Gebruik hieronder de tools, databases en tips om boeken te vinden
Je kent dat wel: je wilt een leuk cadeau geven aan iemand en denkt aan een boek. Maar welk boek moet dat dan worden? Waar moet je beginnen? Of je hebt ooit een geweldig boek gelezen maar weet de titel niet meer. Dat kan zeer frustrerend zijn. Zou het dan niet geweldig zijn om een plek op het internet te hebben waar je boeken kunt zoeken? Een uitgebreide database waar je jouw favoriete werken kunt opzoeken op zaken als thema, titel, genre, schrijver of ISBN-nummer? Wel, het goede nieuws is: deze plekken zijn volop online te vinden.
Je bent bijvoorbeeld op zoek naar het lievelingsboek uit je jeugd om voor te lezen aan je eigen kinderen, maar hoe heet het ook alweer? Je wil graag alle boeken van je favoriete auteur lezen, maar hoeveel heeft hij er eigenlijk geschreven? En wat betekenen NUR en ISBN? Lees verder voor tips om op verschillende wijzen boeken te zoeken en te vinden. En welke sites daar het meest geschikt voor zijn.
Waar kan ik op zoeken? Titel, isbn, nur, genre, thema of auteur
Idealiter weet je de titel van het boek waar je meer informatie over wilt. Maar soms weet je deze niet (meer). Misschien heb je ooit een boek gelezen, die je qua plot helemaal na kan vertellen maar is het nu juist de titel die je is ontschoten. Dan kun je met de andere informatie, die je nog wel weet, op de hieronder beschreven websites op zoek gaan.
Maar ook als je de titel nog wel weet, ben je er nog niet. Veel titels komen namelijk meerdere keren voor, zeker als de titel bijzonder generiek is. Om deze boeken toch te kunnen onderscheiden, kun je denken aan de verschillende auteursnamen, covers of plots.
Vaak is het het makkelijkste om een boek op te zoeken op de titel of schrijver. Maar er bestaan natuurlijk verschillende boeken met dezelfde titel en er zijn zelfs schrijvers met dezelfde achternaam. In ieder geval heeft ieder boek een eigen ISBN nummer. Dit is een wereldwijd gebruikte unieke identificatiecode van 13 cijfers met bijbehorende streepjescode.
De NUR code is een code van drie cijfers die het onderwerp van boeken weergeeft. NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling. Ben je niet op zoek naar een specifiek boek, maar wil je iets lezen waar een bepaald thema in opgenomen is? Of wil je een boek kopen dat uit een bepaald genre? Veel websites bieden ook de mogelijkheid om op categorie of genre te zoeken.
Zoek hier direct een boek
Gebruik de zoekfunctie op onze site
Vind jouw boek hieronder:
Boeken zoeken op thema of genre:
Websites om boeken te zoeken
Om je zoektocht naar een bepaald boek te vergemakkelijken, hebben we hierbij maar liefst negen websites verzameld waar je jouw specifieke boek kunt vinden. Elke website heeft een eigen interface en een eigen manier van zoeken, dus het is niet onverstandig er een paar uit te proberen om te kijken welke je het meest bevalt. Zeker weten dat je aan het eind een juiste database hebt gevonden waar je het prettig mee werken vindt.
Tip: op de meeste websites kun je ook op ISBN-nummer zoeken. Een bijzonder en uniek eigenschap van elk boek is dat zij een identificatiecode heeft, het zogenoemde ISBN-nummer. Dit nummer is altijd 13 cijfers lang, en elk uitgegeven boek heeft een dergelijk nummer. Kijk maar eens achterop de boeken in je boekenkast. Elk ISBN-nummer gaat bovendien gepaard met een streepjescode. Het nummer dat daar weer bij hoort is de NUR code, wat staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling. Zoals uit die benaming wel blijkt, is dit de manier waarop we in Nederland boeken indelen, met name op genre.
Bol.com
Bol.com is erg geschikt om boeken te vinden. Ze hebben een sterke zoekmachine middels hun algemene zoekbalk. Je kunt zoeken op ISBN, titel, uitgever of auteur. Want uiteraard mag Bol.com in deze lijst niet ontbreken. Hier kun je namelijk niet alleen boeken kopen, maar ze ook heel goed opzoeken. De website kent een uitgebreide zoekfunctie, waarbij het wel handig is om eerst even het tabje ‘boeken’ aan te vinken. Anders krijg je bij een zoektocht naar bijvoorbeeld ‘Harry Potter’ ook t-shirts, mokken en andere prullaria op je beeldscherm te zien.
Als je eenmaal op de juiste boekenpagina bent, valt pas op hoe enorm de database van bol.com is. Ook obscure boeken of lang vergeten drukken zijn op de website nog gewoon te vinden. Ook is het hier mogelijk voor klanten om hun oude boeken in de aanbieding te doen. Wees je er dus goed bewust van dat een deel van het aanbod op Bol.com tweedehands is.
Goodreads.com
Het Engelstalige Goodreads.com kent ook een gigantische database als het op boeken aankomt. Je kunt hier zoeken op titel, auteur, ISBN-nummer en genre. Gebruikers van de website kunnen hun boeken beoordelen, en van daaruit worden weer toplijsten gegenereerd die je ook nog eens de nodige inspiratie kunnen geven. Aangezien de site Engelstalig is, is deze minder geschikt voor het zoeken naar Nederlandstalige boeken (of Nederlandse vertalingen van bijvoorbeeld Engelse boeken).
Zoekeenboek.nl
De website Zoekeenboek.nl heeft zoals de naam al doet vermoeden een zeer uitgebreide zoekfunctie. Naast de stadaard zoektermen als titel, auteur en ISBN nummer kun je hier bijvoorbeeld ook op onderwerp of thema zoeken. Je kunt de boeken niet op de site zelf bestellen, maar er zijn wel directe links geplaatst naar externe aanbieders bij de zoekresultaten. Doel van de website is het centraal kunnen zoeken naar boeken, zodat je niet verschillende aanbieders apart hoeft af te gaan. Er zijn meer dan 12 miljoen titels beschikbaar, veelal Nederlandse boeken, maar ook Engelse, Duitse, Franse en Spaanse. Ook e-books zijn opgenomen in de database.
Zoekeenboek.nl heeft net als Vindboek.nl een zeer simpele voorpagina: deze is eenvoudigweg bedoeld om een titel, auteur of ISBN-nummer in te vullen. De site benadrukt nog maar eens ten overvloede dat het zoeken op ISBN-nummer het handigst is: dit nummer is ten allen tijde uniek, en dat geldt nu eenmaal niet voor een auteursnaam en zeker niet voor de titel van een boek.
Boek.nl
Op de website Boek.nl staat volgens eigen zeggen de meest volledige boekendatabse van Nederland. Het biedt de mogelijkheid om boeken op te zoeken aan de hand van de titel, schrijver of SBN of NUR nummer. Elk zoekresultaat heeft een rechtstreekse link naar een webshop waar het boek verkrijgbaar is.
Ook op Boek.nl kun je zoeken op ISBN-nummer, titel en schrijver. Verder vind je op deze pagina links naar bibliotheken, uitgevers, auteurs en andere boekensites. Tevens is het op Boek.nl mogelijk zelf boekinformatie toe te voegen. Door dit alles heeft de website naar eigen zeggen de meest volledige boeken database van Nederland, en wie zijn wij om dat in twijfel te trekken?
Speciale aandacht nog voor het tabje ‘boekwerk’. Vanuit hier vind je werkelijk allerlei soorten links naar alles wat maar enigszins met boeken te maken heeft: prijzen, software, taalcursussen, uitgevers en apps, je kunt het zo gek niet bedenken. Kortom: een bezoekje meer dan waard.
Google Books
Zoekmachine Google is natuurlijk heel handig om van alles op wereldwijde web op te zoeken, maar wist je dat ze een speciale zoekfunctie voor boeken hebben? Zoek er op titel, auteur, uitgever, publicatiedatum, ISBN of gewoon losse zoekwoorden die erin voor moeten komen. Ook kun je nog filteren op taal.
Waar anders een zoektocht te beginnen dan bij Google? Via de speciale Google Books pagina kun je zoeken op zaken als titel, auteur, uitgever, publicatiedatum en ISBN-nummer. Google Books heeft bovendien vele boeken ingescand, waardoor je kunt zoeken met bepaalde woordcombinaties die je in het specifieke boek kunt vinden. Deze functie is met name voor niet-fictie bijzonder handig, als je op zoek bent naar een boek met een bepaald onderwerp.
Ook heeft Google Books nog een aparte afdeling voor tijdschriften, en kun je door het internationale karakter van het bedrijf in verschillende talen zoeken. De verwachting is verder dat de zoekgigant in de toekomst een steeds grotere database zal krijgen, maar wij gaan ons eerst eens richten op websites die speciaal voor de Nederlandse markt zijn gemaakt.
Boekmeter.nl
Een forum, toplijstjes en een uitgebreide boekendatabase, dat vind je op Boekmeter.nl. In de website banner zie je hoeveel boeken de site op dat moment bevat, ruim 90.000 stuks en 32.000 auteurs. Je kunt er op titel, auteur, genre en taal zoeken naar een boek, maar bijzonder is de mogelijkheid om op basis van een plotbeschrijving een gezocht boek te vinden.
De website Boekmeter.nl is zo’n voorbeeld van een Nederlandse website. Dit is het kleine broertje van Moviemeter.nl, terwijl er ook een Musicmeter.nl is. Deze ‘meters’ hebben allen een enorme database, door trouwe vrijwilligers nog altijd elke dag aangevuld. In Boekmeter.nl kun je in een database van bijna 100.000 boeken zoeken op titel, auteur, plotomschrijving en middels het tabje ‘overige gegevens’, te weten: taal, genre en aantal stemmen.
Het is namelijk zo dat je op Boekmeter.nl kunt stemmen op al je boeken. Heb je net een geweldig boek gelezen, dan geef je deze natuurlijk de volle 5 sterren. Maar was het niet zoveel, dan deel je bijvoorbeeld maar 1 ster uit. Op basis van deze stemmen genereert de website vervolgens zogenoemde toplijsten, waaronder die van het Beste Boek Aller Tijden. Op dit moment is dat De Gebroeders Karamazov van Dostojevski. Dat je het even weet. Verder kent de site ook nog een uitgebreide forumfunctie om met anderen over boeken te praten. Klinkt gezellig, en dat is het ook.
Vindboek.nl
Op de website van Vindboek.nl staat slechts één zoekbalk, maar die kun je wel gebruiken om op verschillende manieren te zoeken. Gebruik je een bepaald zoekwoord, dan worden er niet alleen boeken gevonden met dat woord in de titel, maar ook wanneer het onderwerp er mee te maken heeft. Er is een Engelstalige- en Duitstalige versie van de site, maar als je in de Nederlandstalige versie zoekt, verschijnen er ook Engels- en Duitstalige boeken wanneer van toepassing. Op de pagina’s van de gevonden boeken staan directe links naar Bol.com en Amazon waar de boeken aangeschaft kunnen worden.
Zo uitgebreid Boekmeter.nl is, zo ogenschijnlijk simpel is Vindboek.nl. De website belooft echter een database van niet minder dan miljoenen boeken, die je kunt doorzoeken op basis van het ISBN-nummer, de auteur of de titel van het boek.
Als je eenmaal je boek hebt gezocht, krijg je veel informatie teruggekoppeld. Dit zijn achtereenvolgens: de NUR-categorie, de door Vindboek.nl toegekende categorie, de bindwijze, de auteur, de reeks, de uitgever, de druk, het aantal pagina’s, het publicatiejaar en de informatie of het boek al dan niet geïllustreerd is.
Ook geinig is de pagina met statistieken, waar je onder andere kunt vinden op welk boek het meest gezocht is de afgelopen dag, week en jaar. Toen wij erop keken, was dit het Complete Boek van Winnie de Poeh. Wat dit zegt over de bezoekers van Vindboek.nl, mag je zelf bepalen.
Justbooks.nl
Justbooks.nl is er voornamelijk op gericht om boekprijzen met elkaar te vergelijken, maar de zoekmachine geeft wel de mogelijkheid om op verschillende manieren te zoeken. Natuurlijk kun je er op titel, auteur en ISBN zoeken, maar ook op trefwoorden. Op trefwoorden zoeken kan erg handig zijn als je een boek zoekt over een bepaald thema.
Met maar liefst 150 miljoen boeken (je las het goed) in haar database is op justbooks.nl altijd het boek te vinden waarnaar je op zoek was. Ook hier kun je weer zoeken op ISBN, schrijver en titel, en een handig extraatje is dat je kunt selecteren in welke taal het betreffende boek is geschreven. Justbooks.nl heeft niet alleen een geweldige database, maar richt zich tevens op de verkoop van boeken. Je kunt zoeken op nieuwe boeken, oude boeken, eerste edities en zelfs op gesigneerde exemplaren. Een snelle search geeft aan dat er zeker 100 gesigneerde Harry Potter boeken op de website te vinden zijn. Voor de zekerheid hebben we maar niet de prijzen bekeken.
Bookfinder.com
Zoek je een boek in een andere taal of uitgegeven in een ander land, gebruik dan de site Bookfinder.com. Hier kun je aangeven in welk land een boek uitgegeven is en je kunt zelfs de munteenheid kiezen.
Online boekenwinkels
Uiteraard kun je de meeste boeken ook vinden door gebruik te maken van de zoekfuncties op de websites van online boekaanbieders. Zoals op de sites van Bol, Amazon, Ako, Libris en Bruna. Zoek gericht aan de hand van titel, schrijver of ISBN of laat je inspireren door een specifieke categorie boeken te verkennen.
Online bibliotheek
Wil je een boek vinden aan de hand van de basisgegevens als titel, schrijver of ISBN, dan kun je ook de website van de bibliotheek gebruiken. In de zoekbalk kun je ook een zoekterm over het onderwerp invullen om een boek te zoeken.
Bibliotheek.nl
Waar anders te eindigen dan op het onvermijdelijke Bibliotheek.nl? Ook bij jou in de buurt is vast wel een bibliotheek te vinden, de ideale plek om voor een habbekrats urenlang leesplezier meer naar huis te kunnen nemen. Op de website Bibliotheek.nl kun je bovendien uitgebreid zoeken, zowel binnen de catalogus als daarbuiten.
Boekenzoekdienst.nl
Heb je na bovenstaande websites doorspitten nog steeds een boek niet gevonden? Of heb je het wel gevonden, maar lijkt het niet meer te koop? Dan kun je een gratis advertentie plaatsen op de website Boekenzoekdienst.nl. Mogelijk dat andere boekliefhebbers je dan verder kunnen helpen.
Veel leesplezier!
Ik zoek auteur van een thriller. : verkorte inhoud :
Advocate zat in restaurant , wordt misselijk en gaat naar toilet , krijgt hulp van een meisje die haar om hulp vraagt .
Zij wil van haar voogden af dat zijn haar grootouders .
Zij heeft een trustfonds , en zij vermoed dat de grootouders die zij opi en oma noemt het opmaken .
Het is een verkorte versie van het begin .
Ik zoek nu dus de titel en auteur .