Zoek je inspirerende en actuele boekenlijsten? Op deze pagina vind je de meest aangeraden top 10-literatuurlijsten. Dit literatuuroverzicht is gebaseerd op onder andere verkoopcijfers, de cijfers van bijvoorbeeld De Volkskrant en de keuzes van de redactie. Lees verder en bekijk al onze lijsten per genre…
Wat voor boeken vind je in deze boekenlijsten?
In onze literatuurlijsten vind je de beste aanraders voor mannen, vrouwen, jeugd en volwassenen. Zowel nieuwe boeken als klassiekers die je gelezen moet hebben, zitten in deze lijsten.
De belangrijkste top 10 boekenoverzichten
- De actuele top 10-lijst met alle bestverkochte literatuur & romans: klik hier.
- De actuele top 10-lijst met best beoordeelde boeken: hier vind je de best gerecenseerde bestsellers.
- De actuele top 10-lijst met de bestverkochte boeken: deze lijst vind je hier.
Alle boekenlijsten per categorie
We hebben de actuele aanraderlijsten ook per categorie neergezet:
>> Ga naar: Top 10 Fictie / Roman
>> Ga naar: Top 10 Liefde & Relaties
>> Ga naar: Top 10 Psychologie
>> Ga naar: Top 10 Spiritualiteit
Alle boekenlijsten per onderwerp/genre
Klik hieronder op een onderwerp of genre en je komt direct uit bij de betreffende top 10-lijst.
Veel leesplezier met bovenstaande top 10-lijsten.
Onze zoektocht naar de beste boeken (stopt nooit)
Lezen is onze lust. Je zou zelfs kunnen zeggen dat lezen ons leven is. Over heel de wereld zijn zo veel verschillende boeken geschreven, door zoveel verschillende auteurs, in zoveel verschillende talen, stijlen, genres en tijden, dat het onmogelijk is ze allemaal te lezen. Des te meer reden om de allerbeste eruit te pikken, zodat je je leestijd goed kunt besteden. Zoals je waarschijnlijk al vermoedde, is dat precies wat we gedaan hebben. Hier lees je al onze resultaten.
Waarom wij beste boeken zijn gaan reviewen
Het mag allereerst duidelijk zijn dat we fanatieke lezers zijn. Zouden we niet maandelijks of zelfs wekelijks meerdere titels verslinden, dan zouden we onszelf niet met recht échte lezers kunnen noemen. Ook voor ons beroep zijn we veel bezig met taal, met name het Nederlands. Toch lezen we ook veel titels in het Engels, van internationale auteurs. Door de boekenbomen zie je soms het literatuurbos niet meer. Tijd dus voor een helder overzicht.
Kritisch blijven op het beste boeken aanbod
Op het internet zul je verschillende lijsten met beste boeken tegenkomen. Natuurlijk mag je daar best kritisch op zijn. Je kunt nooit verwachten dat de persoon of de personen die zo’n lijst hebben samengesteld, alle titels ook echt gelezen hebben. Wordt er gebruik gemaakt van een testpanel, dan is het vaak een kwestie van alle stemmen gelden. Er zijn ook veel heel goede boeken die nauwelijks gelezen zijn. Helaas is dat voor die auteurs een kwestie van pech.
Scepsis: hoezo allerbeste boeken ooit (subjectief)?
Wat het allerbeste boek is, kun je eigenlijk niet in een lijstje samenvatten. Het beste boek hangt namelijk samen met smaak. Over smaak valt eindeloos te twisten, zonder dat je er een steek mee opschiet. Bovendien heeft geen mens ter wereld elk boek binnen een bepaald genre gelezen. Dus hoe weet je nu echt zeker dat een bepaald boek het allerbeste is.
Wat lijstjesmakers je beloven
Lijstjesmakers proberen orde aan te brengen in de chaos. Op zich is daar natuurlijk niets mis moe. In feite doen wij niet anders. Maar een lijstjesmaker die beweert dat zijn of haar lijst “absoluut” is, snapt het niet helemaal. Smaak is subjectief. Veel lijsten zijn samengesteld op basis van de beoordelingen van de lezers of hoeveel mensen het boek gelezen hebben. Dat is al objectiever, omdat er van statistiek gebruik gemaakt wordt en minder van subjectieve data.
Zo beoordelen wij een boeken top 10
Een boeken top tien opstellen, dat doen wij als volgt:
- We kijken naar boeken binnen een genre die het vaakst gelezen zijn
- We kijken naar boeken die het hoogst beoordeeld worden door lezers
- We kijken naar boeken die de status van “tijdloze klassieker” hebben verworven
- We kijken niet alleen naar Nederlandse, Europese of Amerikaanse schrijvers, maar schrijvers van over heel de wereld
- We kijken hoe vaak een boek verkocht is
- Ook kijken we of er gedebatteerd wordt over een boek – is het controversieel (The Catcher in the Rye)? Spreekt het tot de verbeelding? Is het verfilmd? Heeft een auteur er een hele trits aan andere auteurs mee geïnspireerd (The Lord of the Rings)?
Jouw beste boekenlijst vervolgstap
In dit artikel hebben we een enorm aanbod top 10 lijstjes met je gedeeld. We hebben ernaar gestreefd het aanbod zo volledig mogelijk te maken, zodat er altijd een boek in een bepaalde categorie tussen zit die aansluit bij jouw leeswensen en nieuwsgierigheid. Ook kun je deze top 10 boekenlijsten heel goed gebruiken om een boek uit te kiezen dat je cadeau geeft.
Veel leesplezier met bovenstaande top 10-lijsten!
Ik wil graag mijn boek onder jullie aandacht brengen, in de categorie populair wetenschappelijk, getiteld : 13,8 miljard haar in een notendop’, Over de inhoud in het kort:
‘De ontwikkeling vanaf de Oerknal tot de mens met zijn bewuste kennis, daarover gaat ‘13,8 miljard jaar in een notendop’. Het vertelt het verhaal van het ontstaan van het heelal, de sterren, de materie en hoe vanuit de materie op aarde leven kan zijn ontstaan. Leven dat zich in bijna vier miljard jaar evolueerde tot de vele planten- en diersoorten die we vandaag de dag kennen. Deze evolutie heeft ook diersoorten met een zenuwstelsel en hersenen voortgebracht, waardoor zij hun gedrag flexibel kunnen aanpassen aan de eisen van hun omgeving. Zij kunnen leren van hun ervaringen en vergroten daarmee hun overlevingskansen.
Om te begrijpen hoe dieren met hersenen – inclusief de mens – van hun ervaringen leren laat ‘13,8 miljard jaar in een notendop’ zien hoe lichaamscellen, en met name zenuwcellen, onderling communiceren. Zenuwcellen vormen netwerken, netwerken die op hun beurt de hersenen vormen. Het brein kent vele netwerken met functies die belangrijk zijn voor het opdoen van kennis, zoals horen, zien, de motoriek, het geheugen en leren. Deze functies komen dan ook ruimschoots aan bod.
Dieren met hersenen kunnen denken en beschikken over een vorm van bewustzijn. Voor ons mensen komt daar nog een andere vorm van bewustzijn bij. Dankzij de taal zijn wij in staat om op gebeurtenissen te reflecteren en bewust na te denken, waardoor wij, als enige diersoort, over een reflectief bewustzijn beschikken.
‘13,8 miljard jaar in een notendop’ is een lange geschiedenis in het kort die, dankzij het reflectief bewustzijn, beschreven en gelezen kan worden. De tekst is geschikt voor geïnteresseerde lezers die in staat zijn om populairwetenschappelijke literatuur en tijdschriften of wetenschapsbijlagen van de krant te lezen. Wetenschappelijke termen worden vermeden en, als dat niet kan, uitgelegd.’
Mocht dit boek iets voor jullie site zijn, dan kan ik ook een recensie-exemplaar mailen.