Wat zijn de beste boekhandels van Nederland? Misschien zoek je een mooie oude boekenwinkel of wellicht zoek je een fijne online boekhandel om je boeken bij te kunnen bestellen. Wij zetten de beste op een rijtje. Lees verder voor de lijst met mooiste, grootste en beste boekhandels van Nederland…

Beste boekhandels in Nederland

Voor de echte boekenliefhebber gaat er niets boven een bezoekje aan een echte boekhandel. Het gevoel van een boek in je handen, de geur van een verse geperst boek… In dit artikel lees je waar je de beste boekhandels in Nederland kunt vinden. Wil je liever shoppen vanuit je luie stoel? Dan doe je dat bij de beste online boekhandels die we voor jou hebben geselecteerd.

Boekhandel Dominicanen in Maastricht

Deze boekhandel is verreweg de mooiste boekhandel van het land. De winkel is gevestigd in een kathedraal van meer dan 700 jaar oud. De perfecte omgeving voor een verzameling boeken. De sfeer is er sereen waardoor je als boekenliefhebber rustig de tijd kunt nemen om een mooi boek uit te zoeken. Heb je iets gevonden? Geniet dan gelijk van je nieuwe aanwinst onder het genot van een kop verse koffie van de in het pand gevestigde koffiebar.

De Boekenkerk in Zwolle

Een vergelijkbare sfeer tref je in de boekhandel die sinds 2013 in de Broerenkerk uit de 15e eeuw gevestigd is. Je vindt er niet alleen een uitgebreid assortiment boeken, maar ook leestafels die je uitnodigen direct in de boeken te duiken. Met een inpandige lunchroom inclusief terras kun je van je bezoek aan de Boekenkerk een waar dagje uit maken.

The American Book Center in Amsterdam

Ben je fan van Engelstalige boeken? Dan moet je zeker eens The American Book Center in Amsterdam bezoeken. Deze winkel heeft een breed assortiment boeken die worden gepresenteerd in hoge boekenkasten. Wat de boekhandel echter écht onderscheidend maakt van de concurrenten is de Espresso Book Machine, een machine die direct in opdracht jouw boek drukt. Je kunt daarbij kiezen uit ruim 3 miljoen boektitels.

Boekhandel Bijleveld in Utrecht

Wat deze boekhandel uit de 19e eeuw bijzonder maakt, is dat het niet alleen een boekhandel is maar ook een uitgeverij. Bijleveld drukt met name filosofische werken die in menig boekhandel terug te vinden zijn. De boekhandel in het historische pand in Utrecht is echter een parel op zich. De boekhandel is niet heel groot, maar heeft nog niets van zijn historische charme verloren.

Boekhandel Perdu in Amsterdam

Ben jij een liefhebber van poëzie? Dan zal je zeker enthousiast worden van deze boekhandel die hoofdzakelijk poëzie verkoopt. Perdu verkoopt niet alleen poëzie uit de eigen drukkerij, maar ook dichtbundels van concurrerende uitgeverijen. Het blijft niet bij de verkoop van poëzie alleen, er worden ook wekelijks activiteiten georganiseerd op de vrijdagavond waarin poëzie de hoofdrol speelt. Het is dus om meerdere redenen de beste boekhandel op het gebied van gedichten.

Stanley & Livingstone in Den Haag

Deze boekhandel is volledig gericht op reizen in de breedste zin van het woord. Je vindt er echter niet alleen reisgidsen en reisverhalen, maar ook schitterende wereldbollen, atlassen en kaarten. De reisboekhandel heeft een typische charme die liefhebbers van het genre gegarandeerd aan zal spreken. Dit is de beste boekhandel voor mensen die graag reizen, of dit nu fysiek reizen is of op de rug van een schrijver van prachtige reisverhalen.

De Kleine Kapitein in Rotterdam

Een boekhandel die zich met name richt op de jongste lezers, dat is de Kleine Kapitein in Rotterdam. De boekhandel is zo ingericht dat het met name kleine kinderen aan zal spreken. Je kunt er kiezen uit een ruim aanbod kinderboeken, zowel de nieuwste boeken als de boeken die je zelf als kind werden voorgelezen. Zo worden kinderen al op jonge leeftijd gestimuleerd te lezen. Inclusief genoeg ruimte om te spelen. Al is de boekhandel gericht op jonge kinderen, ook volwassenen kunnen er hun hart ophalen.

Beste online boekhandels

Bol

Verreweg de beste online winkel is Bol.com. Je vindt hier vrijwel alle boeken die je maar kunt wensen, zowel Nederlandse als anderstalige titels. En is een boek niet meer leverbaar? Dan is er een grote kans dat het boek wordt aangeboden door een tweedehands verkoper. Door de vaste boekenprijs betaal je bij Bol dezelfde prijs als in de boekhandel. Koop je voor meer dan €20, dan wordt je bestelling gratis thuisbezorgd. Al voor €9,99 per jaar wordt je Select-lid en betaal je nooit meer verzendkosten. Bovendien kun je dan zelf kiezen wanneer je bestelling bezorgd wordt, ook in de avond en op zondag. Voor tweedehands aankopen betaal je €1,99 administratiekosten per bestelling.

Libris

Wil je online winkelen, maar wel je plaatselijke boekhandel steunen met je aankoop? Kies dan je boeken uit in de webwinkel van Libris. Je kunt zelf aangeven aan welke vestiging van de keten van boekhandels het aanschafbedrag moet worden betaald. Libris heeft een uitgebreid aanbod waardoor je vrijwel alle boeken kunt bestellen die je zoekt. De populaire titels maken zeker onderdeel uit van het ruime assortiment. Bestellingen van €15 of meer worden gratis bij je thuisbezorgd, dat drempelbedrag is lager dan bij concurrenten. Als je het boek laat bezorgen in de boekhandel van je keuze, hoef je helemaal geen verzendkosten te betalen.

Book Depository

Lees je voornamelijk buitenlandse boeken? Dan moet je zeker eens een kijkje nemen op de website van Book Depository. Deze webwinkel heeft een ruim aanbod anderstalige boeken. In tegenstelling tot andere online boekhandels zoals Bol, kunnen vrijwel alle buitenlandse boeken zeer snel verstuurd worden. Een boek dat op voorraad is, wordt binnen 48 uur verzonden en heb je vaak binnen een week in huis. Bovendien worden de boeken wereldwijd verzonden zonder dat hier verzendkosten voor in rekening worden gebracht. De kortingsacties maken een aankoop bij deze boekhandel extra aantrekkelijk.