De top 10 met de beste boeken voor Vaderdag

Als je niet weet wat je je vader voor Vaderdag wilt geven, is een boek altijd een goed idee. Je kunt er een persoonlijke boodschap aan toevoegen en – zoals bij de eerste drie boeken – er samen met je vader iets mee doen. Zo kan de nummer drie op deze lijst – een boek over hout stoken en dat is zowel voor vaders als kinderen altijd interessant zolang de veiligheid voorop staat – voor vele nieuwe herinneringen zorgen.

Snel overzicht: Deze boeken voor Vaderdag raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor simpele gerechtenSIMPLE; door Ottolenghi: Yotam Ottolenghi staat bekend om zijn verrassende smaakcombinaties. In ‘Simple’ focust hij zich echter op eenvoudig koken met pure smaken. Het boek is onderverdeeld in categorieën zoals koken binnen 30 minuten, recepten met 10 of minder ingrediënten en gemakkelijk te bereiden gerechten. Het boek is in het Engels geschreven. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor barbecue liefhebbersSmokey Goodness; No Worries BBQ, door Jord Althuizen: Dit boek belichaamt de passie van BBQ cateringbedrijf Smokey Goodness. De auteur Jord laat zich inspireren door de eenvoudige en smaakvolle BBQ-gerechten uit Australië. In ‘No Worries BBQ’ zijn deze heerlijke recepten gebundeld, perfect voor een zomer vol culinaire BBQ-avonturen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor outdoor activiteitenDe man en het hout, door Lars Mytting: Dit boek is een must-read voor iedereen die van outdoor activiteiten houdt. Het gaat niet enkel over hoe je hout kunt branden voor de barbecue, maar ook over hoe je het hout selecteert, hakt en opslaat. Ideaal voor lange zomeravonden rond een kampvuur in de tuin. >> Check laagste prijs

SIMPLE; door Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is favoriet bij velen. Hij weet smaken bij elkaar te toveren die de tong doen verrassen en prikkelen. In ‘Simple’ gaat het echter niet om de meest uitgebreide recepturen met enorm exotische ingrediënten of kruiden, maar keert Yotam terug naar waar het bij eten om draait: simpel koken en pure smaken creëren. SIMPLE staat voor: short cooking (less than 30 minutes), ingredients (10 or less), make ahead, pantry, lazy en easy. Dit boek is in het Engels geschreven.

Smokey Goodness; No Worries BBQ, door Jord Althuizen

Smokey Goodness is het BBQ cateringbedrijf van de schrijver van dit boek en dat belooft wat. Voor de inspiratie van de gerechten in dit boek is Jord Down Under gegaan, waar ze van eenvoud en smaak houden. Het gaat hier dus niet om ingewikkelde recepten of urenlang voorbereiden. Natuurlijk hebben de keuken van zijn cateringbedrijf of restaurants ook favoriete BBQ-gerechten voortgebracht. Je vindt ze allemaal in ‘No Worries BBQ’. Laat het goede weer nu maar komen.

De man en het hout, door Lars Mytting

Als het over barbecueën gaat, is de stap naar het stoken van hout natuurlijk snel gemaakt. Dit boek gaat echter niet alleen over hoe je welk soort hout nou goed aan het branden krijgt, maar ook hoe en wanneer je het kapt, hakt en daarna het beste opbergt. ‘De man en het hout’ biedt uitkomst voor die heerlijke zomeravonden dat je met het gezin achter in de tuin een gezellig en vooral langdurig kampvuurtje wilt stoken. Houd het boek wel ver genoeg van de vlammen weg, want je wilt de andere hoofdstukken ook zeker niet missen.

Le Nez du Vin (geurdoos wijn), door Jean Lenoir

Deze Engelstalige set bevat twaalf verschillende, kleine flesjes met aroma’s en daarbij hoort een kleine gids waarin beschreven staat wat elk aroma inhoudt. Het is dan ook geen uitgebreid boek om te lezen, maar vooral een set om de neus te prikkelen en aroma’s te leren onderscheiden. Merk je dat je vader onder de indruk is van je cadeau? Er zijn andere sets binnen dezelfde serie te krijgen, zoals een set speciaal voor witte wijn, of sets met 24 of 54 aroma’s.

Elon Musk; hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft, door Ashlee Vance

Er gaat amper een week voorbij of Elon Musk is in het nieuws. Is jouw vader ook onder de indruk van zijn zakelijke prestaties of vooruitstrevende producten? Dan geeft dit boek een kijkje in de wereld van Elon Musk en hoe zijn leven van kleine jongen tot nu eruit heeft gezien. De tekst is tot stand gekomen door interviews met Elon Musk zelf, maar ook zijn vrienden en familie hebben een bijdrage geleverd.

De antwoorden op grote vragen, door Stephen Hawking

Voor de filosofische vader is dit boek van Stephen Hawking een uitermate stimulerend cadeau. Praat samen met hem (of met de rest van het gezin natuurlijk) over vragen als: ‘Bestaat tijdreizen?’, ‘Kunnen we blijven leven op deze aarde en is er ergens anders in het universum nog leven mogelijk?’, of ‘Zal kunstmatige intelligentie ons eigen intelligentieniveau uiteindelijk inhalen?’ In dit boek zul je niet alleen uitdagende vragen krijgen, maar ook de visie van Stephen Hawking zelf (met zijn bijzondere humor) kunnen waarderen.

The Subtle Art of Not Giving a F*ck; A Counterintuitive Approach to Living a Good Life, door Mark Manson

Deze Engelstalige gids voor het creëren van een leven in balans druist in tegen een hoop andere filosofieën die juist beweren dat een positieve bril dragen automatisch tot een gelukkiger bestaan leidt. De auteur van dit boek zegt: “F*ck positivity”. Laten we met zijn allen eens realistisch blijven en accepteren dat het leven leuke en minder leuke aspecten heeft. Zodra je dat kunt, is er ruimte voor wat het leven echt te bieden heeft. Zodra je ontdekt wat voor jou belangrijk is, kan al het andere overboord.

Leven met de wind mee; minder drama in je leven, meer rust in je hoofd, door Jelle Hermus

Jelle Hermus beweert dat drama nogal wat teweeg brengt in ons leven. Nederland houdt wel een beetje van drama. Het lijkt alsof we ons dan pas van betekenis voelen. Drama in het leven betekent immers dat je iets meemaakt. Zonder drama is het leven echter veel makkelijker en positiever. Je hoeft de ellende niet altijd op te zoeken, je kunt er ook ‘nee’ tegen leren zeggen. Jelle laat je zien hoe je zelf het leven eenvoudiger en gelukkiger kunt maken door te stoppen met al dat drama.

Ikigai; het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven, door Hector Garcia

Een iets spiritueler boek dan de vorige twee op deze top tien lijst dat nog steeds voor een leven in balans zal zorgen, is ‘Ikigai’. Dit woord staat voor: je bestaansreden. Zodra je weet wat de reden voor jouw bestaan op deze aarde is, zegt de Japanse ‘Ikigai’ traditie dat je een gezond, gelukkig en lang leven zult leiden. Het boek kan vaders die op zoek zijn naar betekenis – in werk, gezin of het leven op zich – ondersteunen in hun persoonlijke zoektocht.

Cabin Porn; Inspiration for Your Quiet Place Somewhere, door Zach Klein en Freda Moon

Mochten de drie boeken hiervoor geen rust in het hoofd bieden, dan wordt het wellicht tijd voor een eigen plekje voor vader; een plek waar hij zich even terug kan trekken en iets kan creëren, of gewoon kan genieten van zijn omgeving. Misschien heeft niet elke vader het budget om ergens een stukje bos met een kabbelend beekje te kopen om deze droomhutten te bouwen, maar zelfs een tuinhuisje in eigen achtertuin of een werkkamer om even te ontsnappen aan de hectiek in huis kan al fantastisch zijn.