Wat is de beeldschermloep om te kopen? Wanneer je ogen een extra duwtje in de rug nodig hebben, bieden deze toestellen uitkomst. In dit artikel vertellen we je alles over de beste beeldschermloep

Een selectie: dit zijn de beste beeldschermloepen

Hieronder gaan we een selectie beeldschermloepen met je bespreken. Deze loepen zijn te vinden op Bol.com en je vindt de links naar de individuele productpagina’s aan het eind van deze pagina over beeldschermloepen. Er zijn talloze beeldschermloepen op de markt en het is uiteindelijk een kwestie van zowel kwaliteit, als smaak en voorkeur om jou de ideale loep te bepalen.

De beeldschermloep Explore 5 van Humanware

De Explore 5 is een klein, krachtige mobiele beeldschermloep die je overal mee naartoe kunt noemen. Dit model in de Explore-reeks heeft een 5 inch LCD beeldscherm, geschikt voor alle actieve personen die wat extra zicht ondersteuning kunnen gebruiken. Ideaal voor bezoek aan een museum, naar een restaurant of de supermarkt gaan. De beelden worden 2 tot 22 keer vergroot.

Explore 5 is handig in gebruik

De Explore 5 heeft handige knoppen, die voor iedere leeftijdsgroep gemakkelijk te bedienen zijn. Het apparaatje is slechts rond de 228 gram, kan overal mee naartoe worden genomen (bijvoorbeeld in de jaszak of handtas) en heeft een inklapbaar handvat. Diagonaal is het scherm 13,9 centimeter. Je kunt het beeld natuurlijk weergeven, maar ook het contrast verhogen. De laadtijd is ongeveer 3 en een half uur en daarmee kun je hem ook 3.5 uur gebruiken.

Draagbare beeldschermloep Explore 8

De Explore 8 is een ander model in de Explore-reeks van Humanware. Je kunt dit toestel zowel thuis als onderweg gebruiken. De beeldschermloep is erg licht en heeft een helder scherm van 8 inch LCD. Je kunt er 2-30 keer mee vergroten. De leeslijn helpt je eenvoudig lezen.

Groot scherm en klein toestel

De Explore 8 heeft een groot scherm, maar is een relatief klein toestel. Het apparaat heeft 2 verschillende ultra-HD camera’s. Deze helpen je te schakelen tussen beelden van dichtbij en beelden van veraf. Ook kan je natuurlijke kleuren meer contrast geven, waardoor ze beter leesbaar worden. De Explore 8 geeft optimaal leesgemak voor iedereen die slechtziend is. De camerabeelden zijn opvallend scherp: maar liefst 21 megapixel in een apparaat van 20,4 bij 15,3 centimeter.

Handyreader handloep met elektronisch beeldscherm

De Handyreader handloep kan 2 tot en met 24 keer vergroten. Je kunt de vergroting naar eigen wens instellen. Het formaat is relatief klein en lekker compact: 11.5 bij 7.8 centimeter en 2.8 centimeter in de dikte. Het apparaat weegt slechts 130 gram en heeft een batterij die 3.5 uur meegaat. De Handyreader handloep is ideaal voor in de supermarkt, winkel of bij het postkantoor.

Handyreader handloep specificaties

De Handyreader heft HD beeldscherp en kan met behulp van een kabel aan de tv worden aangesloten. Je kunt het beeld ook “bevriezen” (een soort foto of schermopname maken van wat je ziet). De handloep wordt geleverd met 1500 mAh en een lader, plus een polsriempje.

MANO XL digitale handloep

Deze mobiele leesloep heeft een ideaal groot scherm van 7 inch. De vergroting is maximaal 19 keer (1900%). De MACO XL is een klein en licht apparaat, dat makkelijk kan worden meegenomen. Qua uiterlijk heeft het veel van een tablet weg. Je kunt eenvoudig bedienen met behulp van 5 knoppen. Je kunt objecten tot op wel 5 meter bekijken en dichterbij halen.

Wat is een beeldschermloep eigenlijk?

Een beeldschermloep wordt ook wel ‘TV loep’ genoemd. Het is een elektronisch apparaat dat beeld vergroot. Het is geen gewone loep. Je legt de tekst je wilt lezen onder het toestel en dat wordt vergroot. Een TV loep wordt niet gebruikt voor televisie kijken. In feite neemt de beeldschermloop een opname van het beeld, waarna dit op een beeldscherm wordt vergroot.

Wat maakt een beeldschermloep handig?

Een beeldschermloep zorgt voor hoog contrast. De loep heeft een witte achtergrond en maakt gebruik van zwarte letters. Ook kan je de loep op verschillende vergrotingen instellen, zodat de tekst in beeld groter of kleiner wordt. Meestal kun je minstens 8 keer en tot wel 25 keer vergroten. Hoe meer je de tekst vergroot, hoe minder tekst je tegelijkertijd in beeld kunt halen.

Mogelijkheden om een beeldschermloep te kopen

De grootte van het beeldscherp bij een beeldschermloep is die van een computerscherm. Onder de camera vind je een speciaal leesplateau. Hier leg je hetgeen op dat je graag wilt vergroten: dat kan een stuk tekst zijn, maar een afbeelding kan natuurlijk ook. Een TV loep heeft verschillende instellingen. Hieronder geven we aan welke instellingen je precies kunt wijzigen.

Aanpassen instellingen

Je kunt er onder andere voor kiezen het beeld op verschillende manieren te vergroten. Je kunt kiezen voor een kleine vergroting, waarbij er veel tekst of een groot van de afbeelding in beeld blijft, maar je kunt ook inzoomen op details. Vaak kun je ook het contrast bepalen. Je kunt de tekstkleur en de achtergrondkleur aanpassen, waardoor het makkelijker wordt om te lezen. Vaak kun je ook de helderheid bepalen. Helderder beeld is vaak fijner lezen.

Een vaste beeldschermloep…

Een vaste beeldschermloep is een apparaat dat makkelijk te bedienen is. Het bezit veel mogelijkheden tot het aanpassen van instellen. Het beeldscherm is vaak groot, omdat het niet de bedoeling is dat het telkens wordt verplaatst of meegenomen. Deze vorm van beeldschermloep heeft vaak de beste vergroting. Een vaste beeldschermloep is wel relatief duur.

…Of een mobiele beeldschermloep?

Een mobiele beeldschermloep wordt ook wek een ‘elektrische handloep’ genoemd. Deze mobiele loepen zijn heel makkelijk om mee te nemen, bijvoorbeeld in je handtas. Je kunt ze overal gebruiken: op je werk, in de trein, maar ook bijvoorbeeld in de bibliotheek of in een museum.

Voor- en nadelen mobiele beeldschermloep

De elektrische handloep ‘bevriest’ beeld automatisch (zorgt dat het beeld niet meer verschuift) en stelt automatisch scherp. Deze vorm van loep is relatief goed te betalen. Het grootste nadeel van een mobiele beeldschermloep is dat je maar beperkt overzicht hebt op de vergrootte tekst. Het is niet goed mogelijk de tekst in zijn geheel in één keer te vergroten en in te zien.

Zelf een beeldschermloep kopen?

Vraag jezelf eerst af of je liever een vaste beeldschermloep of een mobiele beeldschermloep hebt. Beide loepen hebben voordelen en nadelen. Wil je je loep vooral thuis of onderweg gebruiken? Leveranciers helpen u verder met uw vragen en geven advies over welk model bij u past.

Voorlezende beeldschermloepen?

Het is nog vrij nieuw, maar sinds een aantal jaar kunnen beeldschermloepen behalve beeld uitvergroten ook voorlezen. Er zijn beeldschermloepen met spraakmogelijkheden te koop, die naast visuele ondersteuning (vergroot beeld) de geschreven tekst in gesproken woord omzetten.

Hulpmiddel aanvragen bij zorgverzekeraar

Ben je op zoek naar een beeldschermloep, maar ook een leesloep voor het lezen van een boek, tijdschrift of de krant? Dan worden de meeste hulpmiddelen door je zorgverzekeraar vergoed. Zoek goed uit in de verzekeringsvoorwaarden wat wel wordt vergoed en wat niet. We geven je een aantal tips waarop je kunt letten als je een hulpmiddel bij de verzekeraar aanvraagt.

Welk hulpmiddel heeft u nodig?

Een zorgverzekeraar vergoed meestal maar één product per hulpmiddelencategorie. Als je een vaste beeldschermloep nodig hebt, maar al een vaste loep hebt, kom je meestal niet meer in aanmerking voor vergoeding. Voor een mobiele beeldschermloep kom je meestal wel in aanmerking, juist omdat deze voor buitenshuis en niet voor binnenshuis wordt gebruikt.

Regel een medische verklaring

Wie een hulpmiddel van de zorgverzekeraar vergoed wil krijgen, heeft altijd een medische verklaring nodig, waarin staat dat je hiervoor in aanmerking komt. Dat kan bijvoorbeeld een gezichtsbeperking of oogaandoening zijn, waardoor je speciale voorzieningen nodig hebt om goed te kunnen zien. Een medische verklaring is aan te vragen hij huisarts, oogarts, maar ook bij orthopedagoog, optometrist, GZ-psycholoog en bij een speciale verwijzende instantie.

Laat weten waarom u het product nodig hebt

Een zorgverzekeraar zal alleen willen vergoeden als je duidelijk kunt maken waarom je een specifiek hulpmiddel nodig hebt (en waarom een ander, alternatief – misschien goedkoper – middel niet voldoet). Maar daarom duidelijk waarom een gewone bril geen optie is, maar een beeldschermloep wel. Vertel de zorgverzekeraar waarom alleen een loep jou verder kan helpen.

Publieke beeldschermloepen

Je vindt beeldschermloepen bijvoorbeeld in openbare bibliotheken waar iedereen er gebruik van kunt maken. In sommige bibliotheken bezitten ze ook oude documenten, waaronder erg oude kranten. Deze hebben vaak een erg klein lettertype, met letters die wat minder snel herkenbaar zijn dan bij moderne lettertypen (zoals dit lettertype: Calibri). Ook zijn oude kranten vaak vergeeld en soms vuil. Een beeldschermloep helpt je de tekst te ontcijferen.