Welke boeken kun je het beste cadeau geven – aan mannen of aan vrouwen? Hier vind je onze beste cadeau-tips voor als je een boek cadeau wilt geven. Lees verder…

Onze zoektocht naar het beste boek om cadeau te doen

Een boek cadeau doen? Hartstikke goed idee. Er is namelijk een heleboel mogelijk op boekgebied. Wist je dat je heel wat verschillende opties hebt? Kies voor een vrouwenboek, een mannenboek, een ware klassieker of moderne literatuur. Non-fictie kan natuurlijk ook. Kortom: de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Wij geven regelmatig een boek cadeau, of het nu voor een verjaardag of een speciale gelegenheid is. Met een boek kun je inspireren.

Snel overzicht: Deze boekencadeaus raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste reisinspiratieLonely Planet: Ultimate Travelist: We vinden dit boek de ultieme inspiratiebron voor reizigers. Met 500 locaties, van landen tot bezienswaardigheden, krijg je voldoende ideeën voor je volgende vakantie. De bekende reisgidsenmaker Lonely Planet heeft een meesterwerk geleverd dat iedereen met reislust in zijn kast zou moeten hebben. >> Check laagste prijs
Beste gids voor gezonde leefstijlWhat IF? van Sylvia Holtslag: Voor wie de gezonde leefstijl van intermittent fasting wil omarmen, raden we dit boek aan. In een stappenplan van vier weken leer je hoe je op een gezonde manier energie uit je voedsel kunt halen en vet kunt verbranden. We waarderen vooral de praktische benadering met ingrediënten en recepten. >> Check laagste prijs
Meest inspirerende sportbiografieLieke van Lieke Martens en Vincent de Vries: Een boek dat zowel sportliefhebbers als niet-sportliefhebbers zal inspireren. We zijn onder de indruk van het unieke verhaal van voetbalster Lieke Martens en haar weg naar succes. De prachtige foto’s en intrigerende interviews maken het een boek dat je niet weg wilt leggen. >> Check laagste prijs

Onze boekencadeau expertise

Welk boek je het beste cadeau te doen, is natuurlijk geheel afhankelijk van aan wie je het boek cadeau doet. Soms heeft iemand al een bepaald boek op zijn of haar verlanglijstje staan, dan hoef je niet meer te zoeken. Ken je iemand die graag leest en wil je die persoon verrassen? In dit artikel delen we al onze kennis over boeken binnen talloze genres en de populariteit van deze boeken onder de lezer. We hebben geselecteerd op boeken die inspireren.

Top 10 Cadeautips: bekijk de beste boeken om aan zowel mannen als vrouwen cadeau te geven

Wanneer je iemand kent, weet je waar zijn of haar passie ligt, waarin iemand geïnteresseerd is of wat iemand nog graag wil ontdekken. Onderstaande lijst met boeken is vanuit dat perspectief samengesteld, zodat je aan elke persoon een geschikt boek cadeau kunt geven.

Voor je persoonlijke ontwikkeling – Master Your Mindset van Michael Pilarczyk

“Leef je mooiste leven” is de ondertitel van dit boek en hoe vaak hoor je iemand wel niet mopperen over wat er in het leven allemaal mis is, dat je denkt: “Doe er dan wat aan!”. De auteur gaat op verschillende aspecten in die bijdragen aan een andere, positieve mindset. Hiervoor is eerst bewustwording nodig, want pas daarna kun je echt aan de slag om er een leuker leven voor jezelf van te maken.

Voor de vleesliefhebber – Smokey Goodness van Jord Althuizen

Prachtige foto’s, veelzijdige recepten en de techniek van het barbecueën; je vindt het allemaal in dit boek. Ook mensen die geen vlees eten, zullen in dit boek voldoende informatie vinden om vegetarische of veganistische gerechten op de BBQ te bereiden. Dat komt vooral door de uitleg over BBQ smaken, maar ook het aparte hoofdstuk over alles dat geen vlees bevat. Je kunt zelfs sandwiches, hapjes en toetjes op de BBQ klaarmaken en zo kun je – voor elke maaltijd van de dag – de BBQ lekker op temperatuur houden.

Voor wie het niet spannend genoeg kan – Pelgrim van Terry Hayes

Houd jij van een boek dat je maar niet weg kunt leggen? Zo’n boek waar je op vrijdagavond aan het begin van het weekend mee start en dat je in een ruk uitleest voordat je op maandag weer naar je werk gaat? Dan is Pelgrim een aanrader. Verschillende, vreselijke gebeurtenissen op een aantal plekken op de wereld lijken geen verband met elkaar te hebben, maar is dat wel zo? Je komt er via dit zenuwslopend spannend boek vanzelf achter. Eens kijken of je je nagels bij het lezen van dit verhaal nog met rust kunt laten.

Voor wie op zoek is naar levenslessen – Houden van dingen die niet perfect zijn van Haemin Sunim

Ieder mens is uniek en niemand is perfect, maar waarom verwacht je dan wel van een ander dat het zich altijd maar aanpast aan jouw verwachtingen en idealen? Het wordt tijd eens naar jezelf te kijken en je strenge aanpak te laten vieren. Het gaat namelijk niet alleen om liever en vriendelijker te zijn voor een ander, het gaat vooral om jou. Wanneer je oordeelt en negatief denkt over wat er buiten je afspeelt, komen die gedachten nog steeds uit jezelf. En daarmee ben jij dus ook diegene die er last van heeft en op zijn minst net zo streng of negatief over jezelf denkt. De positiviteit van dit boek kan je een positief duwtje in de rug geven.

Voor wie om vakantiebestemmingen verlegen zit – Ultimate Travelist van Lonely Planet

Lonely Planet ken je al van de reisgidsen die je per land of streek kunt lezen, maar dit boek is anders van opzet. Het geeft je 500 locaties – van landen tot bezienswaardigheden – die je het liefst allemaal op je bucket list zou willen zetten. Weet je nog niet waar je volgende vakantie naartoe gaat? Dit boek zorgt voor voldoende ideeën, nu alleen nog je spaarrekening aanvullen.

Voor wie op intermittent fasting wil overstappen – What IF? Van Sylvia Holtslag

Energie uit je voedsel halen (en vet verbranden) via een stappenplan van vier weken, inclusief ingrediënten en recepten waarmee je jezelf een nieuwe en gezonde leefstijl kunt aanleren, dat vind je in dit boek over intermittent fasting (of periodiek vasten in het Nederlands).

Met een sportvrouw in de hoofdrol – Lieke van Lieke Martens en Vincent de Vries

Hoe je van sportvrouwen die iets bereikt hebben en wil je het unieke verhaal van Lieke Martens lezen? Dan vertelt dit boek je over de knappe weg die deze voetbalster afgelegd heeft tot waar ze nu gekomen is. Niet alleen een intrigerend verhaal, maar ook prachtige foto’s en bijzondere interviews.

Voor een creatieve uitlaatklep – Animal Friends of Pica Pau van Yan Schenkel

Dit Engelstalige boek leert je te ontspannen door te gaan haken. Volg de gedetailleerde instructies en maak alle 20 ontwerpen voor je neefjes of nichtjes, schenk ze aan een goed doel of begin een eigen collectie met dieren. Ga even helemaal uit je hoofd en focus je op de kleuren en vormen die uit je eigen handen ontstaan.

Voor wie van de natuur houdt – Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben

Laat deze auteur/boswachter je iets vertellen over wat je nog nooit over het bos hebt geweten. Je voelt de passie en liefde in alles wat beschreven wordt. Was je even vergeten wat de natuur allemaal voor je doet? Je raakt vanzelf weer enthousiast met dit boek.

Voor de papa’s en de mama’s – Lampje van Annet Schaap

Gebruik Lampje om voor te lezen aan je kinderen voordat ze gaan slapen. Het verhaal is zo fantasierijk en boeiend, dat het ook voor jou leuk is om voor te lezen. Neem weer even dat momentje tussen al het thuiswerken, boodschappen doen en sporten door. Dit zijn de momenten en verhalen die jij en je kinderen zich later zullen herinneren. Heb je kinderen met leeftijden die wat verder uit elkaar liggen? Het boek is geschikt voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar, dus je kunt de oudste zelfs erbij vragen en samen van het verhaal genieten. Als het hoofdstuk af is kan het weer naar het eigen bed.

Kritisch op het aanbod boeken cadeaus

Aan een boek cadeau doen, is natuurlijk ook enig risico verbonden. Wat nu als je het verkeerde boek geeft? Boeken zijn heel persoonlijk: de één kan een bepaald boek geweldig vinden, terwijl een ander er niets aan vindt. Des te meer reden om drie keer na te denken voor je besluit een bepaald boek voor iemand te kopen. Lees altijd recensies van boeken en kijk vooral wat lezers zo bevalt aan het boek. Zo weet je beter of het boek echt bij ze past.

Beloftes van cadeau boeken

Als een boek bekend staat als een écht cadeauboek, wil dat meestal zeggen dat het een bestseller is en al door veel mensen is gelezen. Of het is juist een boek waarvan men weet of verwacht dat het bij een breed publiek in de smaak valt. Een cadeauboek is meestal geen nichéboek, bijvoorbeeld een specifiek soort fantasy- of sciencefiction verhaal. Toch kan het soms beter zijn juist wel voor een niche boek te kiezen als je weet dat iemand hier echt van houdt.

Beoordeel een boeken cadeau op het volgende

Het beoordelen van een goed boekencadeau is nog niet zo eenvoudig. Wij deden het als volgt:

 • Een goed boekencadeau valt bij een breed publiek in de smaak

 • Uiteraard is het boek goed en toegankelijk geschreven

 • Een goed boek cadeau inspireert

 • Ook spreekt een goed boek cadeau tot de verbeelding

 • Verder moet een goed boek cadeau betaalbaar zijn

 • Het cadeauboek moet een boek zijn dat je nog een keer opnieuw wil lezen

 • Het moet ook een boek zijn dat enigszins origineel is – dat nog niet íedereen op zijn of haar nachtkastje heeft liggen.

Onze boekencadeau onderzoeksdata

Hoe wij tot onze selectie beste boekencadeaus zijn gekomen? Dit zijn boeken die we zelf hebben gelezen. Onze redactie bestaat uit verschillende lezers en elk boek in deze lijst is door minstens één van ons van kaft tot kaft gelezen. Uiteraard hebben we hierbij gekeken of het boek geschikt is als boekencadeau en ook aan de bovenstaande criteria voldoet.

Beste boeken cadeau volgens Sochicken.nl

Sochicken wijst meerdere boeken aan die geschikt zijn als boekencadeau:

 • Het Dertigers Dilemma is zoals je mag verwachten geschikt voor mensen die dertig zijn of dertig worden. Dit boek draait om de zogenaamde “Quarterlife crisis”, waarin vragen als “Zit ik op het juiste spoor?” en “Wat wil ik met mijn leven?” de boventoon voeren.

 • De Groene Meisjes draait om een plantaardig eetpatroon. De Groene Meisjes is een blog dat al jarenlang bestaat over gezond en vegetarisch/veganistisch eten. In dit boek worden tal van praktische tips en adviezen door de jaren heen gebundeld.

 • Hoogsensiviteit als Kracht draait om prikkels. In de moderne maatschappij hebben mensen steeds meer last van prikkels, van het internet, smartphones, televisie en gestelde verwachtingen. Ook keuzestress draagt hier aan bij. Dit boek staat vol praktische tips.

 • Zonder Suiker is een boek dat je helpt afkicken van een suikerverslaving en een gezondere levensstijl op te bouwen.

 • Stilzitten als een kikker is een boek dat mindfulness begrijpelijk maakt voor kinderen in de leeftijdscategorie 5-12 jaar.

 • Opgeruimd draait over hoe je meer orde in je huishouden kunt aanbrengen en hoe je ervoor zorgt dat het bij jou thuis altijd mooi en fijn opgeruimd is. Verbazingwekkend goede methode.

 • Sterker dan Ooit helpt je te leven vanuit je hart. Je leert je imperfecties te accepteren en dichter bij jezelf te komen.

 • Hypotheekvrij! Is een boek speciaal voor huiseigenaren. Hiermee leer je je hypotheeklasten zo laag mogelijk te krijgen en rond te komen met gemiddeld minder geld.

 • How not to Die is een Engelstalig boek op basis van talloze wetenschappelijke studies. Het boek draait om gezonde voeding en het geven van evenwichtig voedingsadvies.

 • Ook Essentialism is een Engelstalig boek. Het helpt je meer orde aan te brengen in je leven en overbodige verantwoordelijkheden weg te snijden uit het leven. Je brengt je terug naar de kern: naar waar het echt om draait.

 • Coach jezelf naar succes is een populair zelfhulpboek vol tips om in een opwaartse spiraal te komen. Bovendien is het boekje grappig en luchtig geschreven.

Jouw boeken cadeau vervolgstap

Op zoek naar een goed boek om cadeau te doen? Zoals je hebt kunnen zien, zijn er legio opties. In dit artikel hebben we alle beste boekencadeaus voor je op een rijtje gezet. Plus we hebben je laten zien waar je goede cadeauboeken kunt vinden en hoe je een cadeauboek herkent.

Veel succes met kiezen!