Op deze pagina vind je uitleg voor de saldochecker van de nationale Boekenbon. Wellicht heb je ooit van een goede vriend of vriendin een boekenbon gekregen. Als je niet weet hoeveel geld erop staat, moet je enkele stappen doorlopen om erachter te komen hoeveel geld op jouw boekenbon staat. Wij hebben voor jou de stappen op een overzichtelijke volgorde gezet! Doe met ons mee.

Wat is een boekenbon

het saldo van je boekenbon checken howto

In het kort: een boekenbon is dé ideale cadeaubon om een boek te kopen! Je kan deze kaart gebruiken om bij verscheidene aangesloten winkels of webwinkels zoals Bol.com een cadeau te kopen!

Onderdelen van een boekenbon pasje

Op jouw pasje staan twee unieke belangrijke onderdelen. Dit zijn:

voor en achterkant van de boekenbon
 1. Het kaartnummer: Dit is een nummer wat gebonden is aan specifiek jouw Boekenbon
 2. Een pincode: Dit is een bijhorend nummer wat in eerste instantie afgeplakt is door een plakkertje

Enkel met deze combinatie van je kaartnummer en pincode kan jij je saldo controleren of de boekenbon besteden.

E-boekenbon: Een beetje anders

Een E-boekenbon heeft geen verborgen pincode. Deze hebben we echter wel zelf even verstopt in de afbeelding hieronder!

het kaartnummer en de online code van de boekenbon

Belangrijk: Deel nooit deze combinatie met iemand en maak er ook niet per ongeluk een foto van die je online plaatst

Saldo checken: stappenplan

Er zijn een paar simpele stappen nodig om het saldo van je boekenbon te controleren. Doe direct met ons mee!

 • Stap 1: bepaal of je een fysieke of online boekenbon hebt.

Fysieke boekenbon: Als jouw pasje nog in de envelop zit moet je het pasje uit de envelop halen en de achterkant naar boven voor je plaatsen. Op de achterkant staat namelijk alle belangrijke informatie.

Online boekenbon: Als je een online boekenbon hebt, die je per mail hebt gekregen, open je deze mail.

 • Stap 2: Schraap even het plakkertje van je pincode af als dit nog niet gebeurd is! De pincode van een online boekenbon is niet bedekt.
 • Stap 3: ga naar www.boekenbon.nl. Als je daar eenmaal bent beland druk je op het knopje om je saldo te checken. Deze valt niet te missen!
 • Stap 4: vul je kaartnummer en pincode in. Let op!: bij het invullen van je kaartnummers hoef je geen spaties in te voegen.
 • Stap 5: Druk op het knopje ‘check’ en vervolgens zie je hoeveel je kaart waard is en tot hoelang deze geldig is!

We hebben met twee duidelijke groene pijlen aangegeven waar je saldo te zien is in de afbeelding hieronder!

de saldochecker van de boekenbon

En nu? Boekenbon besteden

Om de boekenbon te besteden heb je meerdere opties:

Optie 1: De kaart fysiek in een winkel besteden

Er zijn veel aangesloten winkels waar jij je boekenbon kan besteden. Ben je benieuwd waar dit allemaal zou kunnen? Ga even naar deze pagina om op een landkaart kijken waar dat precies kan. Een voorbeeld zie je in de afbeelding hieronder voor omgeving Utrecht!

een kaart van de punten waar je de boekenbon kunt inleveren

Optie 2: Online besteden

Er zijn ook meerdere online webwinkels die meedoen. Deze kan je vinden op deze pagina. Zelf zijn wij altijd fan van bol.com omdat je daar allerlei verscheidene uitgevers hebt die verschillende boeken aanbieden.

Klein geheimpje voor als je geen boek wil kopen

Op bol.com heb kan je de boekenbon verzilveren als je niet per se een boek zou willen kopen. Zelf wil ik bijvoorbeeld heel graag een schaakbord kopen en is het gebruiken van mijn boekenbon een ideaal moment om deze aan te schaffen!

Cadeaubon besteden bij bol.com

Je kan op twee manieren je boekenbon toevoegen aan je bol.com account.

Optie 1: boekenbon toevoegen aan je account

Als je naar deze pagina gaat, kan je een boekenbon toevoegen aan je account door eerst je kaartnummer zoals hieronder afgebeeld invoeren. Deze vind je onderaan de pagina. Als je vervolgens je pincode invoert, wordt het bedrag toegevoegd aan je account.

de boekenbon bij bol
de directe wijze om je boekenbon bij bol te besteden

Bij het betaaloverzicht kan je vervolgens je cadeaubon toevoegen zoals je hieronder afgebeeld ziet:

gelukt

Optie 2: boekenbon direct invoeren bij afrekenen

De tweede manier van je boekenbon inleveren is bij het betaaloverzicht. Je moet eerst je kaartnummer invoeren en vervolgens je Pincode. Je ziet hieronder aangegeven met een groen vak en pijl waar dat kan!

de stappen om de boekenbon bij bol te besteden

Mijn producten zijn duurder dan wat ik op mijn cadeaukaart heb staan. Wat nu?

Zoals je ziet, is mijn schaakbord duurder dan wat er op mijn boekenbon stond. Als dit ook bij jou het geval is kan je simpelweg bijbetalen met een alternatieve betaalmethode zoals iDEAL.

Veel gestelde vragen

Waar kan ik de boekenbon kopen?

Er zijn twee opties voor het kopen van de boekenbon

 • Je kan een online variant kopen op de officiële site van Boekenbon of je kan een Boekenbon kopen op sites zoals Primera. De ontvanger krijgt deze dan per mail binnen! Je kan deze sturen met persoonlijke boodschap!
 • Je kan in een fysieke winkel de boekenbon kopen! Ga naar deze pagina om uit te vinden waar je een fysieke variant kan kopen!

Welke waarde kan je boekenbon hebben?

Je boekenbon kan tussen € 5 en € 250 zijn. Bij aankoop wordt dit bedrag bepaald. Wil je iemand verrassen met een boekenbon? Dan kan je een heel specifieke waarde uitkiezen zoals €77,77.

Zijn er verschillende soorten boekenbonnen?

Tegenwoordig komen fysieke boekenbonnen in allerlei verschillende kleuren: geel, magenta, groen, blauw, rood en oranje. Daarnaast kan je ook een E-card boekenbon kopen.

Hoelang is een boekenbon geldig?

Een boekenbon is 3 jaar lang geldig na aankoop. Dat betekent dat als de kaart op 1 januari 2023 is aangeschaft, de kaart vervolgens verloopt op 1 januari 2026. Het is echter aangeraden om beter eerder dan later de boekenbon te besteden aangezien een hoop cadeaukaarten nooit worden gebruikt!

Een oude boekenbon (aankoop voor 1 september 2017) is 10 jaar lang geldig. Benieuwd naar de geldigheid? Ga naar de saldochecker die we in dit artikel hebben uitgewerkt!

Moet ik mijn boekenbon besteden aan een boek?

De boekenbon is voornamelijk alleen geldig in boekenwinkels. Er is echter één uitzondering: Bol.com. Via deze link kan je naar de bol.com pagina.

Wat gebeurt er als mijn uitgekozen boek minder waard is dan mijn saldo?

Als je een boek koopt wat goedkoper is dan je totaalsaldo, blijft het overige bedrag op je boekenbon staan. Bij een nieuwe aankoop kan je deze opnieuw gebruiken totdat je boekenbon op is.

Let op!: Als je eerst het bedrag op je Bol.com account hebt geplaatst, blijft het overige bedrag op je Bol.com account staan!

Waar vind ik de pincode van mijn boekenbon?

Voor een fysieke boekenbon kan je de pincode vinden op de achterkant onder een plakkertje. Heb je alsnog moeite om deze te vinden? Kijk even naar de afbeelding die we bovenin dit artikel hebben geplaatst!

Kan ik mijn boekenbon opnieuw opladen?

Het is niet mogelijk om saldo toe te voegen aan je bestaande boekenbon. Je zal een nieuwe kaart moeten kopen als je meer geld op een boekenbon zou willen.

De winkel waar mijn boekenbon is gekocht is failliet, ben ik nu mijn saldo kwijt?

Nee, de boekenbon valt onder De Nederlandsche bank, dus bij faillissement van de winkel waar je boekenbon is gekocht, zal er nog steeds dezelfde waarde op staan.

Ik heb een papieren boekenbon. Is deze nog geldig?

Een papieren boekenbon is een oude variant van de boekenbon. Deze kan je niet gebruiken in een webshop, maar is onbeperkt geldig om in een winkel te besteden.

Wat doe ik bij een foutmelding?

 1. Als er iets misging bij het invullen van het kaartnummer en pincode krijg je een foutmelding. Probeer het opnieuw.
 2. Bij een incorrecte betaling kan je kaart tijdelijk geblokkeerd worden. Binnen 24 uur zal dit verwerkt worden en krijg jij je volledige saldo terug op je account.
 3. Neem contact op met de klantenservice.

Succes!