Wellicht vraag je jezelf af: waar kan ik het beste mijn studieboeken verkopen? Daarom dit praktische artikel met tips. Hoe en waar kun je het beste je studieboeken verkopen? Bijvoorbeeld je studieboeken van het mbo, hbo, wo of de middelbare school? Lees verder voor de beste tips en partijen zoals ‘Wij kopen uw boeken’-boeken-opkopers.

Studieboeken verkopen: de beste opties

Wanneer je jouw studieboeken online wilt verkopen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je afwegen welk verkoopkanaal het meeste geld oplevert, welke manier van verkopen de meeste tijd en energie kost en op welke site de kans op verkoop het grootst is. We geven je de beste opties voor het verkopen van jouw studieboeken. Zoals je zal zien heeft iedere manier van verkopen zijn eigen voor- en nadelen.

Je studieboeken verkopen op Bol.com

Eén van de populairste websites voor de verkoop van tweedehands boeken – waaronder studieboeken – is Bol.com. Het voordeel van deze site is dat je weet dat er heel veel bezoekers komen. De kans is dus groot dat jij jouw boek verkoopt. Bovendien werkt verkopen heel eenvoudig. Je opent een verkoopaccount en kunt direct starten met de verkoop van je boeken. Je zoekt het boek op ISBN, vermeldt de staat van het boek en bepaalt de verkoopprijs. Je tweedehands studieboek is binnen enkele minuten zichtbaar voor potentiële kopers.

>> Hier lees je hoe het werkt en kun je direct beginnen (tip!)

Het nadeel van Bol is dat je een bijdrage moet betalen voor elk verkocht boek. Op dit moment betaal je 15% commissie, dat betekent dat 85% van de verkoopprijs daadwerkelijk op jouw rekening komt. Bovendien moet je zelf de verzendkosten betalen, waardoor de winst nog verder daalt. Je verdient per boek echter vaak meer dan via andere sites, omdat kopers terug kunnen vallen op de service van Bol.

Boekenbalie.nl en de app om boeken te verkopen

Boekenbalie maakt het mogelijk om op een eenvoudige wijze een grote partij boeken in één keer te verkopen. Met de app kun je de boeken stuk voor stuk scannen. Je verkoopt de boeken niet per stuk, Boekenbalie.nl berekent een prijs voor alle boeken als één partij. Je bepaalt dus niet zelf de verkoopprijs, de website brengt een bod uit op het volledige pakket. Als je akkoord gaat met het bod, stuur je de boeken naar de Boekenbalie. Je krijgt het afgesproken bedrag binnen 7 dagen op je rekening.

Het nadeel van deze website is dat je een lager bedrag krijgt dan wanneer je de boeken per stuk zou verkopen. Het grote voordeel is echter dat je zeker weet dat je alle boeken verkoopt. Bovendien kost het je weinig tijd en energie om de boeken te verkopen en weet je ook zeker dat de betaling door deze betrouwbare website tijdig wordt geregeld.

Boekhandel

Het is ook mogelijk om je tweedehands studieboeken te verkopen aan een boekhandel. Scheltema staat bijvoorbeeld bekend om de aankoop en verkoop van tweedehands boeken. Ook kun je bij De Slegte terecht voor de verkoop van jouw studieboeken. Het voordeel is dat je direct je geld contant krijgt uitbetaald. Bovendien is de verkoop snel geregeld. Het nadeel is dat boekhandels niet alle boeken willen overnemen en vaak een lagere prijs betalen dan particuliere kopers. Er moet immers nog winst gemaakt worden op de boeken.

Booktrader.nl is beter dan Bookmatch of Van Dijk om je boeken te verkopen

Op deze website kun je een online boekwinkeltje openen om je boeken te verkopen. Aan het openen van een boekwinkeltje zijn geen kosten verbonden zolang je het aanbod klein houdt. Het voordeel van een online boekwinkeltje is dat je de boeken per stuk voor een hogere prijs kunt verkopen. Het nadeel is dat je de boeken per stuk moet verkopen aan particulieren waardoor er veel tijd in kan gaan zitten. Bovendien verkoop je mogelijk niet al je boeken waardoor je er mee blijft zitten.

Studystore.nl om je studieboeken te verkopen

Studystore biedt net als Boekenbalie de mogelijkheid om al je boeken in één keer te verkopen. Het verschil is dat deze website enkel gericht is op studieboeken. Je vult de ISBN nummers van de boeken in op de site waarna Studystore je een bod doet. Het is dus niet mogelijk om zelf een vraagprijs op te geven, je bent afhankelijk van het bod van Studystore.

Het nadeel is dat het verkoopbedrag vaak (veel) lager ligt dan bij particuliere verkoop. Het voordeel is echter dat de verkoop weinig tijd en moeite kost. Je weet zeker dat je alle boeken verkoopt en krijgt gegarandeerd het voorgestelde bedrag op je rekening.

Boekwinkeltjes.nl

De naam zegt het al: op deze website kun je een boekwinkeltje openen. Je kunt kiezen tussen verschillende methodes om commissie te betalen. Zo kun je ervoor kiezen om een vast bedrag per maand te betalen voor je boekwinkeltje. Het is ook mogelijk om pas iets te gaan betalen als je daadwerkelijk iets verkoopt. Je betaalt dan set-up kosten voor je winkeltje en 25 eurocent plus 15% provisie over het verkoopbedrag per verkocht boek. Het is afhankelijk van het aantal boeken dat je wilt verkopen en de waarde van deze boeken welke van deze twee methodes voor jou het goedkoopste is.

Het nadeel van deze website is dat je mogelijk al geld betaalt voordat je nog maar één tweedehands studieboek hebt verkocht. Bovendien gaat er veel tijd en energie zitten in de verkoop van de boeken. Je weet ook niet zeker of je alle boeken wel verkoopt. Het voordeel is dat je een hogere prijs kan vragen voor je tweedehands studieboeken waardoor je er bij verkoop meer geld aan overhoudt.

Marktplaats

Tot slot heb je altijd nog de mogelijkheid om je tweedehands studieboeken via Marktplaats te verkopen. Het nadeel is echter dat het veel tijd en energie kost en de bezoekers vaak niet bereid zijn om de vraagprijs te betalen.

Verkoop van tweedehands studieboeken via Bol.com is in de meeste gevallen aantrekkelijker dan de andere opties omdat je een hogere prijs krijgt voor je boeken, ondanks de commissie. Bovendien is de kans groter dat je jouw boeken verkoopt.