De top 10 met de beste boeken van 2020

Als wij ergens dol op zijn, dan is het wel boekenlijstjes doorpluizen om te zien of er nog een interessant boek op staat dat we nog niet kennen. Ontdek in dit artikel welke titels het goed gedaan hebben in 2020 en waarom dit het geval is geweest. Je vindt in de lijst onder andere nieuwe kookboeken om je kookkunsten uit te breiden, een waargebeurd verhaal dat je zal meeslepen, literatuur om je geest te verrijken of helemaal tot rust te komen en ook nog een kinderboek.

Laten we beginnen met de top 10 per genre

Wil je specifiek per genre de beste boeken vinden, dan moet je even een kijkje nemen op deze volledige top 10-pagina. Hieronder gaan we door met de algemene, volledige top 10 van het jaar 2020.

Waarom reviewen wij de beste boeken van 2020?

Er gaat geen verjaardag of andere feestdag voorbij, of er komt een nieuw boek bij in ons huis. Het maakt ons niet uit of het een e-book of echt boek is, al houden we toch ook wel van iets tastbaars om mee in de relaxfauteuil te nestelen. In de keuken vinden we een e-book juist wel weer prettiger, want dan kunnen er tenminste geen spetters uit de pan of vingervlekken met Italiaanse tomatensaus op de bladzijden terecht komen. Lees hier over onze favorieten van nog maar een paar jaar geleden.

Waarom je selectief te werk gaat bij het uitkiezen van je volgende boek

Soms heb je zoveel boeken – en dan ook nog tastbaar of digitaal – dat je niet meer weet wat er allemaal in je collectie zit. Ben jij een echte boekenliefhebber en koop jij niet alleen de nieuwste titels, maar verzamel je ook tweedehands boeken en speur je elke rommelmarkt af voor koopjes? Dan wordt het tijd om overzicht voor jezelf te creëren en met een lijstje op pad te gaan. Met die lijst bij de hand kun je snel zien of de beste boeken van 2020 al in je bezit zijn.

De criteria waar we de beste boeken van 2020 op beoordelen

Als het om boeken gaat, verschijnt er weinig nieuws aan de horizon als je naar genres kijkt. Elk genre is al gedefinieerd en soms is er sprake van een mix van twee of meerdere categorieën, maar daar blijft het dan ook wel bij. Zijn boeken dan niet spannend meer of niet meer van deze tijd? Echt wel! Boeken brengen ontspanning, teksten kunnen je inspireren of iets leren, of ze laten je je eigen leventje even vergeten.

Wat ons betreft moet elk type boek op zijn minst aan het volgende voldoen:

  • Een zelfhulpboek moet niet alleen uitleggen en voorbeelden geven van hoe je iets kunt aanpakken, maar ook praktische oefeningen geven die je kunt toepassen op je eigen leven. Er moet onderzoek aan het boek vooraf zijn gegaan en er moet ervaring met het thema van het zelfhulpboek zijn. Dat maakt het boek waardevol.
  • Een kinderboek mag spannend, maar vooral niet te eng zijn voor de leeftijd waar het voor bedoeld is. Het mag de fantasie stimuleren en de leefwereld van een kind uitbreiden.
  • Bij een waargebeurd verhaal is het van belang om de situatie goed helder te krijgen en oorzaken en gevolgen in beeld te brengen. Zo geloof je wat je leest en als er tips bij een situatie geschetst zijn, voelen dezen betrouwbaar aan.
  • Kookboeken moeten passen bij het niveau van de kok die het boek gaat gebruiken of net iets hoger liggen, zodat het uitdaagt. Er moeten voldoende foto’s bij de recepten staan en de receptuur moet goed te volgen en compleet zijn.
  • Boeken voor ondernemers – zoals onze nummer 10 in deze lijst voor mensen die een online bedrijf runnen – moeten prikkelen en praktisch uitvoerbaar zijn.

Hoe zijn we tot de lijst met favoriete boeken van 2020 gekomen?

Wij hebben het geluk dat we een team hebben dat graag en veel leest en onze omgeving weet dit ook. Op elk verlanglijstje dat met een magneet op de koelkast hangt of digitale boekenlijst die we elke maand weer aanvullen, staan minimaal 25 boeken die inhoudelijk volgens ons de moeite van het lezen, leren, meekoken – of andere actie – waard zijn. Het was voor dit artikel eerder de vraag hóe we uit al onze verzamelde titels gingen kiezen.

Gelukkig zijn deze teamdiscussies niet gefilmd en zijn we uiteindelijk – zonder kleerscheuren – tot onderstaande lijst gekomen.

De algemene top 10 met beste boeken van 2020

1. Op zoek naar antwoorden; een verhaal over innerlijke vrede, van Wiggert Meerman

Wat je zou kunnen leren als je 40 dagen afgezonderd van de ‘normale’ wereld zou leven, lees je in dit boek van Wiggert Meerman. De schrijver heeft namelijk zelf een tijd in de jungle geleefd met de sjamanen en hun rituelen mogen toepassen om helderheid in het leven te krijgen. Wij denken dat iedereen die zijn spirituele kant wil ontdekken – beginner of gevorderde – zich heerlijk in dit boek kan verliezen.

2. Heerlijke winter, van Natalia Rakhorst

Voor de meesten mensen – onszelf inclusief – is de winter de lastigste periode als het gaat om gezond (blijven) eten. Als het lekker weer is, weten we het wel. Dan komen de verse salades en shakes en smoothies tevoorschijn en nemen we ze mee naar elke gelegenheid, of het nu de lunch op het werk betreft of dat het om een picknick in het weekend met vrienden betreft. Ontdek de dagmenu’s die Natalia Rakhorst en je hoeft geen enkel moment meer na te denken over wat je nu weer op je boodschappenlijstje moet zetten. Je zult geen honger hebben en ook nog afvallen.

3. Souvenirs; Beter na Bataclan, van Ferry Zandvliet

Lees in ‘Souvenirs’ hoe een levensingrijpende gebeurtenis het hele leven in een ander perspectief kan plaatsen en hoe negativiteit plaats maakt voor een positieve kijk op de wereld. Ferry Zandvliet schrijft uit eigen ervaring hoe je een trauma als een terroristische aanslag kunt overwinnen en er zelfs beter uit kunt komen.

4. Master Your Mindset; leef je mooiste leven, van Michael Pilarczyk

De stem van Michael Pilarczyk herken je meteen vanwege zijn verleden op de radio. Deze zelfde stem bereikt je nu ook, maar dan via het geschreven woord. Iedereen die bezig is of aan de slag wil gaan met persoonlijke groei, ondernemen en spiritualiteit, kan dit boek waarderen vanwege de inzichten die het oplevert. Heb je het gevoel dat je gevangen zit in het leven en had je het je zo zeker niet voorgesteld? Dan heeft dit boek niet voor niets de ondertitel ‘Leef je mooiste leven’.

5. Beter op reis; hoe leukemie ons leven voor altijd veranderde, van Viora Rebergen en Joost Willigenburg

Lees je ‘leukemie’ in de titel, dan heb je misschien de neiging om dit boek niet in je hand te pakken, omdat je denkt dat het een verhaal vol ellende wordt. Niets is echter minder waar, want ook al is de aanleiding inderdaad de ziekte, het gaat vooral over beter worden en het proces dat de twee schrijvers doorlopen hebben. Mocht je nog twijfelen over waar het om gaat in dit aardse leven, lees dan hoe het Viora en Joost vergaan is.

6. MosliMama; zorg voor je familie door te zorgen voor jezelf, van Yasmine Berrag

Woon jij in Nederland als moslimmoeder en heb je behoefte aan wat hulp of inspiratie? Dan heeft Yasmine Berrag een handig boek, waarin ze over haar eigen ervaringen schrijft, maar ook anderen heeft gesproken over opgroeien en kinderen krijgen. Ontdek haar tips en maak haar heerlijke recepten uit dit boek.

7. Dagboek van een muts 3 – In de spotlights!, van Rachel Renée Russell

Dit kinderboek (geschikt voor een leeftijd vanaf 12 jaar) gaat na deel 1 en 2 verder met het leven van Nikki en de populaire meiden om haar heen die het ook op haar crush voorzien hebben. Durft ze zich kwetsbaar op te stellen om haar angsten te overwinnen?

8. Druks; Mijn (on)rustige leven met ADHD, van Francien Regelink

Heb je zelf ADHD of is er iemand in je omgeving die ermee te maken heeft? Dan kan het wel eens handig zijn het verhaal van Francien te lezen om erachter te komen hoe de praktijk eruit kan zien als je Alle Dagen Heel Druk bent. Ze geeft een uniek kijkje achter de schermen van alle aspecten van haar leven.

9. Het bourgonische bitterballenboek; dertig bourgondische recepten – met vlees-, vis- en vega(n)vulling, van Ilona de Wit

Wie de basis van het koken al onder de knie heeft en plezier beleeft aan het ontdekken van culinaire heerlijkheden, kan de bitterbal als snack in al zijn mogelijkheden gaan ontdekken. Wedden dat je na het vinden van jouw favoriete smaakcombinatie geen bitterbal meer uit de snackbar hoeft?

10. De Online Marketing Tornado; blauwdruk voor een wervelende online business, van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren

Van wie kun je beter leren dan van een online marketing expert als het jou om je eigen online onderneming gaat? Precies. Maak kennis met Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren en laat je niet uit het veld slaan als populaire marketingtermen je op dit moment doen bibberen. Het stappenplan dat Tonny en Martijn voor je uitgezet hebben, is haalbaar en compleet.

Kortom

Het jaar 2020 was een prachtjaar voor wie tijdens de lockdown ineens tijd had om eindelijk eens dat boek te pakken dat al jaren op de plank lag, of een nieuw boek te bestellen en het thuisleven wat aangenamer te maken. Duik de keuken in, kom tot rust, voer dat idee dat je hebt voor je online bedrijf uit of kom er door waargebeurde verhalen achter dat het leven echt zo slecht nog niet is. Onze top 10 van 2020 helpt je verder.

Benieuwd naar de top 10 lijsten per genre?

Wil je specifiek per genre de beste boeken vinden, dan moet je even een kijkje nemen op deze volledige top 10-pagina.