Het beste overzicht van samenvattingen en uittreksels van boeken

De reden dat je op zoek bent naar een samenvatting of uittreksel van een boek kan heel divers zijn. Misschien heb je niet genoeg tijd meer om het hele boek uit te lezen. Of moet je veel boeken tegelijk lezen voor een mondelinge overhoring en is het alweer een tijd geleden dat je het eerste boek hebt gelezen. Dan kun je wel weer even een opfrisser gebruiken. Of je vraagt je af of je het verhaal wel goed hebt begrepen (vooral handig als je het boek in een andere taal hebt gelezen bijvoorbeeld). Er zijn diverse websites waar je makkelijke en overzichtelijk samenvattingen kunt vinden.

Samenvattingen per categorie en genre op onze site

Bekijk ons overzicht of gebruik onze zoekfunctie om specifieke samenvattingen van boeken te vinden op onze site.

Scholieren.com

De website Scholieren.com heeft een immens groot aantal samenvattingen en verslagen online staan. Iedereen kan er zelf een eigengemaakt uittreksel uploaden en gebruikers van de site kunnen een cijfer geven aan de uittreksels. Er staan vaak verschillende samenvattingen van hetzelfde boek op de site. Als je nog meer informatie wil over een bepaalde titel kun je er ook nog boekverslagen nalezen. Het is makkelijk om te zoeken op boektitel of naam van de auteur. Bijna alle genres zijn er te vinden. Je treft er zowel kinder- en jeugdboeken als biografieën, historische romans, thrillers en korte verhalen. Elke samenvatting vermeldt welk leerjaar en welk niveau de schrijver volgt.

Samenvattingen zijn te koop via Stuvia

Op Stuvia.com worden zo’n tweehonderd samenvattingen en boekverslagen te koop aangeboden. Je kunt zien voor welk schoolniveau ze gemaakt zijn en voor welk doel, bijvoorbeeld voor een mondeling examen of boekverslag. Het overgrote deel gaat over Nederlandstalige boeken en is in het Nederlands geschreven. Er zijn echter ook Engstalige, Duitse- en Franse samenvattingen te koop. De samenvattingen zijn al beoordeeld met een aantal sterren door verkopers die je voor waren.

Leerlingen.com

Ruim 6.000 boekverslagen en samenvattingen worden er aangeboden op de website Leerlingen.com. Mensen kunnen hier zelf hun uittreksels insturen. Er wordt niet aangegeven voor welk niveau de samenvattingen is geschreven, ook worden de teksten niet beoordeeld door gebruikers.

Uittrekselbank

De Uittrekselbank is een initiatief van NBD Biblion, opgericht door en voor de bibliotheekbranche. Er staan ruim 4.000 uittreksels in deze database. Het enige dat je nodig hebt is een bibliotheekpas om te kunnen inloggen. Maak je gebruik van een computer in de bibliotheek, dan kun je de Uittrekselbank gebruiken zonder inloggen. Je bent verzekerd van kwalitatieve samenvattingen en uittreksels, omdat ze gecontroleerd zijn door Biblion.

Samenvattingen.com

De naam geeft het al weg, op Samenvattingen.nl tref je diverse samenvattingen van boeken. De website wordt gemaakt voor en door studenten en scholieren. Om gebruik te maken van de samenvattingen, moet je je registreren. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden. Er zijn veel gratis uittreksels beschikbaar, voor sommige moet er een bedrag betaald worden.

Knoowy.nl

Wil je samenvattingen kopen, dan biedt Knoowy.nl diverse uittreksels en boekverslagen aan. Het keuzemenu biedt je de optie om te kiezen voor welk schoolniveau je een uittreksel zoekt en zelfs voor welk vak. Je vindt er boekverslagen van Nederlandse, Engelse, Duitse en Franse boeken en ook de verslagen zelf zijn meertalig. Om documenten aan te schaffen, heb je een (gratis) account nodig.

Spark Notes voor Engelstalige boeken

Voor goede Engelstalige uittreksels van Engelstalige boeken kun je gebruik maken van zogeheten ‘Spark Notes’. Deze boekjes worden gemaakt door studenten van de Harvard University en zijn bedoeld voor Amerikaanse scholieren die eindexamen doen. De ‘Spark Notes’ bestaan uit samenvattingen per hoofdstuk, beschrijvingen van de hoofdpersonen en uitleg over de opbouw en het genre. De website Sparknotes.com heeft alle uittreksels bijeen gezet.