Lezen is mijn grote passie en vanaf klein kindje was ik al in de weer met boeken. Deze passie werd een stuk serieuzer toen ik ging studeren. Mijn studie aan de universiteit hielp daar heel erg aan mee. Zoals je wel weet moet je veel lezen als je een opleiding aan een universiteit volgt. En dat is precies wat ik deed! Uiteindelijk heb ik door de jaren heen veel boeken verzameld van uitgeverijen, waarvan ik van Uitgeverij Vantilt de meeste boeken in huis heb. Vandaar een recensie over wat zij allemaal te bieden hebben

In het begin niet heel gecharmeerd van de boeken van deze uitgeverij

Toch was ik niet direct gecharmeerd van de boeken die Uitgeverij Vantilt in het verleden uitbracht. Ik twijfelde over kwaliteit van de boeken en of het wel mijn geld waard was. Deze twijfels had ik in het verleden wel meer bij uitgevers, maar bij Uitgeverij Vantilt in het bijzonder. Op een of andere manier lukte het mij niet om in de boeken te raken. Ik weet dat ik daar in het verleden erg teleurgesteld over was.

Auteurs maken of breken een uitgeverij

Mijn eerste ervaringen met Uitgeverij Vantilt waren dus geen groot succes. Ik raad je dan ook aan als je per uitgeverij boeken wilt kopen dat je goed onderzoek doet naar welke auteurs ze in hun stal hebben. Auteurs maken of breken een uitgeverij en sommige uitgeverijen hebben gewoonweg minder goede auteurs te bieden. Lees vooral veel recensies door en ga naar de officiële website om meer informatie te vinden over de uitgever. Vraag desnoods een boekhandelaar voor zijn advies. Boekhandelaren helpen je altijd graag verder.

Een leesclub opende mijn ogen voor Uitgeverij Vantilt

Terug naar dat Uitgeverij Vantilt geen groot succes was. Dan spreek ik over geen groot succes in het begin. Ik was in het begin toen ik Vantilt leerde kennen nog niet heel erg bezig met recensies lezen en andere boekfanaten om hun mening te horen over boeken. Dat veranderde toen ik mijzelf bij een leesclub aanmeldde. Dat opende mijn ogen voor diverse uitgeverijen, waar ook Uitgeverij Vantilt onderdeel van was.

Je vindt ontzettend veel pareltjes van boeken bij Uitgeverij Vantilt

Mijn vrienden van de leesclub waren erg positief over deze uitgeverij. Er zijn veel auteurs te vinden in de stal van Uitgeverij Vantilt en waarschijnlijk had ik in het begin net de verkeerde auteurs te pakken. Desalniettemin gaven mijn vrienden van de leesclub richting naar welke auteurs ik het best mee kon beginnen. En dat was het startschot door de stal van auteurs van Uitgeverij Vantilt. Ik kan vandaag de dag stellen dat er ontzettend veel pareltjes van boeken te vinden zijn. Helaas is Uitgeverij vanTilt wel gestopt met het uitgeven van nieuwe boeken.

Wie ben ik als persoon om deze uitgeverij van een review te voorzien?

Ik ben een jongvolwassenen en heb net mijn studie op de universiteit afgerond. Ik sta klaar voor het werkleven en kan met volle passie en energie beginnen in mijn vakgebied. Maar zover is het nog niet en ik heb een aantal maanden vakantie genomen. Deze vakantie besteed ik vooral aan het lezen van zoveel mogelijk boeken. Door mijn enthousiasme ben ik reviews op gaan stellen om andere geïnteresseerden warm te maken voor boeken. Vooral gaat mijn interesse uit naar uitgeverijen, waaronder Uitgeverij Vantilt een van mijn favoriete is.

Uitgeverijen zijn er veel in Nederland, dus blijf scherp en kritisch kijken

Het boek aanbod in Nederland is gigantisch. Er zijn tegenwoordig zoveel schrijvers en schrijfsters te vinden dat het allemaal niet meer bij te houden is. Dat zorgt voor veel slecht werk. En dat vind ik jammer. Niet alle boeken van bepaalde uitgeverijen die ik aanschaf vind ik even goed, daarom raad ik je aan om altijd kritisch naar de uitgeverij te blijven kijken. Wat voor reputatie hebben zij en welke type boeken geven ze precies uit? Zo kom je voor zo min mogelijk verrassingen te staan en schaf je geen miskoop aan.

Eerste impressies over Uitgeverij Vantilt

Zoals je in de inleiding kon lezen was ik in het begin niet heel erg gecharmeerd over deze uitgeverij. Dat kwam zeer waarschijnlijk omdat het aanbod er groot is en dat er tientallen auteurs te vinden zijn. Ik kocht wat willekeurige boeken die mij wel leuk leken en heb geprobeerd ze te lezen. Maar helaas kwam ik er totaal niet doorheen. Dus de eerste impressie die ik kreeg van Uitgeverij Vantilt was niet per se een positieve. Dat is door de jaren heen wel een stuk veranderd.

Wat zijn de beloftes van deze uitgever?

Ik vind het altijd heel fraai om te lezen wat een uitgeverij allemaal te vertellen heeft over de stal van auteurs. Iedere uitgeverij heeft natuurlijk de beste auteurs en de beste boeken. Ondanks dat Uitgeverij Vantilt er inmiddels is mee gestopt zijn de boeken nog wel verkrijgbaar. Ze geven aan dat ze aan een breed non-fictie fonds bouwen met boeken over cultuur, geschiedenis, literatuur en filosofie. Dat bouwen zijn ze inmiddels mee gestopt, maar het wordt voor mij wel duidelijk dat deze uitgeverij binnen 24 jaar ontzettend veel kwaliteit boeken heeft uitgegeven. De beloftes van het bouwen van een breed palet aan verschillende genres aan boeken maken ze naar mijn mening absoluut waar.

Op welke punten heb ik deze uitgever beoordeeld?

Doordat ik door de jaren heen redelijk wat kennis heb opgebouwd over uitgevers weet ik hoe ik ze moet beoordelen. Ik heb voor Uitgeverij Vantilt vooral gekeken naar de kern van auteurs binnen de uitgeverij. Wie zijn deze auteurs en geven ze boeken uit die door veel mensen gewaardeerd worden? Daar vind ik plezier en ontspanning als ik boeken lees belangrijk en tijdens het beoordelen heb ik ook hiernaar gekeken. Levert Uitgeverij Vantilt daadwerkelijk de kwaliteit die ze beloven?

Op welke manier heb ik Uitgeverij Vantilt getest?

Om alle boeken van deze uitgeverij te testen is onmogelijk. Ze hebben ontzettend veel auteurs in hun stal (of hadden in hun stal). Toch heb ik naar auteurs gekeken waarvan ik vind dat ze heel goed bij deze uitgeverij pasten. De boeken van deze auteurs vind ik heel representatief voor Uitgeverij Vantilt en geven een goede reflectie van de kwaliteit van deze uitgeverij. De boeken heb ik aangeschaft, gelezen en daar lees je later in deze review een korte beschrijving van. Overigens vond ik het voor deze review belangrijk om een kenner aan het woord te laten. Je vindt daarom later ook de mening van een recensent van de Trouw over Uitgeverij Vantilt.

Kort stukje informatie over Uitgeverij Vantilt

Uitgeverij Vantilt bestond in 2020 24 jaar. Ik zeg bestond, want deze uitgeverij is ermee gestopt en brengt geen nieuwe boeken meer uit. Dat komt omdat oprichter en uitgever Marc Beerens is gaan werken bij Uitgeverij Boom. De toekomst zag er financieel gezien voor deze uitgeverij niet meer rooskleurig uit. Uitgeverij Vantilt was een kleine uitgever en het is tegenwoordig voor de kleintjes simpelweg heel moeilijk te overleven. Er werd wel gekeken naar een partij die de uitgeverij wilde overnemen, maar werd niet door Marc Beerens gevonden. Naast dat deze uitgeverij non fictie boeken uitgaf, gaven ze ook studieboeken uit. En de markt voor studieboeken werd kleiner, doordat universiteiten in Nederland overschakelden naar Engels onderwijs. In 24 jaar tijd gaf Uitgeverij van Tilt zo’n 500 boeken uit.

Welke testdata heb ik gebruikt voor deze review?

Er zijn een aantal boeken waar ik erg te spreken over ben bij Uitgeverij Vantilt. Dit zijn relatief nieuwe boeken van veelbelovende auteurs. Ondanks dat de uitgeverij op dit moment niet meer bestaat zijn de boeken nog steeds te koop bij boekhandelaren en op internet. Ik licht in deze review twee boeken uit. Namelijk Bezet, Bevrijd & Geplunderd (Paul Klinkenberg, Paul Thissen en Paul van der Heijden) en Het Nijmegen gevoel (Dolly Verhoeven). Dit zijn boeken naar mijn mening perfect voor deze review over Uitgeverij van Tilt.

Wat is het resultaat na het lezen van deze boeken?

Het is natuurlijk onmogelijk om alle 500 boeken te lezen om een Uitgeverij te recenseren. Vandaar dat ik er twee heb uitgekozen en beoordeeld op de kwaliteit. Naar mijn mening is zowel Bezet, Bevrijd en Geplunderd als Het Nijmegengevoel erg sterk geschreven en een plezier om te lezen. Dit zijn boeken van Uitgeverij Vantilt van kwaliteit en het zijn ware pareltjes. Twee pareltjes die makkelijk te vinden zijn op de officiële website van de uitgever en ook op grote webshops zoals Bol.com

In welke prijsklasse bevinden zich de boeken van Uitgeverij Vantilt?

Een boek zoals Bezet, Bevrijd en Geplunderd kost op de officiële website van Uitgeverij Vantilt iets minder dan 20 euro. Het boek telt zo’n 192 pagina’s en dat vind ik toch wat aan de dure kant. Daarbij moet ik wel zeggen dat de auteurs van uitzonderlijke kwaliteit zijn. En voor een beetje kwaliteit mag je best wat geld neerleggen. Als je naar andere boeken prijzen gaat kijken van het aanbod bij Uitgeverij Vantilt ligt het allemaal binnen de norm. Een norm dat acceptabel is en niet overdreven prijzig. Gangbare prijzen die alle uitgeverijen hanteren. Niet heel erg opzienbarend dus.

Zijn boeken van Vantilt het geld waard?

Absoluut. Ondanks dat Uitgeverij Vantilt niet meer actief nieuwe boeken uitgeeft zijn de oude boeken die ze aanbieden van goede kwaliteit. Eigenlijk mag je daar dus best wel wat voor neerleggen. Het aanbod van deze uitgeverij is groot genoeg en er is voor iedere lezer wel wat te vinden. Je betaalt er wat voor, maar je krijgt er ook genoeg voor terug. En zoals gezegd worden er prijzen gevraagd die de norm zijn in het boek landschap van Nederland. Lees recensies goed door van boeken van Uitgeverij Vantilt en je kunt geen miskoop maken en het zal je geld waard zijn.

Wat vind ik van het boek Bezet, Bevrijd en Geplunderd?

Dit boek geschreven door Paul Klinkenberg, Paul Thissen en Paul van der Heijden laat zien dat men tijdens oorlogen aan de plunderen slaan. Dat was voor mij iets nieuws om te horen, maar de geallieerde soldaten uit de Tweede wereldoorlog maakten zich daar schuldig aan in ons land. Je leest in dit boeken waarom zijn aan het plunder slaan en het verhaal speelt zich af in de regio Nijmegen. Er ontstaan in dit boek onthutsende conclusies waarbij alle gebouwen in deze regio letterlijk worden leeggeroofd. Een interessant verhaal en zeker tegenwoordig ontzettend actueel.

Wat vind ik van het Nijmegengevoel?

Ik ben bekend met Nijmegen en vind het een geweldig stad. Dit boek laat je lezen wat Nijmegen zo speciaal maakt. Wat maakt het Nijmegengevoel? Is het de liefde voor de voetbalclub, is het de liefde voor het Nimweegs of zijn het de vele studenten van de stad? Op zoek naar het echte Nijmegen gevoel sprak auteur Dolly Verhoeven tientallen Nijmegenaren die de afgelopen tientallen jaren een grote rol voor de stad hebben gespeeld. Interesse in Nijmegen zou elke Nederlander moeten hebben, want het is naar mijn mening een van de beste steden in ons land om in te wonen.

Hoe verschilde Uitgeverij Vantilt ten opzichte van andere uitgevers?

Zoals je inmiddels weet bestaat Uitgeverij Vantilt niet meer. Maar waar zij zich van onderscheidde was dat het een relatief kleine uitgever was die veel kwalitatief goede boeken uitgaf. Je ziet regelmatig dat uitgeverijen mondjesmaat boeken uitgeven, maar van Tilt was er heel bedreven in. Daarom vind ik het ook jammer dat er geen nieuwe boeken meer zijn te verwachten van deze uitgever. Kwaliteit ging overigens wel altijd boven kwantiteit, ondanks de vele nieuwe boek uitgaven per jaar.

Welke mening heeft een recensent van Trouw over Uitgeverij Vantilt?

Om mijn review nog wat kracht mee te geven heb ik besloten om eens een recensent van de Trouw op te bellen en zijn mening te vragen. Hij was heel bedreven in zijn antwoord. Ik kan alleen maar positieve bewoordingen vinden over Uitgeverij Vantilt. Het is zonde dat ze zijn gestopt met het uitgeven van nieuwe boeken. Ik heb veel goede boeken van deze uitgeverij over  de jaren heen verzameld en ik lees ze af en toe nog steeds. Je kunt dan denken aan Katholiek in de Republiek van Carolina Lenarduzzi, Er moest iets nieuws komen! van Willem Huberts en In alle dingen heb ik rust gezocht van Michel Dijkstra. Ik kan overigens nog wel even doorgaan. Ook mooi dat de focus van Uitgeverij Vantilt lag op de stad Nijmegen.

Wat was de doelgroep van Uitgeverij Vantilt?

De boeken van deze uitgeverij zijn duidelijk niet bedoeld voor een heel jong publiek. In mijn optiek is het vooral volwassenen waar Uitgeverij Vantilt naar streefde. De boeken kunnen ietwat ingewikkeld zijn en niet altijd even boeiend. Toch heb ik genoeg boeken in mijn kast staan van deze uitgeverij die ontzettend sterk en duidelijk zijn geschreven. De diversiteit waar de boeken van deze uitgeverij is groot en vooral duidelijk gericht op jongvolwassenen tot volwassenen. Voor kinderboeken en jeugdboeken kan je beter bij bijvoorbeeld Uitgever Nanda zijn.

Is er kennis nodig om boeken van deze uitgever te begrijpen?

De korte beschrijvingen van eerder genoemde boeken gaan over Nijmegen. Ik begrijp dat je dan wel wat affiniteit met Nijmegen moet hebben. Dat maakt het lezen een stuk gemakkelijker. Over het algemeen gezien zijn boeken van Uitgeverij Vantilt goed op te pakken. Veel boeken zijn helder van stof en je kunt er duidelijk en vlot doorheen lezen. Al geldt natuurlijk wel welke auteur je koopt. Maar de kern van boeken binnen deze uitgever zijn makkelijk in te beginnen.

Komen er regelmatig nog nieuwe boeken uit van Uitgeverij Vantilt?

Helaas is deze uitgever uit Nijmegen in 2020 gestopt met nieuwe boeken uitgeven. Dat betekent overigens niet dat je de oude boeken niet meer kunt bestellen. Ze zijn nog volop beschikbaar en zelfs webshops zoals Bol.com bieden de boeken nog aan. Je merkt dat nieuwe drukken van oude boeken bij andere uitgeverijen terechtkomen. Dus er is wat dat betreft nog wel wat activiteit te vinden als het gaat om boeken uitgeven. Alleen dat wordt niet meer gedaan via het label Uitgeverij Vantilt.

Wat zeggen anderen mensen over Uitgeverij Vantilt?

Ik zit al een tijdje in een leesclub en heb wat rondgevraagd naar wat mijn vrienden vonden van deze uitgeverij. De eerste reactie die ik hoorde was dat ze het enorm jammer vonden dat de uitgeverij er mee gestopt is. Zoveel kwalitatief goede boeken en het ene prachtige boek na de andere kwam uit bij deze uitgever. Ondanks ze dat veel boeken uitgaven per jaar zat er altijd wel iets interessants tussen. Er wordt door mijn leesclub nog regelmatig een boek van Uitgeverij Vantilt uit de kast gehaald.

Verstandig om iets aan te schaffen van Uitgeverij Vantilt?

Gelukkig is de webshop van Uitgeverij Vantilt nog steeds online en kun je boeken bestellen. Niet ieder boek is nog te bestellen, maar er is nog genoeg aanbod. Ook andere webshops zoals Bol.com bieden boeken aan van van Tilt. Ik raad aan om gewoon de officiële website te bezoeken en kijken wat ze nog op voorraad hebben. Ik zie tijdens het schrijven van deze review dat bijvoorbeeld In alle dingen heb ik rust gezocht en Er moest iets nieuws komen! nog steeds gewoon te bestellen zijn via de site. Ook eerder genoemde Nijmegengevoel en Bezet, Bevrijd en Geplunderd zijn te vinden op internet. Ga de website checken, kijk naar interessante boeken, lees recensies en op basis van daarvan kun je besluiten om een boek wel of niet aan te schaffen. Dat is hoe ik het in ieder geval doe. Is het verstandig om nog boeken bij Uitgeverij Vantilt aan te schaffen? Ja, zonder twijfel!