Ik ben een echte boekenwurm en verslindt boeken alsof het niets is. Dat ben ik altijd al geweest en dat gaat niet veranderen. Voornamelijk historische boeken trekken mijn aandacht en heb ik er veel van in bezit. Ik vind het geweldig om boeken over geschiedenis te lezen en kan mezelf er helemaal in verliezen. Katholiek in de Republiek van Uitgeverij Vantilt is zo’n boek waar ik geen genoeg van kan krijgen.

Twijfels na aankoop van Katholiek in de Republiek

Maar toen ik dit boek uit enthousiasme kocht was ik in eerste instantie helemaal niet zo blij met de inhoud. Er kwamen vooral veel twijfels of ik wel de juiste aankoop had gedaan.Ja, ik houd van geschiedenis, maar dit onderwerp was eerlijk gezegd nu niet echt iets waar ik veel mee kon. Dat vond toentertijd jammer en legde het boek weg. Er ging een tijdje overheen voordat ik Katholiek in de Republiek weer oppakte.

Boeken door de leuke cover aanschaffen is niet aan te raden

Zomaar boeken kopen afgaande op een leuke cover en titel is wat ik deed. En dat is nu net wat ik je zou afraden. Ga niet zomaar boeken kopen, omdat de eerste indruk een goede is. Door de jaren heen heb ik geleerd om recensies te lezen en meningen van andere mensen te horen. Zo kom je tot een veel beter beeld van het boek en bega je meestal geen miskoop. Je wilt op je geld letten en het goed uitgeven. Tip is om dan ook veel recensies te lezen voordat je een boek aanschaft.

Door het enthousiasme van een klasgenootje begon ik het boek weer lezen

Dus Katholiek in de Republiek stond in mijn boekenkast te verstoffen en ik deed er weinig mee. Totdat ik begon met mijn studie aan de hogeschool. Ik kwam in contact met een klasgenoot en zij was helemaal lyrisch over Katholiek in de Republiek van Carolina Lenarduzzi. Dat enthousiasme sloeg op mij over en ik begon het boek weer te lezen. En nu met veel succes. Het boek wat ik eerst maar saai vond transformeerde in een geweldig verhaal die ik niet had willen missen.

Positieve aspecten aan Katholiek in de Republiek

Wat mij vooral positief aanspreekt aan Katholiek in de Republiek was hoe het verhaal zich ontvouwt. Je hebt in principe met een proefschrift te maken, maar het leest nagenoeg weg als een roman. Het verhaal wordt zo boeiend gehouden dat je blijft lezen. Bij mij krijgen niet alle boeken dat voor elkaar, maar Katholiek in de Republiek wel. Daarom ben ik ook erg blij met het enthousiasme van mijn klasgenoot en dat ik het boek weer ben gaan lezen.

Wie ben ik als persoon om Katholiek in de Republiek te recenseren?

Ik ben op dit moment student aan de hogeschool en heb een grote passie voor lezen. Deze passie is altijd al zo geweest en vanaf mijn kindertijd ben ik al bezig met lezen. Dat doe ik vooral voor ontspanning en om wat te leren. Van beide wat. In mijn jeugd heb ik bijvoorbeeld erg genoten van alle Harry Potter boeken en naarmate ik wat ouder werd begon geschiedenis mijn interesse te wekken. Geschiedenis is inmiddels een grote passie en ik heb daarom ook veel geschiedenisboeken in mijn kast staan. Katholiek in de Republiek is daar één van en daar gaat deze recensie over.

Blijf altijd scherp kijken als je besluit een boek aan te schaffen

Er zijn tegenwoordig zoveel boeken te koop in Nederland. Ik vind het ongelofelijk hoeveel boeken over uiteenlopende onderwerpen in ons land te vinden zijn. Daardoor kun je al snel een miskoop begaan. Dat gebeurt meestal omdat je niet goed oplet wat je koopt. Geen recensies lezen en alleen op de omslag afgaan is dan ook niet mijn manier om een boek te kopen. Blijf altijd scherp voordat je overgaat tot aanschaf van een boek. Weet wat je koopt en lees vooral veel recensies van het boek. Op internet kun je bijvoorbeeld bij de desbetreffende uitgeverij genoeg informatie vinden en ook lezers op bijvoorbeeld Bol.com geven vaak hun mening.

Mijn eerste gevoel toen ik ben met lezen van Katholiek in de Republiek

Eerste indrukken zijn altijd belangrijk en ik moet eerlijk zeggen dat dat bij Katholiek in de Republiek niet een heel groot succes was. Ik kwam heel moeilijk door het boek heen en mijn interesse in geschiedenis reikte nog niet heel ver. Dus uiteindelijk legde ik het boek weg voor een andere keer. Die andere keer kwam er zeker en ik werd door een klasgenoot van mijn studie op het boek gewezen. Zij was er helemaal enthousiast over en ik kon het niet laten om Katholiek in de Republiek weer op te pakken. Dit keer wel met succes.

Wat zegt de uitgeverij over Katholiek in de Republiek?

Ik vind het altijd heerlijk om door internet te bladeren en te kijken wat men heeft te vertellen over boeken. Ik heb gemerkt dat uitgeverijen altijd mooie beschrijvingen hebben over wat ze te koop aanbieden. Dat is bij dit boek uitgegeven door Uitgeverij Vantilt niet anders. De uitgeverij zegt namelijk dat Carolina Lenarduzzi de katholieke gemeenschap van 1570 tot 1750 op een aantal hele vernieuwende invalshoeken laat zien. Heel mooi en ik vind inderdaad dat Lenarduzzi de kijk op de katholieke gemeenschap tijdens deze periode op een hele interessante en vernieuwende manier laat zien.

Naar welke punten heb ik gekeken tijdens het beoordelen van dit boek?

Ik ben een snelle lezer en wil zo snel mogelijk het verhaal in mij opnemen. Moeilijke woorden helpen daar dus niet bij en ik heb tijdens het beoordelen van Katholiek in de Republiek daarom ook gekeken hoe lekker het wegleest. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het verhaal toegankelijk moet zijn. Is het een open verhaal, is het makkelijk te volgen en prikkelt het? Dit zijn voor mij belangrijk punten voor mijn leeservaring. Als het allemaal heel traag verloopt en moeilijk wegleest dan schakel ik snel door naar een ander boek.

Op welke wijze heb ik Katholiek in de Republiek beoordeeld?

Ik ben een student dus moet op de centen letten. Daarbij moet ik eerlijk toegeven dat ik per week toch wel een aantal boeken lees. Het kopen van fysieke boeken via de uitgeverij of een webshop zoals Bol.com doe ik dan ook bijna niet. Nee, ik download ze niet illegaal, maar ik schaf ze voor mij e-reader aan. E-books zijn tegenwoordig heel goed betaalbaar en uitstekend geschikt voor studenten. Katholiek in de Republiek is een boek wat ik overigens wel gewoon fysiek in mijn bezit heb, omdat de digitale versie helaas niet beschikbaar is. Voor deze recensie heb ik het boek een aantal keer gelezen en daarnaast een recensent voor zijn mening gevraagd.

Waar gaat Katholiek in de Republiek over?

Dit boek gaat over de katholieken in een tijdsperiode 1570 tot 1750. Na het uitbreken van de Opstand werden de katholieke inwoners van Nederland naar de zijlijn van de samenleving gedrukt. De rituelen die de katholieken gebruikten werden gezien als afgoderij. Ze werden in het openbare leven geweerd, kerken en kloosters onteigend en priesters werden verbannen. De vraag wat het betekende om katholiek te zijn in een gereformeerde Republiek wordt in dit boek beantwoord. En ook op de vraag hoe Nederlandse katholieken in deze tijdsperiode hun geloof en cultuur levendig hielden wordt antwoord op gegeven.

Wie is Carolina Lenarduzzi?

Er is vrij weinig bekend over Carolina Lenarduzzi alleen dat ze werkzaam is aan de Universiteit van Leiden. Ze is op deze universiteit een gastmedewerker aan het Instituut voor Geschiedenis. Ze bracht in een kort tijdsbestek tweetal boeken uit. Namelijk in 2018 Katholiek in de Republiek en Bread and Stone in 2020.

Welke soort testdata heb ik gebruikt voor Katholiek in de Republiek?

Ik heb vooral gekeken tijdens het lezen van dit boek of het verhaal vloeiend verloopt. Is dit een boek dat prettig leest en haal ik er genoeg voldoening uit? Omdat dit deels een proefschrift is dat wegleest als een roman heb ik gekeken of de woorden die Carolina Lenarduzzi gebruikt niet te moeilijk zijn. Moeilijke woorden vertragen toch het lezen en dat maakt de ervaring toch een stuk minder.

Welke resultaten kwamen er uit de testdata?

Ondanks dat dit een proefschrift is leest het heerlijk weg. Op een manier zoals een roman dat doet. Ik vind het verhaal dat Carolina Lenarduzzi op papier heeft weten te zetten helemaal geweldig en zeer helder. Je komt alles te weten over katholieken in de periode van 1570 tot 1750 en hoe het leven voor hun toentertijd was. Woorden gebruik kan soms wat moeilijk zijn, maar is over het algemeen gesproken best te doen. Ik heb mij er in ieder geval geen moment aan gestort en ik vind dat Carolina Lenarduzzi voor haar eerste publicatie meer dan geslaagd is.

Is Katholiek in de Republiek het geld waard?

Katholiek in de Republiek is alleen als fysiek boek verkrijgbaar (paperback of hardcover). Dat betekent dat je het boek koopt voor minimaal 29,95 (paperback). Eerlijk gezegd vind ik dat wat aan de prijzige kant. Daarentegen is deze relatief dure prijs ook wel begrijpelijk, omdat er vast best veel tijd heeft gezeten in het schrijven ervan. Desalniettemin vind ik het de prijs wel waard. Je krijgt genoeg informatie mee over het onderwerp en alles wordt in detail uitgelegd. Enige wat ik jammer vind is dat Uitgeverij Vantilt niet heeft gekozen om het boek als e-book uit te brengen. Dat zou aardig in de prijs schelen.

Wat vind ik van Katholiek in de Republiek?

Toen ik dit boek kocht kon ik er vrij weinig mee. Mijn interesse in geschiedenis zoals de periode die in Katholiek in de Republiek wordt beschreven was voor mij nog niet heel interessant. Maar uiteindelijk ben ik het boek weer gaan lezen toen ik begon met studeren en vind het helemaal geweldig. Je komt erachter hoe de katholieken een aantal eeuwen geleden moesten omgaan met een samenleving die ze niet accepteerden. Dat wordt op een hele fraaie manier verteld door Carolina Lenarduzzi en dit boek houd je aan het lezen. Als je een boek niet wilt wegleggen dan doet het toch iets goed.

Waarom je de keuze voor dit boek zou moeten maken?

Ten eerste moet geschiedenis je liggen. Als je niet van geschiedenis houdt dan is Katholiek in de Republiek niet iets voor jou. Maar houd je van geschiedenis en religie dan is Katholiek in de Republiek het perfecte boek om aan te schaffen. Carolina Lenarduzzi weet het allemaal op zo’n manier te brengen dat het op een roman lijkt, terwijl het in principe een proefschrift is. Prachtig om een proefschrift op zo’n manier om te toveren tot een spannende schelmenroman.

Wat zegt een ervaren recensent over Katholiek in de Republiek?

Om mijn recensie over dit boek nog wat meer kracht mee te geven heb ik een ervaren online recensent om zijn mening gevraagd. Hij was helemaal lyrisch over Katholiek in de Republiek. Carolina Lenarduzzi heeft met dit boek een prachtig stukje geschiedenis geschreven en je krijgt veel waardevolle informatie mee. Informatie over hoe katholieken in een tijdsbestek van twee eeuwen door de samenleving werden verbannen. Ben je iemand die van geschiedenis en religie houdt dan mag Katholiek in de Republiek absoluut niet ontbreken in je boekenkast. Pareltje van de eerste plank en volop genieten zoals je dat met een roman doet.

Voor welke doelgroep is dit boek geschikt?

Het moge duidelijk zijn dat dit boek niet geschikt is voor mensen die niet van geschiedenis houden. Dit boek speelt zich helemaal af in de periode 1570 tot 1750. Ook is dit boek niet aan te raden voor kinderen en jongeren. Naar mijn mening is Katholiek in de Republiek geschikt voor hoogopgeleide mensen die een studie doen aan een hogeschool of universiteit.

Is er kennis nodig om Katholiek in de Republiek te kunnen begrijpen?

Ik vind dat er niet perse veel kennis nodig is om dit boek te begrijpen. Je moet vooral enthousiast zijn over religie en geschiedenis en het tijdsbestek waarin dit boek zich afspeelt. Een beetje kennis over de kerk kan geen kwaad, maar dat is naar mijn mening niet heel direct nodig. Gelukkig leest dit boek als een roman weg, zodat het heel makkelijk is op te pakken. Dat maakt het bijna niet nodig om er kennis van te hebben. Begin met lezen met een open mind en enthousiasme en dan kom je al heel ver.

Wat is de mening van anderen mensen over dit boek?

Zoals je hebt gemerkt ben ik erg enthousiast over Katholiek in de Republiek. Toch heb ik ook even een aantal klasgenoten gevraagd naar hun mening over het boek. En de meeste waren er net zoals mij erg enthousiast over. Opmerkingen zoals “dit boek is een absolute must voor liefhebbers van geschiedenis en religie” en “Katholiek in de Republiek laat op een geweldige wijze zien hoe katholieken werden verbannen een aantal eeuwen geleden” kreeg ik mee. Heel leuk om te horen dat ook mijn klasgenoten heel erg enthousiast zijn over dit boek en de positiviteit niet onder stoelen of banken steken.

Samenvatting van recensies van Katholiek in de Republiek

Trouw

Een formidabel voorbeeld hoe je een mooi en verrassend historisch proefschrift omtovert tot een verrukkelijk boek dat wegleest als een schelmenroman.

Bol.com (lezer recensie)

Een boek waar ik lang heb opgewacht en verplicht leesvoer is voor men (en media) die altijd zo pronken met de tolerantie van Nederland door de eeuwen heen.

Jhsg.nl

Opvallend aan Katholiek in de Republiek zijn de persoonlijke geschriften die Carolina Lenarduzzi gebruikt. In haar zoektocht naar de vroegmoderne katholieke identiteit worden onder andere dagboeken, liederen, pamfletten en martelaarsbiografieën gebruikt.

Deleesclubvanalles

Carolina Lenarduzzi springt heel inventief met haar materiaal om. Net zoals Nederlandse katholieken dat ook heel inventief deden en verre van passief omgingen met de (on)mogelijkheden van hun onderdrukking.

Katholiek van de Republiek kan je zonder twijfel aan schaffen

Helemaal overtuigd geraakt van deze recensie? Ik kan maar niet genoeg benadrukken hoeveel plezier ik heb gehad tijdens het lezen van dit boek. Je kunt Katholiek van de Republiek zonder twijfel aanschaffen, mits je natuurlijk interesse hebt in geschiedenis en religie. Het boek is op internet goed te vinden en je kunt terecht bij Uitgeverij Vantilt of bij een webshop zoals Bol.com Wel wat aan de prijs, maar ik vind dat je er veel informatie in detail voor terugkrijgt. Je leert ontzettend veel van dit boek.

Is dit boek aan te raden?

Ondanks dat er tegenwoordig veel boeken zijn over geschiedenis en religie vind ik dat Katholiek in de Republiek een van de betere in deze categorie is. Daarom raad ik ook iedereen aan die interesse heeft in dit soort boeken Katholiek in de Republiek aan te schaffen. Alles wordt op een zo goed mogelijk manier verteld en auteur Carolina Lenarduzzi heeft het zo toegankelijk mogelijk proberen te schrijven ondanks dat het een historisch proefschrift is. Het leest geweldig weg en je merkt helemaal niet dat dit geschreven is als proefschrift.

Korte samenvatting over Katholiek in de Republiek van Carolina Lenarduzzi

Dit boek is geschreven over het leven van katholieken in Nederland tijdens de periode 1570 tot 1750. Na het uitbreken van de Opstand worden de katholieken in Nederland naar de zijlijn gezet in de samenleving. De rituelen en symbolen worden door de maatschappij beschouwd als afgoderij en uit het openbare leven geweerd. Door het verbod op uitoefeningen van hun geloof moesten de katholieken zichzelf opnieuw uitvinden. Je leest in dit boek alles over de vraag wat het betekende voor een katholiek te leven in een gereformeerde samenleving. Dat wordt gedaan aan de hand van dagboeken tot autobiografische poëzie. Carolina Lenarduzzi laat zien dat deze vraag door katholieken verschillend worden beantwoord.

Recensie door: redactie
Beoordeling: Een score van 9 sterren