Tijdens mijn studiejaren verslond ik boeken alsof het niets was. Wat een heerlijke manier om je even af te sluiten van de wereld en talloze meeslepende verhalen in je op te nemen. Ik hield vroeger vooral van fictie boeken, thrillers en romans. Dat is tegenwoordig weinig veranderd, ondanks dat ik gewoon een full-time baan heb.

Uitgeverij Nanda Roep heeft een aantal hele fijne boeken

Een van mijn favoriete uitgeverijen in Nederland is Uitgeverij Nanda Roep. Ze bestaan pas sinds 2010 en leggen de focus niet perse op het klassieke boeken uitgeven, maar wat er aan romans uitkomt is ontzettend het lezen waard. Ik heb inmiddels veel boeken aangeschaft van deze uitgeverij waarvan Dik, Druk en Dronken daar één van is.

In het begin was ik niet al te enthousiast over Dik, Druk en Dronken

Overigens moet ik er wel bij zeggen dat ik in het begin niet heel enthousiast was over Dik, Druk en Dronken. Het verhaal dat je in dit boek voorgeschoteld krijgt was voor mij niet aantrekkelijk genoeg en ik legde het boek dan ook snel weg. Ik weet nog dat ik daar aardig van baalde en dat ik het weggegooid geld vond. Maar ik moet toegeven dat dat vooral in een periode was waar ik even minder boeken las en er minder zin in had.

Een leesclub biedt veel nieuwe perspectieven en ideeën voor lezen

Maar het boek kwam weer terug in beeld doordat ik mij aanmeldde voor een leesclub. Klinkt saai? Nee, dat is het helemaal niet en ik kan stellen dat het mijn leven heeft verrijkt. Ik kreeg zoveel nieuwe tips mee van oude en nieuwe boeken en ik hoorde meningen van andere fanatieke lezers. Dat maakt het lezen een stuk dynamischer en je krijgt er een stuk meer plezier van. Althans, dat is mijn ervaring met leesclubs.

Door mijn leesclub ging ik Dik, Druk en Dronken weer lezen

Desalniettemin kwam op een gegeven moment Dik, Druk en Dronken van Nanda Roep ter sprake. Ik wist nog dat ik dit boek ongelezen in de kast had staan. Redelijk verbaasd was ik erover dat iedereen er erg enthousiast over was. Ze vertelden dat het begin van het verhaal het even doorbijten was, maar uiteindelijk komt er een fantastisch verhaal tot stand en laat je met een voldaan gevoel achter. Daarom besloot ik op advies van mijn leesclub dit boek weer op te pakken. En nu gelukkig wel met succes.

Wat ik vooral positief vind aan dit boek van Nanda Roep

En inderdaad vond ik ook dat het begin van Dik, Druk en Dronken ietwat aan de saaie kant is. Maar dat verandert snel genoeg en het ontvouwt zich in een prachtige roman over een vrouw van 40 die haar hele leven omgooit, wat natuurlijk veel gevolgen heeft. Nanda Roep is wat dat betreft een zeer prettige auteur met een vlotte schrijfstijl. Ondanks dat ik er in het begin wat moeite mee had ben ik nu erg positief over Dik, Druk en Dronken.

Voorstelrondje wie ik ben om Dik, Druk en Dronken te recenseren

Mijn hele leven draait om boeken. Dat lijkt extreem en dat is het eigenlijk ook. Vanaf mijn kindertijd ben ik al helemaal idolaat van boeken en dat is sinds ik volwassen ben niet anders. Boeken geven mij even de tijd om bij te komen van het drukke werkleven en te ontsnappen uit de realiteit. Daarom gaan mijn voorkeuren uit naar romas, thrillers en fictie. Ik kijk daarom ook altijd uit naar het weekend waar ik mijn twee vrije dagen zoveel mogelijk kan besteden aan het lezen. Lezen is de grootste passie en dat zal altijd zo blijven.

Blijf opmerkzaam tijdens aanschaffen van boeken

Een boek kopen is snel gedaan. Je gaat naar de boekhandel of je surft door sites zoals Bol.com en je bestelt zo een boek. Omdat het zo gemakkelijk gaat kan je snel genoeg misgrijpen. Misgrijpen op een manier dat het boek totaal niet aan je verwachtingen voldoet. Ik raad bij deze daarom ook aan om niet alleen naar de cover te kijken, maar juist recensies te lezen van anderen. Vooral bij bekende boeken vind je op internet genoeg recensies en zij kunnen piekfijn vertellen wat er wel en niet goed is aan het boek. Door zo’n recensie te lezen zorg je ervoor dat je geen miskoop maakt en dat de leeservaring voldoet aan je eisen.

Mijn eerste beeld toen ik begon met het lezen van Dik, Druk en Dronken van Nanda Roep

Zoals ik in de inleiding al aangaf was mijn eerste indruk over dit boek niet erg positief. Ten eerste vond ik het verhaal in het begin wat traag op gang komen, maar waarschijnlijk had het er ook mee te maken dat ik die periode even geen interesse had in veel boeken te lezen. Overigens veranderde dat toen het boek ter sprake kwam in mijn leesclub. Iedereen was er ontzettend positief over en dat deed mij toch weer het besluit maken om het opnieuw te proberen met Dik, Druk en Dronken. En uiteindelijk met succes.

Wat zegt Uitgeverij Nanda Roep over dit boek?

Als je kijkt naar uitgevers in Nederland dan merk je dat de korte beschrijvingen altijd heel mooi zijn weergegeven. En ik geef ze geen ongelijk. Het boek landschap is tegenwoordig erg verzadigd en je wilt je boek zo veel mogelijk verkopen. Dat doe je onder andere om een zeer aantrekkelijke synopsis mee te geven. Bij Dik, Druk en Dronken is dat niet anders. Zo zeggen ze dat auteur Nanda Roep heel herkenbaar en vlot schrijft met hele mooie inzichten en diepgang. Mooie woorden van de uitgeverij. Heel eerlijk kan ik zeggen dat dit ook echt zo is. De vlotte schrijfstijl met veel inzichten en diepgang vind je terug in Dik, Druk en Dronken.

Waar heb ik naar gekeken tijdens het beoordelen van Dik, Druk en Dronken?

Ik ben iemand die altijd snel leest en het verhaal zo duidelijk mogelijk wilt hebben. Dat betekent dat er niet te veel moeilijk woorden in het boek moeten staan en dat ik lekker door kan lezen. Daarnaast moeten de verhalen boeiend genoeg voor mij zijn en niet al te saai overkomen. Plot twists zijn voor mij erg belangrijk en ik wil op het verkeerde been worden gezet. Naar deze punten heb ik globaal gekeken tijdens het lezen van Dik, Druk en Dronken.

Op welke manier heb ik dit boek beoordeeld?

Veel mensen kiezen om boeken via Bol.com of andere boekhandelaren te kopen, maar ik bestel boeken altijd bij de Uitgeverij. Vaak hebben ze mooie webshops waar hun boeken heel eenvoudig te bestellen zijn. Ook doe ik dit om de uitgeverij direct te steunen. Het zijn tegenwoordig geen makkelijke tijden voor uitgeverijen, omdat het boek landschap zo verzadigd is. Daarom heb ik Dik, Druk en Dronken gewoon bij Uitgeverij Nanda Roep besteld en inmiddels een aantal keer gelezen. Tevens heb ik ook een ervaren recensent naar zijn mening over dit boek gevraagd. De reden daarvoor is om de review meer kracht mee te geven.

Waar draait het allemaal om bij Dik, Druk en Dronken?

Dik, Druk en Dronken gaat over een vrouw (Janine) in de veertig en is na een leven vol zorgen dik, druk en dronken. Wat hierop volgt is een zoektocht naar een leven vol rust, zichzelf en haar man. Dit is een korte beschrijving van het boek en is door auteur Nanda Roep op een hele prettige manier geschreven. Een manier waarop het heel lekker wegleest en je zo door de 187 pagina’s heen bent. Dat ik dit boek snel uit las zijn voor mij alleen maar positieve signalen. Het boeit tot het einde en gaat geen moment vervelen. Dan doet een boek toch iets goed.

Wie is auteur Nanda Roep?

Nanda Roep is geboren in Utrecht op 9 september 1971. Zo volgde een journalistieke opleiding in Utrecht. Haar focus van haar publicaties ligt voornamelijk op kinderboeken en schrijft daarnaast ook romans. Ze heeft inmiddels zo’n 50 kinderboeken geschreven en in 2008 verscheen haar eerste roman voor volwassenen. Niet alleen is Nanda Roep in boeken geïnteresseerd ook op andere vlakken is ze erg actief. Zo schrijft ze liedjes voor zichzelf, maar ook voor Kinderen voor Kinderen en richtte in 2010 haar eigen uitgeverij op genaamd Uitgeverij Nanda Roep. Je vindt in deze uitgeverij bekende auteurs zoals Stijn van der Loo en Silvester Zwaneveld. In het verleden was Nanda Roep journalist voor de Trouw en hoofdredactrice van het Tijdschrift Schrijven.

Welke testdata heb ik gebruikt voor Dik, Druk en Dronken?

Voor deze review heb ik dus vooral gekeken naar hoe het boek leest. Loopt het lekker vlot en weet de auteur het hele boek boeiend te houden? Ik heb gemerkt dat dat niet altijd zo is en dat veel boeken gaandeweg een stuk minder boeiend en aantrekkelijk worden. Dus ik lette tijdens het lezen van Dik, Druk en Dronken vooral op de schrijfstijl van Nanda Roep en hoe het verhaal verloopt. Op basis van deze punten heb ik dit boek beoordeeld.

Wat zijn de resultaten van deze testdata?

Als ik ga kijken naar hoe vlot Dik, Druk en Dronken verloopt dan vind ik dit erg lekker lopen. Je merkt dat Nanda Roep een ervaren auteur is, maar ze weet het allemaal op een zeer luchtige manier te brengen. Het is een schrijfstijl die ik inmiddels gewend ben van de romans van Nanda Roep en ik blijft het helemaal geweldig vinden. Dit zijn precies boeken die perfect bij mij passen. Naast dat is het verhaal erg boeiend over een veertigjarige vrouw die haar leven anders aan gaat pakken. Interessant invalshoeken en leuke verhaallijnen. Zeer ontspannen lees ervaring.

Is dit boek het geld waard?

Voor het verhaal kan je dit boek niet laten. Het is erg interessant en Nanda Roep weet er iets heel moois van te maken. Ondanks dat betaal je bij de uitgeverij 20,45 euro voor het boek. Eerlijk gezegd vind ik dat voor 187 pagina’s iets aan de dure kant. Ja, het is mogelijk om de e-Book via bijvoorbeeld een Bol.com aan te schaffen waar je het voor een tientje kunt aanschaffen. Wil je het fysieke boek in handen hebben dan betaal je daar best een redelijk bedrag voor. Toch raad ik aan om het (fysieke) boek aan te schaffen, want het is uiteindelijk het meer dan waard.

Wat vind ik zelf van Dik, Druk en Dronken?

Zoals je al een beetje heb gemerkt ben ik erg enthousiast over Dik, Druk en Dronken. Dat komt met name door het geweldige verhaal. Nanda Roep weet het verhaal zo te brengen op een manier dat je helemaal meeleeft met het personage. De hoofdpersoon Janine wordt erg goed neergezet en je merkt dat ze veel heeft meegemaakt. Nu gooit ze zelf het roer om en gaat haar leven veranderen. Dat is een gedurfde zet en je leeft erg met haar mee. Geweldig hoe Nanda Roep Dik, Druk en Dronken op papier heeft weten te zetten.

Waarom zou je de keuze moet maken voor dit boek?

Nanda Roep is een erg ervaren auteur en met elke roman lees je kwaliteit verhalen. Dat is bij Dik, Druk en Dronken niet anders. Ik zou dit boek zeker aanraden als je een verhaal wilt lezen van een vrouw die haar leven helemaal omgooit en het totaal anders gaat doen. Het is een dun boek en je hebt het zo uit, maar naar mijn mening kun je dit boek zonder twijfel aanschaffen. Althans als je van romans houdt met een goede afloop.

Wat zegt een ervaren recensent over Dik, Druk en Dronken?

Om deze review een stuk completer te maken heb ik de mening van een ervaren recensent over dit boek gevraagd. En ik kan je vertellen dat zij nog meer enthousiast was over dit boek dan ik dat ben. Ze vertelde namelijk dat ze al een lange tijd erg publicaties van Nanda Roep. Ook voordat ze in 2008 haar eerste roman publiceerde. Geweldig auteur en met elke publicaties is het weer een waar feestje om te lezen. Ik ken Nanda Roep al lang en kan geen genoeg van haar boeken krijgen. En het is zeer slim van haar dat ze een eigen uitgeverij is begonnen.

Voor wie is dit boek vooral geschikt?

De publicaties van Uitgeverij Nanda Roep zijn vooral geschikt voor jonge mensen. Het is een innovatieve uitgeverij en probeert op creatieve wijze leeservaringen te brengen. Dat maakt het de uitgeverij niet een klassieke boek uitgever. Desondanks weet Nanda Roep met haar eigen romans een breed publiek aan te spreken. Ik vind dat de boeken daarom zowel geschikt zijn voor jongeren als voor volwassen lezers. Ja, het leest allemaal heel vlot weg, misschien iets te vlot, maar Dik, Druk en Dronken leest gewoon heel lekker. Interessant verhaal, leuke personages en een mooi einde.

Heb je vooraf kennis nodig om Dik, Druk en Dronken te kunnen begrijpen?

Zoals gezegd is dit een boek voor jongeren en volwassen. Met een hele toegankelijk manier van schrijven heb je daardoor geen extra kennis nodig om dit boek te lezen. Een woordenboek hoef je er dus gelukkig niet bij te pakken en Dik, Druk en Dronken is vanaf het begin heel makkelijk op te pakken. Ik zou zeggen geniet van het verhaal en laat je even helemaal meeslepen. Je bent er een paar dagen wel zoet mee. En daarna raad ik je aan om ook andere romans van Nanda Roep te lezen zoals, Leugens in de Lente en Van familie moet je het hebben…

Wat zeggen andere enthousiastelingen over dit boek?

Mijn leesclub is dus erg positief over Dik, Druk en Dronken. Schreef Nanda Roep eerst nog voor de jeugd, tegenwoordig richt ze met haar romans zich steeds meer op een volwassen doelgroep. Dat juich ik alleen maar toe en al haar romans heb ik tot nu toe in de kast staan. Roep heeft een vlotte schrijfstijl en weet haar woorden prachtig op papier te zetten. Niets meer dan alleen maar lof hoe deze auteur zich weet te ontwikkelen. Elk nieuw boek is weer raak en kan niet wachten wat ze meer in haar pen heeft.

Samenvattingen van recensies over Dik, Druk en Dronken

Nathalie Scheffer, boekhandel Noord

Wat een heerlijk boek, ik heb van Dik, Druk en Dronken genoten vanaf de eerste zin

Hebban.nl

Het is een heerlijk vakantie lectuur en ik vind het jammer dat er weinig recensies van dit boek te lezen zijn. Dik, Druk en Dronken gaat over Janine, een veertiger, die terugkijkt op haar eerste 40 jaar in haar leven. Wat heeft ze bereikt? Wat heeft ze gepresteerd en waar is de Janine van vroeger?

Conniesboekkies

Dik, Druk en Dronken is een lekker handzaam formaat en heeft een mooie cover. Daarnaast is het een heel uitnodigend boek. Het thema mag niet origineel zijn, maar is wel erg herkenbaar. Met veel plezier heb ik uurtjes met Nanda op de band doorgebracht.

Waar wacht je nog op?

Genoeg boeken te vinden en dit is een pareltje. Pareltjes zoals Dik, Druk en Dronken vind je niet snel terug daarom raad ik ook aan dit boek onmiddellijk aan te schaffen. Er is zoveel te genieten aan dit verhaal in 30 korte hoofdstukken. Nanda Roep weet de lezer te betoveren met haar heerlijk schrijfstijl en sluit haar romans altijd af met een happy end. Dus twijfel niet langer en schaf Dik, Druk en Dronken nu aan.

Is Dik, Druk en Drinken een aanrader?

Naar mijn mening maak je geen slechte keuze als je Dik, Druk en Dronken aanschaft. Uitgeverij Nanda heeft relatief weinig romans aan te bieden, maar wat ze uitgeven is van erg goede kwaliteit. En als je voor kwaliteit wilt gaan dan zit je bij Dik, Druk en Dronken heel goed. Zoals je al gemerkt hebt ben ik erg positief over dit boek en wil dat met iedereen delen. Ondanks dat er nog niet veel recensies staan raad ik Dik, Druk en Dronken zonder twijfel aan.

Korte samenvatting over Dik, Druk en Dronken van Nanda Roep

Dik, Druk en Dronken gaat over een veertiger die terugkijkt op haar leven. Hoe is haar leven verlopen en wat heeft ze allemaal gepresteerd? Ze is nu op een leeftijd dat ze dik, druk en dronken is en ze vindt het tijd om daar verandering in te brengen. Deze rigoureuze veranderingen in haar leven hebben vele gevolgen vandien. Dik, Druk en Dronken is een relatief kort boek en telt 187 pagina’s.

Recensie door: redactie
Beoordeling: Een score van 8 sterren