In dit artikel gaan we je uitgebreid uitleggen hoe je je boeken moet kaften. Want hé, boeken kaften is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Scholieren hebben ieder jaar weer nieuwe boeken nodig. Negen van de tien keer zijn dit leenboeken en geen koopboeken. Maar goed ook, want lenen is stukken goedkoper. Het nadeel is wel dat je extra zuinig moet zijn op de boeken die je leent. Vandaar dat het vaak een harde eis is dat je de leenboeken kaft.
Het begint allemaal in de brugklas
Je bent een jaar of twaalf als je voor het eerst je boeken moet gaan kaften. Uiteraard heb je daar helemaal geen zin in. Niet alleen staat er een nieuw schooljaar voor de deur, het kaften van boeken is op het eerste gezicht een vrij nutteloze bezigheid. Maar ja, wat moet dat moet. Je kunt het dus maar beter zo snel mogelijk achter de rug helpen: wij gaan je stap voor stap helpen.
Het begin: wat heb je precies nodig?
Het kaften van boeken is gelukkig niet zo moeilijk. Er zijn maar een paar dingen die je nodig hebt:
- Uiteraard de stapel met leenboeken die je wilt kaften
- Voldoende rollen kaftpapier
- Je kunt ook gebruik maken van handige rekbare boekenkaften
- Daarnaast heb je schooletiketten nodig (om te herkennen welk boek welk is)
- Een schaar voor het op maat knippen van de kaft
- Een pen om de etiketten mee te beschrijven
- Plakband of tape om de kaft mee vast te zetten.
Volg de volgende stappen: Succesvol en snel je boeken kaften? Dat gaat zo
Het begint met het op maat knippen van het kaftpapier
Bijna al je schoolboeken hebben verschillende afmetingen, dus je moet voor elk boek afzonderlijk bepalen hoeveel papier je precies nodig hebt. Dit doe je door het boek open gevouwen neer te leggen op het uitgerolde kaftpapier. Denk eraan dat je aan alle kanten extra ruimte nodig hebt (zo’n vijf centimeter). Deze extra randen ga je later naar binnen toe invouwen.
Het vouwen van de randen
Je begint aan de linker- en rechterzijde van het boek met het invouwen van de randen. Deze randen vouw je om de kaft van het boek (natuurlijk niet om de binnenpagina’s heen). Let op de je bij de inkeping van het boek een schuine inkeping snijdt tot aan de boekrand zelf. als je het boek weer openvouwt, kun je de inkepingen naar binnen vouwen. Ze vallen onder de rug van het boek.
Het vastmaken van de flappen
Vervolgens vouw je de losse flappen om de boekkaft. Let op: doe dit als het boek gesloten is, niet als het openligt. Een open boek heeft minder rek nodig dan een gesloten boek, dus als je de kaften strak omvouwt als het boek open ligt, zal de kaft scheuren als je het sluit. Je maakt de flappen aan elkaar vast met tape of plakband. Let er op dat het plakband niet aan de kaft zelf plakt.
Plak nu het etiket
Je plakt het etiket uiteraard aan de voorzijde van het boek en niet op de achterzijde. Kijk ook goed wat onder- en bovenkant is. Op het etiket schrijf je je voor- en achternaam, de klas waar je in zit en het vak waarvoor het boek is. Ziezo: het boekenkaften is al klaar. Fluitje van een cent.
Boek kaften met een rekbare kaft
Wil je het helemaal goed aanpakken? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om van een rekbare kaft gebruik te maken. Het fijne van zo’n rekbare kaft is dat je deze niet eerst op moet hoeft te snijden of hoeft vast te plakken. Ook raakt een rekbare kaft minder snel beschadigd en kun je deze het volgende schooljaar nog eens opnieuw gebruiken voor een ander boek. Je hoeft de kaft alleen maar om het boek te schuiven en kijken of het boek goed dicht kan.
Een instructievideo helpt je verder
Mocht je het kaften van je boeken maar lastig vinden en helpt het lezen van uitgeschreven instructies je niet verder? Dan raden we je aan om vooral eens een instructievideo over het kaften van je boeken te bekijken. Hier hebben we een aantal links opgenomen van YouTube video’s waarin overzichtelijk en stap voor stap wordt uitgelegd hoe het moet.
YouTube video-instructie: zo kaft je boeken
De volgende YouTube0video’s leggen nog eens haarfijn voor je uit hoe boeken kaften in zijn werk gaat:
- Ontdek deze video van Juf Jannie over het kaften van boeken:
- Ook het YouTube kanaal Beautygloss heeft een video over het kaften van je boeken:
- Ook Sofotech01 laat zien hoe het moet:
Je schoolboeken pimpen
Zo’n saaie kaft om je schoolboeken is natuurlijk geen gezicht. Als je geen etiketten had, zou je de boeken niet eens van elkaar kunnen onderscheiden. Aan zulke eenheidsworst heb je natuurlijk geen behoefte. School is sowieso al geen pretje, dus waarom er niet voor zorgen dat je boek een feestje wordt om naar te kijken? Voeg eens een zelfgemaakte boekenlegger toe of plak de kaft vol stickers. Voeg stroken kleur toe en maak van je schoolboek een klein kunstwerk.
Schoolboeken kaften met papieren tasjes
Een andere manier om je schoolboeken te kaften is met papieren tasjes. Deze tasjes kun je als kaftpapier gebruiken. Je kent ze wel: van die tasjes van modezaken die van dik, bruin papier gemaakt zijn? Deze tasjes zijn van een steviger papier dan het normale kaftpapier en geven meer bescherming. Natuurlijk moet het tasje wel groot genoeg zijn voor het boek dat je wilt kaften.
Kaften met kartonnen tasjes – volg deze stappen
Het begint allemaal met het knippen van het tasje zodat het één groot papieren vel vormt. Verwijder handgrepen. Knip langs de bodem van het tasje en knip vooral ook de hoeken door. Verder…
- Vouw je het papier van het tasje om het boek zoals je dat ook bij ‘normaal’ kaftpapier zou doen.
- Er kunnen eventueel vouwen zitten in het papier, maar die kun je negeren – maak zelf nieuwe vouwen.
- Het is zelfs mogelijk het papier voorzichtig wat te strijken en de vouwen zo te verwijderen.
Kaftpapier van duct tape maken: kan dat ook al?
Jazeker, het is misschien een wat uitgebreid werkje, maar met een kaft van duct tape is je boek goed beschermd. Volg de volgende stappen één voor één op en ontdek de voordelen van duct tape:
- Je legt allereerst een stuk tape op tafel met de plakkant naar boven. Zorg ervoor dat het stuk zo’n vijf centimeter langer is dan de hoogte van je boek.
- Het volgende stuk tape leg je plakkant naar beneden op het eerdere stuk. Zorg ervoor dat je ongeveer de helft van de breedte hebt bedekt. Goed aandrukken is belangrijk.
- Nu vouw je de rand van het eerste stuk om het tweede stuk tape. Zorg ervoor dat alles netjes recht is. De gevouwen zijde van de tape vormt de rand van je kaft. Aan de andere zijde – de plakzijde – ga je extra stukken tape toevoegen. Bij het plakken moet je er steeds voor zorgen dat de plakkerige delen volledig bedekt zijn.
- Je legt de plakken nu steeds half om half: de één met de plakzijde naar boven gericht en de ander met de plakzijde naar beneden gericht. Je zorgt er telkens voor dat ruim de helft van de plak tape bedekt is met de nieuwe plak tape. Het is een beetje als het bouwen van een bakstenen muurtje: je plaatst de nieuwe steen halverwege de stenen eronder, zodat de structuur zo sterk mogelijk is. Zo krijg je een onverslijtbare kaft.
- Maak nu een papier van tape die groter is dan je boek. Het tapepapier zal aan geen van beide kanten plakken en heel stevig zijn. Is het groot genoeg? Dan kun je de laatste kleverige strook weer afplakken en de kaft om je boek heen vouwen en vastmaken.
- De ideale vorm voor het papier is een rechthoek. Trek rechte lijnen met een liniaal en knip bij.
- Vervolgens knip je de kaft weer in bij de plek van de rug. Knip een kleine V-vorm. Je kunt nu dezelfde stappen volgen als hierboven beschreven bij “normaal” kaftpapier.
Succes met jouw boeken kaften!