De top 10 met boeiende, sportieve en inspirerende tijdschriften speciaal voor mannen – volgens onze redactie

In het weekend, op vakantie, in de trein, in een wachtruimte, bij het zwembad in je tuin, of onder het dak op zolder als het keihard regent en onweert; een magazine – of een paar – is altijd fijn om bij je te hebben. Je vult er de tijd nuttig mee als je te vroeg bent voor je afspraak, maar je kunt er ook uren mee zoet zijn als je bijvoorbeeld van auto’s houdt en de nieuwste of juist de oudste van voor tot achter wilt bekijken. Lees hieronder de top tien met favoriete magazines voor mannen.

Men’s Health

De Men’s Health verschijnt elke maand en staat geheel in het teken van de fitte man (of de man die in de nabije toekomst nog fit wil worden natuurlijk). Er worden diverse soorten diëten in besproken, waarbij je kunt uitzoeken of dat dieet ook echt iets voor jou is. Om fysiek fit te blijven staan er oefeningen in Men’s Health uitgelegd met een beschrijvende tekst en foto’s waarop de diverse stadia van de oefening te zien zijn, zodat je je eigen workout thuis of in de fitnessruimte kunt uitbreiden. Verder mogen de gezonde maaltijden niet ontbreken en de recepten zullen zeker voor afwisseling zorgen en weer smaak toevoegen aan wat je eet.

Top Gear Magazine

Van Top Gear kun je via de Nederlandse televisie alleen nog herhalingen zien en helaas zit het nieuwe programma van de drie hilarische heren met gedegen autokennis niet in het pakket, maar het magazine kun je wel gewoon kopen. Je hebt de gewone maandbladen van Top Gear magazine, maar er zijn ook specials, zoals de Lamborghini special of het Top Gear jaarboek dat aan het eind van elk jaar wordt uitgebracht. Wie groot fan was van de show, zal het magazine ook zeker bekoren.

AutoWeek Jaarspecial

Zie je in Top Gear magazine (meestal) alleen de meest exotische modellen, in AutoWeek kom je alle merken en typen tegen. Van de meest brute SUV’s voor op het platteland tot de kleinste stadsautootjes en van de nieuwste elektrische auto’s tot de goedkoopste people carrier, de echte autoliefhebber wil AutoWeek niet missen. De jaarspecial geeft je een goed overzicht van wat er elk jaar weer op autogebied gebeurd is. Er wordt zelfs al even kort vooruit gekeken naar wat het nieuwe jaar aan innovatieve modellen gaat brengen.

AutoWeek Campers

Uit dezelfde stal, maar dan specifiek gericht op voertuigen waar je in kunt reizen en verblijven, is AutoWeek Campers. Er zijn verschillende soorten campers en je hebt ze ook in alle maten en prijzen. Dat maakt het kiezen van een camper niet altijd gemakkelijk. Wil je compact met een Volkswagen busje, of ga je uitgebreid en luxe met een Hymer de weg op? Met AutoWeek Campers kun je je vooraf goed verdiepen in alle karakteristieken om zo tot een betere keuze te komen wanneer je binnenkort een camper wilt gaan kopen. Daarnaast is het gewoon leuk – ook als je al een camper hebt – om in de gaten te houden wat nieuwe camperbouwers op de markt brengen.

AutoWeek Classics

De derde AutoWeek staat geheel in het teken van classic (sports) cars en youngtimers. Of jij een youngtimer in je garage hebt staan? Je ontdekt het in dit magazine. Verder is het leuk om herinneringen aan de oude auto’s van je vader of opa op te halen en is het leerzaam om te zien hoe een bepaald model dat je nu wilt kopen uit de speciale AutoWeek test komt.

Quote

Het magazine Quote bestaat al sinds 1986 en de inhoud van de Quote gaat vooral over het Nederlandse bedrijfsleven, zaken doen, carrière maken en je geld beheren of investeren. Het is duidelijk een magazine voor de ondernemende en succesvolle man, alhoewel de ondernemende vrouw de artikelen en reportages in Quote ook weet te waarderen. Het blad komt elke maand uit en elk jaar zijn er specials, zoals de Quote Wonen en het Quote Vakantieboek.

National Geographic Traveller

De reislustige man zoekt constant naar nieuwe bestemmingen om zijn bucketlist aan te vullen. Een weekendje weg met de mannen of vier weken vakantie met het gezin; het hoeft niet per definitie ver te zijn, maar het moet wel de ziel (of een andere nadrukkelijk aanwezige behoefte) voeden. En of je dat nu met je tent en slaapzak in de rugzak op je rug of goed bepakt en bezakt per fiets doet, in de stad of liever in de jungle wilt verblijven, ver weg wilt gaan of het dichtbij huis zoekt; dat maakt niet uit. In National Geographic Traveller vind je een uitgebalanceerde mix van bijzondere reizen en plaatsen. Nu alleen nog even kijken welk budget er nodig is voor deze droomroutes en -locaties.

Panorama

De Panorama verschijnt elke week en staat bol van de reportages en leuke, interessante verhalen. Het kan gaan om misdaden die gebeurd zijn, wetenschappelijke ontwikkelingen die plaatsgevonden hebben, waar je lekker kunt eten of het kan ook gewoon om een artikel met humor gaan. De foto’s zijn overigens ook de moeite waard. Wie mee wil praten over de laatste crimes in Nederland, mag de Panorama zeker niet links laten liggen.

Nieuwe Revu

Ook de Nieuwe Revu gaat voor een deel in op misdaad, maar er is ook ruimte voor sport, human interest artikelen en – het mag natuurlijk niet ontbreken – seks. Spraakmakende reportages en actuele opiniestukken wisselen elkaar mooi af. Het blad zal je blijven boeien en het zal er voor zorgen dat je tijdens de werklunch of dat verjaardagsfeestje in het weekend altijd iets te vertellen hebt met collega’s, vrienden of familie.

Quest

De nieuwsgierige man is niet te stoppen en moet een blad als de Quest van voor tot achter helemaal gelezen hebben. Quest verschijnt elke maand en geeft antwoorden op vragen waarvan je niet wist dat je ze had. De Quest heeft ook regelmatig specials, zoals het Quest Zomerboek, de Quest Psychologie en de Quest Puzzelmix. Je kunt het zo grappig of idioot niet bedenken, of je vindt het wel ergens in een van de edities van Quest.

De top 10 beste mannentijdschriften aller tijden – volgens onze lezers

Mannentijdschriften richten zich uiteraard op zaken waar vooral mannen in geïnteresseerd zijn. Dan kun je denken aan sport, vrouwen, auto’s en seks, maar ook gezondheid, mannenmode, misdaad en entertainment. En nog veel meer. De stijl van mannenbladen is vaak wat losser uit de pols, brutaler en als het moet wat grover en minder fijnbesnaard als de typische vrouwenbladen.

Voor deze top 10 hebben we uitsluitend gekeken naar Nederlandse mannentijdschriften. Een aantal van deze bladen heeft overigens wel buitenlandse roots, maar hebben in hun Nederlandse versie de juiste toon te pakken gkregen die hier ten lande het meest wordt gewaardeerd: rechttoe rechtaan en zonder meel in de mond.

Men’s Health

Het blad Men’s Health richt zich op lifestyle van de man met veel aandacht voor sport, fitness en voeding. Maar ook psyche, stijl en sex spelen een belangrijke rol in het blad dat 11 x per jaar uitkomt. Ronduit opvallend daarbij is de cover waarop vrijwel altijd een strak afgetrainde, sportieve man is te zien, het liefst met ontbloot bovenlijf en bijbehorende imposante buikspieren. Deze cover moet de lezer vervolgens aansporen zelf ook eens te kijken naar de eigen (vaak ongezonde levensstijl). Men’s Health weet je vervolgens met haar fijne artikelen tot actie te verleiden, wat het tevens een praktisch blad maakt. Volg de tips en tricks van Men’s Health en je gezondheid en uiterlijk zullen met stappen vooruit gaan.

Website: www.menshealth.com/nl

Autovisie

Elke twee weken ligt er een nieuwe Autovisie in de schappen, een onmisbaar blad voor autoliefhebbers. Of je nu op zoek bent naar een nieuw model óf gewoon een bovengemiddelde interesse in de heilige koe hebt, bij Autovisie ben je aan het juiste adres. Het blad komt elke editie weer met leuke nieuwtjes uit de auto-industrie en combineert dat met fijne achtergrondverhalen en de mooist mogelijke foto’s van de fraaiste exemplaren vierwielers. Met name de reportages maken van dit blad echt iets bijzonders. Autoweek staat zich er op voor onafhankelijk te zijn: het schuwt stevige kritiek dan ook niet. Toch staat de passie voor de auto altijd voorop.

Website: www.autovisie.nl/

Voetbal International

Waar houden mannen nou het meeste van? Voetbal natuurlijk! Het weekblad Voetbal International is al decennialang het grootste sportblad van Nederland, met elke week weer nieuws, statistieken, achtergrondverhalen en de mooiste voetbalfoto’s. De redactie kijkt daarbij niet alleen naar het Nederlandse voetbal, maar ook (ver) over de grens, bijvoorbeeld bij de Italiaanse, Spaanse en Engelse voetbalcompetities. Uiteraard is er ook ruimte voor scherpe columns die ‘het wereldje’ op kritische toon volgen. VI is al vele jaren een grote speler in diverse media, en voor de echte voetballiefhebber onmisbaar.

Website: www.vi.nl

Panorama

De Panorama zet zichzelf met recht en rede als echt ‘mannenblad’ in de markt, met veel aandacht voor sport, gadgets en seks. Waar het zich verder in onderscheid is de focus op misdaad: de uitstekende verslaggeving op dit gebied heeft menigmaal voor de nodige primeurs gezorgd. De brutale toon van de artikelen prikkelen altijd om verder te lezen, en Panorama is dan ook niet vies van een relletje hier en daar. Kortom: een stoer blad met een eigen smoel voor de échte man.

Website: www.panorama.nl

Formule 1

Dit magazine is ‘het snelste tijdschrift van Nederland’ en bestaat al vele jaren. Het was dus reeds actief ver voordat Max Verstappen het hele land in rep en roer zette met zijn overwinningen. De kennis van en passie voor de Formule 1 sport spat van de pagina’s af. In totaal zijn er 18 gewone uitgaven per jaar en drie specials: een Preview aan het begin van het racejaar, de Zomerspecial halverwege en het extra dikke Formule 1 jaaroverzicht aan het eind. Met schitterende foto’s en interessante achtergrondverhalen die je op TV lang niet allemaal meekrijgt. Een heerlijk blad om naast je te hebben liggen als de race op televisie een keer wat tegenvalt.

Website: https://www.formule1.nl/categorie/magazine/

Playboy

Het mannenblad der mannenbladen. Wie Playboy zegt, zegt bloot. Met name bekend bloot. Toch is het blad zoveel meer. Naast de beroemde naaktreportages heeft het blad aandacht voor alles waar mannen maar in geïnteresseerd kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan gadgets, sport, film, reizen, lifestyle, noem maar op. Zelf staat het blad zich voor met de beste artikelen en achtergrondverhalen te komen, juist om het stigma van blootblad een beetje te compenseren. Al zijn deze blootreportages tegelijkertijd natuurlijk niet te versmaden…

Website: www.playboy.nl

Elsevier

Weekblad Elsevier kenmerkt zich door een stoere houding en heeft zich een bepaalde status aangemeten onder met name de hoger opgeleide mannelijke lezers. Het blad staat boordevol opinies waarbij over het algemeen een conservatief-liberale houding wordt aangenomen, zonder daarbij overigens het oog voor een scherp maar eerlijk debat te verliezen. Het magazine wordt met name graag gelezen onder ondernemers en de hogere ambtenarij. Scherp en rechtdoorzee, een tikkeltje brutaal en provocatief, kortom: een heerlijk blad om te lezen, ook vanwege de hoge kwaliteit van de redactionele stukken.

Website: www.ewmagazine.nl

Top Gear

Sinds de start van het televisieprogramma Top Gear op de BBC is het merk in no-time over de hele wereld een belangrijke speler geworden op het gebied van auto’s. De humor en het enthousiasme van het programma komen ook op papier goed over en houden niet op bij de landsgrenzen. Er is dan ook een Nederlands Top Gear magazine verschenen dat net zo hilarisch is als haar Britse broertje. Hilarisch dus, maar ook serieus als het over auto’s gaat: waar moet je bij een aankoop bijvoorbeeld op te letten, en hoe ga je het beste met jouw heilige koe om.

www.topgear.nl

Nieuwe Revu

Net als Panorama is de Nieuwe Revu een spraakmakend blad vol onthullende reportages op het gebied van entertainment, sport, misdaad en nog veel meer. De Nieuwe Revu houdt daarbij altijd de vinger aan de pols van de samenleving: ook belangwekkende nieuwsberichten en achtergronden krijgen in het blad volop de ruimte. De Nieuwe Revu amuseert en shockeert soms ook, want de toon van het blad is brutaal en vrij. Daarbij opereert ze onafhankelijk: geen voorgekookte dogma’s dus, maar een eigen smoel. Dit mannenblad wordt overigens ook door de (stoere) vrouw graag gelezen.

Website: www.revu.nl

FHM – For Him Magazine

Het For Him Magazine doet zijn naam eer aan: een speeltje voor hem. Het van origine Amerikaanse blad kwam tussen 2000 en 2013 ook maandelijks in Nederland uit, en is tegenwoordig actief als online magazine. Uitzondering is de befaamde FHM500, waar op uiterst nauwkeurige wijze de 500 mooiste vrouwen van Nederland zijn geselecteerd, uiteraard met charmant kiekje erbij. Verder staat het online magazine vol met fijne artikelen over zaken als sport, games, series en films. Het richt zich vooral op de wat jongere man, maar ook de oudere heer die jong van geest is gebleven kan gerust een kijkje nemen.

Website: www.fhm.nl