Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in boeken. Nu ik wat ouder ben weet ik veel van verschillende uitgevers af en welk soort literatuur ze uitbrengen. Deze review gaat over één van mijn favoriete uitgevers van dit moment en dat is Uitgeverij Jurgen Maas. Een ontzettend interessante uitgeverij met ontzettend veel kwaliteit literatuur zoals romans, proza en poëzie.

Eerste ervaring met een auteur van uitgeverij Jurgen Maas

Maar mijn interesse in Uitgeverij Jurgen Maas is niet altijd zo geweest. De eerste poëzie die ik las van Adonis wekte alles behalve mijn interesse. Dat vond ik toentertijd erg jammer en had er veel meer van verwacht. Veel vrienden in mijn omgeving waren er juist wel enthousiast over dus ik besloot door te zetten en meer van Adonis en andere auteurs van Uitgeverij Jurgen Maas te kopen.

Heb kennis van proza en poëzie

Zo had ik opeens allerlei boeken van Uitgeverij Jurgen Maas in mijn bezit. Ja, een ongekende luxe, maar na Adonis waren ook mijn nieuwe aankopen geen groot succes. Ik kwam moeilijk door de boeken en poëzie heen en ik begreep het gewoon niet. Ik raad daarom ook aan als je boeken van Uitgeverij Jurgen Maas besluit aan te schaffen wel wat verstand hebt van proza en poëzie. Als daar je voorkeur naar uitgaat. Dat maakt je aankopen het meer waard en zul je achteraf geen spijt krijgen.

Ik begon proza en poëzie beter te begrijpen

Een jaar later zat ik nog steeds met de boeken van Uitgeverij Jurgen Maas. Ik moest er wat mee en ging het nog een keer proberen. Omdat ik een wat meer vergevorderde lezer was geworden en ik poëzie beter ging begrijpen kon ik er nu veel meer mee. Toegegeven dat ook mijn vrienden het keer op keer aanraden om de boeken nog eens te proberen. En het was gelukkig nu een groot succes en ben opgelucht dat ik het spul niet heb verkocht.

Veel leesmateriaal van uitgeverij Jurgen Maas is van grote schoonheid

Wat mij uiteindelijk positief verraste was de kwaliteit van de teksten. Ik had dat in het begin helemaal niet door, maar Uitgeverij Jurgen Maas let duidelijk op de kwaliteit wat ze uitgeven. Er zitten een aantal hele interessante auteurs bij en zij behoren naar mijn mening tot een van de beste schrijvers die ik ooit heb gelezen. Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet en de schoonheid van dit leesmateriaal heb kunnen ervaren. Vandaag de dag geniet ik er nog steeds van en prijken veel boeken van Uitgeverij Jurgen Maas in mijn boekenkast.

Wie ben ik om Uitgeverij Jurgen Maas onder de loep te nemen?

Ik ben een persoon die al vanaf jongs af aan geïnteresseerd is in het lezen van boeken. Naast proza en poëzie vind ik ook romans en literaire non-fictie heel mooi en lees ik alles wat los en vast zit. Ik werd daarom ook al vroeg geïnteresseerd in uitgeverijen en de verschillende auteurs. Elke uitgeverij heeft zo’n z’n kwaliteiten en Uitgeverij Jurgen Maas vind ik tot één van de beste van Nederland behoren. Dat komt vooral doordat zij zich veel focussen op proza, poëzie en romans met aandachtsgebieden op Midden-Oosten, Noord-Afrika en multiculturele samenleving.

Kritische blik blijven hebben op Nederlandse uitgeverijen

Er zijn genoeg uitgeverijen in Nederland te vinden. Ik vind dat niet iedere uitgeverij even goede auteurs in hun stal hebben. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat de kwaliteit ontzettend uiteen loopt. Vandaar dat ik je dan ook aanraadt om elke uitgeverij met een kritische blik te benaderen. Zijn dit echt wel goede auteurs en weten ze echt wel waar ze mee bezig zijn? Denkt een uitgeverij mee en letten ze meer op kwaliteit dan op kwantiteit? Zodra je een beetje bekend raakt met uitgeverijen in Nederland ga je makkelijker de kwaliteit auteurs herkennen.

Mijn eerste indruk van Uitgeverij Jurgen Maas

Zoals in de inleiding vermeld was het eerste wat ik van Uitgeverij Jurgen Maas las poëzie van de auteur Adonis. Ik had er grote verwachtingen van en helaas werden die niet ingelost. Dat vond ik destijds erg jammer en bleef teleurgesteld achter. Jaren later kwam ik erachter dat ik er gewoonweg nog niet klaar voor was. Proza en poëzie moet je leren lezen anders valt het heel moeilijk te begrijpen. Grote opluchting dat ik er tegenwoordig een stuk meer van proza en poëzie afweet.

Wat zegt Uitgeverij Jurgen Maas over zijn auteurs?

Uiteraard zegt elke uitgeverij dat zij de beste auteurs in hun stal hebben. Maar zoals ik heb opgemerkt biedt niet iedere Nederlands uitgeverij dezelfde kwaliteit auteurs. Uitgeverij Jurgen Maas levert naar mijn mening genoeg degelijke kwaliteit. Het is niet extreem over de top goed, maar zeer degelijk. Ik heb er een aantal hele interessante auteurs gevonden die ik tegenwoordig nog regelmatig lees. Uitgeverij Jurgen Maas heeft genoeg te bieden voor iedere geïnteresseerde in romans, proza, poëzie en literaire en journalistieke non-fictie. Als zij aangegeven dat ze een van de beste auteurs in Nederland uitgeven dan heb ik daar niets tegenin te brengen.

Waar heb ik uitgeverij Jurgen Maas op beoordeeld?

Uitgeverij Jurgen Maas heb ik beoordeeld uiteraard op de auteurs in de stal. Auteurs zoals Anuar, Adonis, Tineke Bennema en Asmaa Azaizeh zijn allemaal fantastisch en ik kan er geen genoeg van krijgen. Dit zijn nu echt geweldige auteurs en leveren kwaliteit vakwerk af. Naast deze namen zijn er genoeg andere auteurs bij Uitgeverij Jurgen Maas te vinden van kwaliteit. Toch zijn de genoemde namen mijn favorieten van deze uitgever en raad ik iedereen aan. Naar mijn mening vormt dit de kern van de uitgeverij Jurgen Maas.

Hoe ben ik tot de beoordeling van Uitgeverij Jurgen Maas gekomen?

Om tot mijn beoordeling te komen van Uitgeverij Jurgen Maas heb ik 10 boeken van 10 verschillende auteurs in bezit. Op basis van deze boeken heb ik de uitgeverij beoordeeld op kwaliteit en of je waar voor je geld krijgt. Naast dat ik veel boeken van de uitgeverij in bezit heb heb ik ook contact opgenomen met een goede vriend en expert op het gebied van poëzie en proza. Hij kon mij alles vertellen over de auteurs uit de stal van Uitgeverij Jurgen Maas. Deze mening heb ik in deze recensie dan ook meegenomen.

Informatie over Uitgeverij Jurgen Maas

Uitgeverij Jurgen Maas is een uitgever dat zijn vestiging heeft in Amsterdam. Het bedrijf richt zich voornamelijk op Nederlandse en vertaalde proza en poëzie. Daarnaast focussen zij zich ook op literaire en journalistieke non-fictie. Waar zij zich vooral oprichten zijn het Midden-Oosten, Noord-Afrika en niet geheel onbelangrijke de multiculturele samenleving. Ze hebben

bekende auteurs in hun stal zoals Adonis (regelmatig genoemd als Nobelprijskandidaat), Asmaa Azaizeh en Asis Aynan. Jurgen Maas zelf deed studies journalistiek en politicologie. Ook werkte hij als radiomaker en presentator bij IKON. Dit deed hij 15 jaar. Komt het tijdschrift ZemZem je bekend voor? Jurgen Maas is daar mede hoofdredacteur van.

Hoe ziet de stal van auteurs bij Uitgeverij Jurgen Maas eruit?

De stal van auteurs bij Uitgeverij Jurgen Maas bestaat op dit moment uit 22 auteurs. Het zijn voornamelijk auteurs uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar kent ook auteurs uit Nederland. Deze auteurs schrijven uiteenlopende stukken. Zo kom je proza en poëzie tegen, maar ook veel romans en andere literatuur. Je kunt wel stellen dat Uitgeverij Jurgen Maas een zo diverse mogelijk clubje auteurs heeft weten samen te stellen met veel diversiteit. Dat siert Jurgen Maas naar mijn mening en is van grote toegevoegde waarde.

Wat was mijn testdata voor Uitgeverij Jurgen Maas?

Ik heb van een aantal auteurs van deze uitgeverij boeken, proza, poëzie en literatuur in huis gehaald. Deze stukken heb ik beoordeeld op kwaliteit en gekeken of het daadwerkelijk van toegevoegde waarde is aan mijn collectie van andere uitgevers.

Mijn ervaringen en testresultaten

Mijn leeservaringen over werken van auteurs zoals Adonis, Asmaa Azaizeh en Tineke Bennema kan ik allemaal als positief stippen. Het zijn werken van kwaliteit en ik vind dat ze echt een grote bijdrage leveren aan het Nederlands leesklimaat. Deze auteurs bieden je een brede kijk op de wereld met hun schrijfstukken en zijn naar mijn mening van grote waarde. Niet alleen ben ik louter positief over de net genoemde auteurs, maar vind ik bijvoorbeeld ook Gezichten van Mohamed Choukri en Postvogel van Firoozeh Farjadnia fantastisch. Dit zijn auteurs van uitgeverij Jurgen Maas die ook zeker opgemerkt mogen worden en ik later kort zal bespreken.

Wat waren de kosten van het aanschaffen van de boeken?

Uitgeverij Jurgen Maas hanteert normaal prijzen als het aankomt op het aangeboden assortiment. Zo zijn romans tussen de 15 en 25 euro. Dat is heel schappelijk als je het mij vraagt en zeker als je ziet welke kwaliteit je er voor terugkrijgt. Ook liggen poëzie en gedichtenbundels rond dezelfde prijscategorie. Niet heel verrassend en zeer acceptabel. Uitgeverij Jurgen Maas zorgt voor sterke auteurs met sterk leesmateriaal en ik vind daarom dat je daar ook best wat mag voor betalen. En boeken tussen de 15 en 25 euro zijn helemaal niet raar en tegenwoordig heel gangbaar.

Zijn de prijzen het geld waard?

Ja, daar kan ik dus heel kort over zijn. Uitgeverij Jurgen Maas levert kwaliteit boeken af van zeer sterke auteurs. Daar mag je vind ik ook best voor betalen. En is 15 tot 25 euro nu echt duur voor een goede roman of gedichtenbundel? Ik denk het niet. Tegenwoordig zie je veel boeken in deze prijscategorie dus heel raar is het niet.

Twee boeken die het meest indruk op mij hebben gemaakt

Om een korte impressie te geven van boeken van Uitgeverij Jurgen Maas heb ik er twee hieronder kort beschreven. Dit zijn twee boeken die mij het meest opvielen en waar ik het meeste plezier aan heb gehad. Ze hebben veel indruk op mij gemaakt en zijn naar mijn mening beide pareltjes uit de stal van de uitgever. Boeken die je doen laten nadenken en verbazen. En dit is nog maar het tipje van de ijsberg. Deze uitgeverij heeft zoveel meer te bieden.

Wat vind ik van het boek Gezichten van Mohamed Choukri?

Gezichten van Mohamed Choukri is onderdeel van een trilogie. Hongerjaren was het eerste deel en eindelijk is nu het laatste deel, Gezichten, in het Nederland uitgegeven door Uitgeverij Jurgen Maas. Je kunt dit boek aanmerken als een roman, maar eigenlijk is het een bundel portretten van de vrienden van Mohamed Choukri en het moeilijke bestaan wat ze leiden. De hele trilogie vind ik geweldig, maar dit derde deel spant toch de kroon. Geweldig hoe Choukri het leven in Tanger van de jaren vijftig op papier weet te brengen.

Wat vind ik van Postvogel van Firoozeh Farjadnia?

De Iraanse Firoozeh Farjadnia schrijft al sinds haar veertiende gedichten, korte verhalen en columns. Postvogel kan gezien worden als haar debuutroman en wordt door Uitgeverij Jurgen Maas uitgebracht. Ik vind het een geweldige roman dat over een kind gaat in het ondergrondse verzet tegen de sjah van Perzië. Ook wordt er een blik geworpen over het Nederland van nu en hoe men omgaat met vluchtelingen. Geweldig kort verhaal, maar erg indrukwekkend. Een van de pareltjes uit de stal van Uitgeverij van Jurgen Maas.

Hoe anders is Uitgeverij Jurgen Maas ten opzichte van andere uitgevers?

Uitgeverij Jurgen Maas is net even wat anders dan andere uitgevers in Nederland. Dat komt omdat zij zich vooral focussen op Midden-Oosten, Noord-Afrika en multiculturele samenlevingen. Vandaar dat er ook een groot diversiteit aan auteurs zich in de stal van deze uitgever bevinden. Ze komen er auteurs uit landen zoals Iran, Marokko en Roemenië, maar ook Nederland, Irak en Turkije. De focus op het multiculturele wordt hiermee ook daadwerkelijk uitgedragen.

Wat zegt een bekende journalist over Uitgeverij Jurgen Maas?

Ik heb contact gehad met een bekende journalist van het NRC en gevraagd naar zijn mening over Uitgeverij Jurgen Maas. Zij kon mij vertellen dat ze veel boeken in het bezit heeft van deze uitgeverij en ze er erg van geniet. Juist door de multiculturele inslag maakt deze uitgeverij zo interessant, vind ze. En met een auteur zoals Adonis heeft Uitgeverij Jurgen Maas een potentiële nobelprijswinnaar in de stal. Er valt bij deze uitgever genoeg te beleven en als je vooral romans, proza en poëzie wilt lezen over Midden-Oosten en Noord-Afrika zit je hier goed.

Voor wie is het leesmateriaal van Uitgeverij Jurgen Maas geschikt?

Ben je iemand die veel leest en ook buiten de Nederlandse grenzen kijkt dan is het materiaal dat deze uitgever uitgeeft zeker iets voor jou. Met 22 auteurs is het een divers clubje en vind je veel boeken over Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het gaat dan om romans, maar je vindt er ook veel poëzie, gedichtenbundels en proza. Uitgeverij Jurgen Maas heeft getracht om een zo divers mogelijk aanbod aan te bieden en dat zijn ze naar mijn mening heel goed gelukt. Genoeg grote en bekende auteurs met veel geweldige boeken.

Wat is nodig om de boeken van Uitgeverij Jurgen Maas te kunnen lezen?

Ben je een liefhebber van romans die zich voornamelijk in het Midden-Oosten en Noord-Afrika afspelen dan kun je dit bij Uitgeverij Jurgen Maas zonder problemen aanschaffen. De romans lezen heel lekker weg en zijn prachtige omschreven verhalen. Voor poëzie en proza heb je wel wat meer kennis nodig en zijn naar mijn mening niet alle stukken even interessant. Ben je een actieve poëzie lezer dan zijn zeker wat stukken het lezen waard. Aanrader zijn Ik hier jij daar, Je zult me vinden in elk woord dat ik schrijf en Neem de titel serieus. Stuk voor stuk prachtige poëtische stukken.

Hoe vaak komen er nieuwe boeken uit bij Uitgeverij Jurgen Maas?

Het aanbod van Uitgeverij Jurgen Maas wordt elk jaar uitgebreid. Dat betekent dat er elk jaar wel een aantal nieuwe boeken uitkomen. Deze boeken zijn te koop in de webshop en kunnen heel eenvoudig besteld worden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat dit een uitgeverij is dat niet actief bezig is. Ze zijn heel actief en je merkt dat ze steeds weer bezig zijn om hun aanbod uit te breiden met nieuwe hoogwaardige kwaliteit boeken.

Wat zeggen anderen over deze uitgever?

Je hoort niets meer dan positiviteit over Uitgeverij Jurgen Maas. Ik lees veel positieve recensies over de boeken die deze uitgever uitbrengt en ook in mijn vriendenkring zijn vrienden alleen maar positief over de boeken die zij aanschaffen via deze uitgever. Daarnaast heb ik een journalist van de NRC om een reactie gevraagd en ook zij is louter positief over deze uitgever. Ik zelf heb er weinig aan toe te voegen en kan niets anders zeggen dat ik geniet van de boeken.

Zijn de boeken van Uitgeverij Jurgen Maas het aanschaffen waard?

Een korte conclusie over Uitgeverij Jurgen Maas. Natuurlijk heb ik niet alle boeken kunnen lezen van deze uitgever, maar de populairste boeken heb ik er uitgepikt. En daar ben ik meer dan enthousiast over. Geweldige auteurs die weten waar ze mee bezig zijn. De uitgever heeft duidelijk kwaliteit hoog in het vaandel staan en dat merk je aan alles. Dat geldt voor de auteurs, maar ook bijvoorbeeld aan de beschikbaarheid van de boeken. Veel werk is te koop op de eigen website of bijvoorbeeld via een boekhandel. Daarnaast zorgt de uitgever dat er elk jaar nieuwe titel worden toegevoegd wat het duidelijk maakt dat er genoeg leven in zit. Ik kan niets anders zeggen dat Uitgeverij Jurgen Maas alles goed voor elkaar heeft. Genoeg kwaliteit lees aanbod van fantastische auteurs met naam.