Lees in dit artikel alles wat je wilt weten over Bol.com en of zij fysieke winkels hebben of op termijn van plan zijn te gaan openen. Tot nu toe ken je Bol.com alleen als webwinkel. Andere webwinkels hebben steeds verder uitgebreid en zijn inmiddels over de hele wereld actief – zoals Amazon of Alibaba -, maar Bol vind je als online warenhuis alleen in Nederland en België. We vertellen je graag waarom dit zo is, want je zult merken dat het geen toeval is dat Bol.com geen echte winkels heeft.

Waarom heeft Bol.com op dit moment geen fysieke winkels in Nederland en gaat ze die ook niet openen

Zoals je al weet is Bol een favoriete webwinkel in Nederland. Wat je hebt kunnen merken is dat ze in de afgelopen twintig jaar steeds meer verschillende producten zijn gaan aanbieden. Ooit begon Bol namelijk als online boekenwinkel, vandaar de afkorting van de naam Books OnLine (BOL). Nu is Bol een begrip en krijg je er ook speelgoed, mode en artikelen als elektronica.

Ondanks dat je merkt dat Bol sinds de oprichting in 1999 ontzettend gegroeid is, zul je binnenkort geen winkel kunnen bezoeken die de naam ‘Bol’ draagt. Je kunt eigenlijk best zelf raden waarom Bol geen fysieke winkels heeft. Het assortiment is namelijk al zo groot geworden, dat je je nauwelijks kunt voorstellen hoe je dit dan in een winkel gaat verkopen. Bij de V&D kreeg je immers bijna hetzelfde aanbod en die bestaat nu ook niet meer.

Bol focust zich – en naar onze mening terecht – op het zijn van een online warenhuis. Hierin zijn ze specialist en wij denken ook dat ze goed kunnen concurreren met de wereldwijde bedrijven die we al eerder noemden.

Heel snel kunnen leveren is hierbij een groot voordeel, maar denk ook eens aan het stimuleren van de lokale handel, in plaats van alles alleen maar spotgoedkoop uit China over te laten vliegen. We willen allemaal milieuvriendelijk elektrisch rijden, maar laten wel iets uit een ander werelddeel komen terwijl het ook gewoon in Nederland verkrijgbaar is.

Kan er dan nooit een Bol.com winkel in de toekomst komen?

Als je kijkt naar de concurrenten van Bol.com zou je kunnen denken dat een fysieke winkel nog wel mogelijk is, al moet je je vanwege de huidige toestand met Covid-19 nog maar afvragen of dat zo’n goed idee is. Misschien zijn het plannen die op de langere termijn nog eens kritisch bekeken kunnen worden, wanneer de wereld weer een beetje terug naar normaal is en niet alleen de essentiële winkels om de haverklap open mogen vanuit gezondheidsrisico’s en de rest gesloten moet zijn.

Heeft een fysieke winkel sowieso nog wel zin, ook na Corona?

Hoe dol we ook zijn op online bestellen en hoe handig we het ook vinden dat het aan huis of bij een afhaalpunt geleverd wordt, het echte ‘voor de gezelligheid winkelen’ zal uiteindelijk een keer terugkeren. En dat betekent waarschijnlijk dat het straatbeeld dat er nu is weer zal veranderen. Winkels en horecagelegenheden die het nu niet gered hebben, zullen straks weer terugkomen. Je shopt immers niet alleen om een product, maar ook om een dagje met een vriend(in) op pad te zijn.

Bol.com – de winkel van ons allemaal, voor nu in ieder geval webwinkel

Wat je wel steeds meer bij Bol ziet, is dat ze niet meer alleen maar zelf artikelen uit eigen voorraad verkopen, maar ook externe partijen gebruik laten maken van hun handelsplatform. Dat betekent aan de ene kant dat je meer verschillende artikelen in de webshop vindt, maar ook dat producten van Bol wel eens in bepaalde winkels terecht zouden kunnen komen.

Het is een interessant concept dat meerdere doelen kan dienen. We houden daarom een oogje in het zeil voor je rondom de eventuele ontwikkeling van fysieke winkels van Bol.com, want wat niet is, kan zeker nog komen.

Meer bronnen over deze kwestie omtrent fysieke winkels van Bol

Fysieke winkels geen wens van Bol.com

https://www.mkb.nl/forum/huub-vermeulen-bolcom-lekker-puh-zo-zitten-we-er-niet

https://pers.bol.com/nl/het-verhaal/