Je kan mij als echte boekenwurm zien en ik verslind dan ook veel boeken in een jaar. Dat geldt vooral de laatste jaren. Een van mijn favoriete auteurs is Chris Keulemans. Vorig jaar kwam ik zijn boeken tegen in een boekenwinkel en heb direct wat boeken van hem gekocht. Gewoon uit interesse en omdat ik er in eerste instantie een goed gevoel bij kreeg.

Twijfels na het aanschaffen van boeken van Chris Keulemans

Maar na mijn aankopen en het eerst boek dat ik las ging ik toch wat twijfelen. Ik vond het allemaal niet heel spectaculair. Waren deze boeken het geld wel waard vroeg ik mij op een gegeven moment af? Was ik niet een beetje té enthousiast geweest om veel boeken van Keulemans tegelijk te kopen? Nee, het viel in een eerste instantie niet echt mee wat ik erg jammer vond.

Aan te raden om niet direct alles van een auteur blind te kopen

Waar het aan lag wist ik niet precies, maar ik kwam moeilijk door de boeken heen. Daarom raad ik ook om niet gelijk boeken te kopen van een auteur waar je de achtergrond niet van weet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en voorkom je een miskoop. Gelukkig is het uiteindelijk wel goed gekomen tussen mij en Chris Keulemans. Heel goed zelfs.

Door recensies kreeg ik meer begrip van Chris Keulemans zijn boeken

Hoe het precies goed kwam tussen mij en de boeken van Chris Keulemans? Omdat ik begon met een aantal recensies lezen op internet over de boeken die ik had aangeschaft. Met name het boek Gastvrijheid vond ik na het lezen van een uitgebreide recensie helemaal geweldig. Ook de andere boeken die ik had gekocht lazen een stuk beter weg. En uiteindelijk prijken de boeken nu met trots in mijn boekenkast.

Uiteindelijk vind ik Chris Keulemans helemaal geweldig als schrijver

Waarom ik toch nu heel positief ben over Chris Keulemans en zijn boeken komt omdat ik het beter ben gaan begrijpen. De recensies gaven een goed beeld van boeken zoals Gastvrijheid met een duidelijke stelling. Het opende mijn ogen naar de kwaliteit wat Keulemans op papier zet en ik ben heel blij dat ik uiteindelijk toch heb doorgezet om meer te gaan lezen van deze top auteur.

Wie ben ik om Gastvrijheid van Chris Keulemans te reviewen?

Ik ben een persoon die vooral de laatste jaren veel interesse heb in het werk van Chris Keulemans. Iemand die erg enthousiast is over zijn werk. Ik ben helemaal weg van boeken zoals Van de zomer naar de werkelijkheid, Het Geheim Van Het Vuur en uiteraard zijn laatste prozaboek Gastvrijheid. Sommige schrijvers hebben een bepaalde aantrekkingskracht en ik heb dat met Chris Keulemans. Ik kan er geen genoeg van krijgen en verslind zijn boeken.

Staar niet blind op alles en blijf kritisch kijken

De beschrijving van Gastvrijheid op de site van Uitgeverij Jurgen Maas is louter positief. Het zijn mooie woorden, maar ik raad aan om door deze woorden heen te kijken. Mijn doel met deze recensie is om meer helderheid te verschaffen over het boek en om je keuze makkelijker te maken. Natuurlijk wil Uitgeverij Jurgen Maas het boek zo mooi mogelijk verkopen. Dat is te begrijpen, maar lees vooral recensies zoals hier om tot een besluit te komen.

Mijn eerste indruk van Gastvrijheid van Chris Keulemans

Na Gastvrijheid nu een aantal keren te hebben gelezen ben ik helemaal verkocht, maar ik was in het begin niet helemaal enthousiast. Net zoals al bij andere boeken uit het oeuvre van Chris Keulemans. Gastvrijheid is een mix van reisverhalen, herinneringen, observaties en verbeeldingen en vond het in het begin een onsamenhangend geheel. Uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen en lees ik het nu heerlijk weg, maar toen ik het voor het eerst las kon ik er weinig mee.

Wat zijn de beloftes van de uitgever over Gastvrijheid van Chris Keulemans?

De beschrijving die Uitgeverij Jurgen Maas geeft is heel mooi en worden naar mijn mening helemaal waargemaakt. Ze noemen het een eigenwijze mix en Adriaan van Dis vertelt dat Keulemans helder nadenkt en dat vertaalt in helder en mooie kleine essays en reisverhalen. Van Dis vindt het zeer aanstekelijke proza. Heel mooie woorden die waar ik helemaal in mee ga. Dit zijn niet zomaar mooie woorden, maar Keulemans levert ook echt met Gastvrijheid.

Waar heb ik dit boek op beoordeeld?

Ik vind als ik boeken lees het altijd belangrijk dat het lekker wegleest. Dat de tijd voorbij vliegt en dat ik zo een paar uur verder ben. Daarnaast moet de schrijfstijl voor mij vloeiend lopen zonder al te veel moeilijk woorden. Het boek moet dus begrijpbaar zijn. Op deze punten scoort Gastvrijheid allemaal erg goed en leest het wat dat betreft heel makkelijk weg. Chris Keulemans heeft echt gelet op de kwaliteit van zijn teksten en heeft er iets geweldigs van gemaakt.

Hoe heb ik Gastvrijheid beoordeeld?

Natuurlijk heb ik dit boek in mijn bezit en heb ik het inmiddels een aantal keer gelezen. Zo ben ik tot duidelijke conclusies en een oordeel gekomen over Gastvrijheid. Maar dat is niet het enige wat ik heb gedaan om voor mijn beoordeling. Ook heb ik een boekenrecensent van de krant Trouw gevraagd om zijn mening. Dit heb ik gedaan om deze review over Gastvrijheid en Chris Keulemans nog completer te maken. Een boekenrecensent kan als een soort expert een boek nog beter beoordelen.

Waar gaat dit boek precies over?

Gastvrijheid van Chris Keulemans is een bonte mengeling van reisverhalen, herinneringen, verbeeldingen en observaties over gastvrijheid. Er wordt antwoord gegeven op waarom de ene plek gastvrijer is dan de ander, hoe je vrienden wordt in een hotelkamer en wat de gast en gastheer nooit tegen elkaar zeggen. Dit is zeer aanstekelijk proza en elk verhaal wordt heel mooi en helder in beeld gebracht.

Wie is Chris Keulemans?

Chris Keulemans heeft in het verleden veel boeken gepubliceerd waarvan Gastvrijheid zijn laatste boek is. Daarnaast publiceerde hij veel artikelen over kunst, muziek, oorlog en cinema. Deze publicaties kwamen voornamelijk terecht in Vrij Nederland en De Volkskrant. Ook schreef Keulemans vele essays voor publicaties van onder andere Jonas Staal, Anna Tilroe en Gert Urhahn. Hij reisde voor onderzoek naar steden zoals Beiroet, Jakarta, New York en Ramallah. Dit voor onderzoek naar kunst in tijden van crisis en gewapende conflicten. Chris Keulemans in een van de oprichters van Tolhuistuin in Amsterdam.

De testdata van Gastvrijheid

Gastvrijheid heb ik op een aantal punten beoordeeld. Ten eerste heb ik gekeken naar de schrijfstijl. Loopt het vloeiend en is het makkelijk te lezen? Dit is voor mij altijd een belangrijk aspect en ik lees boeken vooral voor ontspanning. Daarnaast moeten voor mij de verhalen boeiend genoeg zijn. Kan de auteur je prikkelen met zijn verhalen? Laten de verhalen je verbeelding spreken en doen ze je de tijd vergeten?

Hoe zijn de resultaten?

Gastvrijheid is een heel makkelijk boek om uit te lezen en Chris Keulemans benadert zijn verhalen op een heel eenvoudige manier. Het werkt heel ontspannend en de verhalen zijn naar mijn mening werkelijk waar geweldig. Wat dat betreft prikkelt Keulemans je echt met zijn verhalen over gastvrijheid. Het zijn verhalen die tot je verbeelding spreken en daarnaast heel interessant zijn om te lezen. Ik las het boek binnen een paar dagen uit.

Is Gastvrijheid het geld waard?

Dit boek is te koop voor 22,99 euro bij Uitgeverij Jurgen Maas. Naar mijn mening ietwat aan de hoge kant, maar tegenwoordig zijn dit gangbare prijzen. Het boek telt 244 pagina’s en je krijgt voor het bedrag een bundeling van prachtige verhalen. Ook is het mogelijk om Gastvrijheid aan te schaffen als e-Book op Bol.com. Dan betaal je maar 12,50 euro. Dat vind ik een veel betere prijs, alhoewel je het boek dan niet in handen hebt, maar op een e-Reader of tablet leest.

Wat vind ik van Gastvrijheid?

Als je interesse hebt hoe gastvrijheid op verschillende delen van de wereld werkt dan is dit boek heel geschikt. Maar ook als je dat niet zo’n interessante topic vindt dan kun je dit boek makkelijk aanschaffen. De verhalen zijn naar mijn mening interessant genoeg en het blijft boeiend tot het einde. De schrijfstijl van Chris Keulemans leest ontzettend prettig weg en daar is helemaal niets op aan te merken. Alhoewel het heel lekker weg leest waren er hier en daar wel wat momenten dat ik mijn aandacht verloor. Maar dat waren schaarse momenten en wegen niet op tegen de vele mooie verhalen.

Waarom zou je voor Gastvrijheid moeten kiezen?

Boeken genoeg tegenwoordig. Waarom zou je de keuze moet maken voor Gastvrijheid? Dit boek is naar mijn mening zo uniek om het een mooie mix bevat van allerlei verhalen. Je zou denken dat dat in chaos leidt, maar niets is minder waar. Het is juist een heel mooi samenhangend geheel en Chris Keulemans weet het allemaal om een zeer mooie wijze te omschrijven. Gastvrijheid is een belangrijk onderwerp en dat wordt met dit boek nog maar eens benadrukt. Een unieke invalshoek op een zeer prettige manier omschreven.

Wat zegt de recensent van Trouw over dit onderwerp?

Ik ben erg positief over Gastvrijheid, maar wat zegt een gewaardeerde recensent van Trouw over dit boek? Ook hij is erg positief over Gastvrijheid. Hij vertelt het volgende. Gastvrijheid is zeer aanstekelijk proza en wordt vertelt op een geweldige manier. Ben je een reiziger naar andere delen van de wereld dan zullen de verhalen over gastvrijheid je bekend voorkomen. Het zorgt voor een bepaalde herkenning en daarnaast ook bewondering. Daarnaast weet Chris Keulemans het allemaal op een prachtige manier te verwoorden in de vorm van een mengeling van reisverhalen. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in gastvrijheid, reizen en andere culturen.

Voor wie is dit boek geschikt?

Dit is een heel toegankelijk boek en voor iedereen geschikt om te lezen. Het leest niet weg zoals bijvoorbeeld een roman, maar je kunt Gastvrijheid zien als kleine reisverhaaltjes. Dat maakt het voor iedereen geïnteresseerd in reizen, culturen en gastvrijheid geschikt om aan te schaffen. Heb je deze interesses dan zul je niet teleurgesteld raken. Zeker met een prettige 244 aantal tellende pagina’s lees je dit boek zo uit. Fantastisch literatuur boek van een zeer sterke auteur.

Heb je vooraf kennis nodig om dit boeken te kunnen lezen?

Er is dus geen kennis voor nodig om Gastvrijheid te kunnen lezen. Integendeel, het boek leest heel makkelijk weg en voor iedereen op te rapen. Doordat de schrijfstijl van Chris Keulemans zo toegankelijk is kunnen ook jongeren dit boek lezen. Wel raad ik aan dat je interesse hebt in hoe mensen in verschillende delen van de wereld omgaan met gastvrijheid. Ook is interesse in reizen aan te raden voordat je dit boek aanschaft. Heb je weinig interesse in reizen en andere culturen dan is Gastvrijheid waarschijnlijk niet iets voor jou.

Ervaringen van andere in mijn omgeving

Ik zit in een wekelijks lees clubje en heb de mening van anderen gevraagd over dit boek. En ook zij waren erg positief over Gastvrijheid. Geweldig om te zien dat Chris Keulemans een boek schrijft over gastvrijheid. Een onderwerp dat naar mijn mening een stuk meer onder de aandacht mag worden gebracht. En vooral geschikt voor mensen die meer inzicht willen hebben hoe mensen in andere culturen omgaan met gastvrijheid. Daarnaast vinden mijn vrienden van het lees clubje vooral mooi hoe makkelijk Chris Keulemans de woorden op papier zet. Geweldige schrijver die weet waar hij over schrijft en zijn eigen ervaringen heel mooi vertaalt naar papier.

Samenvatting van andere reviews over Gastvrijheid

Deleesclubvanalles.nl

Gastvrijheid is een verbindend thema en het ene verhaal komt krachtiger naar voren dan het andere verhaal. Het meest opvallend zijn de verschillende sferen in de verhalen. Dat komt door de tijd waarin de ontmoetingen plaatsvinden, maar ook in welk land het gebeurt.

Hebban.nl

Gastvrijheid ademt een verlangen naar mensen, naar het samenkomen, te drinken, eten en ruimte geven aan anderen. Dit boek sprak mij in eerste instantie niet aan, maar eenmaal begonnen greep het mij vast.

Boekenkrant.com

Is dit boek een handleiding over ouderwetse gastvrijheid? Dat lijkt die kan op te gaan. Toch blijkt  de insteek anders te zijn. De essays zijn de rode draad van Gastvrijheid. Dit zijn ontmoetingen met veelal kunstenaars en gaan niet zozeer over de verhoudingen van gast en gastheer, maar over machtsverhoudingen

Decorrespondent.nl

Chris Keulemans ziet gastvrijheid als een van de belangrijkste dingen in het leven. Hij schreef er een boek over en ontdekte dat gastvrijheid ook iets is tegen isolatie en vreemdelingenhaat. Dit boek is een fraai meanderend en indringende essay waar Keulemans de twaalf geboden van gastvrijheid ontvouwt.

Devolkskrant.nl

Gastvrijheid levert mooi bespiegelingen op die allemaal raken aan het begrip menselijkheid. Daarnaast zet het de lezer aan tot zelfonderzoek. Kan je de wereld wel opdelen in bezoekers en ontvangers? Gastvrijheid is een boek dat een fijne panacee is tegen hokjesgeest.

Groene.nl

Chris Keulemans zet de kunst van gastvrijheid om in een onderzoek van zijn eigen ervaringen als reiziger en gastheer als vertrekpunt. Dit boek is een aaneenschakeling aan verhalen en bespiegelingen en verplaatst zich door herinnering en plekken die daarbij horen. Van Amsterdam tot Sarajevo en door naar plekken zoals Beiroet, New York, Jakarta, Tunis, Belgrado, Haifa en weer terug.

Doe nu het volgende

Je hebt met deze recensie over Gastvrijheid een goed beeld kunnen krijgen waar het boek overgaat. Hopelijk schaf je het boek aan en ga je er net zo van genieten zoals ik dat heb gedaan. Gastvrijheid is heel makkelijk aan te schaffen via de officiële website van Uitgeverij Jurgen Maas en bijvoorbeeld via Bol.com. Het boek is binnen korte tijd erg populair geworden onder het Nederlands leespubliek en ik begrijp volkomen waarom. Wacht daarom ook niet te lang met aanschaf en laat je betoveren door de prachtige reisverhalen van Chris Keuleman. Je zult er geen spijt van krijgen.

Moet ik dit boek wel of niet kopen?

De conclusie om dit boek wel of niet te kopen ligt helemaal aan jezelf. Ik ben er razend enthousiast over en ik ben daarin niet de enige. Chris Keulemans is een geweldige verhalenverteller en met Gastvrijheid laat hij zijn kwaliteiten als auteur tonen. Het boek biedt een mooie inkijk op hoe het er met gastvrijheid aan toe gaat in andere delen van de wereld. Het zijn simpelweg hele mooie verhalen en vooral als je veel reist zul je veel herkenbaars tegenkomen. Vandaar dat ik dit boek van Keulemans iedereen aanraadt. Eerlijk gezegd ook voor mensen die niet zo van het reizen en andere culturen zijn valt er genoeg te ontdekken in dit boek. Het leest heel lekker weg en houd je geboeid tot het einde. Geen woord over gelogen.

Samenvatting

Gastvrijheid is een boek van Chris Keulemans die hij maakte in verschillende wereldsteden zoals Beiroet, Sarajevo, Triëst en Berlijn. Met een fijne mix aan reisverhalen, herinneringen,, verbeelding en observaties gaat Chris Keulemans op zoek naar de kunst van de gastvrijheid. Hij vertelt waarom het op de ene plek het warmer is qua gastvrijheid dan op de andere plek. Hoe je vrienden wordt in een hotelkamer en wat gasten en gastheren nooit tegen elkaar zeggen. 244 pagina’s en het blijft boeiend tot het einde. Geweldige verhalenreeks van een geweldige auteur.

Review door: redactie
Beoordeling: Een score van 9 sterren