan een invulboekje voor jezelf kopen, is er één cadeau doen. Met een invulboekje kom je origineel voor de dag. Bovendien kun je je keuze invulboek makkelijk afstellen op de persoon aan wie je hem geeft: kies je voor leuk, lief of juist stoer? Vaak is het ook mogelijk een invulboekje van persoonlijke touch te voorzien. Schrijf bijvoorbeeld een leuk bericht op de eerste pagina, of hang er een kaartje aan. Je kunt het zo origineel maken als je zelf wilt.

Invulboekje in plaats van een kaart

Je kent het wel: iemand neemt afscheid en ontvangt een kaart waarop alle collega’s of kennissen iets op schrijven. Het “probleem” van zo’n kaart is natuurlijk dat er eigenlijk veel te weinig schrijfruimte is. Gelukkig is hier een creatieve oplossing voor: het afscheidsboek invulboekje. Dit boekje bestaat uit meer dan genoeg pagina’s voor iedereen om een persoonlijk bericht te schrijven. Dat is toch wel zo netjes als je iemand al jarenlang kent.

Belangrijkste meerwaarde van invulboekjes

Invulboekjes hebben de volgende voordelen:

 • Ze helpen je van alles en nog wat te onthouden
 • Je hebt altijd een schriftje bij de hand waarin je iets relevants kunt noteren
 • Creatieve invulboekjes helpen je te ontspannen, tot rust te komen en even nergens aan te denken. Bovendien stimuleren ze de functies van je rechter hersenhelft – de creatieve helft.
 • Maak herinneringen om nooit meer te vergeten.
 • Invulboekjes zijn niet duur en verkrijgbaar in talloze varianten.

Dit soort invulboekjes zijn er ook nog

We hebben hierboven al een hele reeks manieren genoemd waarop je een invulboekje kunt gebruiken, maar je kunt het eigenlijk zo gek niet verzinnen of er is wel een invulboekje voor ontworpen:

 • Er zijn invulboekjes voor de babyshower
 • Er bestaan zelfs echoboekjes
 • Er zijn verschillende soorten mijlpaalkaarten – voor de zwangerschap, adoptie, de kinderwens
 • Invulboekjes zijn ook als opgroei- of verjaardagboekje te gebruiken
 • Ook leuk: het uitsprakenboekje – een bundeling van alle leuke en originele uitspraken van je kinderen.
 • Invulboekjes voor verlies (een vorm van rouwverwerking)
 • Invulboekjes kun je ook gebruiken als budgetplanners (met name in Japan zijn ze hierin erg bedreven).
 • Een soortgelijk invulboekje is de boodschappen planner
 • Bepaalde dingen die je altijd al eens hebt willen doen? Hou dan een bucketlist boek bij.
 • Probeer je af te vallen? Wat dacht je van een dieetboek?
 • Verse relatie? Super leuk om later op terug te kijken is het liefdesboek.
 • Op scholen komen het klassenboek en schoolfotoboek goed tot hun recht
 • Liefhebber van (verre) reizen? Dan moet je zeker een reisdagboek aanschaffen.
 • Bijzonder: het toilet gastenboek. Wat moet ik me hier in vredesnaam bij voorstellen, vraag je je misschien af. Het Toilet gastenboek is letterlijk bedoeld om in te schrijven terwijl je op het toilet zit. Je kunt deze aan een touwtje op het toilet ophangen en leuke anekdotes van mensen teruglezen. Altijd al iets kwijtgewild, maar nooit een luisterend oor gevonden? Dan is het toilet gastenboek iets voor jou.

Veel invulplezier!