Is AKO een goede en betrouwbare (online) boekenwinkel? Wij hebben AKO uitgebreid gereviewd en beoordeeld. Lees verder voor onze ervaringen

Review: Breng jij jouw AKO winkel graag een bezoekje of bestel je liever online bij AKO?

Ondanks alle technologische ontwikkelingen met digitale boeken op e-readers en luisterboeken op je mp3-speler, blijft een gewoon boek toch bij velen favoriet. Een boek voelt anders aan in je hand, leest anders, de batterij kan niet leeg gaan en je hebt iets tastbaars om in je koffer te doen wanneer je op vakantie gaat.

Het zoeken naar een echt boek is ook anders dan het bekijken van een digitale boekenkast op je computer. Je loopt een boekenzaak binnen, laat je blik over de categorieën gaan en wordt aangetrokken door de prachtige kaften met titels. Alleen de geur van nieuwe boeken en magazines kan je al verblijden.

Bij AKO kan beiden: je kunt een van de winkels bezoeken, of – als je toch al weet welke titel boven aan je wensenlijstje staat – online bestellen via www.ako.nl.

Niet alleen maar online boeken willen bestellen

Natuurlijk is online bestellen superhandig en de levertijden zijn inmiddels veel korter dan een jaar of tien geleden. Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf of je boek op voorraad is, maar als het magazijn voldoende exemplaren heeft, heb je het meestal binnen een dag in de brievenbus.

Ook voor verjaardagscadeaus is AKO ideaal. Kinderen maak je blij met een spannend of ontroerend boek, of je laat ze zelf iets uitkiezen in de winkel met een cadeaukaart van de AKO. Sommigen mensen vinden een cadeaukaart “not done” en onpersoonlijk, maar zeker als je niet goed weet wat iemand leuk vindt om te lezen, is een cadeaukaart geven nog steeds een veel beter idee dan iets geven wat niet in de smaak valt.

Zo kwam ik ook bij AKO terecht. En bij bepaalde aanbieders van boeken lees je dat ze – voordat de uitverkoop start – de normale prijzen ineens omhoog gooien. Bij dat soort partijen blijf je liever ver weg, want dan heb je het idee dat je voor de gek gehouden wordt. Bij AKO vind je wel aanbiedingen, maar halen ze geen rare fratsen uit om maar zoveel mogelijk winst te maken.

Waarom deze review van AKO?

Wat wij ontzettend prettig vinden bij AKO is dat ze nog steeds winkels door heel het land hebben. Het zou namelijk veel makkelijker zijn om boeken alleen nog maar online aan te bieden. Dan heb je geen kosten aan pand en personeel en heb je nog maar een enkel distributiecentrum met administratief kantoor nodig.

De kracht van AKO is namelijk hun locatie. Ze zitten precies op de plekken waar je even wilt zijn als je de trein net gemist hebt of als je wat tijd moet overbruggen doordat je veel sneller dan je had verwacht door de security op het vliegveld kwam. Ook vind je ze in de meeste grote steden. Daarnaast krijg je er niet alleen boeken en magazines, maar kun je ook kranten, kaarten, potloden en pennen, iets te drinken en iets te snoepen en tabak bij AKO kopen.

Waarom je altijd scherp moet blijven bij boekhandels als AKO

Zoals we al eerder zeiden, wil je het liefst een betrouwbare partij als vaste leverancier voor boeken. Je wilt niet het idee krijgen dat er met prijzen of iets dergelijks gesjoemeld wordt. Ook zijn de levertijden belangrijk. Deze spelen misschien een minder grote rol als je al met voorpret voor de vakantie bezig bent en je nog twee weken de tijd hebt, maar als je dringend je cadeau in de brievenbus wilt hebben, moet de levertijd wel kloppen.

Het is daarom goed om de algemene voorwaarden altijd even door te nemen. Dit doe je misschien niet bij een enkele bestelling, maar wel als je vaste klant wordt of niet te lang op je online bestelling kunt wachten.

Bezoek je de AKO winkel in plaats van via de website te bestellen? Dan wil je graag goed geholpen worden. Het kan zijn dat je een boek niet in de schappen kunt vinden of dat het besteld moet worden, omdat het uitverkocht is. Je verwacht dan service, want dat is ook waar je elke keer weer voor terug komt.

AKO; anders dan anderen?

Als we de website bekijken, zie je hier in eerste instantie niet heel veel anders dan bij de concurrent. Je ziet een overzicht van nieuwe titels en de best verkochte boeken en verder kun je in het hoofdmenu diverse categorieën selecteren om gericht te vinden waar je naar op zoek bent.

Waar staat AKO voor?

 • De winkels van AKO beloven ontspanning.
 • De winkels bevinden zich op high traffic locaties in het land (grote steden, vliegveld, station).
 • AKO belooft dat het assortiment uit ongeveer 2000 magazines en 1500 boeken bestaat.
 • AKO zegt dat er niet alleen Nederlandse artikelen in het assortiment zitten, maar dat je er ook internationale kranten, magazines en boeken kunt kopen.
 • AKO geeft aan dat ze behalve leeswaren ook kaarten, kansspelen, schrijfwaren, snoep, frisdrank en tabak verkopen.

De criteria waar we AKO op beoordeeld hebben

Bij fysieke en online boekhandels vinden wij de volgende zaken het meest van belang:

 • Uitgebreidheid, variatie en beschikbaarheid van assortiment
 • Eerlijk prijsbeleid
 • Interessante aanbiedingen
 • Verzorgde en duidelijk ingerichte winkel
 • Klantvriendelijk personeel in de winkel
 • Klantenservice die snel en goed reageert op e-mails

Hoe hebben we AKO kunnen beoordelen?

We maken regelmatig gebruik van de AKO, omdat er op weg naar huis eentje in het station ligt. Online hebben we wel eens gesnuffeld wat er in de aanbieding kwam, maar we hebben online nog niks voor onszelf gekocht. We gebruiken de website meer als richting voor waar we in de winkel naar op zoek willen gaan als we tijd over hebben tijdens het reizen tussen thuis en werk.

In het kort: wat is AKO?

AKO is een boekwinkel die meer dan alleen boeken verkoopt. Je vindt er kranten, magazines, kunt er een kaartje kopen of er iets te drinken, roken of snoepen halen. Ook wanneer je binnenkort een verjaardag hebt, kun je hier uit vele kaarten kiezen. Hierdoor hoef je niet meer speciaal op pad voor dit soort items, tenzij er natuurlijk een AKO winkel bij jou in het centrum ligt. Verder is AKO marktleider waneer het gaat om boeken, tijdschriften en internationale kranten.

Hoe ziet de AKO er uit?

Je herkent de AKO aan het logo met het rode bolletje. Wanneer je een fysieke winkel bezoekt en de ingang overdekt is, zie je als eerste meestal de rekken met kaartjes buiten staan. Stap je de winkel eenmaal binnen, dan zie je langs de wanden schappen met boeken en magazines en zijn er door de winkel heen lagere kasten met daarop stapels boeken.

Top 5 of top 10 boeken krijgen daarnaast meer aandacht, doordat ze boven de lagere kast ook rechtop een plekje hebben gekregen. Hierdoor zie je de kaft van een boek beter en wanneer je gehaast bent, kun je zo snel vinden waar je naar op zoek was. Het snoepgoed en de tabaksartikelen liggen meestal bij de kassa. Hier kun je ook naar de loten voor een kansspel vragen.

Onze ervaringen met de AKO winkels

Wij hebben al op meerdere locaties bij de AKO artikelen gekocht en altijd verliep dit prima. Als dat wat je zoekt er onverhoopt niet ligt, dan is er altijd wel iets anders interessant dat je daarvoor in de plaats wilt hebben. Er is gewoon genoeg keuze en de prijs die je hier betaalt, is vergelijkbaar met andere boekhandels.

De uitstraling van de winkels lijkt ook veel op elkaar, tenzij je nog een oude vestiging bij jou in de buurt hebt, maar de meeste winkels ogen straks en modern. Ze nodigen uit om lekker te snuffelen tussen alle lectuur en als je met een groot vraagteken op je voorhoofd rond lijkt te lopen, is er snel iemand die je vraagt of je ergens hulp bij kunt gebruiken.

Wat kost de AKO?

Het grootste deel van het assortiment is marktconform geprijsd, maar als er acties zijn, kun je best van wat prijsvoordeel genieten. Tijdens bepaalde feestdagen krijg je bijvoorbeeld korting op magazines, waardoor je op een tweede blad de helft korting krijgt. Bij een online bestelling boven de twintig euro hoef je zelfs geen verzendkosten te betalen. Als je geen tijd hebt om naar de winkel te gaan, zijn dit toch het beetje service dat het de moeite waard maakt om bij AKO te shoppen.

Is boeken kopen bij AKO het geld waard?

Wil je vandaag of morgen iets in huis hebben? Dan kun je voor de zekerheid beter naar een winkel in de buurt gaan, want er zijn geen garanties op de levertijden. De meeste bestellingen die je online plaatst (voor 21 uur), zijn de volgende dag geleverd. Soms kan het echter ook 2 of 3 werkdagen duren. Het hangt er dus vanaf hoeveel haast je hebt of je beter wel of niet online bestelt.

Voor de prijs hoef je het niet te laten, want AKO is over het algemeen hetzelfde geprijsd als andere boekhandels. Natuurlijk kan er tussen aanbiedingen onderling wel verschil zitten, dus de echte koopjesjager switcht hierdoor wellicht regelmatig tussen verschillende boekhandels.

Wat vinden wij van de AKO?

Wij zijn oprecht blij dat er nog fysieke boekwinkels als die van de AKO zijn. In een tijd dat commerciële ruimten bijna onbetaalbaar worden op A-locaties, ben je verrast dat dit soort winkels niet geheel uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Zeker op momenten dat het er echt toe doet – zoals wanneer je je bus hebt gemist– kun je bij de AKO lekker snuffelen en de tijd tot je volgende bus vertrekt prettig overbruggen.

Voor- en nadelen van AKO

Voordelen

✅ Er is een uitgebreid assortiment in de winkels en online.

✅ Je kunt je online bestelling gratis laten verzenden boven de twintig euro.

✅ Er is goede service voor klanten, zowel in de winkel als online.

✅ Er zijn interessante aanbiedingen en producten zijn fair geprijsd.

✅ Je kunt bij een bestelling die onder de twintig euro ligt ook kiezen voor gratis ophalen in de winkel.

Nadelen

 Veel mensen vinden het leuk om naar aanbiedingen te zoeken, maar hiervoor is op de website geen aparte mogelijkheid ingericht.

 In de folder staan meer artikelen dan in de webshop, terwijl je die wellicht ook wel online zou willen kunnen bestellen.

Onze score voor de AKO

Wij kunnen iedereen adviseren een bezoekje aan de AKO te brengen. Op de website verloopt de bestelprocedure makkelijk en binnen een dag of twee, drie heb je je bestelling in huis. Loop je eenmaal de winkel binnen, dan kun je de tijd wel eens uit het oog verliezen. Er is zoveel te zien en te ontdekken en je kunt nooit een boek laten liggen als je er weer bent. Je wilt altijd even de achterkant lezen om te kijken of je dit exemplaar mee zult nemen. Twijfel je? Dan bestel je daarna online.

De prijzen die AKO hanteert zijn te vergelijken met de prijzen van andere boekhandels. Je vindt er ook telkens weer de nieuwste titels en als je vragen hebt, staan ze voor je klaar. De winkel is overzichtelijk en goed ingericht, waardoor je je er makkelijk doorheen beweegt om de rijen met kranten, magazines en boeken af te gaan.

Is de AKO anders dan de concurrent?

Andere boekhandels leveren niet een heel ander assortiment en het personeel is er ook niet per definitie klantvriendelijker dan bij de AKO. Wat je bij de AKO kunt waarderen, is dat ze op strategische plekken zitten, waardoor je er gebruik van kunt maken als dat voor jou van belang is. Of het nu is om de tijd te doden als je je aansluiting gemist hebt, of dat je op zoek wilt gaan naar een presentje voor iemand, er is altijd volop keuze.

Ervaringen van anderen met de AKO

 • Op Trustpilot.nl lopen de meningen erg uiteen. Met een score van 2,9 van 5 sterren is de een uiterst tevreden, maar zodra er een probleem is, wordt de ervaring meteen zeer negatief. De meest negatieve reviews vonden wel in een drukke periode rond de Kerst plaats.
 • Bij Nederlandreview.nl is men wel tevreden. Met een gemiddelde score van 7,6 van 10 punten geven mensen aan dat de AKO beter is dan bol.com en dat de collectie uitgebreider is dan verwacht.
 • Ervaringenreview.nl geeft 4,5 van 5 sterren. Men is vooral blij met de mogelijkheid om gratis te verzenden en men is te spreken over de klantenservice.
 • Bij Opiness.nl scoort de AKO een 7,3. Deze review gaat specifiek over de AKO in Helmond en hier is men blij met de klantvriendelijkheid en goede hulp.
 • Bij Telefoonboek.nl komt de AKO in Amsterdam niet zo goed uit de bus. Het cijfer is een 3,9 (van 10) en in totaal zijn er 27 reviews geschreven. Er zijn vaak problemen met geld terugbetalen, contact krijgen met de klantenservice en verkeerde verzendingen.

Welke garantie biedt AKO?

De garantie die je hier krijgt is de wettelijke garantie waar je recht op hebt. Wanneer je niet tevreden bent met wat er bezorgd is, mag je dit binnen 14 dagen terugsturen. Wel opletten, want terugsturen binnen 14 dagen is een zichttermijn. Dit houdt dus in dat er geen gebruikssporen of iets dergelijks mogen zijn, want dan is het artikel niet meer verkoopbaar en krijg je je geld waarschijnlijk niet terug.

Conclusie: Wel of niet via de AKO boeken of magazines kopen? En dan kiezen voor een bezoek aan de fysieke boekhandel of online bestellen?

Wanneer je wat tijd over hebt op vliegveld of station is de AKO altijd een prettige plek om even rond te snuffelen en een boek of magazine te kopen voor onderweg. Ook als je iets te eten of drinken vergeten bent, is het handig dat je dit bij een boekhandel kunt krijgen.

Bij online bestellingen gaat het volgens ons vaak mis rond erg drukke perioden gedurende het jaar, zoals bijvoorbeeld rond Sinterklaas en Kerstmis. Zit je in december echt dringend op een bestelling te wachten omdat deze nog in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom moet komen, dan is een bezoek aan de fysieke winkel veiliger.

In alle andere situaties zien wij geen reden om niet via de website van de AKO een bestelling te plaatsen. Wellicht is het wel nog een goed idee om de cadeaukaart waarmee betaald is een poos te bewaren, aangezien het ons is opgevallen dat hier ook regelmatig over gemopperd wordt bij terugbetalingen.

Veel leesplezier!