Een boekenkast of een boekenrek is voor vele mensen een van de favoriete meubelen van hun woonkamer. Daarom hebben we hier de beste boekenkasten / boekenrekken neergezet om te kopen. Lees verder voor onze aanraders…

Wat is de beste boekenkast of het beste boekenrek voor wat je er mee van plan bent?

Er zijn zoveel verschillende soorten manieren om je boeken op te bergen, dat je voor de aanschaf goed nagedacht moet hebben over wat je eigenlijk wilt. Wil je een open of gesloten kast? Om hoeveel boeken gaat het? Is de opbergruimte alleen voor boeken of ook voor andere items? Welke kleur past bij de kamer en andere meubels in die ruimte? En wat mag de kast of het rek kosten? Ontdek wat het beste bij jou past.

Industriële look voor je boeken – de ophangbare bakkerskast van Clayre & Eef

Bakkerskasten zijn helemaal in de mode. Je gebruikt ze handig voor allerlei doeleinden, maar ook voor boeken. Je hebt allerlei varianten maar wij zijn fan van deze ophangbare versie! Het handige van de bakkerskast is de openheid die je creëert. Van alle kanten kun je zien wat er in de kast staat, dus ook een boek dat wat naar achteren is geschoven, vind je zo makkelijk terug. Een stapel magazines leg je zichtbaar op een mooie stapel, of je doet ze in een mand die je in de bakkerskast zet. Je kunt het zo gezellig en overzichtelijk maken als je zelf wilt. De bakkerskast heeft houten planken, maar de metalen draadconstructie geven het een industriële look.

Boeken in een hoek – Hoekmeubel van Acaza

Met een hoekmodel van deze boekenkast (die ook in een recht model te koop is), maak je optimaal gebruik van de ruimte in je kamer. Meestal eindigt er een plant in de hoek die alle ruimte in neemt, maar nu kun je meer spullen kwijt door de diverse lagen van de hoekkast. Boven op de hoogste plank kan die plant dan nog altijd een plekje krijgen. Op de overige planken zet je je mooiste boeken of andere items die je graag ziet. Het hoekmeubel is in diverse hoogten verkrijgbaar en de horizontale planken zijn in houtkleur, terwijl de verticale staanders in zwart of wit besteld kunnen worden.

Boekenkast van gerecycled hout in vrolijke kleuren – Otentic boekenkast

Dit is een unieke kast en dat zie je zo al aan de buitenkant (vanwege zijn vele kleuren), maar dat komt ook door het materiaal dat gebruikt is. Je hebt hier namelijk te maken met een boekenkast van sloophout dat hergebruikt is. De kleuren die je ziet zijn dan ook de oorspronkelijke kleuren die het hout al had voordat het in deze kast verwerkt was. Er is veel plek voor boeken door de vier planken en daarnaast heb je onderin ook nog een lade. Deze kast in gedurfde kleuren past misschien niet in ieders interieur, maar het is wel een echte eyecatcher.

Boeken niet van alle kanten zichtbaar – robuuste wandkast van Thomas Wood

Soms wil je wel een fijne kast, maar hoeft niet alles in het zicht te staan. De robuuste wandkast van Thomas Wood zijn aan twee zijden bereikbaar, maar op de kopse kant kijk je tegen een dicht vlak aan. Hierdoor blijft alles wat achter dit vlak op de planken staat verborgen, totdat je er naartoe loopt en om de kopse kant heen loopt naar een van beide zijden. Het paneel waar je tegen aan kijkt is van hout en er achter zit een metalen frame dat in opbergruimte voorziet. Elke legplank is van MDF in de kleur zwart, waardoor het geheel rustig en rustiek oogt. Dit is een mooie oplossing voor wie eens wat anders wil dan een standaard boekenkast.

Grote boekenkast met trap – steigerhouten kast

De steigerhouten boekenkast heeft een trap die tot aan de bovenste plank gaat, waardoor je ook de boeken die boven in de kast staan makkelijk kunt pakken. Je hoeft niet meer op je tenen te staan, je pakt gewoon een of twee treden zodat je op ooghoogte met de betreffende rij met boeken komt. De uitstraling van de kast is landelijk en dat komt door het steigerhout. Met 21 vakken heb je voldoende ruimte om heel veel boeken kwijt te kunnen in deze kast. Doordat de kast 60 centimeter diep is, kun je de kast ook gebruiken om een kamer in twee zones in te delen. Met 30 centimeter aan beide kanten kun je je boeken handig organiseren. Of gebruik de ene kant voor boeken en plaats aan de andere kant je fotoalbums of mooie dozen als opbergruimte voor losse spullen.

Design boekenkast in zwart, wit en hout – Meubella boekenkast

Met de design boekenkasten van Meubella heb je ook echt een bijzonder ontwerp in huis gehaald. De basis van de boekenkast bestaat uit wit, eiken en donkergrijze kleuren. Het wit en grijs oogt modern en de houtlook maakt het weer wat zachter. De boekenkast heeft open vakken, maar ook een lade en deel met deur. Van deze meubelmaker zijn meerdere modellen beschikbaar, mocht je helemaal voor het ontwerp gevallen zijn.

Bamboe boekenkast – Relaxdays opbergrek met mand

Een bijna tropisch effect krijg je met dit bamboe boekenkastje. Het is een lager model met vier vakken, waarbij in een van de vakken de bijgeleverde mand geplaatst kan worden. Dit is geen kastje om een enorme boekencollectie in kwijt te kunnen, maar je favoriete boeken kun je er wel in kwijt. Heb je ruimte over tegen een muur? Dan plaats je er twee of drie naast elkaar. Een plant op de ene kast en wat foto’s op de andere maken het een vrolijk en luchtig geheel.

Modern boekenrek – Tomado Libro String

Dit draadmodel boekenrek is onderdeel van een grotere serie. Je krijgt het in vele kleuren, zoals in koper, zwart en wit voor het frame, maar ook voor de planken zijn diverse mogelijkheden. Daarnaast zijn er staande of juist hangende modellen voor aan de muur. Je zult merken dat dit rek zich voor veel meer dan alleen boeken leent. Je plaatst het ook makkelijk in je badkamer, hal (met items voor bij de deur en een spiegel) of als opbergrekje voor boven het toilet. Die ruimte blijft vaak onbenut en zo kun je er diverse artikelen handig opbergen (extra toiletrollen, handdoeken voor bij de wastafel, schoonmaakspullen in een mand uit het zicht, maar toch lekker dichtbij).