Wat zijn de beste leesloepen om te kopen? Wij geven je hier onze beste aanraders zodat je de beste vergrootglas kunt kiezen voor het lezen.

De beste leesloep / het beste leesvergrootglas onder de loep genomen

Laten we punt voor punt kijken wat de beste aanraders zijn.

Leesloep van Benson Promo Line

Deze loep is een mooie handloep van 10 centimeter in doorsnee. Handloepen zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken om van alles dichterbij te halen. Je kunt bijvoorbeeld de ingrediëntenlijst op verpakkingen en kleine letters op productstickers dichterbij halen. De leesloep is wat minder geschikt voor het ontspannend lezen van een boek, tijdschrift of een dagblad.

Vergrootglas met verlichting van LOOPER

Dit vergrootglas is ideaal voor het lezen van de krant of magazine. Je hoeft je ogen niet meer toe te knijpen, maar kunt lekker ontspannen lezen. Het vergrootlas heeft helder LED-licht, dat letters ook in het donker zichtbaar maakt. Het scherm is mooi breed en vergroot een grote oppervlakte. Dit vergrootglas vergroot tot wel 250% (2.5 keer) en is ideaal voor langer lezen.

LOOPER heeft een brede lens

De lens van het LOOPER vergrootglas is breed en rechthoekig: 5 bij 10 centimeter. Je leest op natuurlijke wijze van links naar rechts. Het scherm is groter en gemakkelijker in het gebruik dan dat van een gewoon vergrootglas. Ook hoef je de loep niet telkens heen en weer te verschuiven.

Gemakkelijk gebruik LOOPER vergrootglas

Het vergrootglas heeft een antislip handvat, dat gemakkelijk in de hand ligt en niet wegglijdt. Met behulp van een knop kun je de verlichting aan en weer uit zetten. Het formaat is relatief klein, waardoor je dit vergrootglas overal mee naartoe kunt nemen: deze LOOPER is geen blooper!

Dapoda A4 vergrootglas XXL

Deze leesloep heeft de afmetingen van een A4-blaadje. Dat betekent dat je er een printvel tegelijk mee kunt vergroten. Door de grote oppervlakte is dit vergrootglas handig voor thuis, voor het lezen van brieven, kranten, boeken en reclamefolders. De glazen loep is dun en erg makkelijk op te bergen. De afmetingen zijn 30.5 bij 195 centimeter. Deze loep is ideaal voor alle slechtzienden en ook goed te gebruiken door ouderen die actief in het leven blijven staan.

Adhome kunststof loep zonder verlichting

Dit vergrootglas is gemaakt van kunststof, niet van glas. Het vergrootglas heeft een staander, voor op tafel of bureau. Zo hoef je het vergrootglas niet voortdurend vast te houden en kan je het toch op verschillende afstanden van het voorwerp houden dat je wilt vergroten. De loep is goed te gebruiken voor zowel lezen, het maken van een puzzel, bij handwerk en bij modelbouw.

Adhome loep eigenschappen

Deze kunststof loep heeft een verticaal oppervlak, met afmetingen 25 bij 18 centimeter. Je kunt er 4 keer (400%) mee vergroten. De lens is van type Fresnellens en het materiaal is hard plastic.

LifeGoods loeplamp LED verlichting

Deze loeplamp heeft een staander en kronkelende zwanenhals (slangenlijf). Het vergrootglas heeft ringverlichting van LED, met drie aparte lichtstanden. Het brandpuntbereik is tot wel 18 centimeter (je kunt het voorwerp 18 centimeter van de lens afhouden voor een scherp beeld) en kan 3 keer vergroten. De LED lamp gaat maar liefst 30.000 mee: vervangen is niet nodig!

LifeGoods loeplamp opladen en vastklemmen

De LED Lamp gaat 6 uur mee voordat deze opnieuw moet worden opgeladen. Het volledig opladen duurt ook 6 uur. De voet van de lamp is een aluminium klem die je kunt gebruiken om het vergrootglas vast te maken aan een bureau- of tafelblad. De spanwijdte van de klem is maar liefst 5,35 centimeter, dus ook op een wat dikker blad zal de loeplamp goed stevig vastzitten.

De werking van een loep

Een loep heeft tot doel het beeld op je netvlies groter te maken dan wanneer je het met het blote oog bekijkt. Met andere woorden: met bepaald van een loep wordt een bepaald beeld vergroot, zodat je meer details kunt zien. Een loep heeft het beste resultaat als je deze op de brandpuntsafstand van het voorwerp houdt dat je wilt bekijken. Bij een gewone loep vind je de brandpuntsafstand door de loep dichter en verder van het voorwerp te houden, totdat deze scherp is.

Foto en tekst met een loeplamp vergroten

Ben je op zoek naar een kleine vergroting, bijvoorbeeld voor het lezen van de krant of het kijken naar foto’s of andere beelden? Dan is een loeplamp ideaal. De vergroting is ongeveer 2 keer. Dat betekent dat een letter of beeld 2 keer zo groot zal worden afgebeeld, waardoor deze makkelijker te zien is. Sommige loeplampen hebben een lens voor extra vergroting tot wel 4,75 keer.

Voor wie zijn loeplampen?

Loeplampen worden veel gebruikt door slechtzienden, of beginnend slechtzienden, die moeite hebben met het lezen van tekst of het zien van details in foto’s en beelden. Een loeplamp is een kleine vergroting die ervoor zorgt dat lezen comfortabel en ontspannen wordt.

Waar kun je een loeplamp nog meer voor gebruiken?

Het is maar een voorbeeld, maar als je bijvoorbeeld voor werk of hobby oude handschriften in brieven wilt lezen, kan een loeplamp ook helpen. De snel neergekrabbelde letters worden groter afgebeeld, waardoor het makkelijker is te raden wat er staat. Loeplampen zijn ook goed te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld inscripties in oude munten wilt kunnen lezen.

Loeplampen met dagverlichting

Mensen die slechtziend zijn, hebben goed licht nodig om goed te kunnen lezen. Loeplampen zijn speciale lampen die een eigen lamp hebben. Meestal is dat geen geel licht, zoals je dat in de meeste andere lampen ziet, maar wit licht, dat het meeste lijkt op dagverlichting en heel natuurlijk is bij het lezen. Met daglicht voorkom je dat je rode ogen of hoofdpijn krijgt van het lezen.

Wanneer gebruik je dagverlichting?

Overdag en als buiten de zon schijnt heb je geen extra wit licht nodig, maar als het al laat is – donker of begint te schemeren – dan kan je wel wat extra natuurlijk licht gebruiken, waar je ogen niet moe of geïrriteerd van raken. Dagverlichting is vooral heel handig in de donkere wintermaanden.

Verschillende soorten loeplampen

Loeplampen zijn in allerlei soorten te verkrijgen. Sommige lampen hebben een eigen voet of een standaard, anderen zijn bedoeld voor tafel of bureau. Het verschilt per lamp wat je kunt doen: bijvoorbeeld studeren, lezen, door een fotoboek bladeren, schrijven, borduren of handwerken.

Beeld vergroten met een loep

Er zijn heel veel loepen op de markt. Welke je het beste kunt kopen, is afhankelijk van wat je met je loep wilt doen. Een loep is eigenlijk een lens in een montuur, net zoals een bril die je op je hoofd zet dat is. Het verschil tussen een loep en een lens is het brandpunt. Met een bril zie je als het goed is alles scherp, terwijl je bij een loep moet zoeken wanneer iets scherp wordt.

Let hier op voor je een loep gaat kopen…

Voor je een loep koopt, moet je met een aantal dingen rekening houden. We leggen hier uit waar je precies op moet letten bij de aankoop van een loep. Weet je al waarvoor je de loep precies wilt gebruiken? Weet je hoe sterk je het beeld wilt vergroten? Welk formaat mag de loep hebben? Door deze van tevoren op een rijtje te zetten, is het maken van een keuze niet moeilijk.

De lens is te sterk of juist niet sterk genoeg

Het is belangrijk een lens te kiezen met de juiste sterkte, zodat je hem niet te ver van het beeld dat je wilt vergroten hoeft te houden. Een lens die je juist te dichtbij moet houden, is ook niet handig. Een lens heeft minstens een vergroting van 2, al is het ook mogelijk een vergroting van 4 of van 5 te hebben. Het bekijken van figuren kan met verschillende sterkten.

Een belangrijke vuistregel

De vuistregel is, dat hoe sterker (groter) de vergroting, hoe kleiner het deel van de lens is dat je gebruikt. Met andere woorden: als je iets heel erg vergroot, bijvoorbeeld een stukje tekst, betekent dat, dat je nog maar een klein stukje tekst per keer kan lezen (de woorden nemen veel ruimte in). Ook zorgt de vergroting van de loep ervoor dat de tekst eromheen vervormd wordt.

Gebruik geen te klein leesoppervlakte

Als je een vergrootglas wilt gebruiken om langer te kunnen lezen, dan is het verstandig om een niet al te sterke vergroting te gebruiken. Als de loep heel sterk vergroot, hou je maar een klein leesoppervlak over. Het is natuurlijk ideaal als het leesoppervlak van de loep zo groot mogelijk is. Wil je bijvoorbeeld afbeeldingen van een munt vergroten, dan ben je op zoek naar details. Als je details wilt vergroten, kun je het beste wel een sterke vergroting gebruiken.

Lezen van een boek of krant

Als je een boek of krant gaat lezen, ben je meestal niet op zoek naar kleine details, maar wil je juist zoveel mogelijk tekst kunnen lezen. Dan is het verstandig een wat kleinere vergroting te nemen, waardoor je leesoppervlak groter is en je niet elke seconde met je loep hoeft te schuiven.

Gebruik verlichting en een statief

Vaak kopen mensen een vergrootglas dat geen statief heeft, maar een handvat. Dat is vooral handig als je veel dingen achter elkaar wilt bekijken en vanuit verschillende invalshoeken, maar als je bijvoorbeeld wilt lezen, heb je veel meer aan een loep met een statief. Deze hoef je niet de hele tijd vast te houden, waardoor je arm ook niet moe zal worden van het dragen.