Ik was tijdens mijn studiejaren nooit heel geïnteresseerd in boeken, totdat ik afstudeerde. Ik kreeg een fulltime baan en voor ontspanning in de avonden en weekenden ging ik lezen, heel veel lezen. Daardoor kreeg ik interesse in diverse auteurs in Nederland. Deze review gaat over een boek van één van die auteurs en vind ik helemaal geweldig. Het gaat om Hoog en Laag Springen van Nicolien Mizee. Zo geweldig dat ik er een recensie over ben gaan schrijven welke je nu leest.

Kan Nicolien Mizee opnieuw scoren met vierde deel Hoog en Laag?

Hoog en Laag Springen is inmiddels het vierde deel van de Faxen aan Ger serie. De eerste drie delen vond ik helemaal geweldig en wachtte ook met veel ongeduld af op dit vierde deel. Toch twijfelde ik van te voren een beetje of Nicolien Mizee het weer kon flikken. Kon ze de hoge verwachtingen en kwaliteit waarmaken die ze in de eerdere delen van Faxen aan Ger liet zien? Ik was er nog niet helemaal van overtuigd.

In eerste instantie wat moeite met het lezen van het boek

Gelijk na het uitkomen van Hoog en Laag Springen bestelde ik het boek via de officiële website van Uitgeverij van Oorschot waar het boek is op uitgekomen. Een zeer nette prijs moet ik zeggen. Maar in eerste instantie werden mijn verwachtingen niet helemaal ingelost. Ik vond het een stuk minder lekker lezen dan de eerdere delen van Faxen aan Ger. Vreemd, omdat er niet veel verschil is qua stijl van schrijven. Ik kon niet goed vertellen waarom dit vierde deel mij niet beetgreep, maar soms heb je dat met boeken.

De eerste drie delen van de serie Faxen aan Ger maar weer opgepakt

Maar daar liet ik het niet bij zitten. Ik besloot om de eerste drie delen nog eens te lezen, omdat dat alweer een tijd geleden was. Ik vond ze nog steeds erg goed en lekker weglezen. De serie toont vooral het geploeter van een vrouw in het dagelijks leven. Fantastisch om te zien hoe Nicolien Mizee dit op papier weet te zetten.

Hoog en Laag Springen werd een van mijn favoriete boeken van 2021

Desalniettemin kreeg ik zin om dit vierde deel Hoog en Laag Springen weer op te pakken. En geloof het of niet, dit keer was het raak. Ik zat er vanaf het begin helemaal in en de verhalen die eerst saai waren vond ik nu erg boeiend. Zo boeiend zelfs dat dit één van mijn favoriete boeken werd van 2021. Ja, dat is een groot gebaar, maar Hoog en Laag vind ik geweldig en heb het inmiddels meerdere keren uitgelezen. En als een boek dat voor elkaar krijgt dan weet je dat het goed zit.

Positieve aspecten aan Hoog en Laag Springen

Wat mij vooral positief verraste aan Hoog en Laag Springen is hoe diep er nagedacht wordt en discussies aan worden gegaan over gevoelens en gedrag. Het geeft een hele heldere inkijk in het fictieve leven die Nicolien Mizee hier ons voor schetst. Fantastische verhaallijnen, geweldige personages en zeer prettige schrijfstijl. Faxen aan Ger kan tegenwoordig gezien worden als befaamde reeks en dit laatste deel Hoog en Laag Springen vind ik simpelweg de beste. Wat een plezier om dit te lezen zeg.

Wie ben ik als persoon om Hoog en Laag Springen van Nicolien Mizee te recenseren?

Je kunt mij zien als een fanatieke lezer die per week meerdere boeken verslindt. Mijn enthousiasme voor boeken is gekomen na mijn studententijd. Eerlijk gezegd was ik tijdens het studeren met hele andere dingen bezig, maar toen het werkleven begon zocht ik in mijn vrije uren ontspanning. En omdat ik niet gebonden ben aan een vrouw en kinderen heb ik genoeg tijd voor mijzelf om veel te lezen. Inmiddels weet ik aardig mijn weg te vinden door het Nederlandse boeklandschap.

Blijf altijd kritisch kijken als je besluit een boek te kopen

Het spreekt voor zichzelf dat je niet zomaar een boek gaat kopen voor de leuke omslag. Zeker als je een beginnende lezer bent dan wil je waar voor je geld krijgen en een boek aanschaffen waar je veel plezier uit kunt halen. Daarom adviseer ik je ook bij het kopen van boeken altijd eerst vooraf onderzoek te doen en kritisch te blijven kijken. Lees wat recensies op het internet en vraag de boekhandel om advies over het boek dat je op het oog hebt. Zo ben je er bijna altijd zeker van dat een boek bij je past en je het zonder enig probleem kunt aanschaffen. Iets meer tijd besteden vooraf kan helemaal geen kwaad.

De eerste indruk van Hoog en Laag Springen (Nicolien Mizee)

Als ik kijk naar mijn eerste leeservaring van Hoog en Laag Springen was dat niet heel positief. Dat kwam denk meer te maken dat ik op dat moment even een periode had waarin ik geen zin had om veel te lezen. Dat zorgde ervoor dat ik het boek niet helemaal uit las en begon te verstoffen in mijn boekenkast. Dat vind ik achteraf erg zonde, want nu beschouw ik dit vierde deel van de trilogie als het beste boek van de Faxen aan Ger reeks. Ik heb het inmiddels een aantal keer kunnen lezen en elke keer weer verbaas ik mij weer hoe goed het vind. Dat was bij mijn eerste leeservaring dus wel een stuk anders.

Welke beloftes beschrijft Uitgeverij van Oorschot over Hoog en Laag Springen?

Ik heb door de jaren heen gemerkt dat een uitgever mooi worden over heeft voor de boeken die ze uitbrengen. Ja, natuurlijk dat is begrijpelijk. Maar ik vraag mij toch altijd af of deze korte beschrijvingen niet té rooskleurig worden voor geschetst. Uitgeverij van Oorschot geeft namelijk aan dat de schrijfster Nicolien Mizee de lezer met dit boek de lezer zegent met faxen vol overpeinzingen, anekdotes, familiedrama, dagelijkse beslommeringen en grote levensvragen. Dat vind ik prachtig omschreven en er zal zeker een kern van waarheid in zitten. Zegenen vind ik iets te overdreven, maar het is naar mijn mening wel een uitstekend boek.

Naar welke punten heb ik gekeken tijdens het beoordelen van dit boek?

Ik ben een fanatieke lezer en wil tijdens het lezen lekker vlot pagina na pagina omslaan. Vandaar dat ik vooral heb gelet op de “flow” bij dit boek. Leest het allemaal lekker weg en blijft het allemaal boeiend genoeg om door te lezen? Laat een boek je de tijd doen vergeten? Als een boek dat voor elkaar krijgt dan zit het goed. Daarnaast was ik al bekend met de schrijfstijl van Nicolien Mizee, maar daar heb ik ook voor Hoog en Laag Springen naar gekeken. Worden er niet al te veel moeilijke woorden gebruikt door de auteur en nogmaals leest het makkelijk weg?

Hoe ik Hoog en Laag Springen heb beoordeeld?

Zoals je zou kunnen verwachten heb ik dit boek bij Uitgeverij van Oorschot besteld. Na ontvangst van dit boek heb ik het tot deze recensie meerdere keren gelezen. Dat heb ik gedaan om tot een duidelijk en heldere conclusie te komen. Maar dat is niet alleen hoe ik dit boek heb beoordeeld. Ook heb ik een boek recensent van een grote boekrecensie website om zijn mening gevraagd. De reden waarom ik dit heb gedaan is omdat deze recensie nog net wat beter te maken en zodoende een stuk scherper. De mening van deze recensent lees je verderop terug.

Waar gaat dit boek van Nicolien Mizee over?

Hoog en Laag Springen is een boek dat onderdeel is van drie eerder uitgegeven boeken van Nicolien Mizee. Zoals je eerder hebt gelezen in vorige delen wordt er in dit deel weer veel en diep nagedacht over gedrag en gevoelens. Dit wordt via faxen niet alleen gedaan door Mizee zelf, maar ook door vrienden, kennissen en familie. Net zoals je bij de vorige delen merkt schrijft Mizee haar ervaringen en denkbeelden over de wereld op. Wat houdt haar bezig en ze probeert beter controle te krijgen over persoonlijke en maatschappelijk tegenstrijdigheden. Dit vierde deel, en de andere delen, zijn een fenomeen binnen de Nederlandse literatuur.

Wie is de persoon Nicolien Mizee?

Nicolien Mizee is geboren in 1965 en is schrijfster en schrijfdocent. De Roman Toen kwam moeder met een mes kreeg een nominatie voor de Libris Literatuurprijs en roman halfbroer uit 2015 werd veelal geprezen door de kritische pers. Ook Faxen aan Ger, een bundeling van faxen aan Ger deed het heel goed bij de pers. Inmiddels zijn er 4 delen van deze bundeling aan faxen verschenen waarvan Hoog en Laag Springen de laatste is. Dit vierde deel kwam uit in 2021. Recensent van NRC zegt over Nicolien Mizee dat het het meest eigenzinnige, authentieke en diepzinnige oeuvre van de Nederlandse literatuur heeft.

Welke testdata heb ik gebruikt voor Hoog en Laag Springen?

Voor deze recensie heb ik gekeken naar de schrijfstijl van de auteur. Loop het allemaal vlot en lees je er snel doorheen? Voor mij is dit heel belangrijk, omdat ik veel boeken in een week lees. Is zo’n boek heel moeilijk te lezen dan ben ik er snel klaar mee. Daarom heb ik ook gekeken over de verhalen die Nicolien Mizee vertelt wel boeiend genoeg zijn. Blijft het boek tot het einde interessant? Verslapt mijn aandacht niet? Dit zijn puntjes waar ik op heb gelet tijdens het recenseren van dit boek.

Wat zijn de resultaten?

Als ik kijk naar de schrijfstijl van Mizee dan vind ik deze zeer prettig. Ze is naar mijn mening een echt talent en weet ontzettend goed waar ze over schrijft. Qua schrijfstijl heb ik dan ook niets meer dan lof en de stijl is subliem. Het leest heel makkelijk weg en ik heb het boek inmiddels nu al een paar keer uitgelezen. Daarnaast vind ik de inhoud ontzettend boeiend. Hoe Nicolien Mizee deze verhalen allemaal verzint weet ik niet, maar alles is in optima forma en geweldig. Deze auteur heeft wat te vertellen en schrijft scherp en met volle passie. Alles wat je van een goede auteur mag verwachten.

Is Hoog en Laag Springen het geld waard?

Je betaalt via de officiële website van Uitgeverij van Oorschot voor het boek 15 euro. Je krijgt dan de paperback versie in huis en het boek zelf telt 448 pagina’s. En dit vind ik absoluut een zeer nette prijs wat je ervoor terug krijgt. Kwalitatief hele sterke verhalen dat tot de laatste pagina boeiend genoeg blijven. Uitgeverij van Oorschot heeft goed ingezet op de prijsklasse. Ben je niet iemand van fysieke boeken in je bezit, maar lees je veel op de e-reader dan kun je via Bol.com het e-book aanschaffen. Dan betaal je 12,50. Conclusie: Hoog en Laag Springen is het geld absoluut waard.

Wat is mijn eigen mening over Hoog en Laag Springen?

Zoals ik hier en daar al heb opgemerkt vind ik dit vierde deel van de serie Faxen aan Ger fantastisch. De verhalen zijn zeer boeiend. Houd je van een beetje familiedrama, anekdotes, grote levensvragen en overpeinzingen dan zit je bij Hoog en Laag Springen goed. De auteur Nicolien Mizee weet het allemaal in een hele mooie vorm te gieten en ik beken dat ik het boek nu meerdere keren heb gelezen. Het is zo verslavend dat je wilt door blijven lezen. Soms heb je boeken die dat voor elkaar krijgen en dit boek er daar één van. Alom positiviteit zonder veel kritiek puntjes.

Waarom kiezen voor dit boek?

Nicolien Mizee kan gezien worden als een van de beste Nederlandse schrijfster van deze tijd. Veel recensenten zijn lovend over haar werk en ze laat met ieder nieuw boek zien dat ze de kwaliteiten heeft van een top auteur. Ja, er zijn genoeg boeken te vinden tegenwoordig, maar houd je van sterke verhalen dan is Hoog en Laag Springen het aanschaffen absoluut waard. Mizee weet het allemaal prachtig te brengen zonder momenten waarbij je je aandacht verliest. Het blijft tot het einde van het boek enorm scherp en interessant.

Wat zegt de recensent van boekrecensie website Tzum over dit boek?

Ik heb een gewaardeerde recensent van boeken website Tzum gevraagd om zijn reactie over Hoog en Laag Springen. Hij was vrij positief over dit boek en zei er het volgende over. Faxen aan Ger is Nicolien’s nooit eindigde rode draad. Dat is nog meer dan de eerste delen. Aan Ger is elke nieuwe fax gericht. Inmiddels voor de vierde deel is Nicolien Mizee 34 en je kunt nu niet meer spreken van een “coming of age” periode. De heldere uitgesproken eigenschappen lijken sinds het eerste deel weinig veranderd. Deze serie kan sinds het uitkomen gezien worden als fenomeen binnen de Nederlandse literatuur. Wie weet wat Nicolien Mizee nog meer kan brengen.

Voor wie is Hoog en Laag Springen geschikt?

Iedereen die van lezen houdt moet dit boek in huis hebben. Het heeft naar mijn mening zoveel te bieden en je wordt er helemaal ontspannen door. Het is heerlijk om te lezen hoe Nicolien Mizee omgaat met de dagelijkse sleur van het leven. Ze is bijna constant slapeloos, angstig, deprimerend, ongelukkig en uit evenwicht en je hebt het met haar te doen. Dus voor lezers die houden van een beetje drama is dit boek uitermate geschikt. Je zult je in ieder geval niet gaan vervelen.

Is er vooraf kennis nodig om dit boek te begrijpen?

Nicolien Mizee schrijft heel helder en weet alles heel goed op papier te zetten. Dat maakt het lezen heel makkelijk en je hoeft daarom ook geen kennis vooraf nodig te hebben om dit te kunnen lezen. De woorden en zinnen zijn heel eenvoudig van opzet en je merkt dat Mizee een zo groot mogelijk publiek probeert aan te spreken. Dat is mooi om te zien en ik vind het helemaal geweldig dat ze zoveel succes met deze reeks heeft.

Wat zijn de ervaringen van anderen?

Ik heb wat kennissen en vrienden gevraagd wat zij van Hoog en Laag Springen vonden. En geloof het of niet iedere persoon was heel erg enthousiast over de serie Faxen aan Ger. Niet alleen Hoog en Laag Springen vonden ze uitermate ontspannen om te lezen, ook de eerdere delen werden met veel plezier geconsumeerd. De positiviteit kan ik alleen maar onderstrepen en ik deel het enthousiasme van deze kennissen en vrienden helemaal. Nicolien Mizee is een geweldige auteur en laat dat wederom met dit vierde deel blijken.

Samenvattingen van andere recensies over Hoog en Laag Springen

Tzum

Sinds het uitkomen van het eerste deel van de serie Faxen aan Ger is het in Nederland een groot succes. Ook het vierde deel is raak en ik ben benieuwd van Nicolien Mizee in de toekomst ons meer kan brengen.

NRC Handelsblad
Nicolien Mizee is onverbiddelijk eerlijk, geestig en slim in haar faxen naar goeroe Ger. En in dit vierde deel lijkt ze een soort van bevrijd. Dat maakt deze proza bij tijd adembenemend en geeft het een grote zeggingskracht

Uitgeverij van Oorschot

De lezer wordt met Hoog en Laag Springen gezegend met veel faxen over familiedrama, overpeinzingen, dagelijkse sleur en grote levensvragen. Dit zijn verslavende faxen en zoals het bij elke verslaving gaat is het heerlijk hetzelfde en onmiskenbaar geweldig.

Onderneem nu actie en koop het boek

Houd je van scherpe verhalen dan mag Faxen aan Ger niet ontbreken in je boekenkast. Auteur Nicolien Mizee kan gezien worden als een van de beste Nederlandse auteurs van de huidige tijd en de Faxen van Ger serie is daar onomstotelijk het bewijs van. In het begin had ik mijn twijfels over dit boek, maar naarmate ik het meerdere keren heb gelezen ben ik er lyrisch over. En nog steeds lees ik het boek regelmatig binnen een aantal dagen uit. Het blijft spannend, het blijft geweldig, ook na meerdere keren lezen.

Is Hoog en Laag Springen aan te raden om aan te schaffen?

De conclusie is dat ik helemaal lyrisch en positief ben over Hoog en Laag Springen. Dit zijn het soort boeken waarom ik met lezen ben begonnen. Het prikkelt je verbeelding, verbaast je en brengt ontegenzeggelijk veel ontspanning. Daarnaast heb je een auteur die weet hoe ze de lezer een heel boek lang geboeid moet houden. Ik raad iedereen aan om alle boeken van de Faxen aan Ger serie aan te schaffen, met dit vierde deel in het bijzonder. Zo erg benieuwd wat ze in het vijfde deel heeft te vertellen.

Korte samenvatting over Hoog en Laag Springen van Nicolien Mizee

De kern van dit boek gaat over het geploeter en gesleur van het dagelijks leven waar Nicolien Mizee mee te maken heeft. Het is de vierde deel in een reeks van faxen boeken en gaat over de periode 1999-2000. Hoog en Laag Springen is geestig en intelligent en Mizee

doet op een superieure manier verslag van alles wat in haar leven zich afspeelt. Uiteindelijk wordt in dit boek de steuntrekker zonder perspectief getransformeerd naar een auteur met een unieke stem. Dit allemaal begint zich te voltrekken in dit nieuwe deel.

Recensie door: Redactie
Beoordeling: Een score van 9 sterren