Boeken op AVI-niveau van kinderen in groep 5

Wat voor boek moet je nu kopen voor kinderen in groep 5? Deze pagina zal je helpen bij het beantwoorden van deze vraag. We nemen je mee via de AVI-codes naar de plekken waar jij een goed boek kunt vinden, en zullen je tenslotte zelfs nog een top 10 meegeven. Maar eerst is het zaak uit te leggen wat we precies bedoelen met AVI-niveau.

Bekijk alvast onze favoriete AVI5-Boek hier >>

AVI-niveau in het kort

Elk boek heeft een bepaald leesniveau. Dit is met name erg belangrijk voor kinderen: je wilt hen niet met een te moeilijk dan wel een te makkelijk boek opschepen. Leesplezier staat immers voorop, en dat wordt geoptimaliseerd met een boek op het juiste niveau. Om hierin orde aan te brengen, heeft het CIOS AVI-codes opgesteld, die corresponderen met het gemiddelde leesniveau van kinderen van een bepaalde groep in het basisonderwijs.

AVI-niveau uitgelegd voor groep 5

Het AVI-systeem begint bij groep 3, met het niveau AVI Start. Als de kinderen in groep 5 zitten, is als het goed is hun leesvaardigheid gestegen naar AVI M5 (halverwege het schooljaar) en uiteindelijk AVI E5 (aan het eind van het schooljaar). Uiteraard spreken we hier van gemiddelden: elk kind heeft immers een andere leercurve. Sommige kinderen lopen wat voor, anderen wat achter bij dat gemiddelde.

Het juiste boek voor een kind in groep 5

Als jij op zoek bent naar een goed boek voor een kind in groep 5, zul je dus (opnieuw: gemiddeld genomen) op zoek moeten gaan naar boeken met de AVI-code van M5 of E5. Is het nog het begin van het schooljaar, dan kun je ook kiezen voor E4. Het kind is dan immers nog maar net uit groep 4 overgegaan. Goed, tot zover de theorie. Waar zijn deze boeken online te vinden?

Bol.com

De website Bol.com heeft een overdaad aan boeken op elk mogelijk niveau in de aanbieding. Het fijne van deze site is bovendien dat je op AVI-code kunt zoeken. In ons geval kun je dus gewoon M5 of E5 aanklikken. Vervolgens komt er een heel resem aan opties te voorschijn. Hierna kun je zelfs nog specifieke genres aanvinken, als je tenminste weet in welk onderwerp het kind een interesse toont.

Bekijk hier alle AVI5-Boeken op Bol >>>

Kinderboekwinkel.nl

Ook de website Kinderboekwinkel.nl is een uitstekend startpunt voor je zoektocht naar het juiste boek voor een kind in groep 5. Je vindt op deze pagina werkelijk honderden boeken, die je bovendien handig op diverse eigenschappen kunt sorteren.

Top 10

Al met al hoef je je geen zorgen te maken over te weinig keus. Sterker nog: er is eerder teveel keus. Want met welk boek ga je het kind nu blij maken? Om je op weg te helpen, hierbij onze top tien boeken voor kinderen met AVI-niveau van groep 5:

1. David Roberts – Vieze Rik. Zombie

Dit is volgens ons het beste AVI E5 boek wat er op de markt is. Vieze Rik heeft in dit hilarische deel van de reeks een nieuwe babysitter. Probleem alleen: ze lijkt nogal op een zombie. Rik wordt er overigens niet bang van, want de babysitter is ondertussen ontzettend tof: Rik mag doen en laten wat hij wil. Maar is dat nu wel zo verstandig? Of hoort een babysitter je toch een beetje te leiden in wat je wil en niet mag doen? Er zitten mooie boodschappen verscholen in dit boek vol fantastische en soms een tikkeltje smerige avonturen van Vieze Rik.

2. Vivian den Hollander – Spekkie en Sproet. Oma vermist

De boeken over Spekkie en Sproet zijn razend populair bij kinderen op de basisschool, en terecht. Oma vermist is weer zo’n regelrechte klassieker in de reeks. Het gaat over de oma van Spekkie die jarig is, en haar verjaardag viert in een museum. Maar: er is ook iets anders gaande. Oma is iets op het spoor. En dan is Spekkie natuurlijk niet te beroerd om oma te helpen, totdat oma ineens is verdwenen. Hoe zal dit aflopen? Een spannend boek in die typische Spekkie en Sproet sfeer die we al zo goed hebben leren kennen.

3. Paul van Loon – Allemaal onzin

Een combinatie van avontuur, fantasie en humor, zo valt Allemaal onzin van Paul van Loon wel te omschrijven. En laat dat nu net drie elementen zijn die het bij kinderen van deze leeftijdsgroep goed doen. Het verhaal gaat over Vladimir, die op een avond een klein mannetje in zijn kamer vindt. Zijn naam is Onzin, en hij vertelt dat hij achter het behang van Vladimir’s slaapkamer woont. Vladimir wil dit wel eens van dichtbij bekijken, en gaat met Onzin mee naar het Land achter het Behang. Hier beleven de twee allerlei avonturen. Een fraaie collectie verhalen over Vladimir en zijn vrienden. Soms een beetje spannend, maar de lach is nooit ver weg.

4. Annie M.G. Schmidt – Minoes

Minoes de poes, wie is er niet groot mee geworden? Deze klassieker van Annie M.G. Schmidt gaat over een jonge vrouw, genaamd Minoes. Tegenwoordig is ze mens, maar vroeger was ze toch echt een poes. En nu kan ze nog steeds met katten praten, iets wat in haar leven regelmatig goed van pas komt. Zo blijft Minoes namelijk goed van alles op de hoogte, bijvoorbeeld over smerige zaakjes bij een chemische fabriek. Minoes deelt op haar beurt de informatie met haar oude baasje Tjibbe, een verlegen maar eerlijke journalist. Een onmisbaar boek voor elk kind.

5. Karina Content – Het Muizenhuis

Dit eerste deel in de serie over het Muizenhuis is een echte aanrader. Het gaat over twee vrienden, Sam en Julia, die in het Muizenhuis wonen. Julia is vaak maar alleen, terwijl Sam in een groot gezin woont. De twee kinderen zijn ook in andere dingen elkaars tegenpolen: Sam is een brave borst en Julia is lekker brutaal. Je kunt ook zeggen dat ze elkaar mooi aanvullen als ze hun avonturen beleven. Een fijn boek dat tussen de regels door het nodige zegt over familieverhoudingen.

6. Fred Diks – Koen Kampioen is een held

Veel kinderen houden van voetbal, en dat geldt tegenwoordig voor meiden zeker net zo hard als voor jongens. Boeken over deze sport doen het dus altijd erg goed in deze leeftijdscategorie. De boeken over Koen Kampioen behoren daarbij tot de populairste.

In dit deel krijgt het team van Koen de kans om de degens te kruisen met een profteam. Een mooie kans om zichzelf te bewijzen, maar op de dag zelf zit alles tegen… Kunnen de jongens er toch nog een fijne dag van maken? Een boek kortom over omgaan met tegenslagen en kansen zien.

7. Paul van Loon – Meester Kikker

Een hilarisch boek van de bekende kinderboekenschrijver Paul van Loon. Het gaat over een meester, die als hij veel aan kikkers denkt, verandert in een… kikker natuurlijk. Als hij dit geheim deelt met de klas, geloven ze hem niet, maar al snel blijkt dat de meester de waarheid heeft gesproken. Dit levert uiteraard de nodige hilarische taferelen op. Gelardeerd met schitterende illustraties, is dit weer zo’n echte Van Loon klassieker waar elk kind van zal smullen.

8. Jolanda Horsten – Op Kamp!

Een heel bijzonder boek in deze top 10 is Op Kamp! van Jolanda Horsten. Dit is een werk in de reeks Toneellezen, en is uitermate geschikt om hardop voorgelezen te worden. Het verhaal gaat over de 9-jarige Emma, die op kanokamp gaat. Hier heeft ze natuurlijk ontzettend veel zin in. Zeker als ze het goed kan vinden met grappenmaker Joep. Vervelend is alleen wel dat er mysterieuze dingen in het kamp gebeuren: er worden dingen gestolen en er verdwijnt zelfs een kano… wat is hier aan de hand?

9. Roald Dahl – De Grote Vriendelijke Reus (GVR)

In de categorie klassiekers mag de GVR zeker niet ontbreken. Het is geschreven door meesterverteller Roald Dahl, en gaat over de jonge Sofie. Op een nacht wordt zij ontvoerd door een reus, die haar meeneemt naar Reuzenland. Gelukkig is de reus vriendelijk, en probeert hij samen met Sofie juist de gemene reuzen gevangen te zetten. Een schitterend, fantasievol verhaal met mooie tekeningen. Net als Minoes onmisbaar in elke opvoeding.

10. Vivian den Hollander – Spekkie en Sproet. Raadsels op het cruise-schip

Ja, we hebben eerder in deze top 10 al een Spekkie en Sproet-boek besproken, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Den Hollander nu eenmaal een van de, zoniet de, beste kinderboekenschrijver van Nederland is, zeker als het over deze leeftijdscategorie gaat. Vandaar dat we ook dit avontuur van Spekkie en Sproet in de top 10 hebben opgenomen. In dit boek moeten onze helden naar een bruiloft, en wel die van een nicht van Spekkie. Dit zal plaatsvinden op een schip. Uiteraard gebeurt er iets mysterieus: er verdwijnt namelijk een duur juweel van de bruid. Aan onze speurders de schone taak deze terug te vinden.