Door de wereldwijde pandemie kreeg ik de mogelijkheid om thuis te werken. Dat zorgde ervoor dat ik niet veel hoefde te reizen en meer tijd overhield in de week. En ik ben een intensieve boekenlezer in mijn vrije tijd dus dat kwam heel goed uit. Ik kon in een week een stuk meer boeken lezen en dat deed ik dan ook. Een van de boeken die in 2021 uitkwam was Adje Cohe: een leven in verzet waar deze recensie overgaat.

Enige twijfels toen ik begon met lezen van Adje Cohen: een leven in verzet

Uiteindelijk heb ik dit boek in een paar dagen met veel vervoering uitgelezen. Zo knap vond ik het geschreven! Dit is dan ook een louter positieve recensie over dit boek, maar in het begin had ik toch zo m’n twijfels. Na kort de beschrijving te hebben gelezen kocht ik het boek, maar kwam er in het begin moeilijk doorheen. Het verhaal pakte mij niet direct en ik legde het boek dan ook snel weg. Dat vond ik toentertijd erg jammer, want ik verheugde mij erg op het verhaal over Adje Cohen, een markante Joods-Nederlandse verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

Lees recensies voordat je een boek aanschaft

Waarom het boek mij niet direct pakte weet ik niet. Waarschijnlijk had ik het te druk met andere dingen en kon mij niet goed concentreren op het boek. Ook had ik nog niet echte interesse in geschiedenis. Daarom raad ik aan om altijd eerst goed na te gaan wat je koopt. Lees recensies van het boek op internet of ga desnoods naar een boekhandel en vraag de verkoper of hij een mening heeft over het boek. Ook op de website van de uitgeverij staat meestal veel informatie. Tip is dan ook om niet zomaar een boek aan te schaffen zonder je weet waar het precies overgaat.

Het werd een match tussen mij en Adje Cohen: een leven in verzet

Maar zoals gezegd is dit een louter positieve recensie en het kwam helemaal goed tussen mij en Adje Cohen: een leven in verzet. En waarom het uiteindelijk toch een goede match werd kwam door mijn leesclub. Een aantal weken na aankoop kwam dit boek ter sprake en tot mijn verbazing was iedereen er erg enthousiast over. Had ik toch iets gemist toen ik begon met lezen? Ik pakte het boek weer op en las het binnen een paar dagen uit.

Adje Cohen: een leven in verzet is een biografie dat leest als een avonturenroman

Ja, het was vooral te weinig interesse in geschiedenis op dat dat moment waarom ik Adje Cohen: een leven in verzet niet interessant genoeg vond. Nu ik het boek een aantal keren heb gelezen vind ik het een fantastisch boeiend verhaal. Een verhaal dat in principe een biografie is, maar leest als een avonturenroman. Vooral de spanning die ik meekreeg tijdens het lezen vind ik een van de positieve aspecten van dit boek. Door mijn enthousiasme heb ik besloten een recensie op te stellen en je leest er hier alles over.

Wie ben ik als persoon om Adje Cohen: een leven in verzet te recenseren?

Ik ben een man van 29 en heb mijn HBO studie afgerond en werk op dit moment in de IT. Mijn passie naast IT zijn altijd al boeken geweest. Ik verslind boeken en elke moment vrije tijd die ik krijg besteed ik aan boeken lezen. Vooral kijk ik altijd uit naar het weekend en kan niet wachten om boeken te gaan lezen. Daarnaast zit ik in een leesclub waar wij elke vrijdag bij elkaar komen om boeken te bespreken. Dit vind ik zo leuk om te doen en andere meningen te horen. Via mijn leesclub ben ik terechtgekomen bij hele interessante boeken en ben ik enthousiast gemaakt over Adje Cohen: een leven in verzet waar deze recensie overgaat.

Werp een kritische blik zodra je een boek wilt aanschaffen

Als je kijkt naar het boek aanbod in Nederland van tegenwoordig dan is het moeilijk keuzes te maken. Er zijn zoveel boeken te koop dat het bijna niet meer te overzien is. Daarom raad ik ook aan om altijd kritisch te blijven kijken naar je aankoop. Past dit boek wel echt bij jou of schaf je het aan omdat het bijvoorbeeld een leuke cover heeft? Lees recensies van andere lezers en bezoek de website van de uitgever en kijk wat die erover te vertellen heeft. Met een kritische blik zorg je ervoor dat je geen miskoop maakt.

Eerste impressie toen ik Adje Cohen: een leven in verzet voor het eerst las

Ik was dus in het begin niet al té enthousiast over Adje Cohen: een leven in verzet. Toen ik begon met lezen greep het verhaal mij niet direct beet en ik legde het boek daarom ook snel weg en begon met een ander boek. Ik weet nog dat het een drukke periode voor mij was op werk en dat de focus niet helemaal lag op boeken lezen. Uiteindelijk door mijn leesclub is het goedgekomen met dit boek en is het inmiddels een van mijn favorieten uit het jaar 2021.

Wat zegt Uitgeverij Van Praag over dit boek?

Uitgeverij Van Praag, de uitgever die dit boek uitgeeft, heeft weinig woorden over voor dit boek. Het enige wat zij dit boek meegeven is dat dit boek een levensverhaal is van een van de markantste figuren van Joods Nederland in de twintigste eeuw. Markant is inderdaad een heel mooi woord en zoveel wil ik Adje Cohen ook omschrijven. Voor deze biografie geschreven door Jaap Sanders is er een boekpresentatie geweest waarbij Wim Cohen, de zoon van Adje Cohen, het eerste boek ontving.

Waar heb ik naar gekeken tijdens het beoordelen van Adje Cohen: een leven in verzet?

Ik vind het belangrijkste voor boeken lezen het verhaal. Is het verhaal boeiend genoeg en prikkelt het? Als het een slap verhaal is dan verlies ik mijn concentratie en dan lees ik over de woorden heen. En als dat gebeurt dan ben ik snel klaar met het boek. Dus het moet voor mij lekker vlot lopen, spanning hebben en vele plotwendingen bevatten. Krijgt een boek dat voor elkaar dan blijf ik geboeid tot het einde lezen en kan ik niet stoppen. Adje Cohen: een leven in verzet kreeg dat voor elkaar bij mij.

Hoe ik Adje Cohen: een leven in verzet heb gerecenseerd

Voor deze recensie heb ik het fysieke exemplaar gekocht van het boek en heb ik het drie keer intensief gelezen. In principe ben ik iemand die vooral op mijn e-reader lees, maar jammer genoeg is Adje Cohen: een leven in verzet alleen maar te vinden als paperback. Dat zorgt ervoor dat je iets meer kwijt bent dan een e-book wat ik een gemiste kans vind. Daarnaast heb ik een bekende journalist om zijn mening gevraagd. De reden waarom ik dit heb gedaan is om deze recensie nog completer te maken en van een andere mening te voorzien.

Waar gaat Adje Cohen: een leven in verzet precies over?

Dit boek is een biografie over de Joods Nederlandse Adje Cohen. Na de Duitse inval in Nederland kwam hij bij het verzet terecht totdat de risico’s zo groot waren dat hij moest onderduiken. Cohen was de gehele oorlog zeer actief en kon zich als Duitser voordoen omdat hij zijn jeugd in Duitsland doorbracht en Duits sprak. Het wonderlijke verhaal van Adje Cohen is door auteur Jaap Sanders op papier gezet. Sanders was de rechterhand van Cohen en ondersteunde hem in zijn laatste jaren. Dit is dus een biografie over Cohen zijn leven, maar leest heerlijk weg als een avonturenroman.

Wie is de auteur Jaap Sanders?

Jaap Sanders is geboren in 1946 en studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In zijn loopbaan is hij werkzaam geweest voor het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk en later het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Vanaf het jaar 1985 hielp hij Adje Cohen met het redden van Joodse vluchtelingen uit Iran. Ook redde hij samen met Cohen Joodse kinderen uit de omgeving Tsjernobyl en hielp hij mee met de opbouw van Joodse school Cheider. Tot een aantal jaren geleden had Jaap Sanders een bureau voor fondsenwerving. Sindsdien woont hij in Jeruzalem en bracht in 2021 Adje Cohen: een leven in verzet uit.

Wat voor testdata gebruikte ik voor Adje Cohen: een leven in verzet?

Met name voor mij belangrijk tijdens het lezen is of het verhaal vloeiend verloopt. Weet de auteur je te boeien en te prikkelen? Zijn de woorden die de auteur gebruikt makkelijk te begrijpen en niet al te moeilijk? En krijg ik tijdens en na het lezen een voldaan gevoel? Dit is waar ik het meest heb naar gekeken voor het recenseren van Adje Cohen: een leven in verzet.

Wat waren de resultaten van het recenseren?

Ondanks dat dit boek als een biografie wordt beschouwd leest het heerlijk weg als een avonturenroman. Het is ongelofelijk wat Adje Cohen in zijn leven allemaal heeft meegemaakt en auteur Jaap Sanders weet het allemaal heel mooi en eenvoudig te verwoorden. Ik heb echt genoten van dit boek en heb het zonder tegenzin een aantal keren in één ruk uitgelezen. Het intrigeert, prikkelt en verbaast je over wat Adje Cohen allemaal meemaakt. En is het allemaal waargebeurd.

Is Adje Cohen: een leven in verzet het geld waard?

De prijs van dit boek ligt bij Bol.com op 24,95 euro. Dat vind ik voor 364 pagina’s best betaalbaar. Niet iedereen zal het daar mee eens zijn, maar je krijgt er een fantastisch verhaal voor terug. Een verhaal die je eigenlijk niet mag missen als je geïnteresseerd ben in de Joods Nederlandse periode in oorlogstijd. Naar mijn mening is het de prijs absoluut waard en haal je er genoeg plezier, spanning en voldoening uit.

Wat vind ik van Adje Cohen: een leven in verzet?

Zoals al gezegd kon ik vrij weinig met dit boek, in het begin. Maar nu ben ik er helemaal lyrisch over en heb ik het meerdere malen uitgelezen. Het biedt zo’n boeiend verhaal en spanning ondanks dat dit gewoon een biografie is. Auteur Jaap Sanders weet Adje Cohen op zo’n manier te portretteren dat je helemaal meeleeft met hem. Spanning, sensatie en avontuur is wat ik zoek in een boek en dat is precies wat je krijgt bij Adje Cohen: een leven in verzet.

Waarom zou jij moeten kiezen voor dit boek?

Ben je met name geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog dan mag je dit boek niet missen. Het bevat alles wat je mag verwachten van een boek over deze periode en meer. Met een vlotte leesstijl weet Jaap Sanders de lezer te boeien tot het einde en je leest het boek binnen een paar dagen uit. Dat was in ieder geval bij mij het geval. Dus ben je iemand met interesse in geschiedenis en met name de Tweede Wereldoorlog dan is Adje Cohen: een leven in verzet het aanschaffen meer dan waard.

Wat zegt een journalist over Adje Cohen: een leven in verzet?

Ik heb om deze recensie wat meer kracht bij te geven de mening gevraagd aan een journalist van een bekende krant. Hij was ook helemaal lyrisch over dit boek. Hij vertelde dat het een verhaal is van ongekende schoonheid en dat vooral liefhebbers van geschiedenis veel met dit boek kunnen. Het is avontuurlijk geschreven en dat is opmerkelijk omdat het een biografie betreft. Desalniettemin had ik het boek binnen een week uit en besloot ik gewoon er opnieuw mee te beginnen. Zo sterk is het verhaal.

Voor wie is dit boek geschikt?

Ik kan begrijpen dat niet iedereen even geïnteresseerd is in geschiedenis en Tweede Wereldoorlog. Maar ben je iemand die dat wel is dan raad ik Adje Cohen: het leven in verzet zonder twijfel aan. Het biedt een geweldig inkijkje in het leven van een Joodse verzetsstrijder ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en het verhaal houd je boeiend aan het lezen. Ik raad dit boek niet aan voor kinderen en jeugd.

Heb je kennis nodig om Adje Cohen: een leven in verzet te begrijpen?

Er is weinig kennis nodig om dit boek te kunnen begrijpen. Je moet vooral veel enthousiasme hebben over dit onderwerp en een beetje kennis over Joden in Nederland is mooi meegenomen. Zoek je een spannend verhaal dat zich voornamelijk afspeelt in de Tweede Wereldoorlog in Nederland dan zit je met boek helemaal goed. Het leest zoals gezegd als een avonturenroman en je merkt bijna niet dat dit een biografie is.

Mening van anderen mensen over dit boek

Ik heb mijn leesclub om reacties gevraagd over Adje Cohen: een leven in verzet. Gelukkig kwam dit boek ter sprake en had iedereen het gelezen. En ik heb geen kritiek punt gehoord over dit boek. Iedereen was erg enthousiast over de schrijfstijl van Jaap Sanders en het onderwerp boeide mateloos. Houd je van een interessant en spannend Tweede Oorlogsroman dan zit je bij dit boek helemaal goed. Ongelofelijk hoe het leven van Adje Cohen is verlopen en wat hij heeft betekend voor de Joodse gemeenschap. Je leest er in dit boek alles over.

Samenvattingen recensies van Adje Cohen: een leven in verzet

Christenenvoorisrael.nl

Auteur Jaap Sanders schreef een biografie over zijn avontuurlijke metgezel en vriend Adje Cohen. Jaap Sanders vond dit een onderbelicht verhaal en met dit boek wordt zijn verhaal verteld.

Rd.nl

Adje Cohen is stichter van Cheider en streed voor de Joodse orthodoxie. Hij mobiliseerde orthodoxe christenen en een afgedwaalde Jood in de Amsterdamse onderwereld. In het boek Adje Cohen: een leven in verzet wordt zijn verhaal vertelt ten tijde van de oorlogsperiode in Nederland van vorige eeuw.

Zonder twijfel kan je Adje Cohen: een leven in verzet aanschaffen

Deze recensie is bijzonder positief en dit is niet zonder reden. Je kunt naar mijn mening dit boek zonder twijfel aanschaffen als je geïnteresseerd bent hoe het er aan toe ging in de oorlogsperiode van vorige eeuw. Jaap Sanders weet het allemaal op zo’n manier te brengen dat het als een roman leest en het verhaal loop het vlot en duidelijk. Adje Cohen was een zeer interessante man en heeft veel betekend voor de Joodse gemeenschap. Dit boek laat een klein gedeelte daarvan zien.

Is dit boek aan te raden?

Ik zou dit boek zeker aanraden aan iedereen met interesse in geschiedenis en oorlog. Ondanks dat er genoeg andere boeken te koop zijn met dit thema merk ik dat Adje Cohen: een leven in verzet een van mijn favoriete is. Het hele verhaal wordt op zo’n boeiende manier uitgelegd dat je wilt blijven doorlezen. En krijgt een boek dat voor elkaar bij mij dan scoort het veel punten. Geweldig om te zien hoe auteur Jaap Sanders het leven van Adje Cohen tijdens de oorlogsperiode beschrijft en hoe spannend het tot het einde blijft.

Korte samenvatting waar Adje Cohen: een leven in verzet overgaat

Adje Cohen: een leven in verzet is een biografie over Adje Cohen geschreven door auteur Jaap Sanders. Adje Cohen was iemand die veel heeft betekend voor de Joodse gemeenschap. In 1933 verhuisde Cohen op 23-jarige leeftijd van Hamburg naar Rotterdam. Cohen was iemand met lef en na de Duitse inval ging hij actief in het verzet. Duits was zijn

moedertaal en dat bracht hem vele voordelen. Tijdens de oorlogsperiode maakt Adje Cohen veel mee en dat wordt in de boek allemaal beschreven. Toen de bevrijding in zicht kwam zette Adje Cohen zich in voor de wederopbouw van het orthodoxe Joodse leven in Nederland.

Recensie door: redactie
Beoordeling: scoren van 8 sterren