Ik ben al vanaf jongs af aan een echte boekenlezer. Vooral tijdens mijn jeugd las ik veel boeken en dat is nu nog steeds zo terwijl ik een jongvolwassene ben. Boeken lezen is voor mij een uitlaatklep en een ontspanning. Even helemaal weg van het drukke werkleven en je in een andere wereld begeven. Ja, een soort tijdelijk ontsnapping van de werkelijkheid.

Uitgeverij Nanda heeft tegenwoordig een aantal zeer interessante auteurs in de stal

Door de jaren heen heb ik dan ook veel boeken gekocht en gelezen. Er zijn uitgeverijen die ik erg interessant vindt om te lezen en er zijn uitgeverijen niet zo interessant. Een van de uitgeverijen die ik ontzettend interessant vind is Uitgeverij Nanda. Zij hebben een aantal auteurs in de stal waar ik enorm fan van ben. Daarnaast let deze uitgeverij op de kwaliteit wat ze uitgeven. Kwaliteit waar ik zelf als intensieve boeken lezer heel veel mee kan.

Mijn enthousiasme over deze uitgever was niet altijd zo groot als nu

Maar toch was ik voorheen niet heel enthousiast van Uitgeverij Nanda. De eerste boeken die ik kocht waren niet helemaal wat ik had verwacht en waren naar mijn mening niet het geld waard. Mijn zoektocht naar de perfecte Nederlandse uitgeverij was niet direct Uitgeverij Nanda. Dat vond ik toentertijd jammer en ik begreep niet helemaal waarom de boeken bij mij niet aansloegen. Waarschijnlijk was het een tijd waar ik niet echt open stond voor de boeken van deze uitgeverij.

Recensies van grote kranten zorgden voor de omslag

Ik gaf niet op en besloot wat recensies over de boeken van Uitgeverij Nanda te lezen in grote kranten zoals De Volkskrant, NRC Handelsblad en de Trouw. En ik moet eerlijk bekennen dat dat mijn ogen wel openden. Je kunt door recensies te lezen een veel beter beeld krijgen welk boek bij je past en welke niet. Dit soort kranten stellen hun recensies zo op dat het direct duidelijk wordt of het boek wat voor jou is.

Mijn enthousiasme over deze uitgever deel ik in deze recensie

Dat zorgde voor een continuïteit naar het zoeken van goede boeken van deze uitgeverij. Ik houd ervan om verschillende boeken van verschillende uitgevers te hebben. Wat mij vooral positief verraste aan de boeken van Uitgeverij Nanda is vooral de auteurs die ze in de stal hebben. Dit zijn auteurs van naam en bij de meeste weet je tegenwoordig zeker dat ze kwaliteit schrijven. Vandaar dat ik boeken van Uitgeverij Nanda leende bij de plaatselijke bibliotheek en ik mijn enthousiasme met jullie wil delen in deze recensie. Een global recensie met informatie over de uitgeverij, auteurs en korte omschrijving van de boeken waar ik het meest enthousiast over ben.

Wie ben ik als persoon om deze uitgeverij de recenseren?

Zoals je in de inleiding kon lezen ben ik mijn hele leven een grote boeken fan. Vroeger waren de boekenweekgeschenken altijd weer een feestje. Maar los van dat, ik lees heel veel boeken. Dat heb ik altijd al gedaan en dat zal ik mijn hele leven blijven doen. Mijn enthousiasme over boeken is zo groot dat ik per uitgeverij veel verschillende boeken op een rij in mijn boekenkast heb staan. Zo weet ik van bijna alle uitgeverijen in Nederland welke auteurs ze in de stal hebben en ken ik alle bekende boeken die ze uitgeven. Gewoon uit mijn enthousiasme stel ik deze recensie van Uitgeverij Nanda op om te laten zien hoe goed ik het vind.

Blijf scherp letten op welke boeken uitgeverijen steeds weer uitgeven

Ik heb door de jaren heen gemerkt dat er wisselend aan kwaliteit nieuwe boeken door uitgeverijen worden uitgegeven. Niet alle boeken zijn even goed en ik raad daarom aan dat je altijd scherp moet blijven kijken naar nieuwe releases. En ook heruitgaven van boeken zijn niet altijd van goede kwaliteit. Dat kan met een slechte vertaling te maken hebben. Lees daarom altijd eerst de recensies van de boeken voordat je overgaat tot koop. Dat scheelt je serieus veel miskopen. Ik spreek uit ervaring.

Mijn eerste impressie van Uitgeverij Nanda

Ik leerde Uitgeverij Nanda een paar jaar geleden kennen en was er eerlijk gezegd niet meteen enthousiast over. Dat kwam waarschijnlijk niet echt openstond voor de boeken destijd. Het was naar mijn mening nog te veel abracadabra en het pakte mij gewoonweg niet. Ik weet nog dat ik dat heel jammer vond en Uitgeverij Nanda oversloeg. Inmiddels weet ik wel beter en ben volkomen gedraaid en ben nu louter positief over de uitgeverij. Auteurs als Nanda Roep, Suzanne Buis, Silvester Zwaneveld en Marc de Hond vind ik nu fantastisch.

Welke beloftes geeft deze uitgeverij?

Laten we vooropstellen dat Uitgeverij Nanda erg ambitieus is. Het is een relatief jonge uitgever, maar belooft van alles. Zo vertellen ze dat ze out-of-the-box denken en dat ze leesplezier stimuleren. Zoals ze zelf zeggen gaan ze alle jaren tegen de stroom in. Ja, dit zijn duidelijk jonge mensen aan het werk bij de uitgeverij. En hoe groots ik het ook allemaal vind klinken ik ga met deze woorden volledig mee. Ondanks dat ze sinds 2010 bestaan leveren ze geweldig werk af. Klassiek boeken uitgeven is niet hun core-business, maar andere projecten waar creativiteit en ontwikkeling voorop staat. En dat is naar mijn mening duidelijk wat ze leveren.

Op welke punten beoordeel ik Uitgeverij Nanda?

De uitgeverij focust zich voornamelijk op de jeugd. Dat is niet heel erg en ik heb daarom vooral gekeken naar de diversiteit die ze voor de jeugd te bieden hebben. Zitten er leuke boeken bij, zitten er ontspannende boeken bij en zitten er leerzame boeken bij? Ik heb met name de romans gelezen. Qua schrijfstijl heb ik niet echt gelet, want deze boeken heb een makkelijke instap. Dus vooral heb ik gekeken of dit goede boeken zijn voor jongeren en of ze genoeg waardevols te bieden hebben. Niets meer, niets minder.

Hoe heb ik het testen van de boeken uitgevoerd?

Ik heb een bibliotheek in de stad waar veel boeken van Uitgeverij Nanda te vinden zijn. Daardoor hoefde ik gelukkig niet alles aan te schaffen en kon ik het makkelijk lenen. Ik heb daarom aardig wat boeken kunnen lezen en dat ik heb de afgelopen periode dan ook veelvuldig gedaan. En dus voornamelijk gekeken of de boeken van Uitgeverij Nanda genoeg waardevols bieden voor hun doelgroep en voor mij. Overigens heb ik een kinderboekenschrijver om haar advies gevraagd over een aantal boeken van deze uitgeverij. Dat heb ik gedaan om een mening van iemand anders te horen en deze review nog completer en helderder te maken. Niets aan het toeval overlaten zogezegd.

Een korte beschrijving over Uitgeverij Nanda

Uitgeverij Nanda is een relatief jonge uitgever op de Nederlandse markt en bestaat sinds 2010. Ze zeggen zelf dat ze een dappere en onverzettelijke uitgeverij zijn. Heel mooi! Daarnaast stimuleren ze het leesplezier door te innoveren en out-of-the-box te denken. Ze varen tegen de stroom in en conformeren zich aan niemand. De focus van deze uitgeverij ligt op cross-over boekprojecten. Dit zorgde ervoor dat ze in 2012 de innovatie award wonnen voor de beste boeken-app. Daarnaast is Uitgeverij Nanda de eerste die bestaande videobeelden omtoverden naar een vrolijk en goed leesbaar stripalbum. Ze geven ruimte aan hun mensen om creativiteit te ontplooien.

Welke boeken heb ik gebruikt om deze uitgeverij te testen?

Zoals gezegd ligt de focus niet helemaal op boeken, maar er zijn genoeg interessante boeken te vinden van deze uitgever die het lezen waard zijn. Althans, als je van jeugdige boeken houd. De schrijfster van de romans van deze uitgeverij is Nanda Roep. Ik heb de volgende romans van haar gelezen, namelijk Leugens in de Lente, Dik Druk en Dronken en Van familie moet je het hebben… Allemaal noemenswaardige titels waar ik erg enthousiast en warm van wordt. Goede tips als je als je van spannende boeken houdt.

Wat is het oordeel van deze boeken van Uitgeverij Nanda?

Dit zijn dus allemaal noemenswaardige titels en geeft goed weer hoe het zit met de kwaliteit van de boeken bij deze uitgeverij. Het is lekker vlot geschreven, biedt veel spanning aan en ook een stukje romantiek. Je merkt dat Nanda Roep een zeer ervaren schrijfster is die weet hoe ze aantrekkelijke verhalen moet schrijven. Dit is een relatief jonge uitgever is en dat vertaalt zich naar de romans die ze uitgeven. Ik heb er enorm van genoten en raadt deze boeken aan als je even helemaal tot rust wilt komen en je verdiepen in mooie verhalen.

Hoe duur zijn de boeken bij deze uitgeverij?

De prijzen van deze uitgeverij zijn zeer acceptabel. Zoals je mag verwachten kun je een boek al aanschaffen van rond de 20 euro. Het zijn schappelijke prijzen en zeker als je ziet wat de kwaliteit van deze boeken zijn kan ik niet anders concluderen dat je waar voor je geld krijgt. En het is inderdaad mogelijk om de boeken van deze uitgeverij ook te lenen bij de Bibliotheek. Althans, dat was bij mij het geval. De boeken kun je kopen op de officiële website van Uitgeverij Nanda, maar het is ook mogelijk om via bijvoorbeeld Bol.com e-Books kopen. Voor het geval je niet meer weg bent van fysieke boeken. Een aardige tip.

Zijn de boeken de kosten waard?

Naar mijn mening moet je altijd goed weten wat je koopt. Ga niet zomaar 20 euro uitgeven als je niet duidelijk weet wat je ervoor krijgt. Lees recensies na en doe onderzoek naar de auteurs. Wat zeggen grote kranten bladen over deze uitgever? Zorg dat je een goed beeld krijgt en dan kan je zeker zijn van je aankoop. Voor de rest vind ik 20 euro voor een roman helemaal niet slecht. Uitgeverij Nanda let op kwaliteit en daar koop je leuke boeken voor. En koop je een e-book dan ben je nog goedkoper uit.

Wat vind ik van het boek Leugens in de Lente van Nanda Roep?

Dit is het eerste boek dat ik van Nanda Roep las en ik vind het helemaal geweldig. Het gaat over drie vrouwen. Een weduwe genaamd Mana die terugkeert naar haar roots met haar zoon, Ilya’s huwelijk dat alles behalve het perfecte plaatje is en Ineke die haar relatie met haar zoon en kleindochter wilt herstellen. De schrijfstijl is heel makkelijk op te pakken en het boek leest zeer snel weg. Je vindt in dit boek genoeg spanning, maar ook een stukje romantiek. Dikke aanrader.

Wat vind ik van het boek Dik, Druk en Dronken?

Nogmaals een fantastisch boek uit de pen van Nanda Roep. Het gaat over een vrouw die zich terugvindt op 40-jarige leeftijd: dik, druk en dronken. Ze gooit het roer helemaal om en dat heeft veel gevolgen vandien. Het is naar mijn mening best een licht boek om te lezen, maar het heeft ontzettend veel diepgang. Nanda Roep is een auteur voor de jeugd, maar laat hier blijken dat ze ook makkelijk voor volwassen kan schrijven. Ook dit boek, een dikke aanrader.

Wat vind ik van Van familie moet je het hebben…?

Tot slot een derde boek van Nanda Roep waar ik veel van heb genoten. Ze mengt met dit boek een lach met een traan. Zo neemt ze de loop van het leven, invloeden van familiebanden en het belang van een eigen verantwoordelijkheid onder de loep. Het is een zeer liefdevol verhaal dat tevens heerlijk weg leest. Op een manier zoals je van de boeken van Nanda Roep kunt verwachten. Lekker vlot, lekker leesbaar en wat scherpte en humor. Niets op dit boek aan te merken alleen dat Nanda Roep weer een pareltje aflevert. Subliem.

In welke opzichten verschilt Uitgeverij Nanda van andere uitgevers?

Uitgeverij Nanda is zoals besproken een relatief jonge uitgever (2010). Als doelgroep hebben ze voornamelijk de jeugd en geven daardoor veel kinderboeken uit. Er wordt ook romans uitgegeven, maar dat is niet de core-business van deze uitgeverij. Als je deze uitgeverij gaat vergelijken met andere uitgevers dan merk je snel genoeg op dat ze erg met innoveren bezig zijn. Hoe kunnen ze op een unieke manier leesmateriaal naar hun doelgroep brengen? Dat is naar mijn mening de insteek van Uitgeverij Nanda en zijn in dat opzicht anders dan andere uitgeverijen.

Wat zegt een kinderboekenschrijver over Uitgeverij Nanda?

Om mijn review over Uitgeverij Nanda nog wat kracht mee te geven heb ik contact gezocht met een kinderboekenschrijver. Zij vertelde mij dat Uitgeverij Nanda perfect is voor de jeugd die van lezen houdt. Ze proberen boeken op een innovatieve manier te verkopen en doen dan op fantastische wijze. Je merkt aan alles dat dit jonge creatievelingen zijn die het anders dan de norm willen doen. Daar heb ik alleen maar veel waardering voor en ben altijd benieuwd wat voor nieuwe dingen ze bedenken om hun doelgroep aan te spreken.

Voor wie zijn de boeken van deze uitgever geschikt?

Het is duidelijk dat Uitgeverij Nanda de focus legt op een jonge doelgroep. Je vindt daarom ook veel kinderboeken en stripboeken. Naast dat merk je dat ze af en toe een roman uitgeven. Het is mondjesmaat, maar de kwaliteit van deze romans zijn zeer goed te noemen. Vooral Nanda Roep zelf is een fantastische auteur en heeft haar streepjes in de Nederlandse literatuur wereld meer dan verdiend. Dus de focus ligt bij de uitgever vooral op de jeugd.

Is er kennis voor nodig om de boeken van Uitgeverij Nanda te begrijpen?

Duidelijk antwoord is dat je weinig kennis nodig hebt voor het begrijpen van de boeken die deze uitgeverij uitbrengt. Uit persoonlijke ervaring heb ik gemerkt dat de boeken ontzettend plezierig weglezen en dat je ze in één ruk uitleest. Dat gebeurt overigens bij mij niet altijd en soms heb ik moeite om door een boek heen te komen. Geen van de boeken van Uitgeverij Nanda die ik heb gelezen waren saai, maar juist heel boeiend en avontuurlijk. Makkelijk te begrijpen en duidelijk jongeren materiaal.

Geeft deze uitgever vaak nieuwe boeken uit?

Als je een bezoek brengt aan de website van Uitgeverij Nanda dan merk je dat er veel beweging in zit. Er staan altijd nieuwe boeken op de planning om uit te komen. Dat valt erg te waarderen en dat houdt het allemaal heel levendig. Vooral jeugdboeken staan veelal op de planning voor dit jaar en er staat één roman op het punt van uitkomen. Dat is Het Hoogste Woord waar ik erg naar uitkijk. Fijn dat een uitgeverij meedenkt met haar doelgroep en dat ze constant nieuw materiaal uitbrengen. Zeer positieve signalen.

Wat zijn andere meningen over deze uitgever?

Ik heb wat mede-lezers in de bibliotheek om hun mening gevraagd naar Uitgeverij Nanda. De boeken die zij hadden gelezen vielen erg in de smaak. Eigenlijk heb ik geen negatief woord er over gehoord. Vlotte schrijfstijlen, lekker weg te lezen en ideaal geschikt voor de jeugd waren kreten die ik vaak te horen kreeg. Heel fijn om te horen dat andere mensen net zo positief zijn over Uitgeverij Nanda als ik.

Conclusie: is het verstandig om boeken aan te schaffen van Uitgeverij Nanda?

Zoals te verwachten kan ik niets anders zeggen dat boeken van Uitgeverij Nanda de moeite waard zijn om aan te schaffen. Ik kan alleen spreken over de romans, maar daarin vind je pareltjes. Hele prettige boeken, lezen vlot weg en werken heel ontspannend. En dat is waarom ik uiteindelijk boeken lees. Voor de ontspanning en interessante verhalen mee te krijgen. Uitgeverij Nanda is daarnaast heel innovatief als het aankomt om boeken op een andere manier aan hun doelgroep te verkopen. Dat zorgt voor een stukje dynamiek en een unieke benadering. Dat vind ik alleen maar te prijzen en zorgt ervoor dat ik deze uitgeverij nog meer ben gaan waarderen.