Wat zijn de beste boeken over LGBTQ+? Het kan erg zinvol zijn om de gedachtegang hierachter te begrijpen. Misschien ben je wat traditioneler of misschien ben je juist progressief, in beide gevallen is het een goed idee om je er eerst over in te lezen. Lees verder voor de top 10 over LGBTQ+…

De top tien met beste boeken over LGBTQ+

Wil je vanuit je persoonlijke interesse of beroep meer weten over LGBTQ+? Dan vind je in onderstaande boekenlijst een aantal toppers die ieder op hun manier het onderwerp toelichten. Het kan gaan over geschiedenis, karakteristieke figuren die een grote rol hebben gespeeld in de LGBTQ+ scene, visuele representaties of algemene informatie voor jongeren.

Snel overzicht: Deze LGBTQ+ boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor medische professionalsPocket Guide to LGBTQ Mental Health door Petros Levounis en Eric Yarbrough: Deze gids is onmisbaar voor iedereen in de gezondheidszorg om patiënten met diverse identiteiten of genders te behandelen. Het biedt inzicht in tien hoofdstukken en behandelt alle mogelijkheden, waarbij sommige overlappen van identiteiten worden benadrukt. De gids bespreekt ook mogelijke therapieën gebaseerd op recent onderzoek. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor therapeutenCreative Arts Therapies and the LGBTQ Community door Macwilliam Briana: Voor studenten en professionals in creatieve therapie is dit boek essentieel bij het begeleiden van LGBTQ cliënten. Het biedt voorbeelden en gerichte oefeningen en helpt bij het begrijpen en begeleiden van een doelgroep die vatbaarder kan zijn voor bepaalde mentale gezondheidsuitdagingen. >> Check laagste prijs
Beste geschiedenisboekPride; The Story of the LGBTQ Equality Movement door Matthew Todd: Dit boek neemt je mee door de cruciale momenten in de LGBTQ geschiedenis, waaronder de gebeurtenissen bij de Stonewall Inn in 1969. Het benadrukt de strijd en overwinningen van de LGBTQ-gemeenschap in verschillende sectoren zoals sport, politiek, media en cultuur, en bevat aangrijpende persoonlijke verhalen. >> Check laagste prijs

1. Pocket Guide to LGBTQ Mental Health; Understanding the Spectrum of Gender and Sexuality, door Petros Levounis en Eric Yarbrough

Wanneer je in de gezondheidszorg werkt, kom je de meest verschillende mensen tegen. Deze gids helpt je om patiënten met diverse identiteiten of genders te behandelen. In tien hoofdstukken worden alle mogelijkheden besproken, hoewel er soms wel overlap in inhoud kan voorkomen. Dat komt doordat sommigen zich juist herkennen in de overlap van de verschillende identiteiten. Ook mogelijke therapieën komen uitgebreid en gebaseerd op recent onderzoek aan de orde.

2. Creative Arts Therapies and the LGBTQ Community; Theory and Practice, door Macwilliam Briana

Wie bewust de LGBTQ doelgroep opzoekt, kan als student creatieve therapie baat hebben bij het boek ‘Creative Arts Therapies and the LGBTQ Community’. Er worden voorbeelden gegeven, maar ook gerichte oefeningen behandeld die je kunnen helpen in je begeleiding van LGBTQ cliënten. Onderzoek heeft aangetoond dat deze doelgroep namelijk vatbaarder is voor depressie en angst en met de mogelijkheden die het boek je biedt, kom je goed beslagen ten ijs.

3. Pride; The Story of the LGBTQ Equality Movement, door Matthew Todd

In dit boek lees je over de geschiedenis en de homobar Stonewall Inn in New York, waar het in juni 1969 allemaal begon. De politie viel de Stonewall Inn binnen en wat volgde waren rellen en protesten. In de vijftig jaar die volgden is onophoudelijk gepoogd om gelijke rechten voor de LGBTQ gemeenschap te krijgen. Beetje bij beetje wordt het in de sport, politiek, media en algemene cultuur geaccepteerd en geïntegreerd, maar de persoonlijke verhalen in dit boek geven aan dat dit niet zonder slag of stoot ging.

4. We Can Do Better Than This; 35 Voices on the Future of LGBTQ+ Rights, door Beth Ditto

In ‘We Can Do Better Than This’ krijgen 35 mensen met een bijzonder verhaal de kans om hun stem te laten horen over hoe zij de toekomst van LGBTQ zien. Zaken als veiligheid en afspraakjes komen bijvoorbeeld aan bod, maar wat dit boek vooral kenmerkt, is dat elke hoofdrolspeler zijn eigen ervaring en daarmee ook zijn eigen, unieke boodschap heeft.

5. Queer X Design; 50 Years of Signs, Symbols, Banners, Logos, and Graphic Art of LGBTQ, door Andy Campbell

Van posters en logo’s, tot vlaggen en protest buttons, alles van de afgelopen vijftig jaar wat te maken heeft met het visueel uitdragen van LGBTQ zie je terug in ‘Queer X Design’. Ook hoe visuele expressies zich ontwikkeld hebben in de loop van de tijd komt terug in dit boek van Andy Campbell.

6. Queer; A Collection of LGBTQ Writing from Ancient Times to Yesterday, door Frank Wynne

De auteur heeft in dit boek de werken van acht verschillende en bekende LGBTQ schrijvers verzameld en vertaald. Het gaat om verhalen, gedichten en belevenissen van over de hele wereld en geeft een stem aan mensen die zich lange tijd hebben gevoeld alsof ze genegeerd werden.

7. Pride and Joy; LGBTQ Artists, Icons and Everyday Heroes, door Kathleen Archambeau

Activiste en schrijfster Kathleen Archambeau doet in dit boek haar best om de positieve geluiden uit de LGBTQ wereld te laten horen. Centraal staan dan ook de verhalen van mensen die wel een gelukkig en succesvol leven weten te leiden. Het is een mooi contrast met de tegengeluiden die je vaker hoort en daarom is ‘Pride and Joy’ een aanrader voor wie een keer over iets anders dan alleen de negativiteit en drama wil lezen.

8. The Every Body Book; The LGBTQ+ Inclusive Guide for Kids About Sex, Gender, Bodies, and Families, door Rachel E. Simon

Dit boek heeft meerdere awards gewonnen en dat is vooral vanwege het feit dat op een voor kinderen (leeftijd 8 tot 12 jaar) begrijpelijke manier uitgelegd wordt wat voor mensen er allemaal op aarde leven. Het zoemt in op seks, geslacht en identiteit en beslaat elke fase in het leven van de mens, van relaties tot zwangerschap en van baby’s tot puberteit. Dit boek kan de doelgroep en iedereen die ermee in aanraking komt helpen om de discussie aan te gaan in plaats van deze te vermijden.

9. Growing Up Queer; Kids and the Remaking of LGBTQ Identity, door Mary Robertson

In ‘Growing Up Queer’ vertelt LGBTQ jeugd hoe zij het opgroeien ervaren hebben. Het gaat over de rol van de media, hun gezin en het ontdekken van hun persoonlijke identiteit. Het boek geeft een andere kijk op zaken, omdat het over de eerste generatie gaat die zichzelf al vanaf jongs af aan als LGBTQ compleet geaccepteerd heeft.

10. The Pride Guide; A Guide to Sexual and Social Health for LGBTQ Youth, door Jo Langford

‘The Pride Guide’ is specifiek geschreven voor de tieners die zichzelf als homo, lesbisch, biseksueel, trans of andere unieke identiteit zien. De inhoud gaat dieper in op onderwerpen als bijvoorbeeld seks, daten of een relatie aangaan en hun fysieke, maar ook hun digitale veiligheid. Traditionele boeken over seksvoorlichting passen niet meer bij de jeugd van tegenwoordig en hier heeft Jo Langford met dit boek een stokje voor gestoken. Ze doet dit op een realistische wijze en met een dosis humor, waardoor de inhoud beter aanslaat bij de doelgroep.