Wat is de Bestseller 60?

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) presenteert wekelijks een lijst met de best verkochte boeken. Deze lijst wordt samengesteld aan de hand van de verkoopcijfers van meer dan negenhonderd Nederlandse boekenwinkels. De eerste lijst werd in februari 2003 gepubliceerd. De top tien wordt elke week bekend gemaakt in het weekblad Elsevier en in landelijke dagbladen. Hier vind je de website van de Bestseller 60.

Bijzondere werken van de Bestseller 60

Laten we hieronder eens kijken naar een aantal bijzondere werken door de jaren heen.

Aanvoerder De Da Vinci Code

Het boek dat het langste een nummer 1 positie wist te behouden is ‘De Da Vinci Code’ (2003), dat 44 weken lang de lijst aanvoerde. ‘De Da Vinci Code’ is een samenzweringsthriller over een zoektocht naar de Heilige Graal. Van deze bestseller van de Amerikaanse auteur Dan Brown werden wereldwijd 81 miljoen exemplaren verkocht, waarvan meer dan 400.000 in Nederland. Het boek is in 44 verschillende talen beschikbaar en werd in 2006 in Amerika verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol.

Haar naam was Sarah

Met dertig weken een bezetting op de eerste plaats is ‘Haar naam is Sarah’ (2007) de op 1 na langste notering. Het boek over het Joodse meisje Sarah werd geschreven door de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay. In 2010 werd het boek als Franse dramafilm uitgebracht. Het Joodse meisje Sarah verstopt haar broertje in een kast wanneer haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog door de politie wordt opgepakt. Ze belooft hem snel op te halen, maar komt in een kamp terecht. Als ze na haar ontsnapping teruggaat naar het appartement, wacht haar een akelige verrassing.

Vijftig tinten grijs

Maar liefst 26 weken wist de Britse schrijfster E.L. James de lijst aan te voeren met de erotische roman ‘Vijftig tinten grijs’ (2011). Het is het eerste deel uit een drieluik. Hoofrolspelers in het boek zijn de net afgestudeerde Anastasia Steele en de jonge zakenman Christian Grey. Zij gaan een seksuele relatie met elkaar aan met als basis sadomasochistische rollenspellen. In het begin van 2013 waren er al 1,5 miljoen exemplaren over de Nederlandse toonbanken gegaan, wereldwijd zelfs ruim 60 miljoen. In 2015 ging de Amerikaanse verfilming van het boek in première.

Bereik je ideale gewicht!

De Nederlandse gewichtsconsulente en schrijfster Sonja Bakker is de hoogst genoteerde Nederlandse met een boek dat 22 weken bovenaan de lijst stond. Het boek ‘Bereik je ideale gewicht!’ werd in 2005 en 2006 ruim 400.000 keer verkocht. Het boek bevat strikte weekmenu’s, bedoeld om af te vallen. Sonja Bakker gaf het boek in eigen beheer uit, omdat er geen uitgeverijen waren die het wilden uitgeven.

Inferno

‘Inferno’ is het vierde deel van de Robert Langdon serie, geschreven door Dan Brown. Ook de bestseller ‘De Da Vinci Code’ behoort tot deze serie. Hoogleraar kunstgeschiedenis Robert Langdon is neergeschoten en lijdt aan geheugenverlies. Toch belet dit hem niet om in Florence een race tegen de klok aan te gaan om te voorkomen dat er een virus verspreid wordt dat een groot gedeelte van de wereldbevolking zou kunnen uitroeien.

Toen ik je zag

De Nederlandse actrice en schrijfster Isa Hoes schreef het boek ‘Toen ik je zag’ over haar leven met de acteur Antonie Kamerling. Het boek prijkte 13 weken bovenaan de lijst. In oktober 2010 besluit Antonie een einde aan zijn leven te maken. Hieraan voorafgaand kampte hij jarenlang met periodes met depressies. Isa beschrijft hun turbulente leven in het boek. Het verhaal gaat over hun werksucces, relatie, kinderen, maar ook over liefde, isolement en manische depressiviteit.

De jongen, de mol, de vos en het paard

Charlie Mackesy schreef een moderne fabel over vriendschap en liefde die dertien weken lang het beste verkochte boek van Nederland bleef. Het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ bevat honderd illustraties en teksten over de bijzondere vriendschap tussen een jongen en drie dieren. Ze zijn onderweg en stellen elkaar vragen, de antwoorden zijn belangrijke levenswijsheden.

De zeven zussen

De Noord-Ierse schrijfster Lucinda Riley schreef een zevendelige serie over zussen en hun zoektocht naar hun afkomst. Het eerste deel ‘De zeven zussen’ was twaalf weken aanvoerder op de bestsellerslijst van Nederland. Dit deel gaat over Maia, die net als haar zes zussen als baby geadopteerd is. Na het overlijden van haar adoptievader ontvangt iedere zus een brief met aanwijzingen over hun afkomst. Maia reist naar Rio de Janeiro om haar familiegeschiedenis te achterhalen.

Bereik én behoud je ideale gewicht!

Na het succes van haar eerste boek over afvallen gaf Sonja Bakker in 2006 het vervolg ‘Bereik én behoud je ideale gewicht!’ uit. Hiermee voerde ze twaalf weken de bestsellers lijst aan, er werden meer dan 500.00 exemplaren verkocht. In  het boek vind je acht weekmenu’s om gewicht te verliezen en nog eens vier weekmenu’s om op gewicht te blijven.

Oorsprong

Opnieuw is het Dan Brown die een titel in de lijst van langst genoteerd op nummer 1 heeft staan. Het vijfde deel in de Robert Langdon-serie uit 2017 draagt de titel ‘Oorsprong’ en speelt zich af in Spanje. Daar woont de hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek Langdon een onthulling van een waardevolle ontdekking bij die uitmondt in chaos. Samen met een museumdirectrice gaat hij op zoek naar de schokkende ontdekking die miljardair en futuroloog Kirsch probeerde te onthullen.

De vliegeraar

De debuutroman van de Afghaans-Amerikaanse schrijver en arts Khaled Hosseini ‘De vliegeraar’ werd werelwijd goed ontvangen. Over de jaren werden er in Nederland ruim een miljoen exemplaren verkocht. Het boek werd in 2007 verfilmd, de film is verboden in Afghanistan. ‘De vliegeraar’ gaat over de twee beste vrienden Amir en Hassan die opgroeien in de hoofdstad van Afghanistan. Een vreselijke gebeurtenis leidt tot verraad en drijft de vrienden uit elkaar. Het verleden blijft ze echter achtervolgen. Gebeurtenissen uit de geschiedenis van Afghanistan spelen een rol in de verhaallijn, zoals de Russische inval en het Taliban regime.

Eerder genoemde auteurs langst genoteerd op nummer 1

Wanneer je verschillende titels van auteurs en hun plaats in de top 60 bij elkaar optelt, ontstaat er een iets ander overzicht van bestsellers. Bovenaan de lijst staat dan wederom Dan Brown, schrijver van onder andere ‘De Da Vinci Code’ en ‘Oorsprong’ die beide ook voorkomen in de lijst van meest populaire boeken. Zijn romans hebben in totaal 86 weken de eerste plaats bezet. Ook Sonja Bakker, E.L. James, Tatiana de Rosnay en Khaled Hosseini scoren wederom hoog in deze lijst.

Overige auteurs met lange nummer 1 noteringen

Uiteraard kan de schrijfster van de wereldberoemde Harry Potter boekenreeks niet ontbreken op de lijst. De Britse J.K. Rowling verkocht wereldwijn meer dan 500 miljoen boeken en haar titels waren in totaal 21 weken de best verkochte boeken in Nederland. Ook thrillerschrijver John Grisham en Stieg Larsson, bekend van de Millenium-triologie, hebben wekenlang de best verkopende boeken van het land geleverd.

Nederlandse schrijvers in de top 60

Saskia Noort voert met een totaal van 44 weken een nummer 1 positie met verschillende titels de lijst aan wat schrijvers van eigen bodem betreft. Haar roman ‘De verbouwing’ was tien weken lang het best verkochte boek in Nederland. Thrillerschrijfster Esther Verhoef wist haar boeken 28 weken op nummer 1 te houden. Ook Michel van Egmond stond 25 weken als best verkochte auteur in de lijsten. Van Egmond was niet voor niets de eerste schrijver die drie keer de NS Publieksprijs wist te winnen. Vooral zijn biografieën van bekende oud-voetballers vinden gretig aftrek bij de Nederlandse lezers.