Is de Leesmap een goede oplossing voor magazine-liefhebbers? Wij besloten de diensten van Leesmap te reviewen. Lees verder voor onze ervaringen

Review: Lees jij graag magazines en heb je hiervoor een abonnement op de Leesmap?

In tijden dat alles zowat digitaal gaat, is het soms fijn om weer gewoon iets op papier in huis te hebben, iets tastbaars waar je lekker in kunt bladeren in je vrije tijd. De Leesmap ken je misschien nog wel van vroeger, maar het bestaat nog steeds en beantwoordt precies de behoefte die er bij veel mensen nog steeds is: een fysiek blad waar je in kunt lezen of alleen de plaatjes in bekijkt.

Een abonnement op digitale magazines of toch liever de Leesmap?

Het ligt helemaal aan je leeftijd en hoe prettig je het vindt om een fysiek magazine in je hand te pakken. Sommige mensen zweren erbij en willen niks anders, anderen hebben inmiddels de switch gemaakt van magazine in de brievenbus naar magazine in de inbox. Vaak krijg je bij een abonnement op een blad zelfs het digitale exemplaar er gratis bij. Dit soort abonnementen is echter vrij prijzig en dan maak je al snel de afweging of dat het voor jou waard is.

Ook hangt het er helemaal vanaf hoe actueel je wilt dat een blad is. Ben jij een lifestyle expert of werk je in de mode, dan wil je altijd het nieuwste van het nieuwste in de bladen ontdekken, zodat je deze informatie in je op kunt nemen en kunt verwerken in je beroep. Lang niet iedereen vindt hoe actueel informatie in de bladen is belangrijk. Soms ben je gewoon al blij dat je iets te lezen hebt, of kun je je gewoonweg niet elke week een nieuw magazine permitteren.

Wie geen of weinig waarde hecht aan hoe recent een magazine is en wie wil letten op de euros, heeft aan de Leesmap een mooi product. En daarom gaan we vandaag op ontdekkingsreis in de wereld van de magazinepakketten.

Waarom de Leesmap reviewen?

Zoals we al zeiden heeft niet iedereen evenveel geld te besteden, maar dat wil niet automatisch zeggen dat deze doelgroep zich geen magazines kan veroorloven. Je kunt misschien geen 6 of 8 euro in de supermarkt besteden aan een glossy magazine, omdat je er liever eten voor op tafel zet. Toch is er dan een mogelijkheid om elke week wat magazines aan je deur bezorgd te hebben, want dat is wat de Leesmap doet.

De service lijkt misschien wat ouderwets en er zijn ook mensen die liever een paar euro uitgeven aan een magazine dat ze vervolgens mogen houden, terwijl er ook velen zijn die voor datzelfde bedrag liever een hele map met magazines krijgen, die ze daarna weer inleveren als het uitgelezen is. Volgens ons is er nog een duidelijke behoefte aan deze magazinepakketservice en daarom zijn we in de wereld van de Leesmap gedoken.

Waar moet je altijd kritisch naar kijken bij een magazinepakket?

Wanneer je een magazine bij de boekwinkel of in de supermarkt koopt, heb je ook bepaalde eisen. Deze eisen zijn echter anders wanneer het gaat om de Leesmap, want bij de Leesmap gaat het er juist om dat je een service aan huis krijgt in plaats van dat je er voor op pad moet. Dit scheelt je dus eigenlijk al geld.

Daarnaast wil je in de boekwinkel het nieuwste exemplaar van jouw favoriete magazine, terwijl je bij de Leesmap juist oudere exemplaren krijgt. Je accepteert dit vanaf het begin, al kun je wel nog aangeven hoe oud je pakket mag zijn. Zo hoeft het niet altijd het geval te zijn dat je de magazines van de zomer pas in de herfst krijgt. Dat maakt voor sommige mensen toch veel uit. Je krijgt dan niet de allernieuwste informatie, maar loopt ook niet maanden achter.

Zit er nog wel iemand op de Leesmap te wachten?

Als je de website bekijkt, is ook deze niet echt met zijn tijd meegegaan. Het is een vrij statische pagina met diverse items in het menu, maar eigenlijk nodigt het niet heel erg uit om te ontdekken wat de Leesmap voor jou voor leuks heeft. Waarom gaan mensen dan toch gebruik maken van de Leesmap? Heel simpel: het is goedkoop, omdat je leent en niet koopt. En je krijgt een zeer gevarieerd pakket met magazines.

Je kunt je eigen pakket samenstellen en je eigen leeftijd van het pakket kiezen. Op hoofdniveau heb je twee keuzen: een gezinsmap of een compactmap. In de compactmap zitten dezelfde maandbladen als bij de gezinsmap, maar bij de gezinsmap heb je twee keer zoveel weekbladen. Denk bijvoorbeeld aan de Autoweek, Libelle, Donald Duck, Story, Tina, Margriet en Revu. Je krijgt elke week 13 weekbladen en 4 maandbladen. Bij de weekbladen kan wel eens iets wisselen.

De variatie en prijs maken dat er zeker nog een doelgroep is voor dit product en dit is ook niet de doelgroep die veel waarde hecht aan een flitsende website. Men wil gewoon een leuk pakket met magazines dat aan de deur geleverd en een week later weer opgehaald wordt.

Wat belooft de Leesmap aan haar klanten?

 • Het pakket van de Leesmap wordt per postcode samengesteld. De inhoud hangt dus af van waar je woont en hoeveel vraag daar naar de Leesmap is.
 • Het pakket varieert voor wat betreft de inhoud, maar soms kun je het pakket ook uitbreiden met een blad dat je zeker in je pakket wilt hebben. Hiervoor betaal je dan een klein bedrag extra.
 • Je kunt kiezen uit een abonnement met welkomstgeschenk of een abonnement dat per week opzegbaar is.
 • Je kunt kiezen uit diverse welkomstgeschenken, waardoor er altijd wel iets bij zit wat je leuk vindt.
 • De prijs van de Leesmap wordt bepaald aan de hand van het soort map dat je kiest (compact of gezin) en hoe oud de bladen mogen zijn.

De criteria waar we de Leesmap op beoordelen

Wat wij belangrijk vinden bij diensten zoals de Leesmap die aanbiedt, is het volgende:

 • “Niet nieuw” betekent niet: kapot, beschreven of in andere slechte staat. Het pakket moet nog steeds in nette staat zijn.
 • Het aanbod moet voor iedereen iets leuks en interessants bevatten, of je nu voor het compacte pakket of het gezinspakket gaat.
 • De prijs moet in verhouding staan tot de leeftijd van de bladen.

Hoe hebben we de Leesmap getest?

We hebben het gewoon een kans gegeven. Normaal zijn we meer van het magazines kopen, maar soms wil je gewoon even een stapje terug doen om te sparen voor iets en dan is een magazinepakket tegen gereduceerd tarief toch een klein cadeautje voor jezelf of je gezin. Overigens is het goed om te weten dat je de Leesmap ook nieuw kunt ontvangen. Je krijgt dan dus toch de allerlaatste versie van een magazine, je houdt hem alleen niet. Bij de volgende wissel, lever je je nieuwe magazines weer in.

Het tweede interessante volgens ons – vooral als je kinderen hebt die regelmatig iets moeten knutselen of een spreekbeurt moeten houden – is dat er ook een pakket is dat je mag houden. Het is dan natuurlijk wel een pakket dat al ouder is en bij de Leesmap ligt deze grens bij 13 weken.

Om het proces van bestellen te doorlopen, hebben we als eerste onze postcode ingevoerd om te kijken welke magazines bij ons in de buurt allemaal in het pakket zitten. Om te testen hebben we nog twee andere postcodes ingevoerd om te zien of het pakket dan nog drastisch in inhoud veranderde, maar dit was niet het geval. Noord, Zuid of halverwege Nederland leverde hetzelfde resultaat op.

In het kort: wat is de Leesmap?

Leesmap is de grootste aanbieder van leesmappen in Nederland. De registratie van abonnementen verloopt centraal via de website, maar het is wel opletten geblazen, want je abonnement stopzetten kan alleen bij de vestiging die jouw Leesmap bezorgt.

Elke leesmap bestaat uit meer dan 10 magazines en het kan dan om week- of maandbladen gaan. De meeste vrouwen vinden de Libelle, Margriet, Sante en VT Wonen leuk. Mannen geven vaak meer om Autoweek, de Panorama en Quest en voor kinderen is er de Donald Duck of de Tina. Tieners kunnen de Quest overigens ook interessant vinden, maar dan heb je wel echt iemand in je gezin die nieuwsgierig is naar hoe iets werkt of ontstaan is.

Achtergrondinformatie over de Leesmap

Leesmap.nl staat geregistreerd in Arkel en de fysieke leesmappen worden in heel Nederland geleverd. Voor elke provincie met plaats kun je de selectie van bladen bekijken door je eigen postcode in te vullen. Bij het afsluiten van een abonnement kun je voor een welkomstgeschenk kiezen. Wil je dit niet? Dan kun je het abonnement per week opzeggen en zit je er niet het hele jaar aan vast.

Elke week wordt de leesmap bij je bezorgd en de map van de week ervoor weer opgehaald. Ze vragen hierbij om de volgorde van de magazines weer in orde te maken, zodat diegene die de mappen weer ophaalt snel kan zien of de map compleet is. Meestal komt de bezorger elke week op dezelfde dag en tijd, maar natuurlijk kan men dit bij mensenwerk niet garanderen.

Dit moet je natuurlijk ook niet verwachten, want het is niet alsof er in een keer naar alle leden digitaal een blad verstuurd wordt. Dat krijg je met een druk op de knop makkelijk geregeld. Dit is nog steeds de mappen controleren, in de auto laden, bij alle adressen langsgaan en opnieuw controleren. Je kunt je voorstellen dat het weer, ziekte of autopech hierop van invloed kan zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig prettige manieren om hierover met elkaar te communiceren.

Hoe ziet de Leesmap eruit?

Het woord “leesmap” zegt eigenlijk alles al. Je krijgt een map met diverse magazines aan huis gebracht en in die map liggen de magazines op nummer. Afhankelijk van welke map je kiest, is de map dikker of dunner. Ook het verschijnen van een maandblad kan betekenen dat je map de ene keer voller is dan een andere keer.

Onze ervaringen met de Leesmap

Wij waren eigenlijk een beetje huiverig om het te proberen. Je verwacht toch niet de mooiste en netste bladen als je de magazines met anderen in je buurt moet delen. Niet iedereen gaat even netjes om met de bladen en het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er een ezelsoor aan een bladzijde zit. Je moet hier een beetje doorheen prikken en er niet te veel op focussen. Bij de Leesmap gaat het namelijk om iets heel anders.

Voor het bedrag dat je kwijt bent, krijg je namelijk een goed gevulde map met magazines. En zelfs als je de helft niet zou lezen, ben je nog steeds veel goedkoper uit dan dat je een duur of twee goedkopere magazines zou kopen. Een magazine heeft tegenwoordig namelijk soms de prijs van wat een boek een paar jaar geleden nog kostten. Aan de Leesmap kun je dan ook veel plezier hebben, terwijl je er geen bergen geld aan uit hoeft te geven.

De bladen die wij vooral interessant vonden waren de Autoweek, VT Wonen en Sante. In sommige andere bladen stonden wel leuke artikelen, maar die magazines hebben we niet van voor tot achter gelezen. De levering verliep verder soepel en ook het ophalen was geen probleem. Je merkt ook dat je na een paar leveringen contact hebt met de bezorger en dat is prettig. Ben je er een keer niet, dan kun je met hem of haar afspreken wat een geschikte plek is voor het ophalen van de map.

Wat kost een Leesmap?

De goedkoopste variant is de compactmap van 10 weken oud zonder extra toevoegingen. Hiervoor betaal je per week 4,60 euro. De duurste leesmap (maar nog steeds zonder extra bladen aan de map toegevoegd) kost je 12,50 euro en hiervoor heb je en week lang de nieuwste bladen in huis. Alle prijzen tussen de 4,60 en 12,50 zijn afhankelijk van de leeftijd van de bladen. Wil je bijvoorbeeld bladen van maximaal 2 weken oud? Dan ben je voor dit abonnement 9,50 per week kwijt.

Wanneer je geen moeite hebt met magazines van meer dan een kwartaal oud, dan kun je kiezen voor het houden van de map en hoef je die de week erna dus niet meer in te leveren. Deze map kost tussen de 6 en 9 euro, afhankelijk van hoe uitgebreid de map is.

Is de Leesmap het geld waard?

Voor het bedrag dat je per week kwijt bent aan de compactmap of gezinsmap, kun je op dit moment amper een nieuw magazine kopen. Bladen zijn ontzettend duur geworden en ook is er de trend van het minimalisme dat veel mensen aanmoedigt om minder spullen te kopen en te verzamelen.

Met de leesmap heb je nog steeds toegang tot leuke of interessante informatie, maar blijf je niet maar bezig met kopen en verzamelen. De Leesmap kan dus voor meer mensen dan alleen diegenen die het geld er niet voor (over) hebben geschikt zijn. Stiekem denken wij dat veel meer mensen een leesmap in huis zouden willen, maar weten velen misschien niet dat het nog bestaat.

Wat vinden wij van de Leesmap?

De Leesmap biedt veel variatie aan bladen en er zit iets voor iedereen tussen. Je kunt twee soorten mappen kiezen en betaalt daar ook naar. Het is prettig dat de map aan huis geleverd wordt en de week erna weer opgehaald wordt. Hier is nog echt sprake van dienstverlening en als iets niet tijdig kan worden gebracht, verloopt het contact met de bezorger prettig.

Zelf zouden we de Leesmap niet het hele jaar door bestellen. We denken zelf dat we de map meer benutten in het najaar en in de winter, als het weer ervoor zorgt dat je veel meer tijd binnen doorbrengt. Het fijne van de leesmap vinden we, dat we weer echt lezen in plaats van alleen maar de hele avond voor de televisie te hangen. Het is gewoon leuk om een magazine in je hand te pakken en iets te leren over nieuwe auto’s of over hoe je je gezondheid kunt beïnvloeden.

Wij hebben zelf geen kinderen, maar we kunnen ons goed voorstellen dat het weekend goed begint als net daarvoor de Donald Duck gebracht is. Het stimuleert ook hen om eens even niet achter de tablet of PC te kruipen en bij slecht weer alleen maar spelletjes te doen. Ze gaan weer lezen en dat is goed voor ze.

Voor- en nadelen van de Leesmap

Voordelen

✅ Je kiest je eigen pakket.

✅ Je kiest zelf de leeftijd van je pakket en kunt zelfs voor een pakket met nieuwe magazines kiezen.

✅ Je betaalt ook naar de leeftijd van het pakket.

✅ Je kunt bij een langer abonnement een cadeau uitkiezen.

✅ Bij een weekabonnement zonder cadeau kun je tussentijds de service stopzetten.

Nadelen

 Je moet de map goed verzorgen en de magazines weer op volgorde leggen voordat de map opgehaald wordt.

 Je levert de map weer in en mag dus niks houden. Je betaalt een dienst en niet een product dat je eigendom blijft.

Hoe wij de Leesmap scoren

Wij zouden iedereen die het niet al te breed heeft en toch magazines wil lezen aanraden om de Leesmap gewoon eens te proberen. Door de variatie in de map heb je er echt een hele week lang plezier van. Waarschijnlijk zul je in een drukke week ook wel eens een map terug geven die je nog niet helemaal uit had. Gelukkig is de prijs hier ook naar.

Het welkomstgeschenk zal velen volgens ons stimuleren om meteen een jaarabonnement af te sluiten. We zijn toch vaak gevoelig voor wat we gratis ergens bij kunnen krijgen en de cadeaus zijn ook niet mis. Het cadeau is wel afhankelijk van hoe lang je abonnee wordt. Bij 52 weken kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stofzuiger of hogedrukreiniger, maar je kunt ook voor de optie gaan en een kwartaal gratis krijgen.

Wil je je meteen voor twee jaar aan de Leesmap verbinden? Dan zijn er cadeaukaarten van 100 euro van Bol.com, het VVV of de Blokker verkrijgbaar. Verder zijn er op dit moment nog andere welkomstgeschenken, zoals een videodeurbel of soundbar met subwoofer.

Wij zitten zelf niet zozeer om deze cadeaus te springen, maar wij kunnen ons wel voorstellen dat er mensen zijn die deze cadeaus wel heel erg kunnen waarderen.

Voor wie is de Leesmap geschikt?

Iedereen die niet veel geeft om de nieuwste informatie of bladen, heeft met de Leesmap een leuke bron aan gevarieerde magazines. Ook als je graag op de hoogte wilt blijven van het allerlaatste nieuws, maar dit niet allemaal in je kast hoeft te verzamelen, kun je met de Leesmap prima uit de voeten. Als laatste lijkt het ons de perfecte oplossing voor wie niet de hele inhoud van zijn portemonnee bij de boekhandel wil achterlaten.

Is er nog een andere manier om magazines te lezen zonder hiervoor veel geld te betalen?

Er zijn bibliotheken die inmiddels ook magazines en niet alleen maar boeken hebben om uit te lenen. Soms kun je ze niet lenen, maar wel ter plekke lezen. Daarnaast tref je bij veel koffiezaakjes of andere eetgelegenheden (of de kapper) een leestafel aan waar je tijdens je verblijf in de zaak gebruik van kunt maken. Een echte vervanger (behalve digitaal gaan en hiervoor veel meer te moeten betalen) is er volgens ons niet.

Ervaringen van anderen met de Leesmap

 • Bij Nederlandreview.nl scoort de Leesmap een 5,2 van 10 punten. Eigenlijk zijn alle reviews positief, totdat je je abonnement op wilt zeggen.
 • Trustpilot.nl geeft 2,9 van 5 sterren. Ook hier komt het opzeggen van het abonnement als negatief uit de bus.
 • Joycevandam.nl is vooral enthousiast over het feit dat je elke week op kunt zeggen wanneer je niet voor het welkomstcadeau kiest.
 • Abonnementopzeggen.nl heeft veel negatieve reviews over ervaringen met de Leesmap en dit betreft ook weer het opzeggen van het abonnement of de datum waarop dit in zou zijn gegaan.

Kortingscode mogelijk bij Leesmap?

Er is geen aparte kortingscode die je in kunt wisselen, maar bij het afsluiten van een jaarabonnement kun je wel een kwartaal lang genieten van de Leesmap, zonder hiervoor extra te hoeven betalen. Je krijgt dan 52 + 13 weken de magazines aan je voordeur geleverd, voor de prijs van 52 weken.

Conclusie: wel of niet een abonnement bij de Leesmap afsluiten?

Ondanks de negatieve ervaringen van mensen met de leesmap, gaat eigenlijk alles goed tijdens het abonnement. Mensen hebben veel plezier van de magazines die thuis afgeleverd worden door de bezorgdienst. Het is natuurlijk jammer dat het opzegproces zo moeilijk verloopt en wij kunnen abonnees dan ook alleen maar aanraden om – wanneer het opzeggen van het abonnement bij hen ook zo lastig gaat – iemand in te schakelen die hier ervaring mee heeft en het voor elkaar krijgt.

Desondanks vinden wij de inhoud van het pakket leuk en informatief. Je kunt er de hele week lang lekker in snuffelen. Leg ze op de eettafel, naast de bank of bij de achterdeur als je bij mooi weer in de tuin gaat zitten. Het zal jou of je gezin ongetwijfeld veel plezier brengen.

Veel leesplezier!