Op zoek naar binnenkort verwachte boeken

Je kunt werkelijk niet wachten op het nieuwe boek van je favoriete schrijver… maar wanneer ligt deze ook daadwerkelijk in de winkel? Geen nood: op het internet kun je deze data keurig in de gaten houden, en wij gaan je in dit artikel uitleggen waar je dat kunt doen. We gaan daarbij eerst kijken naar algemene websites, en gaan daarna inzoomen op specifieke uitgevers en verkooppunten.

Algemene websites

Op het internet zijn diverse websites te vinden die de lijst met te verwachten boeken in de gaten houden. Sommige richten zich daarbij op één specifieke doelgroep of een genre, anderen pakken de zaak meer algemeen aan. Hieronder vind je een lijstje waar je allemaal een kijkje kunt gaan nemen, om te zien welke site je het beste bevalt.

Boekbeschrijvingen.nl

De website Boekbeschrijvingen.nl heeft een tabje ‘Kalender’ dat je aan kunt klikken. Het leidt je meteen naar de verschijningskalender met daarop vele tientallen boeken die op het punt staan te verschijnen. Het grootste deel van de lijst beslaat boeken die de komende 2 à 3 maanden uit gaan komen, maar sommige titels staan zelfs wel een half jaar van tevoren in deze lijst. Boekbeschrijvingen.nl baseert zich op lijsten die individuele uitgeverijen van hun verwachte boeken uitbrengen, en update dit onderdeel van de site naar eigen zeggen ‘vrijwel dagelijks’. Gezien de enorme omvang van de te verwachten titels zijn wij geneigd deze claim te geloven. Naast de ’te verwachten’ titels heeft het overzicht op Boekbeschrijvingen.nl overigens ook een archief, dat teruggaat tot april 2020. Handig om nog eens wat zaken na te zoeken.

Libris.nl

Libris is het samenwerkingsverband van boekwinkels, en binnen haar webomgeving mag je dus een mooi overzicht met recente uit te komen boeken verwachten. Je komt er via de tabjes actueel → wat verschijnt er deze maand. Je krijgt een mooi, ruim overzicht te zien (bij onze zoekopdracht ging het om 36 titels), waar meteen de prijs bijstaat. Wel zo netjes. Wel is het zo dat het niet mogelijk is om de volgorde van de lijst aan te passen, bijvoorbeeld op titel of op prijs. De volgorde die Libris.nl aanhoudt ziet er op het eerste oog maar random uit, maar misschien missen we iets?

Hoe dan ook: boven in beeld kun je vervolgens op vorige of volgende maand klikken, om erachter te komen wat er net is uitgekomen, of wat er nog net iets verder in de toekomst in het verschiet ligt. Als je op een boektitel klikt, krijg je een samenvatting van het werk en de mogelijkheid het boek meteen in je winkelmandje te leggen.

Allesoverboekenenschrijvers.nl

De website Allesoverboekenenschrijvers.nl heeft bovenin speciaal een tabje voor ‘nieuwe boeken’, dat is wel zo handig. Vervolgens kun je een maand van het jaar kiezen waarin het boek waar je naar op zoek bent uit gaat komen, maar ook specifiek op een specifiek genre. De website heeft er aldus een zestal uitgelicht, te weten:

 • Nieuwe feelgood romans
 • Nieuwe kinderboeken
 • Nieuwe Nederlandse romans
 • Nieuwe thrillers
 • Nieuwe biografie tips en recensies
 • Nieuwe boeken per uitgever

Onder deze lijsten vind je nog een ’tiplijst’ van nieuwe boeken, van diverse uitgeverijen. Waar deze tiplijst precies op gebaseerd is, is niet geheel duidelijk, maar een goede boekentip is natuurlijk nooit verkeerd, dus dank daarvoor.

Bol.com

Ook de gigant Bol.com heeft een lijst met boeken die op het punt staan uit te komen. Omdat ze erop gericht zijn om spullen te verkopen, heet dit bij Bol.com ’te reserveren boeken’. Je vindt ze middels de tabjes categorieën → boeken → tips. Bovenaan de lijst die je nu krijgt zie je een aantal gesponsorde boeken, daaronder de complete lijst in een op het oog volstrekt willekeurig volgorde. Aangezien het volgens Bol.com om maar liefst ruim 20.000 ’te reserveren’ boeken gaat, is het handig om middels het menu aan de linkerzijde je zoekopdracht een beetje te preciseren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen op basis van zaken als categorie, taal en ‘aanraders’.

Bekijk hier de te reserveren boeken >>>

Hebban.nl

Op de website Hebban.nl kun je bovenin de balk klikken op ‘boeken en recensies’. Vervolgens kun je kiezen tussen Hebban Rank, Recensies en Verwachte boeken. Het is ons uiteraard om de derde categorie te doen. Wat we krijgen is een lijst van 20 boeken die inderdaad deze week uit gaan komen. Je kunt ook klikken op ‘Meer Boeken’ onderaan de lijst, waarop de volgende 20 boeken verschijnen, en zo verder. Wat handig is, is dat je met een simpele druk op de knop ook kunt zoeken in een specifiek genre. Hebban.nl onderscheidt de volgende:

 • Thrillers en Spanning
 • Young adult
 • Literatuur en Romans
 • Fantasy en Science Fiction
 • Junior
 • Culinair
 • Non-fictie
 • Feelgood

Ook kun je nog zoeken op ‘aantal sterren’ (wat bij verwachte boeken alleen nog niet erg relevant is) en je kunt de taal instellen op Nederlands en Engels. Dit is handig, want veel van de boeken in de verwachte lijst van Hebban.nl zijn Engelstalig.

Boekmeter.nl

De website Boekmeter.nl wordt compleet door vrijwilligers gevuld, en geeft naast een uitgebreid archief van bijna 100.000 boeken ook een overzicht van de te verwachten boeken. Je komt er via de tabjes boeken → verwacht. De site geeft daarbij eerst drie tips, om vervolgens de complete lijst te geven, van zoals de site zelf zegt ‘alle boeken die binnenkort uitkomen’. Het gaat hier om een lijst van Nederlandstalige boeken of Nederlandstalige vertalingen van al eerder uitgegeven anderstalige boeken.

Websites voor bepaalde genres

Niet elke site richt zich op elk boek dat maar uit gaat komen. Sommige sites spelen in op een specifieke niche, waarvan we hieronder twee noemen:

Chicklit.nl

Zoals de naam van de website al doet vermoeden, richt Chicklit.nl zich voornamelijk op romantische lectuur, vooral gericht op meisjes en (jonge) vrouwen. Dat zien we ook terug in de lijst van ‘alle verwachte boeken’ die je op de site kan vinden via het tabje boeken → verwacht.

Op deze pagina zie je 21 titels van boeken, maar via de balk onderin kun je ook op de volgende 21 klikken, enzovoorts. Toen wij een kijkje namen, waren er ruim 200 titels ‘verwacht’. Zij staan automatisch gerangschikt op releasedatum, met het boek met de datum die het verst in de toekomst ligt als eerste genoemd. Wat ons betreft was het handiger geweest, mocht dit andersom zijn, maar enfin.

Je kunt de lijst overigens ook sorteren op boektitel. Zoals verwacht: de meeste boeken in de lijst vallen onder de zogenoemde chicklit, maar dat begrip wordt op deze site wel breed uitgelegd, zodat er toch behoorlijk wat titels in de lijst staan die wij niet direct in dit genre zouden plaatsen. We konden er zelfs de nodige non-fictie in ontwaren.

Vrouwenthrillers.nl

Altijd al willen weten wat nu een typische vrouwenthriller is? Op vrouwenthrillers.nl kun je erachter komen. Bovendien hebben ze een mooi overzicht van te verwachten boeken. Je komt er via de tabjes boeken → verwachte boeken. Wij kregen 22 boeken te zien voor de komende maand, maar daaronder nog een lijst die wel een half jaar in de toekomst keek. Bovendien zijn veel van de verwachte boeken op vrouwenthrillers.nl met een simpele druk op de knop te reserveren. Een snelle scan doet inderdaad vermoeden dat het hier met name om thrillers gaat, maar ze zullen veelal ook wel voor mannen te lezen zijn zeker?

Lijsten van uitgeverijen

Tot zover een lijstje met websites die dan wel een complete lijst van te verwachten boeken geven, dan wel zich richten op een specifiek genre. Maar elke zichzelf respecterende uitgeverij heeft natuurlijk ook een pagina waarop ze de te verwachten boeken aanprijzen. We noemen er een tweetal:

Harlequin.nl

Op de website van uitgeverij Harlequin kun je het kopje ‘Nieuw en Verwacht’ aanklikken, waarna je vervolgens ‘Verwachte boeken’ kunt selecteren. Je vindt vervolgens maximaal 40 (toen wij zochten: 21) boeken, die je op diverse wijze kunt sorteren, zoals op datum, op alfabet, en op prijs. Als je met je muis over een boek scrollt, geeft deze je de samenvatting van het boek. Via deze pagina kun je de boeken, die veelal romantisch van aard zijn, ook bestellen. Da’s wel zo makkelijk.

Zomerenkeuning.nl

Uitgeverij Zomerenkeuning.nl maakt het helaas nodeloos ingewikkeld om op de pagina met ‘verwachte boeken’ terecht te komen. Sterker: dit lukte ons alleen via een zoekopdracht in Google. Als je hem toch eenmaal hebt gevonden, vind je daar op de voorpagina 12 verwachte boeken, die je kunt sorteren op naam (titel, red.), verschijningsdatum, prijs en auteur, zowel oplopend als aflopend. Zomer & Keuning, of Z&K zoals ze zichzelf noemen, richt zich in haar aanbod daarbij met name op de jongere, vrouwelijke lezer.

Veel leesplezier!