Ik houd van lezen en ik kan eerlijk zeggen dat ik in mijn leven al aardig wat leesuren op de teller heb staan. Het brengt een stukje ontspanning met zich en heb er ontzettend veel plezier mee. Een aantal jaren geleden nam ik mijzelf voor om per uitgeverij een aantal boeken aan te schaffen en zodoende te beoordelen. Vandaar deze recensie over Uitgeverij van Oorschot. Een recensie waarin ik naar de boeken kijken uit de stal van deze uitgever en wat ze allemaal te bieden hebben.

Zijn de boeken van Uitgeverij van Oorschot wel mijn geld waard?

Op dit moment sta ik heel positief tegenover Uitgeverij van Oorschot, maar dat is niet altijd zo geweest. Toen ik begon met boeken lezen per uitgeverij prijkte van Oorschot niet meteen bovenaan het lijstje. Er waren genoeg andere uitgeverijen die een stuk beter kwaliteit boeken aanboden. Ik begon dan ook te twijfelen of de boeken wel mijn geld waard waren. Waren dit niet absolute miskopen en had ik mijn geld beter ergens anders aan uit kunnen besteden?

Lees veel recensies voordat je een boek aanschaft

Het lukte voor geen ene meter om door de boeken van Uitgeverij van Oorschot te komen. Ik weet nog dat ik dat toen erg jammer vond en had gewenst dat de boeken een stuk toegankelijker zouden zijn. Overweeg je om boeken te kopen van één bepaalde uitgever dan raad ik je aan om veel recensies over de uitgever, maar ook over de boeken te gaan lezen. Zo kom je tot een veel makkelijker oordeel en grijp je niet mis.

Een vriend van mijn leesclub liet mij de kwaliteiten van Uitgeverij van Oorschot zien

Maar gelukkig eindigde daar mijn reis door de boeken van Uitgeverij van Oorschot niet mee. Integendeel, door een vriend van mijn wekelijkse leesclub kreeg ik wat tips over de boeken van deze uitgeverij en hielpen mij op weg om tot een beter oordeel te komen. Deze tips beschouw ik als heel waardevol en opende mijn ogen naar hoe goed de kwaliteit boeken van Uitgeverij van Oorschot wel niet zijn. Ook de boeken die ik in het begin kocht vind ik tegenwoordig zeer prettig om te lezen. Eerlijk gezegd kan ik er geen genoeg van krijgen en (bijna) elk boek is een topper.

Zoveel keuze en zoveel auteurs bij Uitgeverij van Oorschot

Wat mij vooral positief verraste aan Uitgeverij van Oorschot was hoeveel auteurs bij deze uitgever zijn aangesloten. Er is zoveel keuze, er zijn zoveel auteurs dat het bijna niet te overzien is. Je vraagt je af of overdaad niet schaadt, maar dat is bij deze uitgeverij absoluut niet het geval. Zeker als je een boekenwurm bent is het een waar boekenparadijs waar je in terechtkomt. Ik persoonlijk kan geen genoeg krijgen van de boeken van Uitgeverij van Oorschot. Wat een fantastische uitgeverij met fantastische kwaliteit boeken en auteurs.

Even voorstellen, wie ben ik om deze uitgeverij te reviewen?

Ik ben al mijn hele leven lang een fanatieke lezer en verslindt boeken alsof het niets is. Mijn passie voor boeken is zo groot dat ik er iedere dag mee bezig ben. Deze passie voor boeken heb ik zeer zeker overgenomen van mijn broer. Hij was vooral in zijn jeugd veel met boeken bezig en ik heb veel boeken van hem overgenomen. Nu mijn broer ouder is, is hij er veel minder mee bezig, maar ik ben er nog iedere dag mee bezig. Ook zit ik bij een leesclub. We komen elke week één keer bij elkaar en bespreken boeken en ook uitgeverijen. Ontzettend leuk om te doen en je hoort andere meningen. Dat verrijkt de ervaring nog meer dan het alleen lezen.

Altijd met een scherp oog blijven kijken naar Nederlandse uitgeverijen

Tegenwoordig vind je ontzettend veel uitgeverijen in Nederland en het boek landschap is dan ook erg verzadigd. Er is over bijna elk onderwerp wel een Nederlands boek te vinden. Uitgeverijen proberen daarom ook van alles uit. Dat is begrijpelijk, maar ik raad wel aan dat je altijd scherp moet blijven kijken wat uitgeverijen uitbrengen. Mijn taak voor deze review is om Uitgeverij van Oorschot uit te lichten en een licht te werpen over wat ze uitbrengen en wat voor uitgever het is. Deze Uitgeverij van Oorschot is een hele beste, maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Wees daarom altijd kritisch als je boeken van een bepaalde uitgeverij gaat op zoeken.

Eerste indruk over Uitgeverij van Oorschot

Een aantal jaren geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met deze uitgeverij. Zoals gezegd was mijn eerste indruk niet geheel positief. Ik kwam moeilijk door de boeken heen en had er veel meer van verwacht. Ja, ik was nog redelijk jong dus waarschijnlijk was dat de reden waarom de boeken niet mijn voorkeur genoten. Achteraf gezien is het helemaal goed gekomen en ben ik blij met het advies van een vriend van mijn leesclub. Door dit advies ben ik boeken door blijven lezen van deze uitgever en is het een groot succes. Nu heb ik zoveel pareltjes ontdekt van Uitgeverij van Oorschot en ze zijn op geen hand te tellen. Naar mijn mening een van de beste uitgeverijen in Nederland van dit moment.

Wat belooft deze uitgever aan zijn doelgroep?

Zoals gezegd beloven uitgevers van alles om hun boeken te verkopen. Dat begrijp ik helemaal, zeker omdat het boek landschap zoveel variatie tegenwoordig vertoont. Uitgeverij van Oorschot stelt dat ze een geweldige nieuwe generatie auteurs in hun stal hebben. Dat geven ze aan op de officiële website, maar is dit ook wel zo? Natuurlijk vindt de uitgever dat ze een “geweldige nieuwe generatie schrijvers” hebben. De auteurs die te vinden zijn bij de uitgever zijn ontzettend groot in aantallen. Als ik ga kijken wie dit zijn dan kan ik stellen dat er nagenoeg veel auteurs zijn met geweldige boeken. Ja, hier en daar vind je wat middelmaat, maar dat is heel schaars. Wat dat betreft heeft Uitgeverij van Oorschot zijn zaakjes goed op orde.

Waar heb ik deze uitgever op beoordeeld?

Ik heb tegenwoordig kennis van veel Nederlandse uitgevers, dus ik weet wel aardig waar ik op moet letten om het te beoordelen. Het draait uiteindelijk allemaal om de boeken en auteurs bij een uitgever. Daarom heb ik zoveel mogelijk boeken van Uitgeverij van Oorschot aangeschaft en gekeken naar de kwaliteit. Verschilt de kwaliteit in vergelijking met andere uitgeverijen veel van elkaar? Zijn de boeken plezierig om te lezen of is het allemaal moeilijke stof waarin niets te begrijpen valt? Dit zijn voor mij belangrijke aspecten waar ik deze uitgeverij op heb beoordeeld.

Hoe heb ik de uitgeverij “getest”?

Mijn boekenkasten puilen de laatste tijd uit met heel veel boeken. Dat kan ook niet anders als je reviews over uitgeverijen schrijft. Vandaar dat ik ook aardig wat boeken van Uitgeverij van Oorschot in mijn boekenkast heb staan. Ik heb gekeken naar hoe deze boeken lezen en of het veel ontspanning biedt. Ontspanning vind ik belangrijk tijdens het lezen. Ook om even te ontsnappen uit mijn normale dagelijkse werk. Dus op kwaliteit van de boeken en ontspanning heb ik Uitgeverij van Oorschot getest. Overigens heb ik ook een bekende boekenrecensent gevraagd wat hij over deze uitgeverij te vertellen had. Dat heb ik voor deze review gedaan om tot een nog beter beeld te komen en de review nog completer te maken.

Korte beschrijving over Uitgeverij van Oorschot

Uitgeverij van Oorschot kan gezien worden als de oudste onafhankelijk uitgever van Nederland. Het is opgericht in 1945 door de inmiddels legendarisch uitgever G.A. van Oorschot. Deze uitgeverij heeft veel gerespecteerde literatuur uitgegeven van bekende schrijvers zoals A. Alberts, W.F. Hermans, J.J Voskuil, Gerard Reve en Rutger Kopland. Ook publiceren ze werk van een nieuwe generatie getalenteerde schrijvers en schrijfsters zoals Maria Barnas, Stephan Enter, Otto de Kat, Sander Kollaard, Marijke Schermer, Miek Zwamborn en Jannie Regnerus. Het lijstje gaat overigens door, maar dit zijn noemenswaardige auteurs.

Hoe zit het met de testdata voor deze review van Uitgeverij van Oorschot?

Testdata omvatten een aantal boeken van deze uitgeverij. Boeken zoals Misdaad en Straf (F. Dostojevski), De Meester en Margarita (M. Boelgakov & Michail Boelgakov), Het verhaal van een leven – trilogie (Konstastin Paustovski & Wim Hartog) en Faxen aan Ger – de kennismaking (Nicolien Mizee) behoren tot de selectie. Naar mijn mening zijn dit redelijk populaire boeken en geven goed weer de kwaliteit waar Uitgeverij van Oorschot naar streeft.

Wat zijn de resultaten van deze testdata?

De boeken zijn allemaal op kwaliteit getest en ik kan als resultaat geven dat genoemde boeken zeer sterk van kwaliteit zijn. Kwaliteit in de zin dat de boeken lekker weglezen, dat het heel duidelijk wordt omschreven en je er veel ontspanning uit kunt halen. Je merkt heel duidelijk dat Uitgeverij van Oorschot niet zomaar de oudste onafhankelijk uitgeverij van Nederland is. Ze streven kwaliteit na en hebben dat altijd al gedaan. Heel mooi om te zien dat ze tegenwoordig nog erg levendig zijn en dat ze nog steeds voornamelijk op kwaliteit selecteren.

Hoe zit het met de kosten van de boeken bij de uitgeverij?

De kosten van boeken bij Uitgeverij van Oorschot variëren heel erg van elkaar. Zo betaalde ik voor Misdaad en Straf meer dan 30 euro. Ja, dat is iets aan de prijzige kant, maar je krijgt er wel een boek voor terug met meer dan 600 pagina’s. Daarnaast betaal je gewoon meer voor auteurs met naam. Dat betekent dat niet alle boeken van deze uitgever aan de prijzige kant zijn. Voor Faxen aan Ger van Nicolien Mizee betaalde ik dan weer een stuk minder. Je merkt duidelijk dat van Oorschot veel diversiteit wilt aanbieden voor verschillende prijsklassen. Dat valt alleen maar te waarderen en iedere lezer kan bij deze uitgever terecht.

Zijn de prijzen voor de boeken van deze uitgever het geld waard?

Absoluut en zonder twijfel wil ik geld uitgeven voor boeken van Uitgeverij van Oorschot. Je merkt gewoon dat ze de kwaliteit ontzettend belangrijk vinden en daar mag je naar mijn mening best wat voor vragen. En zoals gezegd is er voor iedereen wat wils. De stal van auteurs is zo groot dat je bijna niet kunt misgrijpen. Maar het is wel nodig om enige reviews te lezen over de boeken voordat je ze gaat aanschaffen. Logisch zou je zeggen, maar schaf niet zomaar een boek aan voor de mooie cover. Recensies geven je verduidelijking en laten je weten wat te verwachten. Zo verminder je de kans op een miskoop.

Wat vind ik van het boek Misdaad en Straf van F. Dostojevski

Je zult merken dat deze uitgever veel Russische publicaties heeft. Een daarvan is Misdaad en Straf van F. Dostojevski. Het is een oud boek uit 1866, maar ik vind het helemaal geweldig. Zo mooi om te zien dat Uitgeverij van Oorschot dit boek uit het Russisch heeft weten te vertalen. Dit boek is naar mijn mening typisch het perfect voorbeeld van een goede detective. Zeker aan te raden als je van een meeslepend en avontuurlijk verhalen houdt. Met dank aan Hans Boland voor de geweldige vertaling. Zeer duidelijk en makkelijk te lezen.

Wat vind ik van Faxen aan Ger – de kennismaking van Nicolien Mizee?

De VPRO gids is erg enthousiast over Nicolien Mizee en ik ben dat duidelijk ook. Alles wat zij op papier zet is absoluut de moeite waard om te lezen. Dat is niet anders dan bij het boek Faxen aan Ger – de kennismaking. Je kunt dit schrijfsel zien als een vormgegeven dagboek waarin Nicolien Mizee worstelt met de sociale dienst, geld, vrienden en familie. Faxen aan Ger – de kennismaking zijn een verzameling fantastische portretten. Portretten over geestige gebeurtenissen, gekonkel en minder plezierige misverstanden. Het is allemaal heel oprecht en op z’n tijd briljanten geformuleerd. Duidelijk voor mij een van de paradepaardjes uit de stal van Uitgeverij van Oorschot.

Hoe verschilt Uitgeverij van Oorschot ten opzichte van andere uitgevers?

Iedere uitgeverij heeft zo z’n kwaliteiten en zo ook Uitgeverij van Oorschot. Al eerder vermeld is dat ze de oudste onafhankelijk uitgeverij zijn van Nederland. De focus ligt bij deze uitgever vooral op vertalingen van de Russische bibliotheek. Je kunt deze uitgever op dit gebied zien als een van de toppers. Naast dat ze geweldige klassieke Russische werken uitgeven van auteurs zoals Pushkin, Chekhov en Isaac Babel zorgen ze dat de stal ook uitgebreid wordt met nieuwe getalenteerde auteurs. De eerder besproken Nicolien Mizee is daar een van, maar ook auteurs zoals Maria Barnas, Stephan Enter en Otto de Kat mogen niet vergeten worden. En dat is nog maar het tipje van de ijsberg. Er is een groot aantal auteurs met veel variatie.

Wat zegt een recensent van de Volkskrant over Uitgeverij van Oorschot?

Om mijn review nog meer kracht mee te geven heb ik besloten om contact op te nemen met een publiekelijk gewaardeerde recensent van de Volkskrant. En zij was alleen maar positief over deze uitgeverij. Ze zei namelijk dat ze het geweldig vond dat een oude uitgeverij zoals van Oorschot nog steeds bestaat. In de periode van de Tweede Wereldoorlog is deze uitgever ontstaan en staan vandaag de dag nog altijd sterk. Een fantastische mix van oude klassieke auteurs en hedendaagse auteurs maken dit een fantastische uitgever die hopelijk nog jaren boeken gaat uitgeven.

Voor wie zijn de boeken van Uitgeverij van Oorschot geschikt?

Rusland staat er op dit moment met de oorlog niet zo best voor in het Westen, maar als je interesse hebt in Rusland en haar literatuur dan is Uitgeverij van Oorschot een goede start om te beginnen met lezen. Het heeft veel Russische auteurs in de stal en de boeken variëren van klassiek tot modern. Maar daarnaast hebben ze ook hedendaagse Nederlandse auteurs in hun stal die duidelijk veel kwaliteit te bieden hebben. Genoeg variatie en diversiteit dus wat deze uitgeverij voor alle boekenwurmen geschikt maakt om boeken van te lezen.

Heb je kennis nodig om boeken van Uitgeverij van Oorschot te lezen?

Nee, er is niet veel kennis nodig om de boeken van de uitgeverij te kunnen lezen. Overigens bestaat veel van deze uitgeverij uit boeken van Rusland afkomstig, dus enige affiniteit met dit land kan meehelpen. Je hoeft geen Russisch te kunnen lezen, want de vertalingen in het Nederlands zijn allemaal prima op orde. Daarnaast vind je ook genoeg Nederlandse auteurs in de stal van Uitgeverij van Oorschot met erg sterke kwaliteit boeken.

Komen er vaak nieuwe boeken uit bij Uitgeverij van Oorschot?

Gelukkig is dit geen uitgever dat mondjesmaat boeken uitgeeft. Ondanks dat ze relatief oud zijn komen er elk jaar tal van boeken uit. Dat is geweldig om te zien en ik ben blij dat zo’n uitgever nog steeds erg actief is met boeken uitgeven. Dat toont toch wel aan dat men in Nederland erg geïnteresseerd is in de boeken van van Oorschot. Uiteraard houd ik het allemaal goed bij en let ik op of er potentiële pareltjes tussen zitten. Ik kijk op dit moment erg uit naar Oorlog en Vrede van L.N. Tolstoj en Gods Wegen van Marijke Schermer. Kan niet wachten tot deze boeken uitkomen. Alle verwachte boeken en andere in de collectie zijn te vinden op de officiële website van de uitgever.

Andere meningen over deze uitgever

Ik heb veel te danken aan mijn wekelijkse leesclub en dat zij mij richting hebben gegeven naar Uitgeverij van Oorschot. Alle leden van mijn leesclub waren erg positief over Uitgeverij van Oorschot. Ze menen dat er fantastisch werk op is verschenen en dat ze elk jaar actief bezig zijn met uitbreiden. De stal is op z’n zachts gezegd erg indrukwekkend te noemen en bestaat uit allerlei verschillende auteurs. Dat maakt deze uitgeverij een van de beste uitgevers van Nederland, zonder twijfel.

Is het verstandig om de boeken van Uitgeverij van Oorschot aan te schaffen?

Een aantal jaren geleden was ik niet heel enthousiast over deze uitgever, maar mijn mening is compleet gedraaid. Ik vind het nu een fantastische uitgever en ze hebben veel pareltjes aan boeken uitgegeven. Naast dat er genoeg te beleven valt in klassieke werken hebben ze ook genoeg hedendaagse auteurs in de stal die weten wat schrijven is. Dat maakt Uitgeverij van Oorschot voor mij één van de beste, zo niet de beste, uitgever op dit moment te vinden in Nederland. Neem eens een kijkje op de website en doe gericht onderzoek naar de boeken die ze verkopen. Je gaat er geen spijt van krijgen en je zult merken dat je veel ontspanning krijgt van het lezen en daarnaast ook nog eens wat leert. Dus ja, zeer verstandig om boeken van Uitgeverij van Oorschot aan te schaffen.