De beste boeken voor AVI-groep 6

Op deze pagina vertellen we je alles wat je wilt weten over boeken voor AVI-groep 6. Eerst leggen we uit wat hier precies mee wordt bedoeld, vervolgens geven we aan waar je dergelijke boeken online kunt vinden, en tenslotte geven we je een top 10 van beste boeken in deze categorie. Maar eerst de theorie.

Bekijk alvast onze favoriete AVI6-Boek hier >>

Wat betekent AVI-niveau 6 precies?

Kinderen leren naarmate ze ouder worden steeds beter lezen. Ze gaan dus elk jaar net weer een stapje, of zelfs twee stapjes, vooruit. De boekenmarkt is hierop ingericht. Je wilt immers niet een zesjarig kind een boek voor tienjarigen geven, of andersom. We willen graag dat boeken zowel in taalgebruik als belevingswereld aansluiten bij de doelgroep. Vandaar dat we met name aan kinderboeken een AVI-code hangen. Dit zegt iets over het vereiste leesniveau van de lezer van het boek. Deze code correspondeert met de groepen in het onderwijs.

De praktijk voor groep 6

We beginnen met coderen vanaf groep 3, en we noemen dat AVI Start. Als de kinderen in groep 6 zitten, zijn ze toe aan AVI 6. Dit is onderverdeeld in AVI M6 (in het midden van het schooljaar) en AVI E6, het niveau aan het eind van het schooljaar. Niet elk kind past uiteraard in deze mal: je hebt altijd kinderen die wat voor- of achterlopen, maar gemiddeld genomen kun je deze codering op deze wijze toepassen.

Het vinden van goede AVI-groep 6 boeken

Inmiddels heb je misschien al begrepen dat AVI-groep 6 boeken bestaan uit zowel M6 als E6 boeken. Maar pas op: een kind dat nog maar net van groep 5 in groep 6 is overgegaan, is misschien nog steeds meer gewend aan E5 boeken. Hoe dan ook, laten we eens kijken waar we dergelijke boeken zoal kunnen vinden.

Bol.com

Het grote en succesvolle Bol.com is een logische plek om eens rond te kijken. Zeker op het gebied van boeken heeft de site veel in de aanbieding. Dit geldt zeker voor jeugd- en kinderboeken, waarvan je er vele duizenden zult kunnen vinden. Het mooie aan de site is verder dat je daadwerkelijk kunt zoeken op AVI-code. Voor een kind in groep 6, kun je dus kiezen om AVI M6 of AVI E6 aan te vinken. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Bekijk hier alle AVI6-Boeken op Bol >>>

Kinderboekwinkel.nl

Ook de site Kinderboekwinkel.nl biedt vele mogelijkheden aan op het gebied van kinderboeken (de naam van de site zegt het uiteraard al). Je kunt hier zoeken op boeken voor groep 6 van het basisonderwijs, waarna je de lijst verder kunt sorteren op onder andere prijs en verschijningsdatum. Als je een goed boek hebt gevonden, kun je verder klikken voor meer informatie.

Top 10

Goed, we hebben nu vastgesteld dat er genoeg boeken zijn te vinden voor kinderen uit groep 6. Maar nu is het nog zaak de krenten uit de pap te halen. Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen, wij hebben namelijk voor jou een top 10 samengesteld met de beste boeken voor kinderen met AVI-niveau van groep 6:

1. Annie M.G. Schmidt – Otje

Tijdloze klassieker van Annie M.G. Schmidt, over de avonturen die Otje met haar vader beleeft. Deze man is warrig tot en met, wat zijn carrière niet echt goed doet. Hij besluit uiteindelijk maar met zijn dochter Otje op een rustig plekje te gaan wonen. Otje vindt het helemaal niet erg: hier maakt ze al snel vrienden onder de dieren. Maar eenzaam is het soms wel, en Otje kan ook niet naar school, omdat daar geen geld voor is. Kunnen vader en dochter de boel nog omdraaien? Met natuurlijk niet te vergeten ook schitterende illustraties van Fiep Westendorp.

2. Jeff Kinney – Het Leven van een Loser 10. Ff offline

De hilarische boeken over het Leven van een Loser zijn voor bijna alle kinderen verplichte leeskost, en deel 10 van deze reeks mag er ook weer zijn. Het gaat over Bram, die ervan uitgaat dat hij later rijk en beroemd zal worden. Om de zaken voor te zijn, houdt hij alvast een dagboek bij met al zijn avonturen. In deel 10 besluit zijn moeder dat het misschien een goed idee is om even een tijdje offline te gaan. De hele buurt moet volgens haar meedoen. Maar Bram en zijn vriend Theo vinden het maar niks. Wat valt er in hemelsnaam te doen zonder elektronica? Gelukkig komt opa logeren, en hij verhaalt over tijden waarin het continu gebruik van elektronica en techniek nog lang niet zo gewoon was als heden ten dage.

3. Mirjam Oldenhave – Mees Kees. Een pittig klasje

Dit heerlijke boek is ook voor volwassenen stiekem best leuk om mee te lezen. Het gaat over Mees Kees, een nieuwe docent die nog wat zenuwachtig is. Gelukkig zijn de kinderen best bereid om hem wat te helpen. Maar of dat nu wel allemaal zulke goede adviezen zijn? Er gebeuren best wat ondeugende zaken in Mees Kees, maar het verhaal blijft luchtig en de toon is werkelijk hilarisch. Veel kinderen vinden dit boek vooral leuk omdat het zich op school afspeelt, wat ze uiteraard goed kunnen herkennen. Tenslotte zijn ook de illustraties in dit boek van hoog niveau.

4. Jeff Kinney – Het leven van een Loser 4. Een hondenleven

Ok, we geven toe: we zijn verslaafd aan deze serie van Jeff Kinney. In dit deel is het zomervakantie, waarin Bas zichzelf opsluit op zijn kamer. Zijn moeder gaat liever naar buiten, en sleept hem mee naar het zwembad en andere activiteiten. Langzaam maar zeker wordt Bas wat actiever, en hij bedenkt zelfs manieren om in de vakantie een mooi zakcentje te verdienen… Echt weer een hilarisch deel, we kunnen er geen genoeg van krijgen.

5. Rachel Renée Russell – Dagboek van een muts

Laten we dit maar het vrouwelijke equivalent van het Leven van een Loser noemen. Er zijn immers ook genoeg meiden die elke dag hun avonturen opschrijven, sterker nog: dat zijn er waarschijnlijk meer. In dit boek met als ondertitel Avonturen uit een niet zo perfect leven maken we kennis met Nikki, die tegen haar wil naar een nieuwe school moet. Hier maakt ze al snel meer vijanden dan vrienden, en bovendien wordt ze gepest omdat ze niet alle dure gadgets in haar broekzak heeft zitten die haar klasgenoten wel hebben. Helemaal dramatisch wordt het als de leuke Brandon haar helemaal niet opmerkt. Doffe ellende kortom, maar Nikki laat zich niet uit het veld slaan.

6. Paul van Loon – Dolfje Weerwolfje

Deze klassieker van Paul van Loon mag niet in deze top 10 ontbreken. Het gaat over Dolfje die op zijn verjaardag merkt dat hij is veranderd in een weerwolf. Steeds als het volle maan is, verandert hij hierin. Alleen zijn broer Timmie kent het geheim van Dolfje. Op een dag ontmoet Dolfje een man die zegt dat hij hem meer kan vertellen over weerwolven en aanverwante zaken. Maar is deze man wel te vertrouwen? Dit spannende boek kent verrassende ontwikkelingen en is grappig bovendien. Wat ons betreft misschien wel het beste boek van Paul van Loon.

7. Marjolein Hof – De regels van drie

De regels van drie is een relatief serieus boek, met belangwekkende thematiek. Het gaat over de kinderen Twan en Linde, die met hun moeder en oma op bezoek gaan bij hun overgrootvader, opi Kas. Deze opi mag eigenlijk niet langer alleen wonen, maar laat zich niet zomaar de les lezen. Hij heeft dan ook een ontsnappingsplan bedacht, waarbij hij Twan betrekt. Gaan de kinderen nu hun opi helpen, of zijn plan doorgeven aan mama? Boek over een loyaliteitsconflict waarin de kinderen belangrijke keuzes moeten maken, op zeer knappe wijze beschreven door Hof die dit conflict zeer treffend, ontroerend en toch bij tijden ook weer luchtig heeft neergepend.

8. Carry Slee – Markies Kattenpies

Carry Slee is een van de weinige schrijfsters met de jaloersmakende capaciteit om voor verschillende leeftijdsgroepen te kunnen schrijven. Kinderen van een jaar of 9 zullen zich ongetwijfeld goed kunnen vermaken met Markies Kattenpies. Dit werk gaat over Tigo, een jongetje wiens vader is gestorven. Inmiddels heeft zijn moeder een nieuwe vriend, maar daar kan Tigo helemaal niet goed mee opschieten. Deze Freek houdt immers helemaal niet van dieren, terwijl Tigo daar juist dol op is. Freek krijgt dan ook de weinig vleiende bijnaam Markies Kattenpies. Dan doet Freek iets heel gemeens: hij doet net of de hond van Tigo dood is gegaan, terwijl dat helemaal niet zo is… Een spannend boek waarin Slee haar jeugdige lezers serieus neemt.

9. Paul Biegel – De kleine kapitein

In de meeste kinderboeken is de relatie tussen ouders en kinderen belangrijk, maar in De kleine kapitein gaan kinderen er zelf op uit, zonder volwassenen dus. Dit maakt het uiteraard extra avontuurlijk voor de jonge lezers. Het boek gaat over een kleine kapitein, die graag naar het eiland Groot en Groei wil varen. Hij heeft gehoord dat je daar groot, machtig en sterk kunt worden. Probleem is echter dat zijn schip vast zit op een duin, en dat alleen een hele hoge golf deze los kan trekken. Op een wilde nacht gebeurt dit, en de kleine kapitein gaat op zoek naar Groot en Groei. De kinderen uit het dorp willen ook wel mee, en zo gaan ze samen de reis aan, op de wilde zee. Veel humor en veel fantasie, en tussendoor wat levenslessen: een kinderboek uit het boekje.

10. Carry Slee en Dagmar Stam – Klapzoenen en valsspelers

Kinderen willen graag lezen over hun leeftijdsgenoten, zoals die in de reeks De Kinderen van de Grote Beer. In dit deel zitten de kinderen inmiddels in groep 6. Hun leven bestaat voor een groot gedeelte uit school. Ze maken zich bijvoorbeeld druk over overhoringen, of trainingen voor het oh zo belangrijke schoolvoetbaltoernooi. Ze weten zelfs de finale te halen, maar moeten daarin spelen tegen de gemene kinderen van De Poortwachter. En inderdaad, deze school doet er alles aan om te winnen, zelfs vals spel… Een superspannend boek, weliswaar zonder illustraties maar toch goed te volgen vanaf een jaar of 9.