Al mijn hele leven is een van mijn grootste passies boeken. Ik verslind boeken en lees er elke week wel een aantal uit. Ik heb er gelukkig heel veel tijd voor, omdat ik part time werk. Boeken lezen zorgt bij voor voor veel ontspanning en ik kom helemaal tot rust. Mijn interesse in boeken gaat voornamelijk uit naar geschiedenis, religie en filosofie onderwerpen. Dit is een boekrecensie over Geschiedenis van de westerse esoterie.

Twijfels toen ik begon met Geschiedenis van de westerse esoterie

Dit is een positieve recensie over Geschiedenis van de westerse esoterie, maar in het begin was ik er niet al te enthousiast over. Het boek las naar mijn mening niet lekker weg en het was moeilijk om mij er op te concentreren. Daarom legde ik het snel na aankoop weg en keek er een paar weken niet meer naar.

Denk eerst goed na voordat je een boek aanschaft

Ik vond het toentertijd erg jammer dat het boek niet direct mijn interesse had. Je betaalt namelijk iets meer dan een normaal boek en ik was redelijk teleurgesteld. Daarom raad ik je ook aan om altijd eerst recensies door te lezen van boeken voordat je op aanschaf overgaat. Zo weet je wat je koopt en krijg je achteraf geen spijt van je aankoop. Tegenwoordig zijn er via Google genoeg recensies te vinden of vraag je plaatselijke boekhandel om zijn of haar mening.

Mijn leesclub was heel enthousiast over Geschiedenis van de westerse esoterie

Maar het is het toch nog allemaal goed gekomen tussen mij een Geschiedenis van de westerse esoterie. Dat kwam doordat het boek werd besproken in mijn wekelijkse leesclub. Eén keer in de week komen wij bijeen en bespreken we boeken. Eén van die boeken was Geschiedenis van de westerse esoterie. Iedereen was er erg enthousiast over en dat begreep ik niet. Totdat iedereen zijn enthousiasme in detail over het boek begon te delen.

Geschiedenis van de westerse esoterie vind ik een van de beste boeken van de laatste tijd

Door het enthousiasme en positieve aspecten te hebben gehoord over dit boek ben ik het toch maar weer gaan proberen. En dit keer met veel succes. Het boek las nu een stuk beter en ik kon er veel meer mee. En ik kan stellen dat Geschiedenis van de westerse esoterie inmiddels voor mij één van de beste boeken is die ik op dit moment in mijn kast hebt staan. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik het op waarde kon gaan schatten, maar ben er nu erg positief over. Vandaar deze boekrecensie waarbij ik mijn enthousiasme met jullie wil delen.

Wie ben ik om Geschiedenis van de westerse esoterie te recenseren?

Ik ben een man van 29 en werk part time in de ICT. Mijn passie is altijd al groot geweest in boeken en ik grijp elk moment van de dag aan om te lezen. Deze passie is zelfs zo groot dat ik in een leesclub zit waar we elke week nieuwe boeken bespreken. Daarnaast schrijf ik recensies over boeken om andere mensen enthousiast te maken. Lezen vind ik geweldig om te doen in mijn vrije tijd en ik kan er geen genoeg van krijgen. Daarom staat mijn hele e-reader vol met boeken en heb ik ook een aardig boekenkast opgebouwd vol met boeken.

Wees kritisch tijdens het aanschaffen van boeken

Er zijn tegenwoordig zoveel boeken te vinden dat het allemaal erg onoverzichtelijk is geworden. Wil je gaan lezen dan raad ik aan om niet zomaar de eerste de beste boek aan te schaffen. Ik adviseer je om er goed onderzoek naar te doen en veel recensies te lezen. Gelukkig zijn er op internet genoeg recensies te vinden van lezers en boek recensenten. Zo kom je er snel genoeg achter of een boek iets voor jou is. Dus ga niet alleen af op die leuke boekcover, maar krijg een duidelijk beeld waar het boek precies over gaat.

Mijn eerste indruk over Geschiedenis van de westerse esoterie

Ik was zoals gezegd in het begin niet al te enthousiast over Geschiedenis van de westerse esoterie. Ik vond het niet lekker weglezen en had moeite om mijn aandacht erbij te houden. Het zou kunnen komen doordat in die periode mijn interesse uitging naar andere interessante boeken. Gelukkig kwam ik door mijn leesclub weer terecht bij Geschiedenis van de westerse esoterie en dat opende mijn ogen. Nu heb ik niets dan alleen maar lof over dit boek en heb ik het meerdere keren uitgelezen.

Wat vertelt Uitgeverij van Warven over dit boek?

De uitgeverij van dit boek heeft een korte beschrijving geplaatst op de webshop. Hierin wordt verteld waar het boek precies overgaat. In het kort vertellen ze dat in dit boek de geschiedenis van de westerse esoterie uitgebreid wordt beschreven. Dit wordt gedaan vanaf de oude tijden tot het heden. Bij dit boek komt de esoterie aan de orde van onder andere de oudheid, esoterisch christendom en de verblindende Renaissance. Later meer details over Geschiedenis van de westerse esoterie. Overigens staat op de voorpagina van Uitgeverij van Warven dat dit boek een bestseller is.

Waar heb ik naar gekeken tijdens het beoordelen van Geschiedenis van de westerse esoterie?

Wat voor mij tijdens de beoordeling van dit boek vooral belangrijk was is makkelijk, of hoe moeilijk, het boek leest. Ik begrijp inmiddels dat de boeken van Uitgeverij van Warven niet allemaal even makkelijk te lezen zijn, maar ik heb wel gemerkt dat je met een positieve instelling ver kunt komen. En natuurlijk moet je interesse in het onderwerp hebben. De geschiedenis van westerse esoterie zal niet iedereens favoriete onderwerp zijn. Dus voornamelijk heb ik gekeken of de informatie die je meekrijgt makkelijk te verwerken is en boeiend genoeg blijft.

Op wat voor manier heb ik dit boek gerecenseerd?

Voor deze boekrecensie heb ik een promotie exemplaar mogen ontvangen van Uitgeverij van Warven. Zo’n promotie exemplaar verschilt niets van het boek dat je via de webshop of in de winkel kunt kopen. Het boek heb ik inmiddels drie keer gelezen om tot een goed oordeel te komen voor het schrijven van deze recensie. Daarnaast heb ik een boekrecensent van een bekende blog gevraagd naar zijn reactie. Dit heb ik gedaan om mijn recensie nog completer te maken en je een nog duidelijker beeld te laten krijgen wat te verwachten als je dit boek besluit aan te schaffen.

Waar gaat Geschiedenis van de westerse esoterie over?

Esoterie betekent “kennis alleen toegankelijk voor ingewijden”. Esoterie heeft in de loop van de tijd de connotatie meegekregen van obscuur, zweverig en buiten de mainstream. Dit dure woord is een verzamelbegrip geworden voor van alles en nog wat. Iets wat niet mainstream is. In dit boek wordt de geschiedenis van de westerse esoterie uitgebreid beschreven. Dat wordt gedaan vanaf de oudheden tot het heden. Zo kun je denken aan het oude Egypte, maar ook later de Renaissance. En na de renaissance bloeide genootschappen op zoals het Rozenkruis, vrijmetselarij en andere interessante bewegingen. Het wordt allemaal beschreven in de Geschiedenis van de westerse esoterie.

Wie is de auteur van dit boek?

Er zijn twee auteurs verantwoordelijk voor het schrijven van dit boek. Dat zijn namelijk Jacob Slavenburg en Dr. John van Schaik. Slavenburg is een Nederlandse cultuurhistoricus die vooral bekend is geworden met boeken over vroegchristelijke stromingen, esoterische stromingen, hermetica en mysteriën. Het lijstje met boeken op zijn naam is op z’n minst erg indrukwekkend te noemen. Dr. John van Schaik studeerde in het verleden middeleeuwse mystiek en promoveerde op het Godsbeeld van de laat antieke christelijke manicheeërs en middeleeuwse katharen. Dr. John van Schaik heeft veel publicaties op zijn naam staan over uiteenlopende onderwerpen zoals gnostische, mystieke en esoterisch christendom.

Welke testdata heb ik gebruikt voor dit boek?

Tijdens het testen dan dit boek heb ik voornamelijk gekeken naar de informatie. Is dit waardevol genoeg en kan je er veel van leren? Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat een boek lekker moet weglezen en dat het je de tijd doet laat vergeten. Tijdens het lezen van Geschiedenis van de westerse esoterie heb ik daar opgelet.

Wat waren de resultaten?

Ten eerste is de informatie die Jacob Slavenburg en Dr. John van Schaik in dit boek weergeven naar mijn mening erg rijk en vol details. Dit is een boek met ontzettend veel informatie op het gebied van westerse esoterie. Je merkt dat ze veel kennis over het onderwerp hebben en dat maakt het een zeer waardevol boek. Qua het lezen ben ik meer dan te tevreden. Op sommige moment wilde ik het boek maar niet wegleggen en door blijven lezen. Als een boek dat voor elkaar krijgt dan zit het goed.

Is Geschiedenis van de westerse esoterie je geld waard?

Het boek is met zijn 44,99 euro best prijzig te noemen. Daarbij moet ik wel zeggen dat je dan een hardcover boek krijgt met 722 pagina’s. Dat is best schappelijk te noemen. Helaas is Geschiedenis van de westerse esoterie niet als e-book beschikbaar wat ik een gemiste kans vind. Desalniettemin krijg je naar mijn mening voor deze 44,99 euro een prachtig boek met ontzettend veel waardevolle informatie en kennis. Het is je geld het uiteindelijk zeker waard.

Wat vind ik persoonlijk van Geschiedenis van de westerse esoterie?

In het begin was ik er misschien niet heel positief over, maar tegenwoordig vind ik Geschiedenis van de esoterie een van de beste boeken in mijn boekenkast als het aankomt op geschiedenis boeken. De auteurs weten de informatie op zo’n manier te brengen dat het heel toegankelijk is en snel te begrijpen. Je krijgt in meer dan 700 pagina’s ontzettend veel informatie te verwerken en je verbaast je af en toe over de verhalen. Ben je iemand die van geschiedenis houdt dan mag je dit boek niet missen.

Waarom zou jij dit boek moeten aanschaffen?

Heb je interesse in geschiedenis, esoterie en religie dan kun je dit boek zonder twijfel aanschaffen. Ja, er komt veel informatie tegelijk op je af, maar ben je een fanatieke lezer dan kan je makkelijk de informatie verwerken. Geschiedenis van de westerse esoterie boeit van begin tot einde en auteurs Jacob Slavenburg en Dr. John van Schaik hebben er iets geweldigs van weten te maken.

Wat zegt een bekende boekrecensent over dit boek?

Ik ben meer dan enthousiast over dit boek, maar wat is de mening van een bekende boekrecensent over Geschiedenis van de westerse esoterie? Ik heb wat vragen via de mail gesteld en de reactie was als volgt. Ben je geïnteresseerd in esoterie dan mag je dit boek niet missen. Het prikkelt, intrigeert, verbaast en amuseert je meer dan 700 pagina’s lang. Dit is echt zo’n boek wat je niet wilt wegleggen en door wilt blijven lezen. Ondanks dat het een informatief boek is blijft het allemaal makkelijk te begrijpen en verdwaal je niet door alle informatie. Er valt genoeg structuur in te vinden wat ervoor zorgt dat het makkelijk te lezen blijft. Interesse in esoterie en geschiedenis? Dan kan je dit boek zonder twijfel aanschaffen.

Is er kennis nodig om dit boek te begrijpen?

Dit is een boek over geschiedenis en esoterie dus interesse op deze vlakken is wel aan te raden. Heb je dat niet dan wordt het boek lezen al een stuk moeilijker. Ook wat achtergrond hebben in het vakgebied geschiedenis kan geen kwaad. Je reist namelijk terug naar verschillende oude tijdsperioden zoals het oude Egypte, christendom en de Renaissance. Heb je totaal geen weet van deze periodes dan wordt het lezen al een stuk moeilijker. Voordat je begint met lezen met Geschiedenis van de westerse esoterie zou ik vooraf wat onderzoek doen naar deze periodes.

Wat zegt mijn leesclub over Geschiedenis van de westerse esoterie?

Ik ben vooral enthousiast geworden over dit boek door mijn leesclub. Iedereen was er lovend over. Ze vonden het geweldig om over esoterie te lezen en wat het heeft betekend voor de geschiedenis. Vooral ging er veel lof naar de auteurs en hoe zij alles op een hele toegankelijke manier op papier hebben weten te zetten. Ondanks dat het een zwaar onderwerp is wordt het allemaal heel licht gebracht. Waar de leesclub het wel over eens was is dat je enthousiast over het onderwerp moet zijn om alles te begrijpen. En een stukje basis geschiedenis als achtergrond kan ook geen kwaad merkten ze op.

Samenvattingen recensies van Geschiedenis van de westerse esoterie

Deleesclubvanalles.nl

Geschiedenis van de westerse esoterie is een fraaie staalkaart van geschriften en denkvormen. Dit vormt een soort van monument voor essentiële cultureel spirituele onderstroom door de eeuwen heen. De esoterische zoektocht naar de verbindingen tussen materiële en spirituele wordt misschien lacherig afgedaan, het verdient naar mijn mening meer respect.

Spirtueleteksten.nl

In december 2021 verscheen Geschiedenis van de westerse esoterie van Jacob Slavenburg en Dr. John van Schaik. Het is een stevig werk van maar liefst 722 pagina’s. Op de omslag vind je het bekende schilderij “De schreeuw” van Edvard Munch. Evenals andere esoterici bekijkt deze kunstenaar vanuit de ziel (de binnenkant) naar de buitenwereld.

Je kunt dit boek zonder twijfel aanschaffen

Heb je interesse in geschiedenis en esoterie dan kun je dit boek zonder twijfel aanschaffen. Ik ben er erg positief over, alhoewel ik kan begrijpen dat dit soort boeken niet voor iedereen zijn weggelegd. Ben je iemand met een fascinatie voor geschiedenis en esoterische denkbeelden dan is Geschiedenis van de westerse esoterie een absolute aanrader. Het biedt zoveel waardevolle informatie, informatie die we vandaag de dag zonder twijfel nog steeds kunnen gebruiken in ons dagelijks leven.

Is dit boek aan te raden?

Geschiedenis van de westerse esoterie raad ik aan iedereen aan. Had je in het verleden ook maar iets van interesse in geschiedenis dan is dit boek een must. Ben je niet helemaal zeker of je genoeg kennis in geschiedenis en esoterie hebt begin dan eerst op internet wat onderzoek te doen naar de basis. Heb je inmiddels wat kennis vergaard dan gaat er met Geschiedenis van de westerse esoterie een hele nieuwe wereld voor je open.

Waar wacht je nog op?

Ben je helemaal overtuigd geraakt over deze recensie dan is het nu hét moment om Geschiedenis van de westerse esoterie aan te schaffen. Het boek is te koop via de webshop van Uitgeverij van Warven, maar je kunt ook via Bol.com het boek bestellen. Met maar liefst 722 pagina’s is dit een van de bestsellers boeken van de uitgeverij. Het boek is te koop voor 44,99 euro.

Korte samenvatting van Geschiedenis van de westerse esoterie

In hele vroege tijden was esoterische kennis openbaar en algemeen. In de loop van de geschiedenis is dat veranderd. Nog steeds betekent esoterische kennis “alleen kennis voor ingewijden”. In dit boek wordt de geschiedenis beschreven van de westerse esoterische traditie. Dit wordt gedaan op een heel uitgebreide wijze. De geschiedenis van deze traditie beslaat namelijk de oude tijden tot het heden. Je leest over het oude Egypte, het esoterisch Christendom en de Renaissance. Ook worden er genootschappen na de Renaissance besproken zoals het Rozenkruis, vrijmetselarij en meer.

Recensie door: de redactie
Beoordeling: score van 9 sterren