De beste tips om boeken te zoeken en te vinden

Je bent op zoek naar het lievelingsboek uit je jeugd om voor te lezen aan je eigen kinderen, maar hoe heet het ook alweer? Je wil graag alle boeken van je favoriete auteur lezen, maar hoeveel heeft hij er eigenlijk geschreven? En wat betekenen NUR en ISBN? Lees verder voor tips om op verschillende wijzen boeken te zoeken en te vinden. En welke sites daar het meest geschikt voor zijn.

Zo onderscheiden boeken zich onderling

Vaak is het het makkelijkste om een boek op te zoeken op de titel of schrijver. Maar er bestaan natuurlijk verschillende boeken met dezelfde titel en er zijn zelfs schrijvers met dezelfde achternaam. In ieder geval heeft ieder boek een eigen ISBN nummer. Dit is een wereldwijd gebruikte unieke identificatiecode van 13 cijfers met bijbehorende streepjescode. De NUR code is een code van drie cijfers die het onderwerp van boeken weergeeft. NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling. Ben je niet op zoek naar een specifiek boek, maar wil je iets lezen waar een bepaald thema in opgenomen is? Of wil je een boek kopen dat uit een bepaald genre? Veel websites bieden ook de mogelijkheid om op categorie of genre te zoeken.

Zoek hier direct een boek

Gebruik de zoekfunctie op onze site

Vind jouw boek hieronder:

Boeken zoeken op thema of genre:

Fictie/Roman

Jeugd

Liefde & Relaties

Psychologie

Spiritualiteit

Gezondheid

Zelfhulp

Zakelijk

Hobby

Per auteur

Zoekeenboek.nl

De website Zoekeenboek.nl heeft zoals de naam al doet vermoeden een zeer uitgebreide zoekfunctie. Naast de stadaard zoektermen als titel, auteur en ISBN nummer kun je hier bijvoorbeeld ook op onderwerp of thema zoeken. Je kunt de boeken niet op de site zelf bestellen, maar er zijn wel directe links geplaatst naar externe aanbieders bij de zoekresultaten. Doel van de website is het centraal kunnen zoeken naar boeken, zodat je niet verschillende aanbieders apart hoeft af te gaan. Er zijn meer dan 12 miljoen titels beschikbaar, veelal Nederlandse boeken, maar ook Engelse, Duitse, Franse en Spaanse. Ook e-books zijn opgenomen in de database.

Boek.nl

Op de website Boek.nl staat volgens eigen zeggen de meest volledige boekendatabse van Nederland. Het biedt de mogelijkheid om boeken op te zoeken aan de hand van de titel, schrijver of SBN of NUR nummer. Elk zoekresultaat heeft een rechtstreekse link naar een webshop waar het boek verkrijgbaar is.

Google Books

Zoekmachine Google is natuurlijk heel handig om van alles op wereldwijde web op te zoeken, maar wist je dat ze een speciale zoekfunctie voor boeken hebben? Zoek er op titel, auteur, uitgever, publicatiedatum, ISBN of gewoon losse zoekwoorden die erin voor moeten komen. Ook kun je nog filteren op taal.

Boekmeter.nl

Een forum, toplijstjes en een uitgebreide boekendatabase, dat vind je op Boekmeter.nl. In de website  banner zie je hoeveel boeken de site op dat moment bevat, ruim 90.000 stuks en 32.000 auteurs. Je kunt er op titel, auteur, genre en taal zoeken naar een boek, maar bijzonder is de mogelijkheid om op basis van een plotbeschrijving een gezocht boek te vinden.

Vindboek.nl

Op de website van Vindboek.nl staat slechts één zoekbalk, maar die kun je wel gebruiken om op verschillende manieren te zoeken. Gebruik je een bepaald zoekwoord, dan worden er niet alleen boeken gevonden met dat woord in de titel, maar ook wanneer het onderwerp er mee te maken heeft. Er is een Engelstalige- en Duitstalige versie van de site, maar als je in de Nederlandstalige versie zoekt, verschijnen er ook Engels- en Duitstalige boeken wanneer van toepassing. Op de pagina’s van de gevonden boeken staan directe links naar Bol.com en Amazon waar de boeken aangeschaft kunnen worden.

Justbooks.nl

Justbooks.nl is er voornamelijk op gericht om boekprijzen met elkaar te vergelijken, maar de zoekmachine geeft wel de mogelijkheid om op verschillende manieren te zoeken. Natuurlijk kun je er op titel, auteur en ISBN zoeken, maar ook op trefwoorden. Op trefwoorden zoeken kan erg handig zijn als je een boek zoekt over een bepaald thema.

Bookfinder.com

Zoek je een boek in een andere taal of uitgegeven in een ander land, gebruik dan de site Bookfinder.com. Hier kun je aangeven in welk land een boek uitgegeven is en je kunt zelfs de munteenheid kiezen.

Online boekenwinkels

Uiteraard kun je de meeste boeken ook vinden door gebruik te maken van de zoekfuncties op de websites van online boekaanbieders. Zoals op de sites van Bol, Amazon, Ako, Libris en Bruna. Zoek gericht aan de hand van titel, schrijver of ISBN of laat je inspireren door een specifieke categorie boeken te verkennen.

Online bibliotheek

Wil je een boek vinden aan de hand van de basisgegevens als titel, schrijver of ISBN, dan kun je ook de website van de bibliotheek gebruiken. In de zoekbalk kun je ook een zoekterm over het onderwerp invullen om een boek te zoeken.

Boekenzoekdienst.nl

Heb je na bovenstaande websites doorspitten nog steeds een boek niet gevonden? Of heb je het wel gevonden, maar lijkt het niet meer te koop? Dan kun je een gratis advertentie plaatsen op de website Boekenzoekdienst.nl. Mogelijk dat andere boekliefhebbers je dan verder kunnen helpen.

Bol.com

Ook Bol.com is erg geschikt om boeken te vinden. Ze hebben een sterke zoekmachine middels hun algemene zoekbalk. Je kunt zoeken op ISBN, titel, uitgever of auteur.

Veel leesplezier!