Een boek lezen onder een kleedje met een dampende mok thee. Dit ideale beeld kennen we allemaal. Maar hoe zorg je dat dit rooskleurige tafereel ook echt beleefd wordt als een fijn moment? Dat kan alleen met een boek dat iets met je doet. Maar hoe kies je nu een goed boek? En waar moet je op letten bij het kiezen van een boek? We geven je wat handige tips.

Bibliotheken staan er vol mee. En wekelijks verschijnen er zoveel boeken dat haast niemand nog in staat is tot een goed overzicht. Het wordt daardoor erg lastig om een boek te vinden dat je in vervoering kan brengen. Wanneer je verschillende keren achter elkaar boeken koos die achteraf niet leuk bleken, zal je vanzelf minder snel aan een nieuw boek beginnen. De remedie: vergeef jezelf en doorbeek de negatieve spiraal van slechte boeken kiezen. Met de volgende tips zorg je dat je niet meer verkeerd grijpt.

Kijk naar je interesses

Welke thema’s of onderwerpen wekken je interesses? Wanneer je een boek kiest op basis van interesse in de kans groter dat je slaagt in het kiezen van een goed boek. Zorg dat de boeken die je kiest passen bij:

  • Je gevoel op dat moment
  • De levensfase waarin je je bevindt
  • Vragen die je op dit moment bezighouden
  • De kennis die je zou willen opdoen

Leen boeken uit

Tegenstrijdig? Helemaal niet. Wanneer jij een favoriet boek uitleent, zorg je voor een gespreksonderwerp. Mensen zien je in een ander daglicht en interesses worden gedeeld. Grote kans dat daardoor een titel aan het licht komt dat bij jou blijkt te passen. Zo hoef je zelf niet op zoek te gaan naar een nieuw boek, maar wordt deze als het ware in je schoot geworpen.

Bekijk top 10 lijsten

Elk seizoen en elk jaar stellen uitgeverijen en boekenwinkels een top tien op. Deze zijn gebaseerd op de favorieten onder lezers en recensenten op dat moment. Houd boekenlijsten en promotie aanbiedingen in de gaten zodat je met fikse kortingen kunt wegdromen onder een kleedje.

Kijk naar boeken van je favoriete auteur

Er kunnen verschillende dingen doorslaggevend zijn in je keuze voor een bepaald boek. Eén van deze dingen is de auteur. Heb je een boek gelezen van een bepaalde auteur en viel deze in de smaak? Grote kans dat andere boeken van dezelfde auteur net zo fijn lezen. Zeker wanneer je bedenkt dat elke schrijver met elk boek dat gepubliceerd wordt, weer een stukje beter wordt. Leen je een boek van een ander? Dan zijn er enkele ongeschreven regels waar je je aan moet houden.

Laat het algoritme het werk doen

Zijn thriller boeken het helemaal voor je? Of duik je liever in een detectiveverhaal waar en passant ook aandacht wordt gegeven aan een sluimerende liefde tussen twee collega’s. Welk genre je voorkeur ook geniet; richt je pijlers op het genre dat jouw goedkeuring wegdraagt. Natuurlijk is niet elke thriller even goed als de ander. Koop je online? Dan zul je zien dat op basis van jouw aankopen, aanbevelingen worden gedaan in hetzelfde genre.