Als je het hebt over een van mijn grootste passies dan heb je het over lezen. Ik ben er verliefd op geworden. Ja, dat klinkt wat extreem, maar het is echt waar. Al sinds mijn kindertijd lees ik boeken en nu ik eind dertig ben heb ik boekenkasten volstaan met boeken. En daar komen elke maand wel een aantal boeken bij.

Niet iedere uitgever geeft kwalitatief goede boeken uit

Maar deze recensie gaat niet over één bepaald boek, maar over een uitgeverij. Het gaat hierom Uitgeverij Van Praag. Door de jaren heen ben ik bekend geraakt met uitgeverijen en kan heel goed inschatten wat voor kwaliteit boeken een uitgeverij uitgeeft. Daarnaast is het uiteraard belangrijk welke auteurs je vindt in de stal van de uitgeverij. Ik kan je vertellen dat niet iedere uitgeverij even goede schrijvers en schrijfsters in zijn stal heeft.

Mijn enthousiasme over Uitgeverij Van Praag was in het begin beperkt

En om eerlijk te zijn was ik in het begin toen ik op uitgeverij boeken ging kopen niet heel enthousiast over Uitgeverij Van Praag. Naar mijn mening waren er geen auteurs waar ik helemaal weg van was. Ik schafte een aantal boeken aan, maar geen succes. Verbazingwekkend eigenlijk, want ik kan doorgaans snel een boek waarderen. Uitgeverij Van Praag en ik waren dus geen goede match. Ik liet de boeken en uitgeverij liggen in mijn boekenkast.

Doe intensief onderzoek naar boeken die uitgeverijen uitgeven

Daarom raad ik je ook aan om intensief onderzoek te doen naar een uitgeverij en de boeken die ze uitgeven. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel uitgeverijen in Nederland die ontzettend veel boeken uitgeven. Je moet het kaf van het koren scheiden en dat doe je door veel recensies te lezen en mening van anderen lezers te vragen. Alleen op deze manier kan je tot de conclusie komen welke uitgeverij wel en welke uitgeverij niet bij je past.

Uitgeverij Van Praag en ik werden uiteindelijk een goede match

Dit is een positieve recensie over Uitgeverij Van Praag dus de uitgeverij en ik werden uiteindelijk wel een goede match. Deze match kwam uiteindelijk tot stand doordat ik een goede vriend, ook een intensieve lezer, om advies vroeg. Hij kon mij een aantal goede boeken aanraden en had positieve woorden over deze uitgever. Ik raakte enthousiast door zijn enthousiasme en ging het opnieuw proberen. Ik kocht een aantal nieuwe boeken van Uitgeverij van Praag en pakte de oude boeken ook weer op. Dit keer met veel succes.

Wat mij nu aanspreekt aan deze uitgeverij

Wat mij nu zo aanspreekt aan Uitgeverij Van Praag is de stal van auteurs. Dit zijn auteurs die boeken schrijven met zoveel passie en energie zodat je boek na boek verslindt. In het begin had ik dat helemaal niet door, maar nu ik een stuk ouder en wijzer ben merk ik dat ik de boeken veel makkelijk kan lezen. Word je ouder dan ga je ook anders tegen dingen aankijken. Ditzelfde geldt voor boeken. In eerste instantie kon ik helemaal niets met de boeken van Uitgeverij Van Praag en nu is het een van mijn favoriete uitgevers in Nederland.

Ter kennismaking, wie ben ik om Uitgeverij Van Praag te recenseren?

Ik ben een enthousiaste lezer van eind jaren dertig, 39 om precies te zijn. Mijn passie over boeken gaat al terug naar mijn kindertijd en ik houd van lezen. Vroeger waren het vooral avonturenboeken zoals de boeken van Tolkien. Dit soort boeken lees ik nu nog steeds graag, maar ook thrillers en non-fictie (geschiedenis, religie) doen het hier prima. Elke maand lees ik wel een aantal boeken uit en ik struin het internet en de boekhandel dan ook af naar nieuwe pareltjes. Inmiddels weet ik heel goed wat kwaliteit uitgevers doorgaan uitbrengen en welke auteurs het lezen waard zijn.

Genoeg uitgeverijen te vinden in Nederland, blijf scherp tijdens het kopen van boeken

Als je naar de webshop van Bol.com gaat en zoekt op boeken dan is het aanbod eindeloos. Er zijn tegenwoordig zoveel boeken te koop dat het moeilijk is om een keuze te maken. Uitgeverijen proberen natuurlijk hun boeken aan de man te brengen en ik raad daarom ook aan om altijd kritisch te blijven kijken zodra je besluit om een boek aan te schaffen. Lees wat recensies door en kijk of het boek bij je past. Krijg je er geen goed gevoel over of vind je het verhaal niet interessant genoeg schakel over naar een ander boek waarbij je wel een goed gevoel krijgt.

Mijn eerste indruk van Uitgeverij Van Praag

Zoals je in de inleiding kunt lezen was ik in het begin niet al te enthousiast over Uitgeverij Van Praag. De boeken grepen mij niet beet en ik raakte er alles behalve enthousiast over. Zonder enige voorkennis kocht ik een aantal boeken van deze uitgeverij en dat is iets waar ik spijt van had. Dat was de jongere ik en nu pak ik dat heel anders aan. Ik neem de tijd voordat ik een boek koop en lees veel recensies op internet. Ook vraag ik aan mijn plaatselijke boekhandel wat zij vinden van de uitgeverij en de boeken die ze uitbrengen.

Wat zijn de beloftes van Uitgeverij Van Praag?

Na een snelle blik op de website van Uitgeverij Van Praag is er vrij weinig informatie te vinden over deze uitgever. Daarom kan ik moeilijk stellen welke beloftes deze uitgeverij meegeeft bij de verkoop van hun boeken. Het enige wat wel opvalt is dat ze veel Joodse boeken uitgeven wat er op duidt dat dit een Joodse uitgever is. Wat ze beloven is moeilijk aan te geven en ik kan alleen uitgaan van de boeken die ze uitgeven en wat de kwaliteit daarvan is.

Op welke criteria heb ik deze uitgever beoordeeld?

Ik ken inmiddels aardig wat uitgevers in Nederland en weet mijn weg aardig te vinden tussen goede uitgevers en minder goede uitgevers. Uitgeverijen beoordeel ik altijd op de auteurs die ze in hun stal hebben en de meeste populaire en recente boeken die ze uitgeven. Maken deze boeken genoeg indruk en wordt het door een breed publiek opgepakt? Prikkelen de auteurs de lezers met hun boeken of is het allemaal maar een saaie bedoeling? Zo kijk ik naar uitgevers en op basis daarvan bepaal ik of een uitgeverij goed of minder goed is.

Op welke wijze testte ik Uitgeverij Van Praag voor deze recensie?

Je zult wel begrijpen dat alle boeken lezen van een uitgeverij een onmogelijk taak is. Daarom heb ik besloten voor deze recensie een aantal boeken die mij aansprak aan te schaffen. Dit zijn boeken van auteurs die naar mijn mening heel goed te kern vormen van Uitgeverij Van Praag. Je zult een kort stukje van deze boeken later in deze recensie teruglezen. Om mijn recensie over deze uitgeverij nog extra power mee te geven heb ik een bekende journalist om zijn mening gevraagd over Uitgeverij Van Praag. Ook dit vind je later in deze recensie terug.

Hoe is Uitgeverij Van Praag ontstaan?

Ik kan in deze recensies helaas weinig vertellen hoe Uitgeverij Van Praag is ontstaan. Dat komt omdat er weinig informatie omhanden is. Wel wordt duidelijk dat zij zich voornamelijk op Joodse publicaties focussen. Boeken zoals Adje Cohen, een leven in verzet en Van moordenaar tot rabi, markante verhalen uit Joods Amsterdam rond 1800 zijn hier goede voorbeelden van. Ze hebben een grote diversiteit van auteurs in hun stal zoals Jaap Colthof, Miriam Dubi en Wendy Cohen-Wiera. Maar ook zeer bekende Nederlandse persoonlijkheden zoals Paul de Leeuw en Henk Krol.

Welke boeken heb ik gebruikt om een beeld te krijgen over Uitgeverij Van Praag?

Ik heb een aantal boeken gebruikt voor de recensies van Uitgeverij Van Praag. Dan gaat het om relatief nieuwe publicaties. Dit is het boek Adje Cohen: een leven in verzet en Dossier grete weisbrot van Miriam Dubi. Later lees je een uitgebreide omschrijving van deze twee boeken en ik vind dat deze boeken een hele goede weergave geven wat Uitgeverij Van Praag te bieden heeft. Natuurlijk zijn dit maar twee boeken, maar tonen wel de kwaliteit van deze uitgeverij aan.

Het resultaat na het lezen van de boeken van Uitgeverij Van Praag

Je vindt bij deze uitgeverij aardig wat auteurs en het is onmogelijk om ze allemaal te lezen. De twee boeken voor deze recensies zijn naar mijn mening kwalitatief erg goed en aan te raden om aan te schaffen. Van zowel Adje Cohen: een leven in verzet als Dossier grete weisbrot van Miriam Dubi raad ik zonder twijfel aan. Je moet wel van een Joods tintje houden, maar beide romans zijn ontzettend sterk geschreven. Lezen heerlijk weg en tonen aan dat Uitgeverij Van Praag uitstekende auteurs in hun stal hebben.

Wat betaal je voor boeken van Uitgeverij Van Praag?

Boeken zijn tegenwoordig goed te betalen en ook Uitgeverij Van Praag weet heel goed welke prijzen ze moeten vragen. De prijsklasse waarin boeken zoals Adje Cohen: een leven in verzet en Dossier grete weisbrot zich bevinden zijn zeer acceptabel. Redelijke prijzen voor goede boeken. Overigens zijn de boeken van deze uitgeverij niet te vinden in digitale vorm wat ik best wel jammer vind. Ikzelf koop vooral veel boeken in fysieke vorm, maar begrijp dat veel mensen tegenwoordig steeds meer overschakelen naar e-readers. Gemiste kans van Uitgeverij Van Praag waarvan ik hoop dat daar in de toekomst verandering in komt.

Zijn de boeken van deze uitgeverij je geld waard?

Naar mijn mening biedt Uitgeverij Van Praag prachtige boeken aan van kwaliteit. Je vindt er genoeg top-auteurs die kwalitatief erg goede boeken uitbrengen. Kwaliteit van het verhaal tijdens het lezen vind ik belangrijk en ook dat het lekker wegleest. Een goed boek moet naar mijn inziens zorgen dat je de tijd vergeet. En met de boeken van Uitgeverij Van Praag zit dat wel goed. Meer dan goed zelfs en ik kan eerlijk vertellen dat dit een van mijn favoriete uitgevers is van dit moment. Absoluut het uitgeven van je geld waard.

Wat is mijn mening over het boek Adje Cohen: een leven in verzet?

Dit boek vertelt het levensverhaal van een van de bijzonderste figuren in Joods-Nederland.In 1933 verhuisde Cohen op 23-jarige leeftijd van Hamburg naar Rotterdam. Hij had veel lef en na de Duitse inval ging hij bij het verzet. Adje Cohen sprak door zijn jeugd in Hamburg Duits en kon zich voordoen als Duitser. Dat zorgde voor een groot voordeel. Ik vind Adje Cohen: een leven in verzet een geweldig verhaal. Het mooie van dit verhaal is dat het het niet fictie is maar waargebeurd. Dat maakt deze biografie, dat leest als een roman, nog sterker.

Wat is mijn mening over het boek Dossier grete weisbrot?

Zoek je naar een spannende en meeslepende roman dan zit je bij Dossier grete weisbrot van Miriam Dubi goed. Dit boek vindt plaats in Jeruzalem 1985. Centraal in dit verhaal zijn twee Joden, namelijk de jonge Raffie Alfasie en de oude Grete Weisbrot. Miriam Dubi beschrijft de rijke Israëlitische samenleving van binnenuit. Je kunt Dossier grete weisbrot zien als een prachtige psychologische roman en geeft een helder tijdsbeeld van de complexe Israëlitische samenleving van een aantal decennia geleden.

Wat maakt Uitgeverij Van Praag zo anders dan andere uitgeverijen?

Er is weinig informatie omhanden over uitgeverij Van Praag, maar het is duidelijk dat ze zich vooral focussen op Joodse verhalen. Dat zie je terug in de boeken die ze uitgeven. Het gaat bij boeken zoals Adje Cohen: een leven in verzet en Dossier grete weisbrot voornamelijk om Joden. Maar ook andere boeken zoals Van moordenaar tot rabbi en Op, op ten strijde, Jeruzalem bevrijden gaat over Joden. En dat maakt deze uitgeverij naar mijn mening erg uniek en anders. Heb je interesse in boeken over Joden dan zit je bij deze uitgeverij goed. De focus ligt op Joden, maar er zijn bij de uitgeverij  genoeg andere onderwerpen te vinden zoals religie en maatschappelijke problematiek.

Wat zegt een journalist over deze uitgeverij?

Om mijn recensie wat meer completer te maken heb ik gebeld met een journalist van een bekende krant. Ik heb deze journalist gevraagd om zijn mening en hij zei het volgende over de uitgeverij. Ja, het is duidelijk dat Uitgeverij Van Praag zich duidelijk op Joodse onderwerpen concentreert. Dat komt omdat de oprichter van Joods afkomst zijn. De stal van auteurs is indrukwekkend te noemen en de boeken zijn dat ook. Ik heb veel genoten van Adje Cohen: een leven in verzet en heb nog meer boeken in de kast staan van deze uitgever. Desalniettemin kijk ik altijd uit naar nieuwe publicaties van Uitgeverij Van Praag en ik kan ze bijna zonder nadenken aanschaffen. Mits het onderwerp mij natuurlijk wel interesseert.

Voor welke doelgroep publiceert Uitgeverij Van Praag?

Het is duidelijk dat Uitgeverij Van Praag boeken uitgeeft voor een overwegend Joods-Nederlands publiek. De onderwerpen van de boeken gaan voornamelijk over Joden en oorlog. Dus heb je interesse in het Joden, een beetje spanning dan zit je bij de uitgeverij goed. Overigens schrijven de auteurs van de stal van Uitgeverij Van Praag ook boeken over religie en maatschappelijk problematiek. Tevens hebben ze met Agent Orange een stripboeken serie dat gaat over de oorlogsjaren van vorige eeuw.

Heb je kennis nodig om boeken van deze uitgeverij te kunnen begrijpen?

In principe is er niet veel kennis nodig om de boeken van Uitgeverij Van Praag te snappen. Heb je interesse in het Jodendom dan zijn de boeken perfect geschikt om te lezen. Je vindt ook wat religieuze boeken en maatschappelijke boeken bij de uitgever en daar is ook interesse voor nodig. Maar qua lees graad zijn de boeken voor vanaf jongvolwassenen. Uiteraard kun je verwachten dat dit geen boeken zijn voor jonge kinderen.

Hoe zit het met nieuwe uitgaven van boeken?

Sommige uitgevers brengen veel boeken per jaar uit en sommige uitgevers doen het rustig aan. Uitgeverij Van Praag is een uitgever die het rustig aan doet. De laatste twee recente boeken zijn Adje Cohen: een leven in verzet en Dossier grete weisbrot beide verschenen in 2021. Deze uitgeverij gaat duidelijk voor meer kwaliteit dan kwantiteit en dat kan ik alleen maar waarderen. Wat ze uitgeven is dan ook ontzettend goed. En dat vind ik zo sterk aan Uitgeverij Van Praag.

Wat zijn de mening van anderen over Uitgeverij Van Praag?

Ik heb eens wat rond gevraagd in mijn vriendenclub over Uitgeverij Van Praag. Eerlijk bekennen dat niet iedereen bekend was met deze uitgeverij, maar sommige hadden er toch een mening over en kwam de uitgever het wel bekend voor. Voornamelijk kwam Paul de Leeuw en Henk Krol ter sprake, publieke figuren. Maar toen het over de kwaliteit van de boeken ging was iedere persoon er louter positief over. Uitgeverij Van Praag weet hoe ze goede auteurs moeten aantrekken en de boeken die ze uitbrengen zijn van grote leeskwaliteit. Prettige uitgever met veel liefde voor het vak.

Is het aan te raden om boeken van Uitgeverij Van Praag aan te schaffen?

Om tot een conclusie te komen van deze recensie kan ik Uitgeverij Van Praag iedereen aanraden. Dit is een uitgeverij met een duidelijk missie en dat vertaalt zich naar de boeken die ze uitbrengen. Veel boeken bieden een fantastische leeservaring en ze hebben een paar echte pareltjes uitgebracht. Ondanks dat ze mondjesmaat boeken uitgeven is de kwaliteit erg goed. Natuurlijk komen de boeken van Paul de Leeuw en Henk Krol bekend voor, maar kijk ook eens naar auteurs zoals Jaap Sanders, Miriam Dubi en Wendy Cohen-Wierda. Uitstekende auteurs en dit is het tipje van de ijsberg. Uitgeverij Van Praag is zonder twijfel een van de betere uitgevers van Nederland, zo niet een van de beste.