De beste boeken op AVI-niveau 3

Als je een boek wilt kopen voor een kind uit groep 3, dan ben je hier op de juiste plek. Wij gaan je uitleggen welk niveau een dergelijk kind ongeveer zou moeten kunnen lezen, waar je dergelijke kinderboeken kunt vinden en we eindigen met een top 10 tips van boeken voor dit niveau.

Wat is een AVI-niveau?

Elke uitgever kan zijn boeken aanbieden aan de CITO, die het werk vervolgens beoordeeld op leesvaardigheid. Met name bij kinderboeken is dit uiteraard van groot belang. We willen kinderen niet opzadelen met boeken die veel te moeilijk zijn, maar ze ook niet vervelen met boeken die onder hun niveau liggen. De sweet spot wordt de AVI-score genoemd, het niveau wat een gemiddeld kind in een bepaalde groep op de basisschool aan zou moeten kunnen.

AVI-niveau voor groep 3

Aan het begin van groep 3 heeft het gemiddelde kind het leesniveau AVI Start. In de loop van het lesjaar zal dat niveau langzaam gaan stijgen. Halverwege het jaar, zeg maar in de kerstvakantie, zou het niveau moeten zijn gestegen tot AVI M3, waarbij de M staat voor midden. Aan het eind van het jaar zou het kind idealiter dan toe zijn aan boeken van het niveau AVI E3, oftewel Eind 3: het eind van groep 3. Dit niveau neemt het kind vervolgens mee naar groep 4, waarna het leesniveau weer verder kan stijgen. Bekijk onze favoriet op Bol.com hier >>

Waar kan ik deze boeken vinden?

Dat gezegd hebbende, is het nu tijd om ons te richten op aanbieders van boeken voor groep 3, met dus de AVI-niveaus AVI Start, AVI M3 en AVI E3.

Bol.com

Op Bol.com is het mogelijk om op AVI-niveau te zoeken, en ook op leeftijd. Daarnaast kun je je zoekresultaten nog preciseren door op onderwerp te selecteren. Extra handig is het tabje ‘soort kinderboek’, waar je kunt kiezen uit:

  • Doeboek
  • Kartonboek
  • Dichtbundel
  • Prentenboek
  • Voorlees- en zelfleesboeken

Het aanbod is enorm te noemen: voor AVI Start hebben we het over 700 boeken, voor AVI M3 over 600 en voor AVI E3 zelfs over ruim 800 boeken. Hier zullen uiteraard veel dubbele titels tussen staan, maar toch: er moet iets bij staan waar je wat mee kunt.

Bekijk hier alle AVI3-Boeken op Bol >>>

Kinderboekwinkel.nl

Maar liefst 421 leesboekjes voor groep 3 vinden we op Kinderboekwinkel.nl. De site geeft bovendien de mogelijkheid om de boeken te sorteren op prijs, verschijningsdatum en titel. Ook kun je sorteren op ‘relevantie’, en inderdaad: er komen meteen een paar zeer fraaie boeken voor groep 3 bovendrijven. Een goede plek om dieper in de kinderboeken te duiken.

Top 10

Omdat er dus nogal wat boeken zijn voor kinderen van groep 3, hebben we speciaal voor jou een top 10 samengesteld van wat in onze ogen de beste boeken zijn in de niveaus AVI Start, AVI M3 en AVI E3. Doe er je voordeel mee:

1. Marianne Busser en Ron Schröder – Koen en Lot

Het vijfde deel in de populaire Koen en Lot serie gaat over een feest in groep 3, wat kinderen van die leeftijd natuurlijk enorm zal interesseren. Wie houdt er op die leeftijd immers niet van een mooi feestje? Denk alleen al eens aan het lekkers dat kinderen op dergelijke partijen vaak krijgen…

In Koen en Lot. Feest in Groep 3 missen de kinderen juf Roos, die al een maand niet op school is gekomen. Wat zou er toch met haar aan de hand zijn? En wat heeft het grote feest op school met haar eventuele terugkeer te maken? Een leuk boek vol herkenbare situaties voor kinderen uit groep 3, met bovendien zeer fraaie illustraties.

2. Sanne Bakker – Het kleine draakje

Het is algemeen bekend: kinderen houden enorm van fantasie. In veel kinderboeken zie je dat terug: sprookjes of boeken met magische werelden die een heleboel inbeeldingsvermogen vergen, waar volwassenen vaak een stuk minder goed in zijn.

Draken zijn daarbij altijd een populair onderwerp. Wij volwassenen vinden ze misschien maar eng en vies, maar veel kinderen vinden ze geweldig interessant. In dat geval is dit boek van Sanne Bakker een echte aanrader. Het gaat over Roos die vlak voor het slapen gaan van haar vader een spannend verhaal hoort, over enge draken. En wat blijkt: ’s nachts zit er een klein draakje onder haar bed. Maar die is helemaal niet eng. Het is nog maar een jonkie, op zoek naar zijn moeder. Roos helpt het draakje op deze zoektocht, met alle avonturen van dien.

3. Laura Langens – Droomwensen

Een kinderboek met een filosofische inslag, het kan wel degelijk, zo bewijst Laura Langens in Droomwensen. Langens schuwt ingewikkelde thema’s namelijk niet, zonder dat het kinderen over het hoofd zal vliegen.

Het boek gaat over het aantrekken van geluk. Dit principe wordt uitgelegd door een oma aan de jonge Jaan, die dit maar ingewikkeld vindt. Maar langzaam maar zeker begint ze beter te begrijpen wat oma bedoelt, en hoe ze dit principe toe kan passen in haar dagelijkse leven.

4. Pim Lammers en Silvie Buenen – In vuur en vlam

Nee, dit is niet de titel van een doktersromannetje, maar een heerlijk kinderboek over het leven en werk van brandweervrouwen. In dit boek is het namelijk zo, dat het hele korps bestaat uit vrouwen, wat het werk een leuke twist geeft.

In Vuur en Vlam gaat over Tim, die regelmatig de brandweer moet bellen. Dan weer ziet hij een man die hoog in een boom zit, dan weer slaat de vlam in de pan. Met grote regelmaat moet de brandweer dus uitrukken om de diverse problemen op te lossen. Het boek kent een aantal spannende momenten en is prachtig geïllustreerd. Een echte aanrader.

5. Elisabeth Mollema – Mo en Tijger lossen het op

Kinderen van deze leeftijd (groep 3) zijn al bezig met probleemoplossingen. Hoe kan een situatie het beste worden aangepakt? En wanneer kun je zaken zelf oplossen, en wanneer heb je daar hulp bij nodig? Bijvoorbeeld van je vrienden, van je ouders, of van de leraar?

Mollema probeert deze belangrijke vragen op speelse wijze te beantwoorden in Mo en Tijger lossen het op. Het gaat over Mo en zijn hondje Tijger. Tijger is een uitstekende speurhond, en dat komt goed van pas in de avonturen die de twee beleven. Deze avonturen behelzen vaak een probleem, en in de verhalen binnen Mo en Tijger lossen het op geldt dit ook. Het zijn in feite 5 verschillende verhalen:

  • Kuif is zoek
  • Kamperen
  • Dief in de moestuin
  • Het eiland
  • Chanel

Bijzonder is dat het niveau binnen dit boek langzaam omhoog gaat, waardoor het werk voor het kind altijd uitdagend werkt. Een echt meegroeiboek derhalve.

6. Michaela Hanauer – De kleine dino gaat op pad

De wereld ontdekken. Daar zijn kinderen mee bezig, en dat onderwerp fascineert ze dan ook enorm. De kleine dino gaat op pad haakt hierop in met een verhaal over dino Daan, die niet langer bij het nest wil blijven maar de grote buitenwereld intrekt. Dit levert de nodige spannende avonturen op, terwijl de lezer en passant het een en ander leert over de dinosauriërs zoals de Tyrannosaurus Rex.

Een superleuk boek voor kinderen met schitterende illustraties en spannende verwikkelingen. Zowel leuk om voor te lezen als je kind zelf te laten lezen. Spannend en lief tegelijkertijd.

7. Zapf – Robot is mijn vriend

De mysterieuze robots zijn een ander onderwerp waar kinderen door zijn gefascineerd. In Robot is mijn vriend vindt de jonge Tim een hoopje schroot, met een aantal knoppen. Als hij op één van die knoppen drukt, komt hij als bij toverslag in een vreemd land vol robots terecht. Probleem: de afstandsbediening is stuk, en hij kan nu niet terug naar zijn eigen wereld…

Een fantasierijk verhaal waar kinderen van zullen smullen. Het verhaal is stoer en spannend en vertelt ons bovendien iets over vriendschappen met de meest verrassende karakters.

8. Tjibbe Veldkamp – Agent en Boef. Lol in de lucht

Alleen de titel al zal een gemiddeld mens doen grijnzen, en anders de inhoud wel. Dit heerlijke, grappige en vernuftige boek zal werkelijk worden verslonden door kinderen die houden van humor, spanning en achtervolgingen. Het is een deel in de zeer populaire reeks van Agent en Boef, die in zijn geheel zeer leesbaar is voor de doelgroep.

In Lol in de lucht is boef (weer eens) ontsnapt, ditmaal via ballonnen. Agent moet hem uiteraard achterna, maar hoe komt hij ook in de lucht? Allerlei spannende avonturen volgen, waarbij onder andere een compleet klaslokaal de lucht in vliegt. Zal het Agent lukken om de ballonnen van Boef op tijd door te prikken, en hem terug naar de gevangenis te brengen? Een hilarisch avontuur, vol schitterende illustraties.

9. Maranke Rinck en Juliette de Wit – Beest wil een feest

Een vrolijk boek waar kinderen veel van hun eigen belevingswereld in zullen herkennen. Het gaat over Bas, die graag een feest wil houden voor zijn hond. Vol goede moed gaat hij op pad om spulletjes voor een te gekke party te halen. Maar: wat heb je dan eigenlijk nodig? Hij wil niet te veel spullen kopen, maar ook niet te weinig. Gaandeweg leert Bas te begrijpen wat er allemaal bij zo’n feest komt kijken, en de lezer leert met hem mee.

Wat dit boek voor veel kinderen extra leuk maakt, is de grote rol die het huisdier van Bas speelt in dit boek. Verder is het boek niet te moeilijk, maar kent het toch een paar subtiele levenslessen.

10. Heike Wiechmann – Gek op paarden

Een ronduit lief boek met schitterende illustraties, dat elk paardenmeisje (en -jongen) van A tot Z zal verslinden. Het boek telt niet minder dan zeven verschillende verhalen, verschillend van thema maar altijd met paarden in de hoofdrol. Het lezen van een kort verhaaltje kan voor een kind echt even een tripje zijn naar een andere wereld. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om het hele boek achter elkaar uit te lezen, als het kind eenmaal de smaak te pakken heeft.